3 ročné dieťa nerozpráva a logopedička radí čakať

gir
7. apr 2019

Milé maminky, prosím o skúsenosť. Mám syna, má 3 roky a 4 mesiace, je šikovný, rozumie všetko, len s rozprávaním je problém. Pred cca 9 mesiacmi som bola u klinickej logopedičky, diagnostikovala oneskorený vývoj reči. Nikde inde nás neodporučila, že máme čakať. Od septembra nastúpil do škôlky, myslela som, že kolektív pomôže ale nejaké extra zlepšenie nevidím. Má svoju činštinu, napr. Ja je va, vlak je kvo, voda je vova a pod. zvuky zvierat napodobňuje, farby pozná. je samostatný pri sebaobslužných činnostiach. Už sa stalo, že napr. vošiel do miestnosti a spýtal sa, kde je babka?, povedala som mu aby podla hračku mladšiemu a pekne povedal ja ti dám, keď som sa spýtala , kto má pre teba prísť do škôlky povedal, ty prídeš ale viac to už nezopakuje. Nerozumiem tomu a veľmi ma to trápi. Môže to mať súvis, že mal po narodení silnú žltačku? jeho pediatrička je zodpovedná lekárka a tiež odporúča čakať. Neviem kam sa obrátiť. Ďakujem za každú skúsenosť.

pribinak
7. apr 2019

Mozno by som skúsila inu logopedicku, mozno by ti poradila ako s nim pracovat, aby sa viac rozrizpraval

yanni
7. apr 2019

No neviem. Nezda sa mi to. Necakala by som. Skus najst ineho logopeda. So zltackou to urcite nebude mat nic spolocne. Starsia dcera ma 3 roky a 8 mesiacov a mala tiez silnu zltacku. Zlta bola este takmer mesiac po narodeni. Prve slova (okrem mama a papa) zacala hovorit ako 10 mesacna. V 1,5 roku rozpravala uz celkom zrozumitelne. Teraz sa jej hubicka nezastavi ako je den dlhy. Rozprava krasne, vymysla si uz aj cele pribehy a to vyrasta trojjazycne. Skus hladat ineho lekara. Aj pediatra. Dokedy chcu cakat? Do 6 rokov, ked bude mat nastupit do skoly a uz bude neskoro? Ja si to ani neviem predstavit. Nasa copana uz od septembra ide do skoly.

eliska13
7. apr 2019

@gir aj môj začal neskôr rozprávať chlapci to mávajú často posunuté, ale nezdá sa mi, že prečo Ťa neposlala k logopedicke na cvičenia, alebo aspoň nasmerovať ako máš s ním komunikovať, aby sa rozrozpraval..ak už odpovedá jednoduché vety to je fajn skús motivovať nás začal rozprávať potom zo dňa na den

gir
autor
7. apr 2019

@eliska13 môžem sa spýtať koľko mal keď začal normálne rozprávať?

jamimka
7. apr 2019

Moja mala 2 roky a povedala len mama, baba... Pediatricka nas poslala na neurologiu, gastro - vraj aj reflux dost ovplyvňuje rec, na neurologii nám dali nejaky sirup, brala 2 týždne ale bola z nehobako z divých vajec, tak som ho nedávala. Na tri roky sice rozprávala, ale svojou rečou. ...tapka bola kocka, keke bolo koleso atd...od 3 rokov sme zacali chodit na logopediu a velmi pomohlo. Uz po 2 mesiacoch pekne rozprávala a dokonca aj l, r...

seahorse27
7. apr 2019

Urcite necakajte, najdite inu logopedicku. Moj syn ma specificky naruseny vyvin reci - dysfaziu a klin. psychologicka nam povedala, ze to veru s tou silnou zltackou moze velmi suvisiet (mal naozaj vysoke hodnoty, podstupil fototerapiu). U dievcat je to ine, aj dcera mala silnu zltacku az do 3. mesiaca a je v pohode - dievcensky mozog ma recove centra trosku inak ulozene a dokaze si pripadne jemne difuzne poskodenie sam vykompenzovat. Chalani to maju vsetko na jednom mieste, takze tie nasledky byvaju vaznejsie.

yanni
7. apr 2019

@seahorse27 fuuuha o naozaj? Chalani zltacku nemali, tak sme to neriesili. Najmladsi totiz tiez zacal rozpravat presne na tretie naodeniny. Na logopediu sme ale chodili uz od jeho 2 rokov, lebo vtedy nepovedal ani mäkke f. Pripisovali sme to viacjazycnosti. Ale par dni po tretich narodeninach ako keby mu v hlave urobilo klik a zacal krasne rozpravat. Bez chyb v celych vetach.

seahorse27
7. apr 2019

Klin. psychologicka, ktora nas diagnostikovala hovorila, ze drviva vacsina tychto deti mala silnu novor. zltacku, ale samozrejme su aj ine vplyvy a ich rozne kombinacie, napr. aj dedicnost.

gir
autor
7. apr 2019

@seahorse27 aj môj bol v inkubátore nasvecovany modrým svetlom. Skoro dva mesiace po narodení bol ešte žltý.

seahorse27
7. apr 2019

@gir nasmu to rychlo klesalo po tej fototerapii, boli sme asi o 2 dni dlhsie v porodnici kvoli tomu. No napriek tomu ho to pravdepodobne “lizlo”. Hodnoty mal ale o dost vyssie vtedy ako starsia dcera, ktora bola zlta este ako 2-mesacna - u nej boli hodnoty nizsie, ale klesalo to pomaly. Inak ja som rh- a obe deti rh+ a myslim si, ze kvoli tomu mali silnu zltacku. U nas, co sa tyka tej poruchy reci mozno zohrava rolu aj dedicnost - zopar chlapov zo strany mojho otca zacalo rozpravat dost neskoro, resp. maju nejaku recovu vadu, maju problem s vyjadrovanim...len vtedy nebola diagnostika na takej urovni ako teraz. U vas to ale vyzera nadejne, ked uz obcas maly tvori kratke vety...nas v 3 rokoch komunikoval vylucne 1-slovne, aj to nezrozumitelne. Asi tak ako vas, ale spajanie do viet nehrozilo.

eliska13
7. apr 2019

@gir takmer 3 r
Začal aj neskôr chodiť?mne povedala logopedicke, že recove a pohybové centrum spolu súvisí a kto je pomalší v chodení aj neskôr začne rozprávať.Najdi inú logopedicke a neurológovi by som zasla

seahorse27
7. apr 2019

@eliska13 ano, mava to suvis, ale nie vzdy. Moj syn je pohybovo ok, teda, co sa tyka hrubej motoriky - vsetko robil nacas (hlavu dvihal uz v porodnici a to bol narodeny v 37.tt, pretacanie, lozenie, chodenie, behanie po schodoch - vsetko nacas, bicykluje bez pomocnych od 3,5 roka) a predsa ta rec je velky problem. Jemna motorika je uz druha vec - kreslit takmer uplne odmieta, uchop ceruzky ma nespravny...Ma skoro 4,5 roka. Treba rozvijat hlavne jemnu motoriku, ak je hruba ok, lebo ta ma najuzsi suvis s recovymi centrami aj samotnymi hovoridlami. Treba navliekat koralky, triafat kluc do dierky, triedit sosovicu a hrach ako popoluska, presypat/prelievat materialy tak, aby sa trafil do nadoby, robit rozne vkladacky, skladacky, podporovat koordinaciu oko-ruka...to vsetko dokaze podporit vyvin reci. A odporucam precitat Knihu o detskej reci, je aj online dostupna. Su v nej krasne popisane komunikacne strategie, ktore funguju v roznych stadiach recoveho vyvinu.

veselalentilka
7. apr 2019

dobry den, moj syncek ma 3 roky a 3 mesiace, vsetko rozumie a tiez hovori len svojou recou, ahoj, mami, tati, babi, lidl, waw, nono, mnama alebo ma svoje slova...ked som sa nato pytala pediatricky povedala ze zbytocne ma bude teraz posielat na logopediu ze co tam a ze ma maly fantaziu ked si vymysla aj svoje slova...ze mu mam citat rozpravky a on sa rozhovori, v telke som minule pocula ako dnes uspesny herec marek tapak hovoril o svojom detstve ze zacal rozpravat az ako 4 rocny. odmalicka s malym vela rozpravam, spievam mu, tak neviem preco niektore deti az neskor zacinaju hovorit. obcas mi vadi ked stretnem znamych na ulici ako sa divia on este nehovori? davaju mi najavo akoby som mala zaostale dieta a to sa mi nepaci lebo to tak nie je. je rozumny len nerozprava este plynule.

gir
autor
7. apr 2019

@eliska13 chodiť začal bez pomoci dva týždne pred prvými narodeninami

gir
autor
7. apr 2019

@seahorse27 ďakujem, tá kniha má názov Kniha o detskej reči?

gir
autor
7. apr 2019

@veselalentilka presne ako by si písala o mojom, na logopedii mu dávala logické úlohy, vkladacky, zvieratká a pod. Všetko zvládol skvelé. Vravela že odporúča čakať. Trocha s nadsaskou - aj Einstein začal rozprávať ako štvorročný.

ivca88
7. apr 2019

Na sluch sa mu niekto niekedy pozrel ? Ci pocuje dobre. Aj tam zvykne byt problem.
Ale necakala by som. Cvicte s nim aspon doma.

mogaa
7. apr 2019

@gir a k logopedičke nadalej chodíš? či odporučila len čakať? ono problém by nemal byť keďže niektoré veci vie povedať pekne ale len keď chce a inokedy rozpráva svojim jazykom.....tam naozaj iné ako len čakať či začne rozprávať všetko normálne tiež nevidím.....ale teda k logopedičke by chodiť mal, vie mamičke ukázať ako motivovať dieťa aby rozprávalo, či už napr. mu v knižke ukazuje obrázky a dieťa má povedať čo na nich je alebo mu povedať časť vety a dieťa ju má dopovedať....len je pravda že nie každé dieťa v troch rokoch je ochotné spolupracovať, takže ak nechce spolupracovať tak tam naozaj len čakať.....pretože veľa vecí vie povedať normálne a strieda to s tým svojim jazykom...ono ak dieťa nerozpráva nrmálne tak gro práce je na mamičke - nie na logopedičke ani na škôlke....Logopedička môže ukázať akým spôsobom doma cvičiť rozprávanie, škôlka môže napomôcť lebo počuje aj iné deti rozprávať ale mamička je tá ktorá musí dieťa doma motivovať a viac času mu venovať aby správne rozprávalo- môžeš napr. napodobňovať zvieratá a on nech povie čo to je,motivovať aby hovorilo pri hre napr.si budete hádzať loptu ten kto hodí musí napodobniť zvera a ak druhý nechytá musí povedať o aké zviera išlo.....alebo hrajte pexeso, ale vždy ten čo otočí obrázok muí povedať čo na ňom je, ak to povie svojou hatlaninou, treba mu to povedať normálne a aby to zopakoval ......napr.kolobežka určite nepovie kolobežka ale ked mu to budeš hlásovať ko-lo-bež-ka zopakuje hlásky a vie ti ich spojiť ko-lo - kolo-bež-kolobež-ka-kolobežka....na tých obrázkoch sú jednoduchšie veci....ty si jednoducho tá na ktorej je gro práce aby sa mu viac venovala.....chce niečo? ok dostane to, ale musí pekne povedať čo......či hrou či opakovaní po tebe kludne aj vyslabikovať aby opakoval po tebe ak ide o dlhšie slovo ale aby to povedal(zopakoval) zrozumiteľne).....

gir
autor
7. apr 2019

@mogaa odporúčala čakať, doma s ním čítam, chce aby som mu čítala, rozprávala kde čo je. Pozná aj súvislosti, napríklad si čítame že chlapec prechádza cez cestu, svieti červená, spýtam sa ho či chlapec môže ísť, povie ne a keď je zelená povie áno. Pozná aj kde kto býva, pes v búde, veverička na strome. Len nepovie nič za svet. Skúšam hláskovať, on sa aj snaží povedať ale stále je to v tej jeho reči, nie zrozumiteľne slová.

seahorse27
7. apr 2019

@gir Ano, Kniha o detskej reci, autorky Hornakova, Kapalkova, Mikulajova.

elenajezova
7. apr 2019

Môj synbol presne taký istý. Do troch rokov nechcel rozprávať za nič na svete. Hovoril len mama a asi desať svojich výrazov , ktoré som poznala len ja, čo znamenajú. Napríklad titi bolo malý, ó veľký, ťa bola zelená, titi tapti obľúbená hračka. Proste tiež "čínština". Ale rozumel všetkému. U logopedičky spolupráca nula bodov. Aj som tam prestala chodiť, lebo to nemalo zmysel. Ale keď nastúpil v troch rokoch do škôlky, tak mu to úžasné pomohlo. Zrazu začal rozprávať, ani neviem ako. Teraz má osemnásť rokov a maturuje mi na SŠ. Fakt mi to teraz príde tak, že začal rozprávať ako keby zrazu. Že si uvedomil, že mu v škôlke nikto neruzumie a neostalo mu nič iné, ako normálne rozprávať. Dokonca hneď hovoril pekne čisto, vedel aj r. Logopedičku sme ani nepotrebovali. Dokonca, keď mal 5 rokov, vedel narátať aj do 200, poznal, celú abecedu. Ako predškolák v škôlke už vedel spočítavať čísla do 10, dokonca až s prechodom cez desiatku. Zrazu bol z neho malý šikovníček. V škole mal potom po štvrtú triedu samé jednotky. Doktori hovorili, že je dôležité, aby rozumel.

gir
autor
7. apr 2019

@elenajezova ďakujem,aj nám obe doktorky povedali že základom je aby dieťa rozumelo.

dankavass
8. apr 2019

Naozaj je základom, aby dieťa rozumelo. Ja by som nerobila paniku a dala mu čas.
A ja osobne so žltačkou súvis nevidím. Syn mal extrémnu žltačku, v pôrodnici sme boli 10 dní, ďalšie 3 týždne som s ním chodila na fototerapiu. Žltačku mal prvý polrok veľmi silnú, do roka mal stále zvýšené hodnoty, vymizla až v 15 mesiacoch. Má 2roky, 4 mesiace a recituje, spieva, skladá súvetia...
Synovec žltačku nemal a v 3rokoch bol schopný povedať mama, uau (rozprávka) a chuň (hroch). Rozprávanie sa rozbehlo až v 4 rokoch.

laska201
8. apr 2019

Inak s tym mozgom to moze byt naozajpravda.moja mala mala nedavno 3 roky ale samostatna vo vsetkom uz od 2.obliect ju to nehrozilo proste odpoved ja sama aj v skolke ucitelke povie a tak to je aj s recou a kreslenim.No chlapci to je hroza hlavne 2ja stredny.ja to niekedy naozaj nechapem cim to je.

tehula2016
8. apr 2019

Moj syn do 3 rokov nepovedal ani slovo..ale jak raz zacal, doteraz nezavrel usta 😝..kazdy sa cudoval, ze uz bude mat 3 a nerozprava..zacal zrozumitelne zo dna na den, cele suvetia..niekedy pouziva take frazy, ze odpadavam..v skolke je najmladsi a paradoxne tie deti, co ich matky sa cudovali, ze moj syn nerozprava, lebo ved ich deti zacali dobreze nie v roku, tak prave tie rozpravaju v 4 rokoch stale premaznane, nezrozumitelne, ako 2 rocne..tym chcem povedat, ze kazde dieta ma svoj cas, raz pride ten zlom a bude tolko hucat, ze sa budete vyhrazat lepiacou paskou ako ja 😅

evita168
8. apr 2019

Moja ma 2.5 roka a nic nepovie ideme na logopediu 1x zanedlho

sara07
14. apr 2019

@gir ano ale einsten bol asperger, takže neporovnavaj toto , tvoj je v pohode uplnej
zmen logopedičku, alebo je asobi v blave centrum
sú na rozhovorenie aj u logopedičky cvičenia, aj na doma, zbytočne stracaš čas

jenny333
20. máj 2019

Nečakala by som. Aj mladšie deti chodia na logopediu.

nini1010
20. máj 2019

Necitala som vsetko,ale nieco ine zvlastne okrem rozpravania si si na nom.zaujimave nevsimla.mam skusenost s podobnym pripadom a bol to asperger.

nini1010
20. máj 2019

A logopedia staci v 4 rokoch pokial bje je potvrdeny iny problem sucastou ktoreho by mohlo byt aj oneskorenie reci.