Potrebujem radu ako sol.Moja mala ma len 3tyzdne,no uz je total ne zavysla na prsniku.Starsie deti odmalicka zaspavali sami,dala som ich do postielky,privrela dvere a bolo....Toto dieta je uplne ine!Ani za svet nechce zaspat sama[este cez den je to ako-tak]no vecer....Nehrozi,ze by som si pozrela program v telke.Proste musim si lahnut,mala sa pricucne k prsniku a zaspi.No len co ju odpojim,je hore a reve nanovo.Takze ,,zaspava,, cca 30minut pricucnuta na mne a potom ju len opatrne odsuniem a mozem spat.V horsom pripade [co sa stava castejsie]ju nesmiem ani posunut odo mna,ale musi byt nalepena na mne az do dajsieho dojcenia[uz bez prsnika,len musi ,,citit,, ze lezim pri nej]
Da sa taketo male dieta ,,prevychovat,,?Kamaratky vravia,ze som si ju ,,zle naucila,,Uznavam,spravila som blbost......no ona je este velmi malicka.Ako ju naucit na postielku????Poradte
@karap nuz nenazvala by som to teror..a ani si nemyslim ze "si si ju zle naucila" ..neznasam takyto nazor!!! proste malicka ta chce citit a citi istotu pri tebe a pri prsniku...niesu vsetky deti rovnake...mas dalsiu vynimocnu bytost pri sebe..nemozu vsetky len tak lezat v postielkach-...to by bolo divne 😀 ..nieco podobne som zazila aj ja..starsia v klude a pokojne zaspavala od narodenia v postielke..ziadne uspavania nic nehorzilo...pustila som jej kolotoc a bolo..mladsia..to uz bola "ina kava" 😀 to iste co tvoja...od narodenia nalepena na mne...nikto iny ju nemohol uspavat, ani ocino...a neuspavala som pol hodiny ale aj hodinu a niekedy aj viac 😅 no bolo to dost vycerpavajuce a bola som aj nahnevana preco to tak je...ale urcite som ju nenechala sa vyrevat do vycerpania aby zaspala v pistielke samu..na to nemam povahu...proste kazde dieta je osobnost sama o sebe 🙂 ..nasej to trvalo dost dlho...este v roku a pol som uspavala 😖 ...aj teraz ked bude mat 4 roky je proste uplne ina ako starsia dcerka... kvoli vsetkemu sa hadzeme o zem reveme a vydobijame si vsetko krikom ...dokonca aj to co si rano oblecieme do skolky 😀 😀 😀 ja ti len poviem, uzivaj si tie krasne chvilky kym mas malicku taku malicku 🙂 velmy rychlo vyrastie a uz budes len s usmevom spominat
moj nazor ta asi nepotesi...ako sa moze 3 tyzdnove dieta terorizovat ta? na co si chcela dieta, ak teraz places, ze pri nom musis byt? program v telke ta zaujim viac ako tvoja dcera? ved co je krajsie, ako byt nalepena na svojej dcere, citi teplo jej telicka, pozerat jej do tvaricky, ako krasne spinka, hladkat ju po cielku, ci vlaskoch...takto sa vytvara ten krasny vztah medzi matkou a dietatom a nie tym, ze dietatu poskytujeme len zakladnu starostlivost: prezliect, umyt, prebalit, dat najest a sup do postielky...lasku, ktoru das decere, ti tisickrat opati...jej usmevom a spokojnostou...:o)
tak za také reči že si si ju zle naučila by som tuším vraždila 😠 také malé dieťa sa nedá naučiť, hlavne nie na prsník!je to jeho prirodzená potreba.
ja som mala detto..ale po 2 mesiacoch bojkotoval kojenie a ostal na fľaši. nič som nemohla,len sedieť a držať prsník.
rada by som ti poradila no neviem ako...nerobíš nič zlé, ani nič nesprávne, to dieťa proste také je samé od seba. snáď keď sa zadaptuje na svet to prejde...a tá neustála blízkosť tomu napomáha. žiadnu blbosť si nespravila. a možno je to náročné dieťa,akých je teraz kopa.
nuž a s postieľkou sme bojovali 3 mesiace, v momente ako sa tam položil oči hore a rev.
a teraz tam spí tak 2 hod. a zvyšok v manželskej. jednoducho to má v sebe, že tam nechce byť.nútiť nemá význam, skúsili sme.
máš to zložité lebo máš ešte dve detičky, nuž snáď jedine nechať ju pri sebe celú noc a skúsiť tak spať, že sa nacucne kedy bude potrebovať.
nervy sú to riadne, viem...
držím palce nech ju to čím skôr prejde.
a plne chápem že sa cítiš terorizovaná...nie je to žiadna hanba. aj ja som si predstavovala ako si budem vychutnávať vzájomnú blízkosť, ale po hodinách kojenia keď potrebuješ aj jesť, aj cikať, aj niečo urobiť, a aspom občas spať sa nemôžeš cítiť v pohode... to žena kt. kojí v "norme" nepochopí-nič v zlom, viem že aj tá je unavená. ale extrém je predsa niečo iné.
@karap tak to si mala veľké šťastie pri prvých deťoch a vôbec, môžeš byť rada, že ti spí. Sú bábätká, ktoré trápia koliky, preplačú celý deň a aj noc. Však 9 mesiacov bola stále s tebou, tak prečo teraz chceš, aby bola sama? Je jej pri tebe dobre, tak tvoju prítomnosť chce. Každý chce to, čo mu je príjemné. však si to aj podľa toho zariaď. Sprav miestečko malej pri tebe. U nás to funguje tak, že Barborku pekne večer vykúpeme, v obývačke máme takú malú postieľku, tam je pekne pri nás a do svojej postele ide až s nami, keď my ideme spať. Prosím, vôbec si nevšímaj kamarátky, čo ti hovoria, sú to hlúposti. Chcela by som vidieť ich, ako im detičky pekne zaspávajú v postieľkach 😠 😠 . Moja staršia, tá bola na mne nasosnutá non stop. Teraz Barborka tiež vyžaduje našu pozornosť a radšej obetujem tých pár minút, čo ju mám na prsníku, akoby mala zaspávať s plačom niekde inde. Tak je z nej pohodové a kľudné bábatko, ktoré vie, že mamička je nablízku. Musíš si uvedomiť, že bábatko sa ešte nevie prispôsobiť tebe, musíš sa ty prispôsobiť bábatku a jeho potrebám. Prajem veľa trpezlivosti.
@karap musis vydrzat nic ine ti nezostava. viem ze mas este dve deticky a treba sa aj im venovat musite si to s mm rozdelit. ja som nevedela co je to telka asi dva mesiace po porode. mala som malo mlieka a maly na mne spal aj cez den. na mne nacucnuty. v noci sice lezal v postielke,ale dost casto sa budil na papanie. vydrz ono sa to zlepsi. s prvymi detickami si mala stastie. 😉
@karap Problem nie je ta mala,ale to že je ina ako tvoje prve dve deti-to su ale soky,co? 😎
Ale možem ta ukludnit vacsina mamičiek ma prave taketo nespave a pricucnute deti.
Ty to mas teraz tažke,lebo aj tie dve dalsie deturence su malinke-to ti fakt nezavidim 😖 .
Ale ber to tak, že keby bolo take tvoje prve dieta asi ich nemas tolko- my sme sa 11 rokov odhodlavali na druhe po "terore" 😎 od toho prveho.
A ten "teror" trval do jeho 10 rokov-co nespal sam.
A do 3 rokov hotova katastrofa a teraz druhy syn nezostava prvemu nic dlžny 😝 a to so robila veci inak ako s prvym. Proste deti su rozne a niektore su kludne aj bez pricinenia mamin a ine zas nekludne aj ked sa mamina snaži akokolvek. 🙄
Jedinu radu ti dam-lub malinku aj ked je ina,dopraj jej to co potrebuje. 🙂
A nehanbi sa požiadat o pomoc manžela,babky,dedkov,kamosky-proste toho, koho o pomoc možes požiadat.
Nie je to hanba. 😉 a domacnost sa tiež lesknut nemusi.
Uži si malinku-ved je jedinecna. 🙂
@karap - dvojtyzdnove dietatko si si na nic nenaucila, proste je taka, pijavicka, potrebuje ta citit, byt pri tebe, tak fakt satka a stale na tele, aspon budes mat volne ruky. Ja viem, ze je to narocne, ale vecnost to nepotrva, teraz potrebuje len a len teba. A hlavne nemysli na hluposti, ze niekde robis chybu. Nerobis. Len mas ine dieta, ako si mala predtym.
no podla mna je to uplne normalne proste kazde dieta je ine a toto potrebuje tvoju blizkost je mi jasne ze je ine ak je taketo dieta prvorodene alebo 3. tie a treba obrabat okrem nej aj dalsie dve. mne mal tiez tak zaspavala pre 3tt dieta je to uplne normalne si predctav ze 9m. pocuvala tlkot tvojho srdca a zrazu je vonku kde ta nepocuje!a reci typu sak si si ju tak naucila ako nehnevaj sa to co kamaratky nechavaju deti vrestat len aby oni mali klud na kavičku?vykasli sa na nich mozno mala bude uplne ina proste citlivka ja som mala dcerku na prsniku kazde 2h. len som sa vzdaialila vyniest smeti a uz revala teraz vobec namne nevisi nonstop noslili sme ju narukach tiez a teraz sa nenosi na ukach ...hlavne nesmies bit nervozna u nas doteraz funguje cim som ja viacej nervozna tym je mala placlivejsia a tiez nervozna proste to zomna citi ked tak skus si kupit satku ja osobne som ju nemala ale pri druhom dietati si ju urcite zadovazim mozes v nej krasne kojit a robit ine veci.
@karap a to je také dôležité, aby spala v postielke? Daj si ju k telke, keď si chceš pozrieť nejaký program a daj jej didku. Ty budeš spokojná, ona bude spokojná, lebo bude pri tebe. Kde je problém? Moje deti od narodenia zaspávajú pri telke a nie sú tým nijak narušené 🙂. Pri dcére sme mali len jednu izbu,tak nebolo na výber a pri synovi to už išlo automaticky. On je taká moja prísavka. Tam kde som ja, je aj on 🙂
@karap este mi napadlo, skus ju zavinut do zavinovacky a tak nakojit, ked zaspi, bude stale zavinuta a teda bude mat pocit, ze je niekto s nou a tak ju skusit prelozit do postielky. Ale zavinut, treba aj ruky, aby ju nebudili trhane pohyby. Mne takto spavala zavinuta mala do 4 mesiacov..
Prvé mesiace bola taká aj moja. Zaspávala mi na bruchu, stále ma musela mať pri sebe. Tak som to vyriešila šatkou - varili sme spolu, upratovali, prali, vešali prádlo, hrabali lístie na dvore, venčili psov... Malá bola spokojná, že ma cíti a ja som mala voľné ruky a porobila si, čo som musela.
Asi po pol roku sa to zmenilo. Stačilo jej, že bola v ohrádke a videla ma ako v kuchyni varím, stále som sa k nej ozývala aby ma počula a teraz je samostatná asi až príliš 😀
mas trojtyzdnove dieta,okrem toho dalsie dve a si prekvapena,ze si vecer nepozries program v telke?
Vždy ma vedia prekvapiť takéto príspevky🙂) Boli ste spojené 9 mesiacov a zrazu ju od Teba odlúčili a chce Ťa citiť... Štve ťa, že ťa potrebuje vtedy, ked ty chceš oddychovat a pozerať TV... ak ta to poteší, môj synček má 10 mesiacov a zaspávame takto od 4 mesiaca... na prsníku, nalepený na mne v manželskej posteli a manželík spí už rok v obývačke... ale neriešime to, je to moje vytúžené milované dieťatko, ktoré mi takto dáva pocitiť, ako ma strašne potrebuje... to, že sa nevyspím, som unavená podobné veci - s tým som predsa do materstva išla🙂 už 3 mesiace sa mi malý budí min. 10x za noc, ked idú zúbky tak sme hore každú polhodinu, popri som sa učím na skúšky do školy, ale stále neriešim to, že by som ho odstavila a presedlala na UM len preto, aby som sa lepšie vyspala... neboj sa, nebude na tebe nalepená do 18-tky🙂 ona sa ti ukazuje, čo od teba potrebuje... môžes mu na postielku naucit tak, ze ju necháš vyvrieskať dve noci a potom ti tam bude spať... ale prečítaj si knihu "rodičovstvo je veda" od M. Sunderlandovej, a uvidíš, čo takéto zaobchádzanie s bábätkom spôsobuje. Má to následky na celý jeho ďalší život, pri takomto "vyvrieskavani sa " v postieľke sa mení psychika a cítenie dieťatka...
@blueskyka mozno som to nenapisala dobre....Mne mala nevadi,lubim ju nadovsetko,telku k zivotu nepotrebujem...Mne len vadi,ze nezaspava sama.Hlavne skrz starsie deti.Kym sme nemali najmladsiu,tak sme z detmi spavali vsetci spolu v spalni[starsia vo velkej posteli,mladsi v postielke,ja z muzom na manzelskej]Vyhovovalo nam to tak.No 2 tyzdne pred porodom sme deti prestahovali do detskej izby a oni si este nezvykli zaspat sami,tak s nimi zaspava manzel[a aj tam celu noc spi na gauci]
No nasiel si pracu,v ktorej bude chodit len na nocne a ja sa uz teraz desim ako budeme zaspavat....Deti v jednej izbe,ja z malou na druhom konci domu v inej izbe..... 😒 Netusim ako to vyriesim.Spat z detmi na tom gauci by sa dalo,no nie z malou....Nezmestili by sme sa nan obe.Takze len preto mam stresy.
To,ze malinka spi so mnou je vlastne vyhoda,lebo nemusim vobec vstavat a vyspim sa celkom v pohode.
@karap nehnevaj sa viem ze to mas tazke s tromi detmi ale oducat 3 tyzdnove babenko od prsniku?a ze si si ju zle naucila? to co je za reci.... je to malinky cloviecik kt. este ani nevie kde je, v prvom rade potrebuje teba ako matku a nie aby si ju trapila nech zaspi sama...
moj syn bude mat 2 roky a este ani jednu noc nezaspal bezomna!!!! samozrejme ze ani na obed...celu noc je nalepeny namne nemozem sa ani pohnut.... ale som stastna, ze mam take dietatko kt. ma nadovsetko miluje a chce ma mat stale pri sebe...
neries taketo hluposti .a tes sa z malinkej...co by dali zato iny rodicia keby ich dietatko mohlo byt nalepene celu noc na nich...
@poleva Ale odnauči 😉 nepoznam pubisa co by spal s maminou 😀 A napr moj ml.sa odnaučil spat so mnou zo dna na den-dala som ho do cestovnej postielky a od toho dna spi tam.
So mnou spal od 6m do 15-drevenu postielku neznasal.
Cestovnu miluje-peruje mu za chrbtom, ked si sadne a tak sa sam uspi-zo dna na den-doslova sa oducil 😎
A keby sa neodnaucil, tak spi proste s nami dokedy by to potreboval-tak ako st.syn.
Ten sam spi od 10 rokov a nelutujem ani sekundu co som s nim bola-dnes je to ten najužasnejsie pubis ,ktory sa vie zdoverit a nehanbi sa ma objat ani pred kamosmi.. 😉
@poleva na vlastnej skusenosti viem ze to tak nie je 😉 moja s nami spinkala od malicka, mozno prvy tyzden bola v postielke sama ale potom uz spala s nami v manzelskej postely, a od roka a pol sama spinkala vo svojej izbicke vo velkej postiely a rano len za nami docupitala... a nikdy som ju nemusela nasilu nieco ucit, ci uz placom atd. tvz. vyplakanim... vsetko islo samo, prirodzene s lahkostou.... len som respektovala jej potreby 😉 a hlavne som sa nebala tych tvz. prazvlastnych povier a mytov z ktorych sa mi az rozum niekedy sa zastavuje 😉
@poleva Presne tak 😉 ,tak ako aj potreba spat s maminou.
Ja som prveho syna prve mesiace"terorizovala" , aby spaval sam a vysledok neiste babatko,placuce a nakoniec sa tak bal samoty a tmy,že som s nim musela,ale potom už aj chcela proste byt a dat mu pocit bezpecia-ked som to už tak posrala na zaciatku 😲
Druheho syna som si k sebe dala okamžite, ako mi naznacil,že to potrebuje -bolo to v jeho 6m a od 15m je sam dokonca aj v izbe-zas to bolo jeho rozhodnutie-najskor ma zacal po nociach "bit,stipat,kopat "tak mi dal najovo,že koniec maminka,chcem byt sam a aj siel hned so postieky a do tyždna mi dal najavo-chcem byt sam aj v izbe-vsetko ho totiž budilo-a tak je tam dodones sam a ak nejdu zubky pekne prespi noc.
Nikdy som ho nestresovala a je ovela vacsi pohodak ako v jeho veku bol st.syn.
A to bol tiež klbko nervov v zaciatkoch,tak isto ako st.syn.
@karap verim, ze si to tak nemyslela, ako si to napisala, mozno preto som aj ja zareagovala takto namosurene, ale ver, ze sa to zlepsi...len daj tomu drobunkemu babatku pocitit, ze si jeho mama a neopustis ju..ved ona ta tak potrebuje...vies si vybavit maminy, ktore roky nemozu mat deticky, vies, co by tie dali za to, keby ich babatka boli nacucnute na nich? :o)...ostatne dve deturence pekne zaprc do prace...vyvsvetli im, ze aj o nich si sa tak starala a ze teraz potrebuje ono teba, ukaz im tu lasku a uvidis, zlepsi sa to, aj tvoja psychika...pokus sa spat vtedy, ked sa da a kasli na telku, ja som si ju uz tiez pekne dlho nepozrela...akurat co kuknem panelak, kym malu kojim na noc...:o)...prajem ti, nech to coskoro zvladnes a kasli na reci kamosiek...
@karap viem, o com pises... a to mam len dve deti... stresy si nepripustaj... ja si stale hovorim, ze nic horsie, nez to, ze budu vsetky deti vrieskat, sa stat nemoze... 😉 ale je pravda, volakedy, ked sa ozyva plac z oboch izieb, tak rozmyslam, do ktorej prv skocit... 😒 zial, rozdvojit sa nemozem, zas taka supermatka nie som...
@kaja73 - takze do 10 rokov? starsi ma cochvila 8 r. a este som pri nom ked zaspava. horsie je, ze mensi ma 5 r., vyzaduje si ma tiez a teda cestujem z jednej postele do druhej. akoze je to fajn, ze chcu byt pri mne, ale rozdvojit sa nedokazem. takze pisem sem pre maminy, ktore si to vychutnavaju s jednym dietatkom alebo maju vacsi vekovy rozdiel, ze je to o inom pri 2 ci viacerych detoch.
@karap - 3 -tyzdnove babeno ta este potrebuje citit. posad sa s malym v detskej a ked deti zaspia, presunte sa do spalne.
@karap ona ta potrebuje a vychutnaj si ten pocit, moje obe dcerky boli male zavislacky na maminke a este stale su. druha je este vacsia ako bola prva ale za nic na svete by som to nevymenila.
TV ? to co je? to je ta vec z ktorej utieram prach a ked mam nahodou minutku cas vecer s malinkou na prsniku, ked zaspava , tak ked kuknem do programu, tak aj tak tam nic nie je .
ked vecer ide starsia spat, ide so mnou aj moja 8 mesacna . sedim na posteli, rozpravam rozpravku, a pri tom aj kojim a s druhpu rukou drzim starsiu. proste mame taky zvyk. a ked zaspi, tak odidem do obyvacky s malou a tam pokracuje uspavanie mladsej.
pre niekoho som hlupa, ze som este starsiu nenaucila na svoju izbu, v ktorej sa hrame cely den. ale ja pockam ked ona sama bude chciet a potom sa bude tesit kazdy vecer na spinkanie vo svojej izbicke.
🙂 😉 🙂
@karap 😀 😀 😀 necitala som reakcie, mozno teda napisem nieco, co uz odznelo, ale tvoj uvodny prispevok mi prisiel celkom srandovny 😀
Toto je podla mna bezna realita 😝 .
Ja osobne odporucam poskytnut babatku maximum telesnej blizkosti, mozno sa potom nasyti a chvilu ti da "pokoj" a mozno aj nie - kazdopadne je napr. satka genialny pomocnik. Babatko potrebuje byt pri mame, chciet zaspavat a spat s mamou je podla mna celkom normalna a prirodzena vec, i ked asi su aj take deti, ktore bez toho dokazu existovat. Ked ma clovek dieta pri sebe stale, da sa robit vsetko spolu, ona bude spokojna a ty budes ako keby si bola tehotna, cize ta nebude "obmedzovat".
ved kazde babatko je ine... myslim si ze v 3 tyzdnoch sa neda povedat ze si si ju na nieco naucila.. je este moooc malicka.. a potrebuje ta citit... marek bude mar 3 mesiace.. zaspinka aj sam aj v postielke aj na nasej postely sam...kdekolved kedykolvek.. ale ked place a nevie sa nastrojit.. sedim pri jeho postielke a hladkam ho za licko a ticho mu rozpravam... nie je to casto, ale niekedy si to vyziada...
keby su deticky samostatne od malicka... a neotrebovali by nasu nehu a nase hladkanie pri zaspavani... bolo by nam mamam urcite smutno. a kasli na to co vravia kamaratky. ze si urobila blbost... ty si jej matka a ty ju mas pri sebe a ty jej musis najviac rozumiet... mozno jej len chyba tvoja blizkost a chce ta mat pri sebe.. tak preco jej ju odopierat? myslim ze sa to upravi samo. ak ju chces naucit aby spavala v postielke tak skus pri tej postelke sedavat kym nezaspinka.. alebo sa jej dotykat v nej az ta citi... tiez moja znama nakvape svoje mliecko na plienku a malicka spi v postielke s tou plienkou.