4,5-mesačné dieťa sa zmenilo zo dňa na deň

20. dec 2024

Dievčatá, maly sa mi zmenil zo dna na den alebo max z tyzdna na tyzden. má 4 a pol mesiaca a doteraz bola ako anjelik. Neviem co mu je uz sme v koncoch, vydrzi jedine na rukach aked chodim , ani stat nemozem. Ak ho dam do sedacky alebo postielky, taky rev spustí, že sa metá ako vo vymetačovi diabla, tak place az sa nevie nadýchnut, vyslovene vrieska. To co sa u nas zmenilo, je ze na nátlaky mojej rodiny som mu zacala davat prvé príkrmi. Mozno ho z toho bolí bruško? druha vec,extremne sliný. Neustale ma ručky v ustach, ked mu dam hryzatko tak sa s nim hra tak ze sa jeduje az piští od nervov je fialovy. Davam mu gelik na dasno i ked tam este nič necitim a dnes som mu dala uz panadol lebo proste nevladzem. ja sama som chora, mam teplotu kaslem a boli ma cele telo ale este ani ten panadol mu nic extra nespravil. Proste je to nocna mora, ako otvori oči tak reve. Dokonca aj pocas spanku sa mu sniva ze reve a reve zo spanku. Prosim dievcata, poraďte mi nieco normalne, prídem uz o rozum. Muz robil teraz tyzdnovky a sama som na neho. Z coho to moze mať? zubky? plyny? ako mu pomoct?

soraya25
20. dec 2024

Odkedy som mama mám len jedno porekadlo - keď nevladzes, tak pridaj.

deti95060810
20. dec 2024

zubky, separačná úzkosť - ktorá môže trvať aj niekoľko mesiacov...

evka52
20. dec 2024

Kedze pises ze sliní, tak to budu pravdepodobne zuby. U nas tieto dni su tiez extrem. Chce byt cely cas pri mne, ani na sekundu ho nemozem polozit, Reve vrieska bucha si hlavu o gauc.. tak to bolo s kazdym jednym zubom, uz ich ma 9.. my s manzelom hovorime, ze nas syn ma dve osobnosti- ked mu nejdu zuby a ked mu idu.. kupili sme drahsie sampanske ktore sme dali do chladnicky ze ho otvorime ked vyjde posledby zub 😄 my mu davame nurofen podla odporucaneho davkovania a na zuby gelik.. inac len vydrzat, v tie dni sa vykaslat na upratovanie, na varenie, objednajte jedlo ak sa da.. a striedajte sa s manzelom aby si si oddychla a vypla

evka52
20. dec 2024

ale samozrejme moze to byt aj bolest bruska, takze ak to naozaj pretrvava a vidis na nom ze sa velmi trapi konzultovala by som s pediatrickou

domak2
20. dec 2024

Môžeš sa tešiť ze si mala 4 mesiace anjelika, niekto si toto donesie už z porodnice 😅 Ale tiež sa prikláňam k zubom

oceanahory
20. dec 2024

Jooj a kolko este takychto obdobi pride a odide 🙂. Obcas mam aj ja pocit pri synovi, ze super uz sme na dobrej ceste a potom sme zrazu spat vo faze spred mesiaca 😅, ale je to uplne normalne. Deti maju rozne vyvojove milniky, ktore s nimi (a aj s nami...🫣), pekne zatocia.
Prajem pevne nervy! Neboj sa nastane znova kludnejsie obdobie, ale nepotesim ta...bude to ako husienkova draha 😁😬.

oceanahory
20. dec 2024

@domak2 My sme 1,5 roka nespali...sice s mensimi prestavkami, ked bol konecne trocha klud. Ci to boli zuby, brusko, ci len regres...Boh vie, skusali sme tiez vzdy vsetko. Nepomohlo nic, len cas 🥴.

sundew
20. dec 2024

Ak si myslis ze je to prikrmami tak prestan a zacni ked budes citis ze je cas!
Nas tiez zacal skoro sonzubami ale len bolest a prvy vykukol az led mal 10m.
Gel ,panadol a take to hryzadlá Opica,co ma vzadu na hlave take hrbolceky pomáhali najviac!
Prajem vela pevných nervov 🙂

autor
20. dec 2024

dakujem zienky, moc ste ma nepotesili :D najviac som nasrata na muža, uz tyzdne som sama , len cez vikendy bol doma aj to dosiel domov chorlaviet, este plus aj jeho som obskakovala ako debil at eraz ked ja som chora a potrebujem pomoc tak sa odtentoval na nakupy na cely den,co by som ja mala za 2 hodinky a teraz este na vianocny vecierok z firmy, volal sefovi ze som chora ale tak ci tak ho prehovoril a siel tam nahodinu. tu celu hodinu maly prevrieskal tak ze mal fialove usta, ja s 39 stupnovou horuckouachhhhh zienky moje a ze sviatky pokoja

autor
20. dec 2024

a este otazocka, dala som mu mu panadol cca pred dvoma hodinkami. mozem mu dat na vecer nurofen alebo uz nemam davat nic? okrem toho nechce jest co ma viac trapi. ledva vypil za cely den 120 ml

lucia13022023
20. dec 2024

Môjmu dieťaťu nikdy panadol nezabral, nurofen u neho zaberá najlepšie. Ja by som ho netrapila, možno je v bolestiach, dala by som nurofen podľa kg. Ak mu zuby nejdu, nurofen nepomôže. Ak mu zuby idú, tak stlmia bolesť.
Inak to môže byť veľa veci, regresia, separacna, bruško, zuby, prikrmy. Tie robíš ako? Dávaš tam aj olej? K brokolici/karfiolu by som dala rascu mletú.. Možno feniklovy čaj?
Je to ťažko keď máš malé dieťa a nevie ti povedať co ho bolí. Držím palce a veľa pevných nervov.

lucia13022023
20. dec 2024

No a teraz co si napísala som si na 99% istá, že to sú zuby. Rev, slintanie, keď mu dáš hryzatko tak sa rozculi - rozdrazdi si ďasná, môjmu to nikdy nepomohlo skôr ešte viac reval, nechce jest.. Ja by som dala na noc nurofen a uvidíš.

maryetta
20. dec 2024

Ked ty si chora on nie je chory? Nemoze ho boliet hrdlo alebo co?
Ak sa ti zda ze mozno prikrm. Daj mu par dni pauzu.
Zubky? Ma napucane dasna? I ked napr teraz mojej ako som nasla dasna napucane a kym sa prerezal prvy presli minimalne 2 mesiace.

autor
20. dec 2024

@lucia13022023 robila som mu v avente zatial tekvicku, batat a obyč zemiak a nic som k tomu nepridavala. Ale kedze on nie je kojeny tak sa odporuca po ukonceni 4. mesiaca a on ho bude mat ukoncený az 5.1. takze davam asi stopku príkrmom. V noci chvalabohu spí alezaspavanie je nočna mora. Doteraz som ho nakrmila prebalila,pohrali sme sa a dala som do postielky a vyplo ho. teraz s nim chodim po izbe kym nezaspi.

autor
20. dec 2024

@maryetta neivem ja som nad tym rozmyslala ale ako to zistim? teplotu nemam, meriam mu ju, nekašle iba ked mu zabehne pri plakani , nekycha... neviem ako u takych malych babätkach sa da zistit ci ho boli hrdlo. ale uz je tomu viac dni , co sa toto deje, tak to by asi uz zacal kaslat

lucia13022023
20. dec 2024

Kľudne a prikrmami počkaj, môj bol tiež na UM a nedávala som od 4m. A do každého daj olej trošička..

dominima
20. dec 2024

@domak2 ja som ten prípad od pôrodnice 😂😂

nika11103
20. dec 2024

Ahoj , my sme mali také “obdobie” ( bože ako som neznášala a neznášam to slovo ale naozaj na tom je niečo pravdy ) asi mesiac po narodení a trvalo to mesiac dva - neviem presne , to obdobie sa snažím vytesniť z hlavy , boli to asi koliky . Nič nič nepomáhalo . Píšeš akoby som seba počula - ona len revala a revala a revala , ani spať poriadne nechcela . Potom ako tak ok a teraz pár mesiacov pred druhými narodeninami začala tá spánková regresia a obdobie vzdoru ( aj toto som nenávidela , ale hold skúsenejšie mamičky majú naozaj pravdu ). A tiež sa modlim aby to prešlo čím skôr . Týmto slohom som ti chcela len dodať nádej , ja som bola s malou nonstop sama , muž robil od rana do večera a keď mal voľno robil na dome , brrrrrrr zle obdobie , ale my sme silne , zvládneme to , obrovský klobúk dole ženám ktoré majú viac malých deti , to ja by som nedala . Posielam ti silu a objatie , vydrž vydrž vydrž , ak nebudeš vladat, nemôžeš dostať pomoc od babiek , dedkov , nejaká rodina ? Držím palce nech to máte čím skôr za sebou !

danica2711
20. dec 2024

ešte sa zmení asi 74-krát, s deťmi je to proste tak...

zuzikak
20. dec 2024

@danica2711 hmm to je pravda

zuzikak
20. dec 2024

no prajem vela sil a trpezlivosti a pripajam sa k nazoru o zubkoch. Ty nic nemusis citit ale v dasienku sa to tlaci a to ho moze boliet. Zaroven moze mat aj separacnu uzkost. Rodina co by ti pomohla nie je ? Zeby sa nastahovali aspon kym je muz prec. S malym ti asi moc nepomozu ked chce byt stale pri tebe ale aspon by ti pomoholi uvarit, robit ti spolocnost...Maleho nenos na rukach ale skus satku alebo nosit aby sa ti trocha ulavilo. Ja som uz bola tak zufala a plakala som od unavy ze som malemu natrela dasienka alpou na vatovej tycinke. Nie vela samozrejme ale predsa. Jasne ze hucal ale potom mu to postrpalo a bol klud a dokonca sa zacal usmievat troska.

maryetta
20. dec 2024

To len asi keby ho dr pozrela. Hrdielko. Dychanie. Ale ak inac nic. Mozu to byt jasne aj tie zubky. To sa az po case ukaze. Ako pisem. Nasa takto mala minimalne 2mesiace kym sa jej prerezali. Chcilku dobre a tlacili sa dalsie 😭😫
Ono ja sa aj cudujem niekedy ze si nidkto tvrdo buduje rezim. Ani ako tak sa da. Ale aspon u nas?!
To bolo ze- navsteva. Zmena prostredia. Choroba. Zubky. Separacna. Bars co prislo- "obdobie" a rezim bol v prdeli. Nasa najmensia len som zobrala hlboky kociar a dala soportiak-vo vanicke? Zaspala do 2minut a spala aj 2-3hodky. Od sportoveho absolutne. Ak sa aj podarilo tak do par minut aj bola hore.
Proste kazda aj malicka zmena vplyva na babo. Na niektore aj pocasie 🙊