3-ročné dieťa sa nechce dať odplienkovať

11. jún 2023

Je tu nejaka mamicka, ktora riesi taky problem ako ja? Mam 3 rocneho syna, ktory este nie je odplienkovany. Niekedy naznaci az ked sa pokakal alebo pocikal do plienky. Ked ho posadim na zachod tak sa nechce vycikat. Place ked tam sedi, vyvadza. Vobec neviem ako ho odplienkovat. Ako to bolo s Vasimi detmi? Poradite?

doriiis
11. jún 2023

Dať dole plienku a neustupovat.Chodit na záchod spolu a trpezlivo učiť.3 ročné zdravé dieťa nemá čo mať plienku
Netreba aby tam sedel 5- 10 min. Naco?

lienka9
11. jún 2023

Dat dole a nedat spat.ked to s nim inak nejde,neustupit..lebo v tomto veku ma uz dost rozumu,aby pochopil co sa od neho caka

sashabb
11. jún 2023

Skúsiť ho nejako motivovať. Za každý podarený pokus dať napr. nálepku. Skús niečo také vymyslieť, už som čítala aj uplácanie lentilkami 😀

zuzikak
11. jún 2023

skusat tak ako to robia v sukromnych skolkach. Davat cikat dost casto. Rano sa zobudis, sadnes na nocnik, potom skusit posadit po ranajkach a ideme von. Ked sa vratime z vonku znova, naobeduje sa a znova sadnut na zachod. Pred obednym spanim znova, po obednom spani zas, po olovrante znova a pred vecerou a pred nocnym spanim. Nesediet s nim dlho. Proste skus vycikat a uvidime. Nepusti, nevadi ale uz nedavat plienku. Vonku uz bude teplo, skus nosit nahradne gatusky a kratase ak sa stane nehoda. Uz mu nedavaj plienku ani na noc - radsej kup tie nepremokave podlozky pod plachtu. 3-rocne dieta je schopne uz udrzat moc aj stolicu. Je to len o zvyku.Ked sa nauci cikavat "pravidelne" tak bude vediet, ze musi na ten zachod prip. nocnik odbehnut. Vyhod plienky a uvidis, ze ked pri takto castych pokusoch medzicasom udrzi moc, nema ziaden zdravotny problem. Len mu opakuj " si moj sikovny velky chlapcek a 3.rocne deti uz cikavaju do nocnika tak ideme".

ildiko36
11. jún 2023

Teraz bude teplo, daj dole plienku, netlač dieta na nočnik alebo na wc.My sme vymysleli že ideme cikať na dvor, urobyme potok pre žabky alebo treba kameň trafiť a take podobne hluposti. Malému sa to tak zapáčilo že aj v noci sme museli ísť daaky čas na dvor.Za 2tyzdne bol uplne odplienkovaný

mamamasama
11. jún 2023

A čo takto mimo týchto hlúpych koníkovských rád rešpektovať tvoje dieťa a dať mu čas? Pozrieť si nejaké štúdie a zistiť, že je to v poriadku?

ivka21
11. jún 2023

Keď nechce záchod tak nočník. Za tlieskať mu celá rodina keď sa vycika pekne. A teraz je super obdobie dlhé tričko trenky a mat pripravený nočník, resp. Každú hodinu ho dat nan

svetlonos
11. jún 2023

@mamamasama
konecne jeden z normalnych komentarov 👏

selest
11. jún 2023

My sme pravidelne posadzovali syna kazdu hodinu, ked nechcel prosto sme len vosli do vecka a vysli. A zas skusilili o hodinu. Nenechala som ho dlho sediet, bud to islo hned alebo nie. Za odmenu ze to skusil dostal cukrik, ak sa vycikal kludne 2 a ked sa vykakal dostal nanuk. Inak cukrik ani nanuk nedostal. Syn je postihnuty, trosku to trvalo ale pochopil to a velakrat stepoval so slovami ze bude nanuk aby stihol do vecka, lebo vedel ze ak bude do plienky odmenu nedostane. Ponali sme to skor zabavnou formou, ziadne vycitky..

svetlonos
11. jún 2023

Ahoj mila autorka,
ked som videla ako mi maly pekne oznamuje ze cika a kaka, kupili sme nočník. S nadsenim som kupila aj knizku o cikani kakani do vc aj nocnika. Mal asi 1,5 roka.
Noooo, dal si nocnik na hlavu ako ciapku a bolo vyriesene 😁. Od vtedy som pri jeho signaloch, ze by to uz aj slo skusila dalsie 3 razy. Od poslednych 2 mesiace minuleho roku sme to riadne schytalu s chorobami, tahalosa to az do nedavna. Kazdy mesiac 12 tyzdne chory. Takze pokusy boli ale vzdy to toho ochorel on ci ja 🤯
Povedala som, ze v ramci zachovania si zdraveho rozumu, pokoja a neuskodenia malemu, sa to zatial vy💩
Tu ho do skolky bohudik zo rali normalne s plienkou. Kto si co mysli je mi uplne ukradnute. Skusali sme, nevyslo zo a poznam to aj od kamosiek - podotykam vs vzdelane zeny, detom sa venuju, nezanedbavaju ich v nicom, deti sikovne, ukrcane, chapave, 2 super inteligentne. V troch rokoch a viac a s plienkou. Zeny skusali vselico a nič!
Pozor to neznamena, ze zeny bez vs su lepsie ci horsie!
Deti ich same dozreli sa odplienkovali sa, do skoly s nou nikto nesiel!
Mne maly pred vcerom rano oznamil, bez plienky! Pred dvoma tyzdnmi sme skusali a zahlbeny v hre sa vzdy pocikal, casto cez den.
Teraz ako mi to povedal sam, ani raz sa nepocilal a na jeho mini vc chodil bez mojho vyzvania.
Porusila sim vsak svoje striktne zasady!
Za kazde co i len cvrknutie dostane gumoveho medvedka 😁. Toho mu striham niekedy aj na 4-5 kuskov a obcas mu dam celeho.
Na kakanie pyta plienku, na denny a nocny spanok tiez. Vecer pije flasu vody a plienku ma rano mokru.
Pokial to pojde takto dalej aspomv3 tyzdne, budem riesit denny spanok, ked to klapne vyskusame bez plienky nočný ;)
Kazde tieta dozrie inokedy. Jasne ze ho mozes donutit z roznych dovodiv. Na SK neberu do skolky a vtedy by som tiez zial musela zakrocit tvrdsie. Pri vybere mat pracu, peniaze alebo byt na nule - je to jasne.
Zijeme v AT, tiez su 2 ucitelky na 24 deti a plienky menia bez zbytocne blbych poznamok. Na SK je na tolko deti casto len jedna, tak chapem, ze by nestihala aj keby chcela.
Ak nemas stres, skus uplatky. Ja maleho sladkostami inak nekrmim ale toto zabera. Nálepky nefungovali tak ako som planovala 😂
Ak to vobec nepojdecukonci to a zase pockaj 🙂 Neboj a nenechaj sa deptat druhymi.

ivangeline
11. jún 2023

Mne to tiez v poriadku nepride,ked uz mal 3r...ak nie je nejako zanedbany alebo chory... ;D za mna to je uz vymyslanie...ked ani nechce skusat...

selest
11. jún 2023

@svetlonos ono je to sice pravda, zial u nas ti malokde vezmu 3r dieta s plienkou do skolky a do prace sa vratit treba...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
svetlonos
11. jún 2023

@selest
viem, pteto som to spomenula. Toto suflikovanie a normovanie iz tak malych deti je uplne na hlavu.
Jasne ze maloktora zena moze ostat doma bez prijmu. A system skolok je fakt blby celkovo v tomto. Tym fakt nemyslim ucitelky, tie za to nemozu.

rebrambora
11. jún 2023

Tak snad kazde zdrave dieta v 3 rokoch ak sa o neho rodic dostatocne zaujimal a spoznal tento problem nema. Cize tazko poradit.
Tie rady ale, ze davat sladkost za vykonanie potreby mi pridu totalne nahlavu. Jedlom sa neodmenuje. Dieta nieje šteniatko.

peterfeher1975
11. jún 2023

@mamamasama konečne normálna odpoveď 🙏❤️

andreatytler
12. jún 2023

Zijem v Kanade a tu sa nastupuje do skolky v 4 rokoch a dovtedy maju deti cas sa naucit na zachod. Syn mal v 3 rokoch spoluziakov ktory mali plienky. Nikto to nepovazoval za pohodlnost dietata, alebo mamy.
Dieta sa odplienkuje same. Nemozes ho odplienkovat ty a urcite nie nasilu. Myslim ze si mu uz vytvorila blok na cikanie na zachod tym ze ho k tomu nutis.
Preco rovno na zachod? Skusila si nocnik? Dieta moze mat hned niekolko dovodov preco nechce sediet na zachode. Je to privelke, studene, hlucne ked sa splachuje.
Dala by som mu do zachoda nocnik, vysvetlila na co to je a ze odteraz uz nebude plienka a nechala na dieta aby si to vyskusal. Treba natrenovat aj stahovanie a natahovanie nohavic. Zo zaciatku nedat slipy aby bolo vyzliekanie jednoduche. Pri uspesnom pokuse oslavovat, chvalit. Ked sa pocika, bez emocii a hnevu prezliect a povedat ze nevadi, ze nabuduce urcite dobehne na cas. Na hovienku bola veka motivacia spray s vonou, ktory mohol pouzit. Sam to vylial a aj splachol aj to bola motivacia. Nemal rad mokre nohavice a to bola najvacsia motivacia.

juliet86
12. jún 2023

ja mam 3rocne dieta ktore neviem odplienkovatm skusam to s orestavkami rok. vsetk oco tu pisete som vyskusala: odmeny lentilky nalepky oravidelnost. nocnik redukcia zachod. tlieskanie knizky s tematikou. chodenie na wdcko s kamosmim zial moja dcerka nevie to vikanie pustit. stane sa ze sa nevycika aj 5-7hodin a pusti az do plienky na nocny spanok/denny spanok. proste nevie to pustit do zachoda. skusali sme chodit aj k detskemu psychologovi ale a jeho radami sme sa zatial nikam nepohli. dcerka je pritom vo vsetkom ostatnom prosperujuca. pohybovo mentalne je to vyzrete dieta. ale tu to proste nejde. ak je tu niekto kto zazil podobne budem vdacna za odpoved.

lienka9
12. jún 2023

Na som este videla taky trik,ze hodit nejaku sumivu tabletu (napr vit C) do nocnika a ked ocika spravite kuzlo..tak to zacne sumiet..skus ci ho to nezaujme ocikavat..pripadne je leto,my sme ocikavali mravcov 😀😀 u nas to rychlo zabralo,aj tak sme bolibstale vonku tak len stiahol gate.

tanyag
12. jún 2023

@rebrambora Moja dcéra je zdravá a normálna a odplienkovaná bola v 3r.a 5 mesiacoch. Tak tu nevypisuj, že AK JE DIEŤA ZDRAVÉ A NORMÁLNE. Každé dieťa potrebuje iný čas, jedno je šikovnejšie, druhé menej. Dieťa nie je stroj/robot, že ho naprogramuješ.
A potom tu čítame, ako majú deti zápchy, ako nechcú kakať, lebo boli "nútené" chodiť na nočník a wc.

Autorka...nerob si starosti. Ide leto, von bez plienky, náheadné oblečenie do tašky a ukázat mu najprv v prírode. U nás toto pomohlo. Veľa šťastia.

koteska83
12. jún 2023

Dcera bola taka nie a nie sa odplienkovat, bola uz bez plienok cez den ale stale sa pocikavala do nohaviciek, vsade som musela nosit nahradne oblecenie. Este ked isla do skolky ako 3,5 rocna tak sa jej v skolke cez spanok stavalo ze sa pocikala. No treba vydrzat a nauci sa. Viem ze je to stresujuce lebo kazdy hned sa pohorsi nad tym ze take velke dietata a este plienky ale tak kazde dietata je ine. Dcera v 2,5 roku sa vedela sama bicyklovat , pekne rozpravala , ale s tymto sme sa dlho trapili.

tanyag
12. jún 2023

@koteska83 Ja toto pohoršovanie neznášam...mňa sa tiež pýtali na ihrisku, že koľko má rokov dcéra, že ešte má plienky...a vieš čo? Bolo mi to úplne ale úplne jedno...vždy som s úsmevom na tvári povedala, že 3...a hneď tie zhrozené pohľady mamičiek...a poznámky typu, že už je veľká atď. ...Nech sa každý stará o vlastne deti a nestará sa do života iným 😁

koteska83
12. jún 2023

@tanyag vsak presne....ja si to tiez nevsimam , ale tak myslim ze celkovo ci na ihrisku alebo aj na fore nevedia sa mamicky podporit. Ale hned utocia 🤦‍♀️

zuzinka888
12. jún 2023

@mamamasam
@mamamasama myslienka pekna, ale realita?!. Mamicku mozno tlaci cas, kebo odplienkovane dieta je vacsinou podmienka prijstia dietata do skolky. A leto preleti- september za dverami.....Nie kazda mamicka moze ostat doma dovtedy kym sa dietatko rozhodne.

mamamasama
12. jún 2023

@zuzinka888 ja by som svoje deti nenútila. Všetci na to prišli sami a bez stresu.

oblecenie99
12. jún 2023

Aj by som ti poradila tie triky s nálepkami, a cukríkom a čokoládou, ale myslím si, že toto všetko ste už skúšali... môj mal čerstvých dva a pol, keď sa nám to "podarilo" - píšem v úvodzovkách, lebo to bol úspech v zmysle, že sám sa cikať nepýtal, museli sme to doslova strážiť (našťastie už vydržať vedel) a do škôlky o 2 mesiace išiel stále na čierno, lebo vtedy sa ešte na veľkú nepýtal, ALE na druhej strane, vždy priniesol domov, aj teraz tak robí :D ALe nejak sa to tam naučil, a veľmi rýchlo, doslova na to dozrel, alebo ako to mám vysvetliť... čiže v troch rokoch sme tieto starosti mali za sebou, ale pamätám sa, že som takto pred rokom mala riadny stres z toho.. ale fakt to bolo len o opatrnom! a trpezlivom skúšaní a na vyčkanie si jeho času. Už má tri a pol, ale stále chodí na nočník, v škôlke nemá problém s toaletou, ale doma nechce ani vyskúšať, a môžem ja robiť opičky, postaviť sa na hlavu, dať nálepku za úspech na kachličky, toaletnú misu či čelo, podplatiť sladkým... nie, toaleta doma je údajne vysoko (máme to stúpatko aj zmenšovák), a citujem, je tam "veľká diera", čiže zostáva verný nočníku. Myslím si, že aj u vás to chce len čas. Je to náročné, nie vždy je priestor na trpezlivosť, ale musíte vydržať.. tlačiť, robiť nekompromisné vyzliekania a pod. môže odpáliť opačne - ja som tiež čakala na leto, a dali sme dole plienky, plakal, že nechce byť holý, a keď sa aj pocikal, pokakal - mal v riti, nič nepomáhalo. Predpokladám, že máš čas ešte celé leto, on to zvládne, len skúšajte opatrne a zvládne - mne sa napokon odplienkoval posledné dva týždne čo bol v jasličkách, máte ešte do septembra priestor.

oblecenie99
12. jún 2023

@tanyag Ja som z generácie, čo nedokážu odísť z domu pomaly ani vyniesť odpadky pred tým, než sa nevycikali :D ale áno, odplienkovaná som bola nadštandardne skoro, aj na tie časy..

tanyag
12. jún 2023

@oblecenie99 tak to aj jaaa 😁 mamina vravela, že už v 2 rokoch som behala bez plienky ale paradoxne mi zakaždým prizvukovala, nech na malú netlačím (čo som ani nerobila), že keď bude pripravená, pôjde to samo...

jaroslavo
12. jún 2023

U nas pravidelne posadenia a vysedavanie na nocniku nemalo zmysel. Niekedy sa tam uz nechcel.posadit a ako naschval sa vycikal mimo nocnika.maly m 2 rokya. 3 mesiace
Plienka iba na spanie, inak bol nahy po dvore..ale doma v kratasoch..proste sa ocikal a hned nato sme ho mokreho posadili na nocnik a vysvetlili ze tu sa chpdi cikat

Za 3 dni bol odplienkovany.

Mladsi syn nema ani 2 roky a je bez plienky zopar mesiacov..dokonca ani na cestovanie nema plienku...dokonca sa ani nepyta, proste sa sam vyzlecie a ide na nocnik..
Ale u neho to zacalo ze siel na nocnik vyhradne na velku potrebu..

autor
13. jún 2023

@andreatytler Máme kúpenú redukciu na WC