Ahojte, chcem sa spytat cio mate niekto podobnu skusenost a ako ste to riesili. Syn 3,5 roka chodi od februara do skolky, najprv na pol dna potom na cely. Doma uz pobede nespaval ked isiel do skolky, tak sme mysleli, ze ani tam nebude velmi chciet. Na nase prekvapenie tam nielen ze spi ale spi cely cas tj vyse 2 hodin. Je fajn ze si oddychne ale problem je, ze doma ho vecer nevieme uspat, kolkokrat do desiatej aj dlhsie nespi. Stalo sa vam daco podobne? Ustalilo sa to nejak? Rozmyslame, ze ci ho nenechat proste hore do desiatej a az potom uspavat, lezat s nim 2 hodiny v posteli kde on len vymysla hluposti je o nicom. Uz sme rozmyslali aj nad zmenou skolky, ze by siel dakam kde ten spanok nie je az taky dlhy, lebo ozaj je to velmi narocne takto. Pobede chodime aj na ihrisko resp mame nejaky program vonku ale ani to nejak nepomaha. Podarilo sa vam nieco vymysliet? Nejaku aktivitu kde by sa dieta unavilo aby o tej osmej mohlo ist spat? Dakujem za case rady a skusenosti.
Moji nespavali od 1,5 roka na obed...ak spali, tak do polnoci proste sedeli na posteli a kukali na stenu, proste neboli unaveny...nasli sme skolku, kde spat nemuseli... taka aktivita, ktora by dietatu upravila spaci rezim podla mna neexistuje... to len sudim s toho, ze mi deti robia 8-9h profi sportu v tyzdni a aj tak vecer sa tvaria, ze oni nic energie dost... cim viac vybijame energiu, tym su odolnejsi 😂
@anjelicek26 my sme sa pytali, ze ci by ho nemohli skorej zobudit, je v sukromnej, tak sme skusili, no ale ze nie, lebo ze by celu skolku pobudil.. a ja to ved aj chapem, len teda ozaj je to na nervy takto..
Mame doma to iste. Tam v pondelok od nudy zaspi, potom vecer ide neskoro spat, potom ho rano budim nevyspateho, tak jasne, ze im na obed znovu zaspi a tak sme v jednom kolotoci. Aj som sa s ucitelkou o tom rozpravala, odvolavala sa na skolsky poriadok, kde je vyslovene napisane, ze deti, ktore nepotrebuju spanok, sa riesia individualne. Ucitelka milion vyhovoriek, preco sa s tym neda nic urobit. Chcela som riesit s riaditelkou, ale potom som sa na to uz nejak vykaslala. Nas uz bude predskolak a tam vyhlasuju, ze od januara uz nebudu spavat. Pri starsom to realne praktizovali o par mesiacov neskor. Teraz som odhodlana v januari nedavat pyzamo a nech si riesia. Skus pozriet vas skolsky poriadok. Drzim palce. Snad raz tento skostnateny system zmenia. Ale ucitelkam to len vyhovuje, cest vynimkam.
@alex2019 no neda sa to bohuzial inak riesit, nastastie sme nasli skolku, ktora dava priestor na spanie, ale nevyzaduje to... deticky spali podla potreby, drviva vacsina ale nie... vecer mi pekne cele skolkarske obdobie zaspavali okolo 19tej...
@anjelicek26 mne by sa pacilo keby spal tak hodinku to by bolo v pohode si myslim, ale ved oni chodia tusim uz o 12 do postele a o pol tretej vstavaju, to je strasne vela. S nim je vecer aj dost tazko, lebo nevie sa velmi hrat sam, resp pri dacom vydrzat tak len zle robi 🙂
my máme to isté, doma nespával no v škôlke áno. cez víkend síce nespí tiež ale skôr do postele ani za svet. ak náhodou zaspí pred 22 tak si gratulujem 😖
Mám doma 3,5 ročného, do škôlky chodil minimálne (korona atď) ale teda zrušila som ešte na jar obedný spanok lebo on by prespal aj 3 hodiny a ako vravíš bol by hore do pol noci, bezohľadní na to koľko sa poobede vybehal.
Teraz chodí spávať s kurami o 18 zaľahne a spí do 7 ráno👍
Neviem síce ako vyriešiť spánok v škôlke, možno sa spýtať či je nejaká možnosť aby dieťatko nespalo, viem že je to zaťaz na učiteľky ale tiež viem, že sú deti ktoré reálne nespia v škôlke, lebo nechcú/ nepotrebujú+ jedno dieťatko navyše by problém nemusel byť. Samozrejme ak sú učiteľky ochotné 🙂
Ale inak akože to tak dlho spávajú v škôlke?!😳 V našej sa spí Max hodina 15, asi je to skôr o prístupe učiteľov, kto by nechcel mať počas pracovnej doby dve hodinky len tak na kavej 🙄
My zijeme v zahranici a tu deti na obed nespia. Ale kym dcera nechodila do skolky, doma spavala. Veru niekedy potiahla aj 3 a pol hodiny. Ak som ju zobudila skor, urobila som zle len sebe. Lebo vydrzala byt hore do 23. rovnako, ako ked spala 3 hod, lenze s prisernou naladou. Prve mesiace po nastupe do skolky boli tazke, niekedy zaspala na gaucio 18., kym som jej chystala veceru, ale potom si zvykla. Teraz je to super, chodi spavat max o 20:30. Aj ked v lete ju nechavame tak do 21. Ak sa neda so skolkou dohodnut, asi len vydrzat, alebo namiesto sukromnej skolky platit opatrovatelku. Aj ked dietatu, ak sa v skolke paci by deti chybali.
@antonka 2 hodiny na kavej? Asi toho moc nevies o praci ucitelky v MS. Ja mam 3 velmi dobre kamaratky v skolke a cas, kedy deti spia vyuzivaju na vyplnanie papierov, pripravy, tvoria vyzdobu a aktivity pre deti. Pravidelne si beru veci aj domov a do neskoreho vecera tvoria, aby sa detickam v skolke pacilo.
@amelie2017 Možno som sa vyjadrila tak "všeobecne" a verím tomu, že veľa učiteliek hocikde si naozaj dobré a čestné v práci, ale aj ja mám skúsenosti 'flakačiek' ktoré malé triedy (3-4 ročne deti) nechávajú vonku poobede samé, bez dozoru lebo vonku je strašne teplo a oni tam predsa nebudú s nimi a si zalezené vo vnútri a vybehnú len ak počujú ako vrzga branička či nejaké dieťa už príliš dlho plače... Toto je moja skúsenosť, sama som veľa krát zastavila dieťa v rozbehu od bránky na cestu keď som išla po to svoje, pričom učiteľka ani len vonku pri nich nebola.
Ďalšia z tejto partie nechala deti skákať z hojdačiek, lebo ich pravdepodobne nevidela keďže boli vo vnútri, následne na čo si môj syn zlomil ruku- čo nebol taký problém, deti robia blbosti predsa, nešťastie sa stane, ale vrchol je že ho so zlomenou opuchnutou rukou nechali hrať sa ďalšie dve hodiny, ani mi nevolali že sa niečo stalo 😉 malý musel na operáciu, zápästie bolo zašrobovane a po hospitalizácii som dostala na podpis papier, že on neuposlúchol nariadenie učiteliek, pričom viem že tam neboli...keby boli asi by volali nie? Opuchnutá ruka je asi dosť vážne zranenie, nenecháva sa len tak tobôž keď opuchnutá ruka vždy i deti signalizuje zlomeninu)
Mám kopuuu ďalších skúsenosti, takže tento môj výrok nebol len tak, lebo si myslím o každej presne to isté, ale naozaj dáme ruku do ohňa za to, že také nikde nie sú? No ja nie, som zdravotná sestra a moje kolegyne sa správajú ako hlupane, hoci by nemali... A potom mam poctivé ktoré priniesol dole priam anjel na krídlach...
Verím že vaše skúsenosti sú skvelé a vždy budú, bohužiaľ realita taká nie je vždy. Upravím teda svoju správu aby toho nevzniklo niečo viac.
Ale úprimne 2,5 hodiny spávať v škôlke nie je ok. Je to veľa.
Aha upraviť sa mi príspevok nedá...
@antonka samozrejme, ze sa najdu aj take, ako v kazdom povolani. Len otazka, este stale tam mas dieta? Lebo moje dieta by uz do takej skolky neslo.
@amelie2017 veruže nemám, som doma na neplatenej rodičovskej, starší čo mal zlomenú ruku je už druhák a osobne som sa postarala o to, aby môj mladší keď (ak!) pôjde na tie 4 hodinky do škôlky, bude mať iné učiteľky, lebo som viedla veľmi dlhú konverzáciu so zástupkyňou o Tom, čo si myslím o prístupe tých dvoch a to bol len zlomok čo som tu napísala. Tá učiteľka ktorá toto spôsobila odišla minulý rok do dôchodku.
Na druhú dvojicu učiteliek (mlade zlaté baby) nemôžem povedať jediné krivé slovo.
@antonka dve hodiny na kavej? Ak máš v škôlke cca 18 detí, poobede majú odpočinok, nie spánok. Žiadne dieťa nedonútiš spať pokiaľ samo nechce. Prosím ťa, ako by si to riešila ty? Si popoludní sama, pošleš časť detí sa hrať do inej miestnosti bez dozoru? Asi nie, keď si za ne zodpovedná. A čo deti, ktoré chcú a potrebujú spať aj rodičia si to vyžadujú. Kto sa má prispôsobiť? A samozrejme, učiteľka je neochotná, lenivá, lebo chce piť kávu. V tom čase si píšem prípravu, robím agendu a to že mám na stolíku kávu, je fakt detail.
@alex2019 moja ma taky problém nespi od 3r doma ani zz svet ale v skolke pospi kedze od nudy zaspi tam a je unavena maju vela aktivit "skoro" rano vstáva na jej pomery🤣 a tiez mame problém preto ju ukladám do postele o 21hod kedze tiez zaspi niekedy okolo pol10 a rano ma problém vstat.....posunut veciekru na 20.40 kým pridete do postele poprípade knižku precitat 2min teraz si zacala ziadat
@gir spomínala som v komentárov vyššie aké mám skúsenosti s učiteľkami a ich "prípravami a aktivitami" pre deti, preto bol môj komentár taký, samozrejme česť učiteľkám ktoré sú naozaj také dôsledne a skutočne sa pripravujú atd. Nemyslela som to útočne, reagujem z vlastných skúseností 🙂 moje dieťa má do dnes z dvoch učiteliek traumu, ešte aj teraz keď je druhák sa ma pýta v ktorej triede bude jeho mladší brat aby nemal ich dve.
U nás v škôlke čo viem, sú dve učiteľky na každú triedu, ak sú detičky ktoré nespia, jedna robí dozor a druhá viem že ide do inej miestnosti a tam hoci deti nespia, ale ležia, alebo iným spôsobom oddychujú a trvá to hodinu 15, nie dve a pol hodiny ako spomínala autorka 🙂
Po tomto spánku ich aktivitami vedia "unaviť" natoľko že doma mi spal v pohode o 20.
Kým sme mali inú dvojici učiteliek stalo sa veľa zlého, veľa traumy atď.
chodím spať zarovno s ním -síce mne sa nechce- ale kým sa vyrozpráva na spánok tak je aj 22+ 🙊
Náš drobec má 4,5 a máme doma to isté.. cca od 2,5 roka nemá denný spánok, no v škôlke spí každý deň a večer do pol 11 tancuje. Neurobíme s tým nič, chodíme spať naraz s ním. Dnes sme napr. boli v zoo, tri hodiny hodiny chodil, behal, bol aj na ihrisku a nespal. Až teraz večer. Dcéra bola taká istá, pri nej som mala snahu uspať ju skôr, ležala v posteli o deviatej, vrtela sa, cvičila, recitovala básničky 🤦🏻♀️ ja som veľakrát zaspala skôr ako ona a potom som sa budila pred polnocou..