Ahojte maminy, mám taký problém, že mám 5 ročnú dcéru a plánujeme druhé. No dcéra o tom nechce ani počuť, že ona nechce súrodenca, že on jej zničí hračky a neviem čo všetko. Ani neviem, čo jej mám na to povedať, lebo má pravdu. Tiež si uvedomujem, že pre ňu to bude v mnohom obmedzujúce. Ona síce bola jedináčik, no my sa jej venujem, mám vela kamarátok s deťmi s tými chodíme na chaty, každý víkend ideme do nejakého velkého detského kútika, kúpať sa všetko s dalšími ludmi s deťmi, takže samotu nepociťovala... No a pri malom bábatku, ktoré spí dva krát do dňa to bude veľmi ťažké a obmedzujúce pre ňu...
Viete poradiť nejakú knihu, ktorá by riešila danú problematiku?
Má pravdu? vychovávaš egoistu? no, isto by som sa 5 ročnej sople pýtala,či mi dovolí mať ďalšie dieťa....
5 rocna rozhoduje o surodencovi? 🤔
Súhlasím s názorom janinah
@beky1813 nieee my to druhe uz cakame len to je na zaciatku, urcite sa jej nebudem pytat...
@janinah a ano je egoista, ktory jedinacik, ktory nema ani len bratranca ani sesternicu nie je? Je jedina v rodine u babiek jedine vnucatko, kazdi ju nesie na rukach
@michala11111 moja, sa stala sestrou v 5 rokoch a takyto problem sme nemali. Od začiatku sa tesila
@michala11111 Som jedinacik, cela rodina sa na mna z vysoka vy....a nie som egoista.
Mame rozdiel bez mesiaca 6rokov, syn sa velmi tesil a nie je tiež egoista ako do narodenia dcery jediný vnuk noseny na rukách.
prepac ale egoistu z nej robite vy nie cela rodina, ty si uvedomujes ze jej surodenec bude nicit hracky, a obmedzovat ju v jej vyletok na kupaliska a za kamaratkami... no prepac tak ona ma moznost ziskat surodenca na cely zivot a vy ju idete obmedzovat v kontakte s kamaratkami, ktore su teraz tu a o chvilu budu niekde inde... ak je to budete takto rozpravat ona tomu bude verit, treba zmenit pristup v tom co a ako rozpravate vy, evidentne ste moc druhe dieta neplanovali a aj vas bude obmedzovat nie len vase 5rocne dieta - treba si utriedit mysliet zmierit sa s tym, ze ho cakate a prijat to a tesit sa z prichadzajúceho babatka spolu s dcerkou, ako budete spolu kocikovat, varit mu prikrmi, prebalovat, ci ucit ho hrat sa s jeho hrackami, tkore mu kupite, lebo ono bude mat urcite svoje hracky vhodne pre jeho vek a dcerka uz bude velkacka - skolacka a v izbicke jej zriadite skolsky stol a bude chodit do skoly a bude sa poobede starat aj o svojho mladsieho surodenca s radostou ... je to len o tom ako to dietatu podate drzim palceky
@michala11111 ale ved to vobec neber tak dramaticky. no patrocna slecna, manieriky ma, ako kazde patrocne dieta, ktore uz vela veci chape 🙂. to je uplne bezne, vobec si nad tym nelam hlavu 🙂
Neviem, či je tam ešte voľné miesto, ale možno toto by Vás zaujalo?
https://www.odetoch.sk/na-kave-so-psychologicko...
a take minimum zhrnutie https://www.odetoch.sk/blog/10-tipov-ako-pripra...
Inak je veľa literatúry na tému súrodenecká žiarlivosť. Je normálne, že dieťa prejavuje obavy, žiarlivosť, že nie je nadšené z príchodu nového súrodenca.. treba to prijať ako fakt. A kto vie, keď sa malé narodí, tak sa jej možno rola veľkej sestry veľmi rýchlo zapáči 🙂
@michala11111
@michala11111, ja som jedinacik a urcite nie som egoista. aj jedinacik moze byt slusny a empaticky clovek, len ho tak treba vychovat
@michala11111 súrodenec jej len a len prospeje. A rovnako prospeje aj rodičom ;)
Ked teraz 5 rocna rozkaze, ze ziaden súrodenec, tak co rozkaze o rok dva, lebo ma pravdu? Mna sa nikto nepýtal, ci chcem súrodencov, a som za nich rada. Moja 8 rocna nám pili usi, ze chce súrodenca, asi jej ho nakreslim. Ale ze by som na jej povel "hladala bociana" , tak to nie. 😉 ked súrodenec bude, ver, ze sa potesi a bude hrdá, velka sestra. Nezatazujte jej hlavičku vašimi plánmi , ona ma ine starosti.
môj syn sa strááášne tešil na prvého súrodenca....mal 11 rokov.
neboj dcéra si zvykne, ešte z nich budú parťáčky...ale až o pár rokov...
Ja som mala tiez jedine dieta siroko daleko v celej rodine. Tiez ju vsetci milovali ale ked sme jej povedali, ze bude mat surodenca sa tesila neskutocne. Spolu sme kupovali vecicky, kocik aj pre jej babiky podobny. Kym bol syn este malicky v lete chodila k moru so svokrovcami, s mojou mamou. Prezila to bez problemov.
@kacena4 moze byt ze z sme z nej urobili my egoistu... Neviem... Co sa tyka druheho chceli sme ho planovali. No jasne mam aj obavy ako to cele bude. Dcerka je uz velka, je nam partacka ci na lyzovacky, vylety....obavam sa ako sa teraz budeme obmedzovat, som za to zla?? Nemyslim. Myslim, ze to je prirodzene... A mozno ten strach je aj z toho ze dcera ako mala bola velmi velmi narocne, uplakane, nespave dieta...
@michala11111 narocne dieta je chore dieta nie rozmaznane - sorry za uprimnost - ak som hnusna, ale uvedomte si ak k nej zmenite pristup teraz, v skole kde bude mat povinnosti sa vam to 1000% vrati vy ju nebudete neobmedzovat vy ju vychovavate aby z nej raz bol spravny plnohodnotny clovek!! nie egoista, narcis ktory bude zahladeny len do seba, ale aby si vedela zalozit rodinu a venovat sa jej svojim detom a manzelovi a aby raz nevycitala svojim detom ze ju obmedzuju....
@michala11111 uvidíš bude sa tešiť vezmi ju zo sebou na veľké ultrazvuky rozprávaj jej aký budú partaci a že bude mat kamaráta-súrodenca na cely zvyšok života.Ja mám 8,5r rozdiel medzi deťmi a staršia mi pomáha aj keď ju moc nebaví sa snou hrať.Ale milujú sa navzájom.Tvor medzi nimi vzťah už odteraz keď je druhé babo v brušku.A neboj babo neobmedzuje všade môžete chodiť aj na lyžovačku my sme boli keď mala druhorodena 2,5mes a staršia sa vysantila.Vsetko sa dá len treba chcieť a tešiť sa 😊
@michala11111 príliš to prezivas, riesis. Súrodenec je už na ceste, tak sa vykasli na také úvahy a proste sa z toho iba teste. No a čo že jej bábätko zničí hračky? Naučí sa ukladať si ich mimo jeho dosah, aj u nás to tak bolo. Aspoň sa všade prestali povalovat velkacske hračky. Každé dieťa ničí hračky, tak to je, s tým už nič neurobíte. Pôjde v septembri do školy? Bude mať učenia. Detské kútiky aj chaty sa dajú absolvovať aj s miminom. Nejaké obmedzenia tam iste budú, ale vždy sa dá nájsť kompromis. Len ak ste bábo plánovali a teraz je už na ceste, prečo ste toto neriešili skôr? Pokiaľ ale sama priznavas, že je dcérka egoista, súrodenec jej iba prospeje. Naučí sa brať ohľad aj na iných. Vo vašej situácii za mňa odporúcam knihu Malý tyran. Názov znie drsne, ale nie je to až také zlé. Riešia sa tam podobné deti ako vaša mala a aj surodenecke vzťahy sú tam pekne vysvetlene. Vela situácii mi objasnila, poucna kniha 🙂
Mne sa skôr zdá,že ty s tým máš väčší problém ako ona. Že čo asi mladá slečna povie keď sa jej program zrazu naruší lebo príde bábo. No nech začne žiť v realite a vy tiež. Či by mala súrodenca alebo nie v živote zažije x situácií kde nebude všetko tak ako chce ona a ja by som začala hneď od zajtra. My máme rozdiel medzi prvými 4 roky a veľmi sa tešil na brata, medzi prvým a treťou 10 rokov a takú radosť doma sme nikdy nemali. Bratia ju zbožňujú, a nikdy sa ani slovkom nesťažovali že keď ona spí cez deň tri hodiny tak oni musia byť ticho a nechodiť hore dolu po dome. A to majú chlapci 11 a 7 a už majú úplne iné záujmy, ale vedia sa prispôsobiť a som rada že sú takto vychovaní.
Neter ma sice len 3 a pol a vyzera tak ze ostane ... a tiez je rozmaznana kedze je to jedine vnuca a moje krstniatko je nosena na rukach ... co chce MÁ ... bežne ma lepsi satnik jak my ... hraciek milion ALE ked sestra zvysi hlas mala je v pozore. Okrem toho ano aj ona rozbila hracky no dnes uz je to lepsie ... a ako pisali vyssie znici mimino nauci sa ich skladat si ich
@janinah tak musím povedať že my sme toto riešili. A zato že naša mala 4 pri druhom a teraz pri treťom 5 rokov neznamená že neni súčasťou rodiny a jej plnohodnotný člen. Samozrejme sme s ňou všetko riešili, dokonca možnosť mat či nemať tretie lebo to bola taka nehoda veľmi skorá. Myslím že aj preto je ich surodenecky vzťah tak súdržný. Tiež sa bala že bude plakať a brat jej hracky ale stačí dat odpovede na otázky a je to. Všetci raz vyrastú a teraz im treba pomáhať a dávať na nich pozor. To je proste život. Aj deti majú predsa nárok na názor a keď už my ich nepočúvame tak kto potom. A to aby bolo jasne vôbec nejsom matka čo žije len pre deti, prírodná a nenamalovana bez iných záujmov ako je rodina ale proste keď už mame rodinu tak sme v nej všetci rovnako dôležití.
Najprv by som chcela ze mi to pride velmi zvlastna reakcia na 5 rocne dieta.mam 5 a pol rocnu dcerku a dala by za surodenca cokolvek.A druha vec ktora ma tak napadla ze by som na zaklade viacerych veci ktore pises porozmyslala ci vedla teba nerastie maly sebestredny egoista.nic v zlom...
@michala11111 no ak ma takýto postoj budete to mať ťažké ....keďže je zvyknutá byť stredobodom pozornosti...Náš starší si braceka vyprosil ale niekedy ma take dni keď veľmi žiaril a veľmi je smutný keď príde návšteva a jeho si nikto nevšima...Nesie to niekedy ťažko a hlavne keď ja nemám naňho tolko casu ako predtým....skús sa poradiť s psychologičkou kamoska to musela so synmi takto riešiť lebo starší to veľmi zle znášal ....
@nancy666 Ja chapem ze aj dieta je dolezita sucast rodiny, ale vy ste s nou riesili ci mat dieta ktore uz bolo na ceste???? A keby povedala ze uz toho druheho ma plne zuby a uz ani za nic? Jasne ze dieta treba na to pripravit, odkomunikovat, hladat pozitiva, ale toto? 🤷♀️ Ci som to len v tuto pozdnu hodinu pod vplyvom teploty zle pochopila?
@michala11111 Osobne by som sa poradila s psychologom, mozno ma mala z niecoho uplne konkretneho strach, a spravna komunikacia by to mohla uplne napravit. Radsej riesit este teraz, po narodeni asi bude frmol 😉.
@michala11111 my mame rozdiel 4 roky, bala som sa ziarlivosti, ale maly je skvely. braceka miluje, vyzaduje sisice viac pozornosti - ale od nas a na brata to ako ziarlivost neprenasa. na druhej strane sa vzdy snazim venovat sa im obom, resp starsieho nezanedbavat. uz ked prisiel 1x do nemocnice, dostal akoze od braceka vlacik - a to asi aj zabralo 🙂 neboj, mala si zvykne, len jej musite davat stale na javo, ze nebude na druhej kolaji. a teda povedala by som to az ked bude vidiet brusko.
@michala11111 tak ja som jedinacik, do nejakych 8 az 9 rokov som strasne tuzila po surodencovi, potom uz nie lebo som si uvedomovala ze by bol velky vekovy rozdiel medzi nami a teda nebol by to moj partak a len by to revalo, musela by som sa delit o izbu. Takze asi aj ona si take veci uvedomuje, myslim ze sa to neda riesit nijako, len nechat cas plynut a ked bude na svete zvykne si na surodenca. Nerobis nic zle, prave naopak do buducna aj pre nu plus ze bude mat surodenca.
@nancy666 ty si sa pýtala 4r. dieťaťa,či môžete mať dalšie dieťa???? chorá doba,nemám slov....
@michala11111 chudák dieťa a myslím to úprimne....súrodenec je to najlepšie,čo jej môžete dať....stačí len uvedomiť si to a neupriamiť sa na polámané hračky a podobné somariny....myslieť na budúcnosť by bolo treba
Ked sa babo narodi, ona sa bude chystať do skoly. Bude mat uz ine záujmy ako riesit babatko.
Neboj, bude velka sestra a bude ti pomahat