Prosím poraďte mi ako si urobiť režim so 4 ročným dieťaťom. Vôbec ho nemame stály. Maly ešte nechodí do škôlky a ja som na predĺženom RD, v podstate by ten režim aký mame nebol až tak nevyhovujúci ale aj tak by som ho chcela pozmeniť. (Viem, že mnohé asi budete pohoršené ako to u nás funguje ale myslím že časovo by to nebolo az tak moc zlé, keďže sme len doma) Hlavne aby si zvykol na presnejší čas.
Vstáva teraz väčšinou okolo ôsmej, a každé ráno vyzerá inak. Jeden deň sa chce mojkat ešte dobre že nie pol hodinu po zobudení takze sa vyrútime z postele okolo pol 9, inokedy vstane zachvilu po zobudení, raz ide hneď raňajkovať, inokedy sa chce najskôr pohrať až potom raňajkovať. Raňajky nám trvajú tak hodinu, po tom sa ide obliecť a nasleduje ranná hygiena. Mám pocit že pokial tieto veci nestihneme do deviatej tak je to úplne zle pretože potom sa mu už nechce umyť zuby a tvár, chce sa dlho tmoliť v pyžame a celkovo čas ubieha rýchlejšie a ani neviem ako ale je pol 10 a on je hocikedy ešte neumytý. Počas dňa je ten režim väčšinou vždy rovnaký, keď stiham postaviť variť kým ešte ráno spí tak ideme von na dvor, ak nie tak kým varím sa hrá a potom keď sa naobedujeme ideme von. V podstate popoludnie je bezproblemov pokial nepride večer. To znova nemame fixný čas kedy sa ideme kúpať, kedy večerať no na tom už nejak pracujem a je to čoraz lepšie. Ale najhorší je čas spánku. To je totálna katastrofa. Asi týždeň dozadu sme mali len tak zrazu (počas karanteny kedy sme boli všetci doma) perfektný režim. Po večeri sme išli umyť zuby, hneď do pyžama a do postele (o pol 8) Zaspaval okolo 20:40, pekne, v klude po prečítaní rozprávky. Teraz je to však zasa posledné štyri dni katastrofa. Nechce sa prezliecť, keď sa prezlečie nechce ležať v posteli a zaspáva po deviatej.
Viem, že je to asi hlavne moja, pretože hocikedy som povolila zmenu (napr este sa mozes chvilu pohrať, potom pôjdeme spat) a teraz keď mu poviem a vysvetlím že teraz ideme spat alebo teraz ideme umyť zuby ma nerešpektuje. Inak je poslusny chlapcek takze neviem prečo práve toto mame také nefunkčné. Dá sa mu vôbec ešte nejako nastaviť režim alebo už je neskoro?
Aký režim máte vy s vašimi detmi?
Ráno by možno pomohlo najprv prezliecť a umyť a až potom raňajky. Bude mať väčšiu motiváciu
Tak režim síce máš dosť voľný, vstávate neskoro, raňajky - hodinu? Na obed asi nespí, keď nepíšeš. Ten večer podľa mňa nie je tak hrozný, ja mám 2 veci k tomu, 1) môj ani nie 3ročný syn chodí spávať po 21.00, väčšinou zaspí o polhodinu na to, lenže spáva cez obed, 2) ukladať spať neunavené dieťa je zbytočný boj. Čo vlastne chceš upraviť? Večerné spanie? Potom treba ráno dať budík skôr. Aktivity cez deň nech sa nenaťahujú? Tak treba ho usmerňovať kedy čo robíme a v tempe.
A ešte toto " inokedy sa chce najskôr pohrať až potom raňajkovať", na takéto pozor, lepšie by bolo mať každý deň aktivity za sebou a nepovoliť. Syn si samozrejme tiež nikdy nechce ísť umývať zuby keď poviem, ale smola. Robí sa to keď sa má. A tak je to aj s ostatnými.
Naše deti sú ranostaji, narozdiel od nás rodičov -oni budia nás 😅, hlavne syn - bežne je už pred pol 6 hore 🙈.
U nás to funguje takto - po zobudení 5:30-6 h - nasleduje krátke pomojkanie/poprajeme si dobré ráno. Potom staršia ide na wc, oblečie sa, majú raňajky - väčšinou niečo malé, ráno im nechutí veľmi jesť. Nasleduje ranná hygiena. Často sa už o 7-7:30 hrajú, ak výnimočne spia dlhšie, tak o ôsmej.
Cez týždeň, keď chodí staršia do škôlky, najneskôr o šiestej musí byť hore a o pol siedmej už s mužom odchádza, vozí ju autom.
Keď nemusím doobeda variť od 9 do 11stej- 11:30 sme vonku, prídeme domov, umyjú si ruky, prezlečú sa do domáceho a ide sa jesť, po obede dávam syna spať, ale občas sa mu už nedarí zaspať - v také dni musí ísť večer spať skorej.
Okolo 15-16stej poobede ideme zase von, ak je dobré počasie. Medzi 18:30 a 19 stou majú večeru, potom nasleduje umývanie zúbkov, sprcha, ak stihnú byť v posteli skorej ako o ôsmej, tak si ešte pozeráme knižku. ak nie, dostanú len pusu na dobrú noc a väčšinou rýchlo zaspia.
Nikdy nemeníme poradie rutiny. Dcérka 4 r. má rutinu už dobre zaužívanú a vie ju vykonať v poradí v akom sme ju učili aj sama, aj keď pravda niekedy treba nástojiť na jej dodržaní - napr. ráno nerada chodí na wc. Synček má 2 roky, takže ten sa rutine ešte len priúča. Pre nich je motivácia ráno, že pred odchodom von si stihnú pozrieť videjko s pesničkami napr, alebo často zaberá aj to, že budeme môcť byť doobeda dlhšie vonku , večer je hlavne pre staršiu motivácia, že ak budú skôr v posteli stihneme si pozrieť knižku, aj dve. Obaja si najradšej pred spaním prezerajú knihy, cez deň sú neustále v pohybe, takže sa im nechce sedieť pri knižke.
U vás treba nastaviť určite skoršie vstávanie, a ranná rutina by mala končiť raňajkami a až potom sa môže ísť hrať a podobne. Večer si určíte do kedy má byť v posteli a podľa toho si rozvrhnete kedy má ísť večerať, umyť sa, aby ste to stihli. A rutinu treba dôsledne dodržiavať - aj poradie činností a nepovoliť, aby si rutinu zautomatizoval, čo najviac. Inak si nezvykne poriadne na žiadny režim a bude to potom robiť problémy, keď pôjde do škôlky/školy. Tam už bude mať presne vymedzený čas na to kedy sa musí zobudiť, aby zvládol rannú rutinu tak, aby to stíhal v pohode a kľude. A potom večer v školský týždeň, aby nemal problém ísť zavčasu spať, lebo na druhý deň musí zase vstávať. Aby ste z toho nemali iba zbytočné stresy a nervy každý deň.
u vás ani tak nejde o režim, nepotrebujete striktne dodržiavať presné časy, keď ste doma, ale o pravidlá. Ráno sa môžete kľudne mojkať aj pol hodinu, ale potom si vyzlečie pyžamo a umyje sa, inak ostáva v posteli, samozrejme bez hračiek. Pred raňajkami sa hrať nebude, ale až po nich. Keď sa ide večer spať, tak sa ide spať, o tom sa nediskutuje. Nerešpektuje ťa preto, lebo nie si dôsledná. Večer rituál - napr. osprchovať, rozprávka, pomojkať, zhasnúť svetlo a odchádzaš. Ak z postele vyjde 28 krát, 28 krát ho do nej vrátiš. Bez kriku, ale dôrazne, žiadne že dovolila so, mu zmenu, prečo by mal on potom niečo dodržiavať, že je to raz tak a raz ináč?
No, ja som od mala prísna na režim a som rada, že som neustúpila. naša má 5r. a vstáva o 6h, niekedy skôr 🙂 cez víkend, keď si chceme trochu viac poležať s manželom, príde ku nám, pustíme audio rozprávku, leží pri nás a počúva, to máme tak pol hoďku k dobru 🙂 potom vstávame, ide si ustlať svoju posteľ a príde mi pomôcť pripraviť raňajky, alebo sa hrá. doobedu sme buď von, alebo doma niečo robíme spolu. obed okolo 12,30h a ide spať. Ak spať nechce, alebo sa jej nedá, môže ležať v posteli a "čítať" si knihy. ale do 15h musí byť v tichu v posteli (to máme čas s manželom porobiť, čo sa nedá, keď sme všetci hore, alebo len tak si sadnúť a niečo prečítať, vypiť kávu, porozprávať). po 15h má olovrant a ideme von, alebo doma niečo, návštevy a pod. okolo 18h večera, o 19h sa upratuje izba, ustieľa posteľ a o 19,30h sa začína čítať rozprávka - keď nestihne byť v pyžame a v posteli, tak je bez rozprávky. pár dní, kým zistila, že nestihne/nemá poplakala, ale už pochopila a nie je problém, o 20h už spí.
jasné, že nejdeme ako hodinky na min. presne, niekedy sa tie veci posunú, nestihnú cez deň, ale večer platí stále a tomu prispôsobujeme aj výlety a návštevy. Dieťaťu režim dodáva pokoj a istotu v tom veku a ak ho nemá, nevie sa zariadiť, nemá ešte v sebe vybudovaný biorytmus ak nemá režim, potom je nepokojné a plače, lebo nechápe prečo včera mohol a dnes nie.
Z mojej skúsenosti, postupne po trochu zaveď režim, a nehnevaj sa naňho keď to nepôjde hneď... chvíľu trvá kým pochopí, prečo teraz nemôže a minule mohol. Spánok je dôležitý, tak by som začala večerom, napr. o 18,30h večera a do 19,30 v posteli, prečítať rozprávku, vystískať, zhasnúť a spať. Chce to veľa trpezlivosti, lebo staršie dieťa sa ťažšie učí ako menšie. Drž sa
@magdalenal fíha tak to máte úplne super. Kiežby sa to podarilo aj nám.
Ďakujem všetkým, budeme sa snažiť a snad sa to zlepší
My máme režim takmer od narodenia. Nieje rozdiel či je týždeň, víkend, prázdniny. Vstava najneskôr o 7,30. Vychytať, raňajky, porobi sa čo treba a buď ideme von alebo sa hrajeme. Obed a spánok je vždy v rovnakom čase. Ak teda nie sme niekde. Olovrant a potom ideme von, na bicykel alebo niečo tvoríme. Večera, upracú sa hračky, kúpeľ, rozprávka a do postele. Zaspí trocha neskôr pre obedny spánok ale ten sa nechystám rušiť. Keď je v školke je to samozrejme iné ale pointa ostáva. Najskôr to čo treba typu umyt sa, obliecť a potom je hranie. Nám režim vyhovuje a mala presne vie čo sa ide diat a dobre sa podľa toho orientuje v čase
Podla mna riesenie jednoduche.Budik na 7,30 a vstavat.Budete mat dlhsi den,vsetko postihate lepsie,aj ty.My sme tu neni od toho aby sme posudzovali vas rezim,ak vam vyhovuje tak je to ok,ale ja mam pocit ze chces povedat ze ste akoby stale v nejakom casovom sklze,ze nic nestihate ako by si chcela.Proste o 7,30 von z postele a tristvrte starosti mas smahom ruky vyriesenych.A dobre ze to riesis,najvyssi cas lebo cas bezi,raz pride aj skola a okrem toho ze bude nesamostatny tak potom na to doplatis najviac naozaj ty lebo sa zblaznis z neustaleho jeho uhanania a upozornovania.Tam uz sa rezim nepardonuje.