Dobrý deň
Mám 4 a pol ročného syna, ktorý úplne odmieta zeleninu, či v uvarenom či v surovom stave. Okrem zemiakov a mrkvy nezje nič. Do 3 rokov sme s tým problém nemali. Dokonca z ovocia zje iba banán a jablko, nič iné.
Chcem sa spýtať či máte podobny problém a ako ste ho riešili, poprípade nejaké typy ako ho donútiť, prehovorit aby to aspoň ochutnal pretože on to do úst vôbec nedá a keď vidí v zeleninovej polievke čokoľvek okrem mrkvy a zemiakov tak ani lyžicu nenamoci.
Ďakujem za vaše odpovede
Koľko surovej zeleniny zješ ty bežne? Ak ješ denne a ani to nezaberá, že to vidí, a zje v polievke aspoň alebo v inej spracovanej forme, starosti by som si nerobila. Prejde to. Deti vymýšľajú, vyberajú si. Aj varené má vitamíny neboj. Ani sladké cherry paradajky nezjde?
ja som ako dieta az pomaly do 15 rokov nechcela ziadnu surovu zeleninu. Az potom som sa rozbehla, dovtedy len varena v jedle a som tu. Nic sa mu nestane.
Ved ked nechce paradajky, uhorku, nevadi. Urob mu zeleninu na pare a tak rozmixuj do polievky, alebo daj na tanierik uparenu brokolicu, mrkvu. Ta ma viac vitaminov ako varena.
Ja ako dieťa som zeleninu nenávidela, jedine surovú mrkvu som zjedla a karfiol. Zeleninové polievky (vlastne nijake polievky) nehrozilo u mňa, ani prosby ani krik. Nechali ma jednoducho tak, nenutili,teraz v pohode jem🙂,okrwm uhoriek, tie doteraz nie 🙉Chute sa menia, zeleninu zrejme deti nemajú rady preto, že je horkasta, a tu chuť deti nemusia.
@malilucko ahoj, v Bille bola tak dávnejšie kniha Jamie Oliver o zelenine, deti zbierali nálepky, bolo to tam aj pekne vysvetlené ako sa čo pestuje, používa. Také niečo by mohlo pomôcť. Ináč náš vymýšla tiež, je to asi normálne, aj deti medzi sebou v škôlke si navyprávajú kade čo. Šaláty vôbec, len keď je nakrájané a neochutene je to ok. Ale napríklad cviklu, kapustu na všetky spôsoby. Len ponúkaj, keď si nedá nevadí, netreba na tom trvať.
@malilucko a ešte mi napadli zeleninové placky, tam sa dá skryť kadečo. Alebo do halušiek dať pyré.
@malilucko Ahoj, mam 5 rocneho syna a mam to rovnako. Ovocie ani surovu zeleninu neje vobec. Ako mu to naservirujem, tak to zostane. Mozno raz za dva tyzdne ho prehovorim na banan, to je vsetko z ovocia. Zeleninu samozrejme davam do varenych jedal, aby som to trochu vykompenzovala, ale to je tiez bieda. Necha vsetku zeleninu, okrem zemiakov, vyhrnutu na kraji taniera, zvysok nema problem zjest. Ked chcem, aby aspon co-to z tej zeleniny zjedol, zoberiem lyzicu a dam mu to sama🙄
@malilucko tiez mam podobny problem 😞. Uz ani polievku nechcel,alebo "nechcem, lebo su tam mrkvicky". Uz nezabera nic ani vydieranie. Donedavna, ked nezjedol rajciny z ranajok, nezapla som TV a podobne. Ja jem zeleninu denne a vela aj ovocie. Tak som rada, ked zje jablcko alebo vyzivu pre babatka, aby ho nezapieklo.
Mne sa zacal opicit po muzovi, ten surovu zeleninu neje nikdy, varenu len v polievke a celkovo varenu stravu len obedy v robote. Denne u nas navarene a muz veceria chleba (syn s nim 🥺). Ze u nich sa nevarilo a tepla strava na obed bola pizza alebo toast.
Aj u nas sa to presne v tomto veku zmenilo a nic nechcela. Jedine mrkva.
Hlavne to nesil. Davaj mu tu mrkvu aj ked kazdy den a niekedy pridaj pasik papriky a paradajku len kusok ale nesil. Mala zacala pomaly papriku, uhorku atd...
Ovocie detto. Len jablko. Tak som jej spravila k jablku banan a na to som pokvapkala nutelu (nie vela). Zjedla. Zacala som robit denne miesane ovocne misky pokvapkane troskou nutelly..
Muz by mohol trosku spolupracovat...
@malilucko ahoj. Moj 3r syn je na tom podobne. Uhorka a ina cerstva zelenina nefunguje. Varena len zemiak a mrkva. Dnes zjedol plny tanier hraskovej, kde som.mixla petrzlen a zeler. Na vrch opeceny chlebik. Ked nevidi zlozenie, az tak nespekuluje. Zo surovej funguje len rajcina, mrkva a oblubeny je stopkaty zeler mixnuty s jablkom. Cakam, ze v skolke sa inspiruje 🙂
@malilucko Podla mna zalezi aj od toho ako sa ta zelenina uvari. Myslim ze vela ludi nema ani sajnu ako varit zeleninu tak aby bola chutna. U nas v rodine, vsetko chutilo ako mrkva z polievky... makke blabla.... taka ziadna chut. To sa dalo ako priloha a bolo to otrasne.
Vzdy ked vidim program Jamie Olivera ako on s nadsenim vari nadhernu zeleninu, vdy mam na to ohromnu chut. Napriklad urobil cestoviny tak ze zmixoval spenat s mukou a boli z toho spenatove rezance... moja mam robila uzasne zeleninove fasirky ... vem to asi nie je nazdravsie ale Jamie ma tolko vela zdravych receptov...
Ďakujem za rady... trošku ma upokojilo že nás je viac, že to nie je len problém u nás, nakoľko všetky mamičky čo mám v okolí sa hrdia tým ako im deti všetko zjedia a potom mám pocit že som v niečom pochybila...
Našťastie ide obdobie kedy začíname pestovať zeleninu tak dúfam že keď bude vidieť ako rastie, bude ju so mnou polievať a starať sa o ňu tak pochopí že je to pre nás na jedenie (taká malá iskierka nadeje)
a kremovu polievku nezje, do kremovej mrkvovej vies po stipku primixovat aj inu zeleninu, tak aby sa farba velmi nezmenila... cuketa, tekvica, jedna mala hlavicka brokolice atd.