5,5 mesačná nechytá hračky

termuk
4. apr 2022

Ahojte mamičky, mám 5,5 mesačnú dcérku ktorá vôbec nechytá hračky. Keď jej ich ukazujem pozerá sa na nej, ale nenatahuje sa za nimi, keď jej hračku podám do rúčky ani nevie že tam niečo má, zachvilu hračku zahodí, rúčky si celý deň len cmula, uspava sa s pästickou v ústach a hneď ako sa zobudí, rúčky znovu smerujú do úst. Dokonca ju to rusi aj počas papania, tiež si po chvíli začne strkať rúčky do úst. Pred pár dňami sme boli u doktorky, nepovedala na to nič konkrétne iba že by to mala do pol roka zvládnuť avšak mám pocit že to tak skoro nebude, pretože ak sa na hračky pozerá dlhšie tak ju akurát začnú rozčuľovať, kolotoč nad postieľkou sleduje asi 2 minúty a potom sa otočí preč a pozerá inam, samozrejme s rukami stále v puse. Máte niektorá podobnú skúsenost ?

marzuz89
4. apr 2022

@termuk "zahod" kolotoc, je to pasivna hracka. Tiez vsetky samostatne hrajuce a blikajuce hracky. To su vsetko pasivne hry, asi jej staci iba sa pozerat, nemusi nic robit ona, vsetko vybavia hracky samotne. Daj ju pod hrazdicku s jednou (!) hrackou nad urovnou bedier. Nech ta hracka blika, hra, hrka len (!) vtedy, ked po nej udrie, natiahne sa po nej. Malo by ju to aktivizovat. Toto zvladaju babatka v 3m, je super, ze to riesis, natahuje sa takto za hrackami? Lebo az ak zvladne toto cielene buchanie, zacne sa ucit brat predmety aj do ruciciek. V coskoro 6m uz musi mat cieleny uchop je zvlastne, ze lekarka to neriesi

Napada mi, ona ma tie rucicky prevazne v past? Mozno je hypertonicka, ma problem uvolnit rucicky a celkovo svalstvo, v tom pripade treba cvicit s fyzioterapeutkou, aby rucky uvolnila a mohla s nimi narabat. Ak by bol toto dovod, tak do ruciek nic brat sama tak skoro nebude, kym nebudete cielene rucky uvolnovat. Skus si to vsimnut

termuk
autor
4. apr 2022

@marzuz89 práveže väčšinu času ich ma otvorene, jedine keď je už unavená a chce späť vtedy ich dá do pästi, ak ich ma náhodou aj trošku zatvorené tak nie sú v kŕči, skôr len také privrete, vyskúšala som tu hrazdicku ako ste mi poradili a celkom sa jej to páči. Hrazdicku som len pred týždňom odložila nakoľko nemala záujem a zbytočne tam zavadzala, tak uvidíme ako nám to pôjde ďalej, ďakujem veľmi pekne 🙂

stastna17
4. apr 2022

@termuk pockaj este mesiac a potom povedz obvodnej nech ta posle niekam , neurolog napr. , nebudem popisovat aj my sme to mali ani co z toho, toto nemam rada, porovnavat deti. ale ak sa ti nieco nezda povedz to lekarke . ale daj jej este mesiac urcite.

diamond007
4. apr 2022

@termuk ja len doporucim nonstop vyberať ruky z úst lebo to prejde do zvyku a neoducite to do 6rokov 😶 moja má 6m a tiez to robila od narodenia ale vyberám.

marzuz89
4. apr 2022

@stastna17 prosim ta, toto naozaj nie je o porovnavani deti 😉 kto trosku rozumie psychomotorickemu rozvoju, vie, ze ak dietatko v polroku nechyta hracky do ruciciek, moze tym mat velmi ovplyvneny dalsi rozvoj. Negativne samozrejme. Objavenie ruciciek a praca s nimi ovplyvnuje vsetko ostatne, stimuluje mozog k dalsiemu vyvoju.

Nikto neporovnava, ale rozumiem, ak sa niekto nezaujima o zakonitosti rozvoja, vidi v tom len tolko, ze babatko Anicka to uz vie a babatko Marienka este nie a maminka Anicky sa urcite povysuje 😌

stastna17
4. apr 2022

@marzuz89 zhodou okolnosit mam anicku a mam dvojicky takze som trocha porovnavala. som rada ze vidis trocha do toho. Ja som to myslela tak ze nebudem pisat co nam potom bolo, je. proste vidis ze nieco nie je ok, daj este chvilu cas a potom isto ries, drzim palce.

kacena4
4. apr 2022

ahojko my sme mali podobny problem, nechytal, nesledoval po 6m nas pediatricka poslala na ocne a drobec je nevidiaci 😥

silvus138
6. apr 2022

@diamond007 blbosť, ruky v ústach sú orostimulacia dôležité aj na vývin reči.

diamond007
6. apr 2022

@silvus138 blbosť... Musí to mat nejake medze

hykjam
21. okt 2022

@termuk môžem sa opýtať ako ste popísaný ,,problém" vyriešili? Lebo naša má 4 mesiace a všetko je presne u nás rovnaké