Dobrý deň , prosim vás o radu alebo podobne skúsenosti .
Máme 6m dvojičky a jedna dcérka mimo domu vacsinou stale plače . Na hocijakej návšteve , u lekára , v obchode atd .
Nerobí to vždy ale väčšinou aj keď ju mám na rukách obzerá sa po priestore a plače ,akoby jej vadili iné vonkajšie podnety . Niekedy spustí až po polhodine niekedy vôbec ale väčšinou plače . Väčšinou sme preč ,tak max 2- 3 hodinky . V kočíku to nerobí tam spinká ani v aute lebo tiež väčšinou spinká .
Keď príde návšteva k nám absolútne jej ľudia nevadia aj reaguje na nich smeje sa hra sa s nimi ale len u nás doma.
Máte skúsenosti niekto ? Dakujem za každú radu lebo už som zúfalá z toho ako plače ,keď niekam ideme a potom radšej nikam nechcem ísť .
@zitaje Je to pre mňa aspoň ukľudňujúca odpoved 😊 bala som sa už lebo každý ma straší z rodiny , že aby som s ňou nemala do budúcnosti problémy a budem s ňou zatvorená len doma lebo bude všade plakať a neviem čo 🤷🏻♀️ že s ňou mám viac chodiť aby si zvykala a práve tohto názoru sme aj my s mužom , že snažíme sa menej ,nakoľko zo začiatku to možné nebolo narodili sa predčasne a dávali sme extrémny pozor na hocijaké vírusy ochorenia atd a keď sme už začali chodiť niekam ,tak väčšinou prespali no posledný mesiac sú už viac hore a teda začala jedna dcérka toto robiť ale nechceme chodiť veľmi nikam lebo je zima,kazdy chorý úplne nám stačia prechádzky a občas nakup alebo podobne a návšteva u nás doma , no kazdy ma začal takto strašiť ,ako som písala vyššie
@veronika2194 ja si myslím, že do roka naozaj nič nestratíte / nezanedbáte, keď nebudete každú chvíľu niekde vonku / na návšteve atď. Teraz sú aj večne všetci chorí, ale aj keby nie, proste keď sa malá necíti mimo domu dobre, netreba ju nasilu brať stále "do spoločnosti". Na vzduch ísť treba, to je jasné, aj sa stretávať občas, ale aby ste z toho mali nejaké stresy, to nemá cenu.
@zitaje Dakujem za odpoved mne skôr začalo behať hlavou to či nemajú pravdu , že či s ňou nemám viac chodiť medzi ľudi aby videla iné priestory lebo jej očividne nevadia ľudia ale priestor,keď je inde okrem toho aký pozná ale teda chcela som asi skôr upokojenie ,že sa nemusím báť a máme čas a je všetko s jej psychikou v poriadku aby to nemalo nejaký negatívny vplyv do budúcnosti … som prvorodička a hlavne teda vidím , že jedna dcérka to robí a druha nie
@veronika2194 ja moc na také privykanie neverím... nervová sústava sa vyvíja, dozrieva. Polročné bábo potrebuje istotu a dostatok zvládnuteľných impulzov, nie nové prostredie. Možno kým príde leto, už bude odolnejšia a budú jej menej prekážať nové priestory.
@zitaje Dakujem pekne 😊
@veronika2194 za málo 🙂 hlavne pokoj, choďte si podľa seba, podľa intuície, to bude dobré!
Deti robia vyvojove pokroky kazdy jeden den, tie "predpovede", ake toto dieta bude rocne, dvojrocne, trojrocne su uplne od veci, to skutocne nevie odhadnut nikto... nema rada vonkajsi ruch, tak chodte do prirody alebo ju nechaj v kociku a nevyberaj a uvidis, co bude...lekarovi sa vyhnut neda, kavickam v restike ano - proste pozvi kamosky ku vam domov a dieta bude vo vlastnom prostredi, toto sa skutocne riesit da a ako podrastie uvidis, bude sa menit a aj jej vnimanie sveta... navyse ju surodenec bude tahat dopredu...
@veronika2194 Tiez som toho nazoru, ze radsej nikam nechodit. Deti sa v tych prvych rokoch velmi menia. Syn bol od narodenia extrovert, potom zo dna na den hanblivy. Cudzi sa na neho ani nesmeli pozriet a potom ho to preslo. Takze je kludne mozne ze aj u vas sa vsetko zmeni o par mesiacov.
Ale skusila by som ju nechat v kociku ked niekam idete. Pre nasho syna to bolo akoby utocisko ked mal tu hanblivu fazu. Ked bol na nohach, tak sa vzdy utekal za ma schovat, ale v kociku, nemal problem stretnut cudzich ludi.
@veronika2194 u nás boli trochu iné plače, ale tiež dosť intenzívne. No keďže bol covid, veľmi sme sa nemuseli nikomu ospravedlňovať. Proste sme chodili k lekárom, k babkam viac nikde. A bolo dobre. Postupne prešlo. Nervová sústava sa vyvíja, budeš sama vidieť, ale určite ju nasilu nevláčiť, aj keď teraz je to veľmi moderné. Rodina nech sa prispôsobí, nebudeš predsa dcérke robiť stresy a len ju plačúcu riešiť.
@veronika2194 mozno jej vadi to , ze je oblečená... nemá svoje pohodlie
@veronika2194 My sme tak do 5m vonku len kocikovali spiaceho, od takych 5m aj bdeleho vo vajicku, ale len po dvore. To bolo prenho optimalne mnozstvo podnetov. Potom uz aj na ulicu, ale len tak v okoli. Ked mal takych 8 mesiacov, vozil sa uz po sirsom okoli. Do obchodu tak na 2-3 minuty pre nejaku konkretnu vec a hned von. No a takto postupne sme prisli k standardnemu chodeniu von, na ihrisko, do mesta, do akychkolvrk obchodov a tak. Isla som intuitivne podla pozorovania, ze co ho uz pretazi a co nie.
Ozaj a ked sme prisli na navstevu k nasim ako s babatkom, tak sme mu museli ukazovat len 1 novu izbu denne, inac sa predrazdil podnetmi.
Ale je pravda, ze maly ma 3 roky a uplne spokojny napr. medzi vela ludmi nie je. Zo skolky byva dost unaveny, lebo je tam vela deti. Ked su vacsie vypadky kvoli chorobam, tak je to lepsie. Neviem presne, co je jeho povaha a co je dosledok mojho setrneho pristupu. Doma nemame ani telku, je u nas skor taky klud. Maly je velmi vnimavy, vsima si detaily a skuma ich (tym padom nedava dobre kvantitu), extrovert tiez uplne nie je, takze povaha v tom asi je. Ale samozrejme, ze ma zaujima, ci by napr. tu skolku zvladal inac, keby zil.odmalicka vo vacsom ruchu. Tazko povedat.
Dakujem všetkým za odpovede ukludnilo ma to , ze nerobím nič zle a nemusím s ňou na silu niekam chodiť len preto aby si zvykala ako ma plašia iný ľudia a ideme vtedy ,keď potrebujeme . Samozrejme do kočíka von chodíme každý deň aj občas nákupy nejaká aj nejaká návšteva sem tam ale teda prišlo mi to extrémne na silu aby som chodila len preto ,že plače aby si zvykala ako mi tvrdí rodina 🤷🏻♀️
@veronika2194 áno to je naozaj blbosť. Mne to aj Dr povedala, proste nedozretá nervová sústava, časom to prejde. Možno bude celkovo citlivejšie. A keď sa ti niečo nebude zdať, radšej sa pýtaj lekárky, možno nejakej neurologičky. A berte tento čas, ako čas pre vás, pre vašu najužšiu rodinu.
Plače môjho syna boli nie na návšteve, ale až doma, počas prveho spanku po udalosti, 1- 2 hodiny v kuse a nevedeli sme co sa deje. Kym sme to dali do suvisu, chvilu trvalo, ale aj neurologicka povedala, ze to je ok. Proste spracovával podnety. Vyrástol z toho, ale keď je ťažší deň, občas ten plač ešte býva, no je to 15 minút. Veľa chodíme von, aj s rodinou, známymi sme si odvykli návštevy, ale prechádzky, tam sa to rozptýlilo.
Jaj a ešte, nedávaj ju na ruky kadekomu, ale to asi ani nerobíte, keď plačká.
@veronika2194 u nás bolo - nenos ju na rukách, lebo si zvykne (má 11 a naozaj nemá problém, že ju nenosím na rukách😄), nedávaj jej mlieko kedykoľvek, lebo si z teba spraví dudel (bez problémov odstavená v 20 mesiacoch), daj jej cukor, lebo to potrebuje (nič jej nie je), musí jesť mäso, lebo nebude mať železo (nemá rada mäso doteraz, všetky výsledky ok), a mohla by som pokračovať do bludu. Pri bábätku sa mi vždy oplatilo počúvať a vnímať reakcie dieťaťa, nie dospelých. A moje tri deti ma naučili, že každé je iné a žiadne ma svojim plačom nikdy nechcelo nejak zneužiť, či využiť. PS: moja prostredná plakala aj pri cudzích ľuďoch doma (napr. babka, dedo, mohli sa k nej priblížiť max na meter, už začala kriviť tváričkou, čiže žiadne pokusy o kaviarne, atď. som ani neskúšala. Teraz má 8 a je úplne normálne dieťa z nej, akurát "prespávačky" nemusí, ale aj to už zvládla). Drž sa.
@veronika2194 Neznasam, keď si ini ľudia myslia, že vedia lepšie ako ja, čo je pre moje deti dobre. A neznášam keď majú takýmito nevyziadsnymi radami potrebu zneistovat rodičov v tom, čo iste robia najlepšie ako môžu pre vlastne deti.
Ja v taký čas vravím, že sú to moje deti, ja viem čo je ore nich najlepšie. A že oni si svoje už vychovali, ja si vychovám podľa seba
Robila to aj moja starsia dcera, ale este v inom meritku ako vasa 😃 ona este aj v kociku revala, ked nerevala nedajboze sa jje niekto.prihovoril tak koniec , obchody katastrofa (a to este do o dost vyzsieho veku ako vase babatko teraz) , navstevy neznasala a to este aj tie u nas doma. Tiez som sa napocuvala reci, ale nenutila som ju ako chceli. Teraz ma 4.5 a najradsej by stale niekam chodila, na navstevy, chodi nakupovat s tatom aj ked nemusi mohla by byt doma ale bavi ju to, na vylety. Vsade chodi rada a tesi sa, jedine tiez prespavat mimo domu u babky tiez nechce este, ale tiez ju nenutim.
Moc vám Dakujem zienky 😊 veľmi ma to upokojilo a povzbudilo , dokonca sme včera boli v nákupnom centre asi 3 hodinky na nákupoch a dcérka bola úplne v pohode neplakala bola hore smiala sa mrmlala si a mala úplne dobrú náladu , neviem čím to bolo ale bola úplne super 😊
@veronika2194 ja by som si to možno s tebou aj rada vymenila 😅 moja mala presne naopak , doma mame práve obdobie že buď spi alebo reve plače , nič medzi vôbec neexistuje . Akurát dnes ju muž nosil asi 5 minút na rukách bez placu a ja som sa skoro rozplakala od šťastia . Naopak vonku keď sme v kocari anjelik spinka , na návšteve spinka v obchode spinka v autobuse v aute v čakárni u lekára spinka . Nevadí vyrastú z toho , vydržíme , všetko robíme najlepšie ako vieme ! Držím palce 😘
@veronika2194 skúšala si si ju na návšteve dať do nosiča? tam ťa cíti, vidí teba a dokážeš tak eliminovať vonkajšie vnemy. ja som v Rischino nosiči chodila aj k Dr.
Možno to nebude veľmi populárna odpoveď, ale za mňa polročné dieťa je spokojné doma, lebo tam má všetko čo potrebuje, na návštevy je času dosť keď deti trocha povyrastú. Ja by som to zbytočne nesilila, zvlášť teraz v zime. Načo? Zbytočné stresy pre teba aj pre dieťa...