Ahojte maminky, pridávam tému, ktorá ma zaujíma a akosi ju tu nikde nevidím....synček má 3 roky, začal chodiť do škôlky a od narodenia bol takým tým typickým náročným dieťatkom. Rozoberá sa to často, takže asi len zhruba zhrniem - málo spinkával, keď, tak jedine na rukách, často sa dojčil, nemohla som si od neho ani len odskočiť, lebo on to už ako také mrňavé bábo vycítil a spustil plač...nikdy nevydržal v postieľke sám spokojne ležkať, budil sa v prvom roku 5-6 krát za noc, neskôr, zhruba po prvom roku bol problém so spánkom cez deň, vždy zaspal len v kočíku....prvé pbdobie vzdoru ho chytalo už pred druhým rokom, vždy chcel mať všetko podľa seba a ak tak nebolo, tak chytal hysáky......nič som pri ňom nestíhala, ani jesť... nevyspala som sa pri ňom tri roky....takže taká "klasika" živšieho, resp. náročného dieťaťa.
Viem, že je šikovný, no niekedy si v kútiku duše prajem, aby bol kľudnejší, keby to malo byť aj na úkor tej šikovnosti.....
Terajší problém? Jednoducho si s ním neviem rady. Všetko robí naopak, ako od neho chcem....ak sa niekam máme chystať, tak mi skáče po posteli, že ho musím naháňať, aby som ho vôbec obliekla....naopak, ak NECHCEM, aby niečo robil, tak to robí naschvál, je mu smiešne, keď sa mu vyhrážam, samozrejme, snažím sa zakročiť rázne, nikdy som mu nedovoľovala veľa, ak si nedá povedaž, skúšala som ho napr. postaviť do kúta...ale načo, keď sa s výsmechom odtiaľ vzdiali a prípadne mi ešte aj povie "Aj tak nie som v kúte, heheeee".... ☹ Samozrejme som skúšala aj ja negovať, resp. naschvál mu povedať opak toho, čo od neho chcem, lenže na to je príliš prefíkaný, on to jednoducho zistí a aj tak spraví presne to, čo nemá.....
V škôlke hneď v prvý týždeň sa pani učiteľkám schoval. Pod takú malú skrinku, kde mávajú čajíky uložené. A keď ho začali hľadať, kričali na neho, tak sa neohlásil...už bol pomaly poplach na oboch poschodiach 😖 a kto je za to zodpovedný? No predsa JA, lebo mu určite takéto veci dovolím doma, ako sa nechala pani učiteľka počuť. 😔
Som z toho všetkého smutná, je to únavné, stále na neho niečo vymýšľať, keď takmer všetko je bez efektu. A cítim sa dosť mizerne, veď čo som to za matka, keď si vlastné dieťa neviem vychovať, však?
Najhoršie je, že sú ľudia, ktorí to proste hodia na mňa, že za to môžem ja.....možno si myslia, že sa mu nevenujem....že preto je ako z reťaze odtrhnutý....že je jednoducho nevychovaný 😢
Tak ak máte nejaké rady, sem s nimi, lebo ma porazííííí 😒
moja mladsia je presne doma taka ista, ale v skolke ma respekt....neviem, zeby trebalo troska tvrdsie nanho??? 😕 😅 😉
Mila Nikinka, myslela som si ze nase starsie dieta je poriadny certik ale ako citam Tvoj prispevok zdaleka sa Adamkovi nepriblizuje. AJ Lenka je dost ziva, stale cosi vymysla a najspokojnejsia je ked sme vonku, ked sa blazni a hlavne unavi... moja rada je asi len vymysliet nejaky program, kruzky v skolke, skratka nieco co ho dostatocne zaujeme a motivacia, teda ked nejdes jeho zalubu bude moct byt pochvaleny za dobre spravanie a niekam ist, zalezi od toho zaujmu + adekvatny trest podla veku...inak netusim, podla mna to prejde take spravanie aj same a ak nie a nebudes si vediet rady vyskusaj odbornu pomoc, radsej skor ako neskoro. Drzim palce... 😉
ĎAKUJEM zatiaľ všetkým, čo odpovedáte a radíte, potom si sem sadkám a preštudujem 😵 už sa teším 😲
ahoj...
presne viem o čom hovoríš. Naša najstaršia my presne vykresľuje pojem náročne dieťa i napriek tomu,že niektoré mamy majú pocit,že si to len namýšľame a škatuľkujeme deti a ospravedlňujeme si svoju neschopnosť...ale viem s istotou, že tie mamy nemajú ani potuchy o čom to celé je. To,že ich dieťa sem tam strečkuje a nesplní ich predstavu, neznamená, že majú náročné dieťa... My máme tri a kým bola Emmka sama mala som pocit, že to len akosi neviem a mala by som sa ešte viac snažiť.... 😉 a viac a viac... no teraz mám pocit, že toľko času a energie venovať"obyčajnému dieťaťu"tak je už v 5 rokoch zárobkovo činné 😀
Nespať, nejesť, byť v pohybe, všetky požiadavky opakovať milión krát.... A nemysli si, že ju všetci hýčkajú a padajú na kolená. Už som skúšala jednať len po dobrom, s krikom, prosbami. rozkazmi, hrozbami dokonca aj bitka... a výsledok žiadny.... mám tiež krízu, že neviem čo ďalej... najviac ma ubíja,že sa snažíš a pre zvyšok sveta si tá "neschopná" ale zároveň nepochopená, ako tie ostatné deti môžu poslúchnuť na prvé slovo...
No vysvetľuj to okoliu... môžem na nich kašľať, no nepadne to isto na prospech... Aktivity a zamestnávanie dieťaťa? Je málo byť mamou na plný úväzok a venovať sa mu 24 hodín denne(myslím to doslovne)?! Druhé dieťa sme mali, keď mala Emmka 3 roky...dovtedy bola len ona(kojená do 2,5 roka)...Teraz drobce sú na druhom mieste, lebo Emmka potrebuje to, musím ísť s ňou tam... Nemyslím, že sa im nevenujem, len oveľa menej ako by som chcela... Inde je bežné,že 2. a 3. dieťa odsunú prvé na vedľajšiu koľaj...u nás nie... Niekto povie rozmaznaná...nemyslím. Len keď niečo chce vydrží oveľa dlhšie prosiť, drankať, plakať, kričať ako ostatné deti...aj napriek tomu,že vie že svoj cieľ si nevydobyje...no skúša a skúša...asi kto povolí 😀
Je to veľmi ťažké, ale čo už sú naše 🙂 a ľúbime ich aj s ich chybami 🙂
Dúfam, že naša obetavosť raz prinesie ovocie a budeme na ne hrdé...Možno bez nervov a na práškoch ale hrdé 🙂
pekný deň. som ti nepomohla ale aspoň vykecala a vieš, že nie ste na tom tak hrozne sami
@nikinka82 ahoj, práve už skoro zúfalá zo svojho syna hľadám odpovede na to prečo je aký je a ako naňho, aby sme žili všetci spokojne aj on, aj ja, aj celá rodina
asi zatiaľ nechápeš ... ale chcem ti povedať, že nie si na vine, nie si zlá matka ...
presne si opísala môjho syna, vedela by som tiež popísať toho ... už som v poslednej dobe zúfalá
vidím, že tvoj príspevok je už rok starý, tak ma zaujíma či sa niečo zmenilo, či ste niečo riešili ...
ja by som rada s ním navštívila psychológa a hocikoho, kto poradí ako naňho 🙂
nechcem ho škatuľkovať, ale vidím to dosť na ADHD ☹ ... a zasa budem spokojnejšia, keď budem vedieť prečo je taký aký je a čo sa dá robiť, aby sme žili spokojnejšie 🙂
budem rada ak sa ozveš, som zvedavá, kam ste sa za ten rok posunuli, či sa niečo zmenil a tak
@mama.wolfka ajoj, "zúfalá" maminka....
Presne tak, príspevok je už takmer rok starý a ja som aj zabudla, že som kedysi podobnú tému začínala. Čudujem sa, že podobný problém má tak málo mamičiek, veď o "nadmieru živých" deťoch a aj ADHD sa toho popísalo veľa- preveľa...tiež som chvíľami mala podozrenie na ADHD, ale už sa toho neobávam.
S odstupom takéhoto času...samozrejme, aj teraz sa sem-tam vyskytne situácia, že by som môjho "rozkošného synáčika" najradšej pretrieskala po jeho neposednom zadočku.... ale predsalen badám zmenu k lepšiemu.
V tom čase, keď som príspevok písala, bola som na neho pol roka sama, lebo ocko bol pracovne ďaleko od nás. Myslím, že aj jeho podpora vo výchove mi chýbala. Adamulo si aj teraz sem- tam dovolí, ale keď sme na neho dvaja, je to hneď iné, pretože sa vzájomne podporujeme..... a synáčikovi neostáva iné, ako sa prispôsobiť 😎 alebo trucovať 😀 stáva sa, že zvolí druhú možnosť, no už to býva oveľa zriedkavejšie ako kedysi a zvyčajne to netrvá príliš dlho 😎
Časom sa "zlepšil" aj v škôlke, pani učiteľka ma ubezpečila, že sú tam divšie deti, že on možno nie je ani taký veľmi živý ako je tvrdohlavý 😅 a to veru má mať po kom 😉
Čím ten rozumček je zrelší, tým sa s ním dá aj lepšie dohodnúť.... verím, že toto bude aj Tvoj prípad a veľmi Ti držím palce, pretože si presne viem predstaviť, čo zažívaš..... tiež dúfam, že ani u Vás to nakoniec nebude ADHD, ale len taká neposednosť.....a že to s trpezlivým prístupom zvládnete. 😵 Keby čosi......kľudne napíš, ak budem môcť poradím.... držte sa 😉
@nikinka82 @mama.wolfka
okrem respektujucej vychovy, ktora tu bola spomenuta, odporucam knizku - 5 dni, ktore zmenia vase dieta - od kevina lemana, je tam kus aj respektujucej vychovy, ale inak skvela a velmi velmi prakticka knizka! oplati sa kupit a myslim, ze mozno skutocne ocakavat velke zmeny.
aby nemiatol nazov, je to skor o zmene rodica - jeho postoja, - cez ktory sa meni dieta 😉
@martina46 ďakujem, Maťka 😉 aj keď momentálny stav je o dosť lepší, predsa som akurát myslela na to, že by som si mala zaobstarať nejaké tie knihy o výchove atď... takže si pozriem aj túto... som zvedavá, aké tajomstvá ukrýva a ako zapôsobia, keď sa ich pokúsime zhmotniť 😎
ahojte dievčata, dlho sa tu nepisalo, ale ja teraz napišem. Neviem čo robiť, už som fakt unavená. Môj synček ma neposlucha ignoruje priam robi všetko naopak a neviem si pomôcť. Napr. KEd ideme cez cestu vytrhava sa mi z ruky a chce bežať sam, ak mu to nedovolim vrieska ako o život ako keby som hoé tyrala a ludia sa po nas obzeraju. KEd na neho volam, ani sa neobzrie, uplne ma ignoruje. Niekedy sa mi rozbehne a beži preč, ked na neho kričim nech stoji ako keby nepočul. JA chodim s malou v šatke, tak mam čo robiť ho dobiehať. KEd od neho hocičo chcem, uplne bežne veci, vôbec ma nerešpektuje, neposlucha. Ja som z toho už dosť vyčerpana, a niekedy už potom reagujem podraždene. Dnes mi odbehol v obchodnom centre, a ja som ho nevedela asi5 mkinut najsť. Bolo to hrozne, nevedela som či nahodou nenastupil na vyťah, lebo on je toho schopny, nevedela som kde sa pohnuť čo robiť, chodila som ako splašena a pytala sa ludí či ho nevideli. KEd som ho našla on sa tvaril akoby sa nič nestalo, vôbec sa nebal, že niesom pri nom... Ako si poradiť?
@nikinka82 @mama.wolfka
ahojte maminky, je to stara tema, ale aj ja mam takeho narocneho,aktivneho,nepocuvneho 3 rocneho syna. Ako to hodnotite s odstupom casu?Aky pristup vam najviac zabral? Ake povahy su vasi synovia dnes? Mali narocnu pubertu?Potvrdilo sa Adhd?
Dakujem vam za kazdu radu❤️
@liliana8 Ahoj ☺️. U nás sa to časom zlepšovalo. To škôlkarske obdobie bolo asi najnáročnejšie. Dosť sme ešte bojovali aj v 1. triede, keď sme sa učili čítať, počas základnej školy sem-tam vystrčil rožky z tvrdohlavosti. Je svojská povaha, ale inak rozumný. U nás to bolo iba o povahe, nie ADHD. Puberta ním netrieskala (netrieska), vychádzame spolu dobre... Zatiaľ akosi nenašiel svoj životný cieľ, tak dúfam, že v tomto smere ešte dozreje 🙏💛. Držím Ti palce, prajem veľa trpezlivosti do náročných dní 💛
@nikinka82 neviem ci si uz citala temu
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/kniha-respektovat-a-byt-respektovany/
ale urcite by som sa opytala tam, holky ti isto poradia 😉