3 týždňové bábatko - priberá viac ako priemer

jedencloviecik
9. sep 2019

Ahojte žienky - matky,
idem k veci. Najskor som sa trapila s rozbehnutim dojcenia - syn v porodnici schudol 10% vahy. Co je uplne v pohode, ale napriek tomu som sa tesila, ked zase zacali gramy pribudat. Dostala som vahu a tak som zacala priebezne kontrolovat prirastky. U pediatricky mal pred tyzdnom 3800g a vazila som ho po tyzdni a skoro som odpadla - doma mal 4400g. To ci je rozdiel vo vahach zistim az o tyzden na poradni. Ale jedno je iste, je vacsi - vidim to na obleceni a apetite. Mala ste niektora takeho hladosa? Robim to tak ako mi radili - prikladam ho na poziadanie, nie kazde 2-3 hodiny. Niekedy aj kazdu hodinku. Bradavky znicene, ale povedala som si ze to vydrzim. Napriek tomu, stale obcas cez den dam maly prikrm umeleho mlieka cez cievku - vtedy ked uz vystriedam prsniky a stale place alebo je nepokojny. Niektori ludia ma za to doslova terorizuju sprostymi poznamkami. Ale robim co si myslim, ze je pre maleho najlepsie - co ho mam nechat plakat? Len ma vystresoval trochu ten prirastok po tyzdni. Mali ste niektora skusenost s vysokym prirastkom?

pininka1
9. sep 2019

Hlavne nerieš koľko pribral a vykasli sa na ľudí. Hádam nenechas dieťa plakať od hladu. Môj syn priberali či mesiac to kilo. Dcéra zasa za mesiac 250g. Obaja sú výborní jedaci a sú úplne v pohode. Keď sa to už upraví laktacia, tak to bude ok. Počúvaj svoje bábo nie okolie. Skôr by som riešila tie prsia,skús inú polohu, dojcenie by nemalo ani bolieť, ani mať zničené bradavky.

lindusss2016
9. sep 2019

@jedencloviecik no ak pribera naozaj tolko, urcite to umele mlieko nedavaj. To, ze place, nemusi znamenat, ze je len hladny. Moze to mat kopec inych pricin a najcastejsie sa dieta len dozaduje matky, takze mozno ho bude stacit popestovat, ponosit, pohojdat a prestane. Skusaj rozne polohy, deti byvaju kludne napr.v polohe na tigrika, alebo si ho poloz na seba bruskom, alebo skus na brusku uspat v postielke na monitore

jajka_98
9. sep 2019

@jedencloviecik ja dojčím a dojčila som aj každú pól hodinu tak ako si pýtala moja mala nie koľko mi kázali prsníky mám ešte doteraz niekedy zničené mala má už 10 mesiacov dojčím stále či cez deň či v noci a váha má netrápila, hlavne bolo, že mala bola spokojná .. a prečo dokrmujes, je dojčís? nemáš dostatok mlieka ?

janickacrazy
9. sep 2019

@jedencloviecik vôbec sa tým netráp, zo začiatku niektoré deti priberajú veľa, moj najstarší syn bol tiež taký papkáč, prvé mesiace priberal nadpriemerne, doktorka síce trochu pofrflala, ale inak to nejak neriešila, ja som kojila na požiadanie, horšie by bolo, keby ti nechcel papať, to som zažila pri treťom synovi a bolo to strašné, dieťa na hranici podvýživy a doktori na mna zazerali, že mu nedávam jesť asi

deti95060810
9. sep 2019

neváži ti váha zle? za týždeň 600 g? to hádam nie....dieťa má pribrať za týždeň cca 150 g....môj pribral za 2 týždne kilo a lekárka mala pripomienky....Dieťa som len kojila.

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@jajka_98 ja som to tak vyhodnotila, ze nemam, lebo striedavo dojcim - ale maly po chvilke zase place a cmula si prsty. Ked mu dam prikrm zaspinka. Ked nedam je schopny byt hore ak aj cele popoludnie. Uz som to skusala. Ten prikrm nema vela cca 50 ml za den. Prikladam si ho aj ma hodinu - nie na 15 minut ako kazali v nemocnici.

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@janickacrazy ano vsetko je zle, len zial nie su vsetci "tabulkovi". Uplne viem pochopit.

lucinka1988
9. sep 2019

@jedencloviecik daj malému papat toľko, koľko si pýta, okolie a tabuľky vôbec nerieš. Mali sme to veľmi podobne, syncek sa narodil ako 3-kilový, v pôrodnici ešte schudol viac, ako by mal a ako sme prisli domov, začal dosť priberať na váhe, odvted bol stále väčší ako priemer, doktorka mala toez “múdre reči”, ako mu nemám dávať toľko mlieka a pod..Pritom ja som sa riadila výlučne jeho potrebami. Teraz ma 17mesiaciv, 13,5kg, je aj dosť vysoký, skratka je to kus chlapa😃po manželovi, a ja som šťastná, že je taký urastený..Oproti rovesníkom je o dosť väčší (nie tučný), len jednoducho mu chuti a ma to v génoch. A ja som s tým naozaj veľmi spokojná, snáď mu to vydrzi do dospelosti 😉

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@deti95060810 ja dufam, ze vazi zle, zistim to az buduci pondelok. Len dufam ze nebude mat 5kg

lianka123
9. sep 2019

@jedencloviecik ahoj. Moj ma 3 mesiace a skoro 10kilov. Pribera 500g tyzdenne. Za 3 mesiace zdvojnasobil. Vobec si nerobim vrasky. Moj prvorodenny bol to iste a teraz ma nadhernu postavu, skor svalnatu.

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@lucinka1988 ano, aj nas je vacsi - nie je tucny, len je vacsi aj na dlzku. Len nechapeme kde sa nam zobralo to velke dieta, ved nedavno sme ho doniesli a dnes mu obliekam 56-62 veci, napriklad dupacky 56 na dlzku niektore neda (sme s muzom vysoki)

deti95060810
9. sep 2019

@lianka123 to ako bábo malo pri narodení 5 kg?

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@lianka123 tak ste ma trosku ukludnili. Ja by som mu nedala ten prikrm, ale trha mi srdce ked place. Riadim sa tiez skor jeho potrebami - skusala som vselico, kocik, dudulik, uspavanie, ale hlad je silnejsi. Keby ho mozno necham vyplakat od unavy zaspi ale na to ja nemam.

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@deti95060810 nie mal skoro 4 ale schudol ma 3600

jedencloviecik
autor
9. sep 2019

@deti95060810 aha prepac to nebolo mne 🙂

lianka123
9. sep 2019
lianka123
9. sep 2019

@jedencloviecik je to babo. Chce papat a spat... ja som neodopierala ani prvemu ani tomuyo

janula12345
9. sep 2019

@jedencloviecik neries vahu, moj pediater povedal, dajte tolko, kolko pyta. A tiez je doteraz na aj mm aj um, pretoze mm nestacilo nikdy. Inak by plakala aj hodinu kym by nedostala doplnok. Pribrala prvych 8 tyzdnov nadpriemer, ale uz sa to ustaluje, sama uz spapa pomenej a aj menej casto. Dietatko si to same upravi. Len mu daj kolko pyta aby bol spokojny.

jankadr
9. sep 2019

moja dcera kazde 3 tyzdne 1000 g.syn to iste.lekarka neriesila-obaja dojceni cca 1.5 roka.okolo 3 .mesiaca laktacna kriza.prekonali sme.to proste pride

jajka_98
9. sep 2019

@jedencloviecik keď sa ti zdá malo tak si ho stále prikladaj on si vytiahne aj keď bude stále na prsníku. on sa potrebuje aj ukľudniť cítiť tá pohrať sa 🙂 ja som to mala tiež veľmi ťažké .. mala som laktačná krízu to ani ruky ani nič nepomáhali len som si ju stále dávala na prsník .. nedokrmovala som nikdy 🙂

titla
10. sep 2019

Netrap sa vahou. Syn sa narodil mensi, na zaciatku sme mali problem s dojcenim a priberal malo. Potom sa rozpapal a pribral 1500g za 3 tyzdne a bolo zle ze vela. Teraz ma 2 mesiace a nosi velkost 62/68. Uz neriesim, dojcim na poziadanie. Je to gulka, ale to sa zmeni, ked zacne lozit a hybat sa.

asia83
10. sep 2019

@jedencloviecik Môj priberá kilo za tri týždne a ja sa tomu teším. Nechápem, prečo toto riešite. To už fakt ľudia nemajú problémy, tak si ich vyrábajú?

larisalarisa
10. sep 2019

Netrápte sa. Môj malý tiež extrémne priberal. A dojčila som ho vtedy, keď si "pýtal". Blbé komentáre proste ignorujte. Poraďte sa s pani doktorkou, ak ona nemá výhrady, tak môžete ostatných ______!

monro
10. sep 2019

Zbytocne davate umele mlieko. Pri takom prirastku nie je mozne, ze by ste mali malo mlieka. Pokracujte v dojceni na poziadanie a umele nedavajte.

ktochytavzite
10. sep 2019

@jedencloviecik to UM naco? mozno ho trapia ine veci ako hlad,ale ja by som to mlieko tiez nedavala

maciatkolulu
10. sep 2019

@lianka123 10kg v troch mesiacoch je teda sila.... Snáď nebude pokračovať rovnakým tempom do roka😜ale teda nosiť ho na rukách musí byť drina😉

mala_katie
10. sep 2019

Syn mal pri pôrode 3040g, schudol pod 10% nechceli nás pustiť domov, kázali prikrmovat, kontrola váženia, vždy zle, vytiahol málo.. prišli sme domov z pôrodnice, dieťa len revalo, úplne zle.. najhoršie to bývalo večer.. nie a nie zaspať, dudloval aj dve hodiny a vzdy rev.. prvý mesiac som teda prikrmovala už iba večer 30 -60 ml, vtedy som mala kľud.. po mesiaci v poradni som myslela, že odpadnem, lebo malý mal skoro 4,5kg, tak to som povedala,že neexist, že mám málo mlieka keďže si váhu skoro zdvojnásobil /po týždni mal iba 2400/ prestala som prikrmovat, v troch mesiacoch mal 6,5 kg, v roku 11,5.. večery som sa musela zmieriť s tým, že dieťa bude iba na prse, niečo mu vadilo, ale zvládli sme to.. a revaval tak či onak.. asi okolo 4 mesiacov to prestalo, ale teda dosť mi pomohlo satkovanie pri ňom.. keďže pekne prospieval, tak nikto po mesiaci neriešil, že by mohol byť hladný a mám málo mlieka.. momentálne je z neho 4rocny 16kg junak, vôbec nie nijak tučný..

lianka123
10. sep 2019

@maciatkolulu nenosime, on je stacionarny 🙂 usmieva sa a kopka si pekne na posteli.

maciatkolulu
10. sep 2019

@lianka123 aspon, ze je empaticky😅

lianka123
10. sep 2019

@maciatkolulu je dokonaly 😉