6 mesačný syn nechce ísť večer spať

andreatytler
11. jún 2020

Ahojte dievcata. Prosim vas o pomoc.
Moj 6 mesacny syn nechce ist vecer spat. Bolo to tazke ho vecer uspat od uplneho zaciatku ale posledny mesiac je to uplne nemozne.
Pocas dna spi 2-3 krat a zaspi skoro vzdy bez akychkolve problemov. Cas bdenia medzi spankami je okolo (2-3 hodin), pekne vidim ked zacne byt unaveny a vtedy zacnem pripravovat flasu, on sa napije a zaspi na pleci po tom ako si odgrgne, prelozim do postielky, otoci sa na bok a spi… uplna basnicka
Vecer vsak odmieta. Chce sa stale hrat. Je taky nazhaveny a udychany ze nedokaze ani pit. Ked vypije polku flase, zacne sa hrat s flasou, potom ho to prestane bavit a chce si sadnut. Ked mu nepomozem sadnut alebo ho skusam drzat zacne plakat. Tak ho necham nech sa posadi. Zacne sa hrat s cimkolvek co je v dohlade. Potom sa zacne po mne plazit, skakat, hadzat sa z jednej strany na druhu, snazi sa ma do hry zapojit, smeje sa na mna. Ak je uz hore velmi dlho je riadne unaveny a umrnacany, chce ist spat lebo si na mna castokrat lahne ale vzapeni sa zodvihne. Tiez je agresivny. Ja sa snazim ho v hre nijak nepovzbuzovat, snazim sa na neho ani nepozriet alebo usmiat aj ked neusmejte sa na dieta ked sa na vas smeje od ucha k uchu. Len ho jemne sucham po chrbte alebo hojdam alebo len tak sedim. Toto dokaze robit aj 2 hodiny. Potom je totalne vycerpany a zaspi v naruci.
Trapim sa nad tym uz dlho, studujem vsetko co sa da a skusala som vela veci ale ziadna zmena.
Myslela som ze:
- je dlho hore a skusala som ho dat spat skor… bolo to uplne neuspesne.
- nie je este unaveny a skusala som ho zabavat dlhsie – aj po 4-5 hodinach bdenia kedy dostane kopu fyzickej namahy a mentalnej stimulacie stale odmieta zaspat. A pritom vidim ze je unaveny. (Ziva, ma cervene oci, zacne byt umrncany, sucha si oci), takze nemozno povedat ze potrebuje byt viac hore.
- Len to mna hra. Ak mu nedovolim sa hrat, zacne plakat ale vzapeti ak ho postavim (to ma strasne rad) tak sa v milisekudne zmeni zo srdcervuceho placu na chychot a nadsenie. Je mozne aby 6 mesacny bol herec a manipulator.
- Moja pritomnost ho skor podpori ku hre ako uspi. Skusal aj muz ale to iste.
- Skusali sme aj nechat ho sameho v koliske (but uplne odist z izby alebo sediet vedla neho) ale to zacne najskor plakat a potom revat tak hrozne ze sa spoti od hlavy po paty.
- Je prestimulovany. Skusali sme ho drzat v klude par hodin pred spanim (kocikovat, hojdat v naruci) ale ziadna zmena.
Ci uz tak alebo onak, iste je ze je na smrt unaveny kazdy vecer ale nevie ako zaspat a my nevieme ako mu pomoct zaspat. Musi sa uplne vycerpat, ci uz tym skakanim na mne alebo placom a ani jedno nie je dobre.
Viem ze kazde dietatko spi inak ale on spi len 12 hodin za cely den a v noci len 8-9 hodin aj ked musim povedat ze je velky na svoj vek, ma 9.9kg, akurat zacal stvornoskovat a snazi sa postavit. Takze mozno sa sprava ako 10 mesacny a toklo aj spi. Problem je v tom ze mentalne je stale len 6 mesacny a ten spanok potrebuje.
Tiez mi lezie na nervy uspavat dieta 2 hodiny a snazit sa udrzat v naruci poskakujuce 10 kg zive striebro je fizicky velmi vycerpavajuce.
Ma niekto podobne skusenosti alebo radu ako to vyriesit?

ivangeline
11. jún 2020

Napíšeš, prosím, časy, kedy chodí spať? A ako dlho trvá uspatie?

smejko25
11. jún 2020

@andreatytler neviem ci ti poradim ale napisem ti moju skusenost 🙂 moja bola zvyknuta tak ze po kupani sme si lahli pricucla sa na cicku podudkala si a spala...ked som si nato zvykla jedneho dna zacala vymyslat plakat vystrajat a j som hned riesila ci ju neboli brusko a podobne....odstupom casu som si vsak uvedomila ze sa jej vecerny rezim meni a j som si to hned neuvedomovala...
Mozno aj tvoj proste potrebuje sa vecer posaliek povystrajat a ked pride jeho cas zaspi 🙂
Moja tiez teraz lahneme na postel a ona sa kruti toci lozi hore dole potom sa priplazi ku cicke pricucne sa a spi 😁proste sa potrebuje pošulkat po posteli 😁😁A ma 7M 🙂

adriannasvk
11. jún 2020

Nejdu mu zuby? Na vecer ho to moze viac trapit,mozno pobolievat atd...skusila by som pozriet zubky. Moj cez den dobre spal na vecer tiez bol problem a ked sme dali na zubky gelik zaspal pekne.

lucyluv
11. jún 2020

Nam pomaha uplna tma pri uspavani

daganov
11. jún 2020

@andreatytler nedávaš ho spať skoro? A niektoré deti nespia ani tých 12 hodín

andreatytler
autor
11. jún 2020

@ivangeline Nema presne stanovny rezim ale viac menej nase dni funguju takto:
Vstavame o 6:00
Prve krmenie 8:15
Prvy denny spanok 8:30
Vstavame 11:00
Druhe krmenie 13:30
Druhy spanok 13:45
Vstavame 15:00
Nocne krmenie 18:00
Nocny spanok 20:30

Rano nevydrzi hore viac ako 2-2.5 hodiny, na obed potrebuje byt hore troche dlhsie (2.5-3 hod). Ak sa zobudi skor vsetky casy sa posuvaju a snazim sa o treti denny spanok ale to sa podari len na prechadzke v kociku. Ak nejdeme von taha vecer aj 4-6 hodin (nenormalne).
Uspavanie trva od 1 do 3 hodin. Ak ho nechame hore dlho, tak vystraja len 1 hodinu. Ale tu hodinu bude vystrajat aj keby bol hore 6 hodin.

andreatytler
autor
11. jún 2020

@smejko25 dakujem za typ a tvoju skusenost. Nechat ho vecer vysaliet… toto robime prave teraz ale on je posledne 2 hodiny velmi unaveny. Je to ine ako ked sa salieme ked je vyspaty. Vecer je mrachtavy, casto place pri tom skakani, proste nie je spokojny. Jeho veceny rezim sa zmeni niekolko krat ale vzdy sme vedeli najst sposob ako ho uspat. Uz som uvazovala o tom ze ho necham polozit po posteli namiesto toho aby skakal po mne. To ale neriesi problem.

andreatytler
autor
11. jún 2020

@adriannasvk Ano zubky. Od 3 mesiaca ked si objavil ruky si ich zacal zuvat non stop a k tomu vsetko ci si dokazal priniest do ust alebo co dociahne. (hracky, knihy, vankuse, deky, moje prsty, ruky, ramena, nohy). Cakam na tie zuby uz 3 mesiace, ale stale nic. Je to mozne?

andreatytler
autor
11. jún 2020

@lucyluv To napadlo aj mna, ze ako prislo leto, tma nastane ovela neskor a tak sa aj jeho spanok posunul. Kupili sme hrube, cierne zavesi a je v izbe totalna tma uz 1 tyzden ale vobez ziadna zmena. Potrebuje to dlhsi cas aby sme videli ci to funguje?

andreatytler
autor
11. jún 2020

@daganov Aj nad tym som uvazovala. Problem je tom ze on je vecer unaveny uz po 2 hodinach bdenia, zacne zivat, suchat si oci a usi, je umrachtany, mrzuty a proste nespokojny. Myslim ze tym mi vravi ze che spat. Aj ked ja uz neviem.
Neviem ako vy dievcata ale ja ani po 6 mesiacoch nema ani sajnu preco moje dieta place. Neustale sa snazim vsetko nastudovat v knihach, na internete, vo forach, radim sa s kamoskami, pocuvam svoj matersky instinkt ale pravda je ze len strielam naslepo od pasu a ak sa nahodou trafim tak pri tom ostanem dokial sa babetko nezmeni a vsetko zacina odznovu. Ked som bola tehotna kazdy mi vravel ze nepotrebujem citat knihy, ze moje vedomosti a schopnosti pridu prirodzene s babetkom. Veru sa tak nestalo ☹
Neskutocne ma to hnevalo ale zistila som ze to je problem vacsiny matiek. Rozdiel mezdi ostrielanou matkou vlcicou a neskusenou prvorodickou je len v postoji. Ak matka vlcica nieco nevie, len kyvne ruku a povie si… vsak nejako uz len bude.😎

adriannasvk
12. jún 2020

@andreatytler je to mozne lebo zubky sa tlacia z celuste,dlho to trva a dietatko to tlaci,omina svrbi...nase deti boli cez den ok na noc im bolo horsie. Pozri mu do pusinky ci nema dasienka cervene opuchnute alebo ci nevidis tlacit zubok. Skusila by som mu dat nieco na to a ak neponoze tak netusim

daganov
12. jún 2020

@andreatytler večer sú už unavené všetky deti, majú počas dňa veľa vnemov ale nemusí to znamenať, že ho treba dávať spať po dvoch hodinách bdenia. Vo veku šesť mesiacov sa mi to zdá skoro. Skús to posunúť o pol hodinu a prečo plače, nerieš, možno chce byť iba s tebou, mojkať sa, aj vymýšľať, skrátka ten čas pred spaním si vyhraď na to, aby si bola s ním. Uvidíš, čo to urobí a priprav sa na to, že o mesiac môže byť zase všetko ináč.

smejko25
12. jún 2020

@andreatytler ano ano viem ze to robite teraz ale myslim to aj tak ze neber to tak ze ideme spinkat ale on sa sali 🙂 chapes 🙂 moja tiez niekedy cuucha ocka uz aj mrnci ale stale ma tu potrebu posulkat sa po posteli 😁😁
Alebo ako pisu ostatne moze to byt aj zubkami 🙂 vyskusaj Camiliu je to vodnaty roztok co len vytlacis do pusinky 🙂

ivangeline
12. jún 2020

@andreatytler V tomto období môj bežne zaspaval o 21 a niekedy aj neskôr, z čoho som bola nešťastná, keď to bolo po 9tej ale zvládli sme to a prešlo to samé. A tak vynechať 1 spánok a ísť na skorú noc už okolo 6 až 7? Ten večer mi príde, že je preunaveny a preto nevie spať ale chápem, že kaziť celý režim nechcete. Skúsiť sa uspavat večer inak? Nosiť sa? Alebo len vydržať...Ja som to tak neriešila, mojkala som sa, keďže bol jedináčik, aj 2h v posteli. A môjmu šli zuby až v 8m, i keď všetko zhadzovala na zuby. XD Teraz je to iná káva, fitlopta, aby do 7 až 8 dieťa spalo, nech sa ako tak vyspím. XD (Má 4m a koliky.) Tu pomáha ísť sa uspať po 5tej!! A o 5tej je hore. Možno tiež skúste omnoho skôr ísť?

pdt
12. jún 2020

mne sa zda, že dva spanky pocas dna su vela a potom ti vecer nespi, mam dve deti a spali raz za den aj to len kratko. Skoro prestali spavat cez den a ja som ich spat nenutila, za to mam ale deti ktore chodili bez problemov vecer spat o osmej. Dcera napr. spala v postielke od osem mesiacov, napapana, prebalena polozena do postielky.

pdt
12. jún 2020

Dodam, ze samozrejme je kazde dieta ine, ale aj ty keby si sa prespala vela cez den tak sa ti nebude chciet ist skoro spat vecer.

andreatytler
autor
12. jún 2020

@adriannasvk Dakujem za info, Idem sa pozriet na tie gely... neviem ako vyzeraju dasna ked zubky rastu ale dasna sa mi zdaju stale take iste...nie su cervene ani opuchnute.

andreatytler
autor
12. jún 2020

@daganov Chapem. Ja som myslela ze ked je unaveny, treba dat spat... asi tak je to idealne ale realita je vela krat ina. Vecer ho drzime hore minimalne 3 hodiny... zda sa mi ze cim neskor pocas dna on sa potrebuje unavit dlhsie aby zaspal. Ale je aj viac mrzuty... Zda sa ze je to normalne a nemam si s tym robit vela starosti. Dakujem za radu.

adriannasvk
12. jún 2020

@andreatytler skus,uvidis,moj cez den bol oka na vecer vzdy nervozny. Ak to nebude ono tak uz len vydrzat musis. Deti rady spekukuju hlavne vecer pred spanim 😁

andreatytler
autor
12. jún 2020

@smejko25 Idem to dnes skusit a skusim to brat ako zabavu pred spankom... mozno to bude dobra predspankova rutina. Napis mi prosim viac ako presne to u vas funguje. Najskor mate kupel, potom nakojis a potom sa hrate na posteli? Aj sa aktivne zapajas do hry a podporujes ju alebo tam len lezis? My musime vynechat kupel... velmi sa pri tom nazhavi a ked ho susim strasne place. Ale po tom ako dame pizamu je uz vsetko OK. Skusim namiesto toho masaz. Vrela vdaka za rady.

andreatytler
autor
12. jún 2020

@ivangeline Vcera so skusila presne to... dala do nosica a tancovala (pohupovala) pri hudbe (on strasne rad pocuva hudbu). Po 20 minutach som si necitila chrbat ale bol super kludny. Bolo 19:00. dala som mu trosku mlieka a zaspal. Podriemal si na mojich rukach. O polhodinu prisiel muz s flaskou a mysleli sme ze to bude kludny vecer ale v momente ako sa ocitol v muzovej naruci, zacal skakat a skakal 1.5 hodinu. Zda sa ze tomu skakaniu sa nevyhneme :(
Vidim ze najjednoduchsie je zmenit moj postoj a nestresovat sa nad tym. Ale na druhej strane citam o kortizone a o tom ako je dolezite aby babetko nemalo vysoke hladiny. Tie verim tomu ze v tomto veku sa on nedokaze a nevie sam ukludnit a tym padom ani zaspat a tak sa mi nezda spravne to nechat na nom a nech sa on rozhodne kedy zaspi. Dufam ze sa to zmeni, coskoro.

ivangeline
12. jún 2020

@andreatytler možno nie je dobre, že sa striedate? Ide fakt o postoj, ak vám nevadí, že je dlhšie hore. Určite mu to vážne neuškodí. Moja dnes zas vystrája v nosiči. A to hopkame od 5tej. Zobudila sa po pár min, veľké oči a je totálne mimo. Bol smiech, plač a teraz sa trhá odo mňa.,. O pár min bude tuhá.... Väčšinou to už má lepší priebeh ale aj také sú dni. 🤷🙈

maminka1986
12. jún 2020

@pdt netaraj 2 spánky su ideálne pre 6 mes dieťa!!!@

maminka1986
12. jún 2020

@andreatytler no treba rezim! Dosledny rezim presne načas ,rozdiel minimálne 10min viac nie,davat spat cez den vzdy rovnakú hodinu vecer detto..2 spánky sú ok pre 6mes bábätko.

ivangeline
12. jún 2020
maminka1986
12. jún 2020

@ivangeline ano podľa mna tiez, je malý, ved môj 4roc chodí o pol 8, o 20 az 20 30 spi kym sa usalasi atd ,chodi do škôlky, spi cez obed v skolke vecer je uz hotový

martinaa995
12. jún 2020

@andreatytler Skúsila by som večerný spánok skôr. Podľa časového harmonogramu čo si písala máte pekný ritual pri prvých dvoch spánkoch - po kŕmení hneď nasleduje spánok. Z toho by som vychádzala aj pri večernom spánku. Potom nočný spánok vychádza cca18.30, čo je podľa mňa ideálny čas pre také malé bábo.

smejko25
12. jún 2020

@andreatytler no niekedy sme fungovali natom ze po kupeli som nakojila a pri kojeni zaspala 🙂 ale teraz po kupani lahneme do postele a niekedy zaspi pri kojeni inokedy sa proste potrebuje pokotulat na posteli posaliet a potom zaspi 🙂 nesnazim sa ju velmi vtom podporovat alee ani ju neignorujem 😁 ono mne je tazko povedat a radit lebo niekedy vydrzi byt hore aj 4-5 hodin a potom zaspavanie je o drzku 😂😂
A moja 7M ma 3 spanky cez den 🙂 vynimocne sa stane ze ma 2 spanky 🙂 ale posledny ma vzdy okolo 16-17tej a potom zaspava cca 20:30-21:00

andreatytler
autor
12. jún 2020

@martinaa995 Ale ved presne preto som zalozila tuto temu. Ja si tiez myslim ze chodi spat neskoro a chcela by som aby isiel spat po vecernom krmeni alebo aspon o 19:00 ale on odmieta zaspat a nech robime co robime, nezaspi az o 21:00.

To ma zaujim s tym rezimom. Viem ze babetkam velmi prospieva mat pevny rezim a myslim ze 6 mesiacoch by som uz mohla zacat a nie sa prisposobovat jeho rezimu. Len neviem ako to urobit. Dajme tomu ze sa rozhodnem pre casy ktore som uniedla. Co ale urobit ak sa rano zobudi o 4:30. Mam ho drzat hladneho az do 8:15 alebo dat nejake mensie jedlo v polovicke casu. A co ak sa zobudi po 30 minutach po tom ako ho ulozim na poobednajsi spanok, mam ho stale ulozit na noc o 19:00 alebo skor v ten den kedze mu bude chybat 1 hodina spanku. A ak sa zobudi sko ako je cas, nechate ho lezat v postielke v tmavej izbe aj ked place alebo sa s nim tam hrate alebo ho prinesiete von z izby? Ako ho naucit ze este nema vstavat?

andreatytler
autor
12. jún 2020

@smejko25 Dakujem, myslim ze mate dobry rezim zaspavat o 21:00 ked mate 3 denne spanky. Napis mi prosim vase casy.