4 ročný syn nechce spať v noci bez svetla

ivetka2007
13. apr 2012

Asi pred dvoma mesiacmi sme sa prestahovali do noveho bytu a maly odvtedy odmieta spavat potme v izbicke. Kupili sme mu malu nocnu lampicku a v prvu noc , ked sa ukladal na svoj prvy spanok v novej posteli sme mu povedali, ze mu ju nechame zapnutu kym nezaspinka. Potom sme ju vypli. Akonahle sa lampa vypne, je hore! Skusam to kazdu noc a vtdy je to to iste. Zobudi sa a place, ze som mu ju vypla. Tvrdi, ze sa mu budu snivat skarede sny, ked nebude svietit 🙂. Postupne som zacala spavat s nim v posteli aj ja. Je to len faza alebo reakcia na novy domov? Neviem... Poradte... Izbicka sa mu paci, vsetko ma podla jeho predstav, dokonca si sam vyberal postel, koberec i borduru 🙂... Ako dlho moze trvat kym sa naucii zaspavat uplne sa vo svojej posteli a hlavne bez SVETLA??? Ak mate podobne skusenosti, piste, rada sa necham inspirovat novymi napadmi ... Dalujem...

gumkacik
13. apr 2012

moja dcera musi mat celu noc tv zapate

mamacat
13. apr 2012

@ivetka2007 my sme kupili stmievac na lampicku v dcerinej izbe.
http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/0006...
a postupne sme jej svetlo stmievali az kym nemala takmer uplnu tmu. ale malinko svetla musi mat aj teraz;)
dcera (6/2007) tiez spala dost dlho v tme az kym si jeden den nevymyslela ze chce svetlo 😅 nam to nevadi, urcite ju to casom prejde.

patrissia19
13. apr 2012

ahoj....no poznam to velmi dobre 🙂 aj my ked sme sa prestahovali tak som sa bala spať sama v izbe a to som mala 10....strašne som sa bala tak som vždy utekala k mamine.....naštastie sme sa za rok z bytu prestahovali preč ...do ineho bytu....odvtedy žiaden problem....neviem v čom to može byť......možno počiatočny strach...skus nejaku rozpravočku na dobru noc....spomen mu nejake postavičky ktore ma napr rad z rozpravok a tak ...že budu pri nom v izbičke a tak....aby sa nebal....skuš plyšaky, nechaj ich pri nom v posteli možno to zaberie.....je ťažke povedat či tato faza prejde...každe dieťa je ine...skus mu napriklad ukazať že aj vo vašej izbe je tma ked spite...a že maminka sa neboji...skus to cez komunukaciu opytať sa ho z čoho ma strach a tak...alebo porozpravať o nejakych kamaratoch ktory tiež spinkaju v izbičke sami.... ak to nezaberie skus mu predsa len nechať zapalenu tu lampu ...pre pocit bezpečia...su aj take male lampičky na baterky ktore menia svetlo...neni to take drahe ako ked je zapalena lampa celu noc.... 🙂 myslim že čim bude starši tym to bude lepšie držim palce 😉

ivetka2007
autor
13. apr 2012

@mamacat
my mame tuto z IKEY http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/9001... , ona velmi nesvieti, len mam strach ju nechat celu noc zapnutu bez dozoru... vsade dookola je plast a lahko sa prehreje... je to vsak teraz doslova pevny bod v jeho zivote a izbicke a nikto nemoze na hviezdicku povedat kriveho slova 🙂 dokonca ked zaspava sa otoci k nej... a to som ju povodne chcela dat priamo nad jeho postel, manzel ma ukecal, ze ju dame na opacny koniec izby...
inac by si ju asi zapinal celu noc sam 🙂 ale ten stmievac je dobry napad, dakujem za radu...

ivetka2007
autor
13. apr 2012

@patrissia19
dakujem 🙂 vsetko co si pisala sme uz prebrali, kazdy vecer citame pred spanim oblubene knizky, postel ma plnu plysakov, vodicku ma poruke keby daco.... skor ma napadlo, ze to moze byt tym, ze predtym sme byvali v jednoizbovom a spaval s nami... vzdy vecer isiel muzovi minimalne pocitac a ten daval ake take svetlo... teraz ked zatiahnem zaluzie, je v izbe totalna tma... nevadi, hlavne, ze sme zdravi 🙂 no nie?
mimochodom nehovorte to nikomu, ale aj ja sa bojim tmy a to uz nie som dieta 🙂 malemu to vsak povedat nemozem 🙂

usacek79
13. apr 2012

@ivetka2007 nuz ak mam povedat vlastnu skusenost, ja sa doteraz bojim spat potme, odjakziva, ani si nepamatam moment, kedy to presne vzniklo... mam sialenu fantaziu a jeden z prvych konkretnych momentov strachu si pamatam, ze som bola s rodicmi v kine na Nekonecnom pribehu a dovi - bola som este dlheeee tyzdne presvedcena, ze mam pod postelou "nicotu" (ak si to pamatate..) 😀
musela ma uspavat mama a musela byt furt rozsvietena lampicka, aspon malicka..
a teda naozaj to mam dodnes - hoci muz mi svietit samozrejme nedovoli, ale aspon taku fintu som vymyslela, ze som kupila digitalny budik, ktory tak svieti, ze aspon obrysova viditelnost je v izbe 🙂
ak nahodou nie je v noci doma, tak nielen svietim lampickou, ale mam aj potichucky pustene radio 😒

a mimochodom, ak mama niekedy skusila v noci lampu vypnut, tiez som bola okamzite hore!

tie mini lampicky do zasuvky su dobra vec, nesmie byt prilis silne svetlo, unavuje to velmi oci a mozog (TV je uplne peklo, lebo aj blika a tym padom si mozog celu noc neoddychne, lebo aj cez zavrete viecka stale vnima mihanie a spracovava to, hoci o tom spiaci clovek nevie - dieta by vobec nemalo mat ani TV v izbe mimochodom)

strach z tmy je vec fantazie, je mozne, ze ked jedneho dna pochopi, ze bubulaci neexistuju, strach ho prejde..
mna zial nepresiel nikdy a teda nie je to nic prijemne 😒

patrissia19
13. apr 2012

No tak prajem už len trpezlivosť 🙂 maš pravdu zdravie je dôležite 🙂 strach z tmy prekoname 😉

irriss
13. apr 2012

@ivetka2007
...........dlouuuuho nam svitilo svetelko v pokojicku.. 😉
...........dala jsem na zed jako ozdobu takove male vanocni svetelka (retez), ktere za normalnich okolnosti patri na vanocni stromecek..svetlo je trochu tlumene 😉
Kazdopadne nezhasinat.... 😉

aduskatt
13. apr 2012

ked sme sa prestahovali do nasho bytu a bola som vnoci sama, lebo mm bol v praci, svietila som celu noc a to som uz dospelaaaaaaaaa, tak co chceme od deticiek?🙂 maju narok sa trochu strachovat a ked im mozme vylepsit spanok svetielkom, preco nie?

irriss
13. apr 2012

@aduskatt
ja jsem take pro "plneni detskych prani a potreb na pockani" 🙂

ivetka2007
autor
13. apr 2012

@usacek79
boze som rada, ze nie som sama... aj ja sa bojim po tme, co potom to chuda dieta 🙂 mam proste zly pocit z toho, ked je vsade tma a nikto nie je doma... ked su doma vsetci, je to ine, vtedy je to fajn... ja ked som bola mala nemusela som svietit, lebo my sme boli traja surodenci a stacila mi myslienka, ze su tam, resp. ich pritomnost... pamatam si, ze ked boli sem.tam v noci prec, som sa zatvorila a musela mat zapnutu telku celu noc 🙂 .. a este jedna vec ma ukludnovala a ukludnuje doteraz-zatvorene dvere... ked nie su, nezaspim...
ale moj chrustik je odvazny, nie ako ja... len sa boji, lebo doteraz sme spali vzdy spolu... cely jeho zivot... je to prenho nieco nove, ze sa musi osamostatnit... a mozno ho necham u seba spinkat este nejaky cas, pockam kym sa rozhodne spavat sam...

aduskatt
13. apr 2012

@irriss no jo, nemozne na pockanie a zazraky do 5 minut🙂..v ramci moznosti aj ja......toto su proste malickosti, ktore ma nijako neobtazuju a dietatku zmiernuju stres.........🙂

ivetka2007
autor
13. apr 2012

@patrissia19
@irriss
@aduskatt
@irriss
no tak a vyriesili sme to baby! budeme svietit dovtedy kym bude treba... raz ten strach prejde a ako napisala irriss sme tu predsa pre plnenie detskych priani 🙂 nasich ratolesti 😝

aduskatt
13. apr 2012

@ivetka2007 skvely pristup🙂

ivetka2007
autor
13. apr 2012

dakujem 😀 prave pozeram na tu nasu hviezdicku a snazim sa jej vymysliet meno, kedze sa asi stane od zajtra nasim oficialnym clenom rodiny... nebudeme s nou uz bojovat, ani s malym... su to naozaj len malickosti, ktore sa daju nejako vyriesit...

ivetka2007
autor
13. apr 2012

dakujem vam baby, dobru noc zelam... 🙂

irriss
13. apr 2012

@ivetka2007
Dobrou 😉

irriss
13. apr 2012

@ivetka2007
Jmeno pro hviezdicku?
tady se rekne:
stella - hvezda
stellina - hvezdicka 😉

viki2912
14. apr 2012

ano prejde,ja som kedysiv detstve mala tento problem a skoncil az niekedy v 10 rokoch....vzdy sa muselo svietit na chodbe,alebo lampicka v izbe....mozno je to z rozpravok,kde sa biju,atd...mozno su to zle sny..ale neboj,to prejde.aj mna to preslo.)

martinka1981
14. apr 2012

@ivetka2007 mladši syn mojho priatela spava so zapnutym nočnym svetielkom dodnes. A to ma 16r !!!
Teraz to myslim trochu obmedzil ale ešte pred par mesiacmi si sam bol kupiť svetielko,take čo sa vypne ked je už vonku svetlo.
Takže ťažko povedať v čom je problem.
Aj moja staršia dcerka potrebuje mať otvorene dvere a pripadne aj svetielko zapnute.Asi je to normalne.

sisaha
15. apr 2012

@ivetka2007 kup si LED svetlo do zastrcky, ma to minimalny odber elektriny a svietivost, resp. farba svetla sa da navoliť.. 😉

lejlla
15. apr 2012

akurat minuly tyzden sme kupili malemu dotykovu lampicku.tiez bude mat 4 rocky ma ju pri hlavicke a stalo sa mi ze si ju sam zhasol a zaspinkal.inak tiez vzdy pytal svetlo...

ivett1
16. apr 2012

ahoj, asi to nebude zvláštnosťou, lebo aj náš 3 a polročný malý muž ľahšie zaspáva pri svetle a keď mu ho náhodou vypneme, tak sa zobudí a protestuje🙂...nočné svetlo sme riešili už pri našej dcérke...dávali sme je svetielko do zásuvky...svietilo celú noc 😉 a niekedy aj deň, keď sme ho zabudli vybrať (mali sme aj svetielko do zásuvky z hornbachu, ktoré sa dalo vypnúť a zapnúť, ale to sa nám doslova "vypálilo" 😝 )...teraz má podobné (LED-kové) synček a takto máme "osvetlenú" aj chodbu ...keď idú náhodou na toaletu, alebo "utekajú" k nám do spálne🙂, aby sa nebáli a hlavne, aby náhodou nezablúdili 😉
a my nemáme hviezdičku, ale zelenú lienku u synčeka a ružovú kvetinku u dcérky (obe lampy na stenu sú z Ikey), ale tieto pri zaspávaní vypíname...

lejlaa
16. apr 2012

ahojte, je to normálne, nebojte, časom sa to napraví...dobrý článok o strachu detí je v časopise mamaaja, alebo si vygooglite - formy strachu u detí. To vás určite poteší aj povzbudí. Samozrejme, ak sa vylúči, že deťom nik neublizuje. Mám dobrú skúsenosť s takou terapeutickou knižkou, už som ju tu spomínala Rozprávky nielen na čítanie, ale nie je v kníhkupectvách, dá sa len objednať tu je link:

www.facebook.com/pages/Rozprávky-nielen-na-číta...