Ahojte. Už neviem na koho sa obrátiť. Som zúfalá zo svojho 3,5 ročného syna. Doslova ma privádza do šialenstva. Nezmôžem sa na nič a iba revem. Je veľmi nepočúvny, som naňho väčšinu času úplne sama. Pomôcť mi nemá kto. Je to ešte na dlhé rozpisovanie, tak to zhrniem do jednej otázky. Prosím vás, čo robíte, keď vás deti nepočúvajú?
vitaj v klube... moj je cerstvo 7rocny a je to hruza...
on ani nie ze nepocuva... on si proste ide svoje...
@mikadooo aha,a ešte jedna taká konkrétna rada, ako riešim, že ideme von. Poviem deťom, že ideme von o 5-10 minút. Potom sa oblečiem a obujem a kričím, že už idemeeee. Všetci tvrdá ignorancia. Otvorím dvere a idem k výťahu, zahučím, tak čauteeeee. Zrazu krik, kvikot, mama počkaaaaaaj, tak čakám pri výťahu, všetci zrazu všetko počujú, oblečú sa, obujú v rámci ďalších 5 minút a ide sa von. Zistila som, že toto je najrýchlejší spôsob. V zime som síce celá spotená, kým vyjdeme konečne von, ale aspoň nemám hneď od začiatku nervy v kýbli 😄.
Komunikovat..vysvetlovat..dohodnut sa..Povolovat vsetko co sa da..
@elizabet173 Áno nechávam ho rozhodovať sa. Nieje to len o príkazoch a rozkazoch. Dnes bol problém napríklad so spánkom. Ja som od rána varila, upratovala. Keď som varila, bol pri mne v kuchyni a kreslil si. Potom som začala upratovať a začal mi naschvál robiť bordel, aj keď som mu povedala, aby prestal. Najskôr pekne vysával so mnou, no potom to začalo. Začali sa mi nalamovať nervy, tak som ho šla “vyhodiť” za dvere, nech ide preč, keď ma nemieni počúvať. Veľa krát mu aj opakujem, že ja ho počúvam, tak nech počúva aj on mňa. Potom neskôr najedení atď. sme si šli lahnúť a chcela som si pospať s ním, lebo som dnes fakt K.O. Do toho všetkého mám dnes aj svoje dni, ja viem nieje to ospravedlnenie, ale nervy majú menšiu zásobu. A ako naschvál nechcel spať a robil naprieky. Nič naňho nezaberalo absolútne. On proste spávať musí, lebo potom večer je protivný.
Alebo aj kopec iných vecí. Obliekanie, umývanie zubov a vlastne asi každá aktivita s hocičím spojená nejde nikdy ľahko. Vždy sa s ním musím naťahovať.
@mikadooo Toto presne robím aj ja.
Ked len upratujes a varis, tak jasne, ze robi zle, chce s tebou komunikovat, robit vecispolu, hrat sa, ist von....
Ja mám deti 2, vo veku 2r a 3.5r.
Naučila som sa veľa vecí proste neriešiť, upusti z nárokov a očakávaní.
Keby mám mať deň iba podla svojich predstáv, tak ma deti zožerú. Áno, musia akceptovať isté veci a režim. Keď ale trebárs vidím, že sa hrajú, využijem to a rýchlo čosi popracem.
Treba s nimi ale vela komunikovat.
Príklad - teraz varím, potom si vypijem kávu a potom sa pôjdeme hrať.
Keď to neberú, tak si stojím za svojim, s kľudným hlasom a proste je tak ako si to určím. A "vyhodiť" za dvere teda ozaj nie, ani sa nečudujem, že vzdoruje. 💁♀️
Nepočúva ťa asi preto, že mu stále niečo zakazujes, či? Nekricis vela? Prečo by ťa on mal rešpektovať a spolupracovať, keď mu to ty vo vyhrotenej situácii nevieš ukázať?
Bohužiaľ, treba začať od seba a až potom uvidíš, že aj správanie syna bude iné. Je obrazom teba.
Pevne nervy a veľa šťastia.
@elizabet173 On sám nezaspí. Chodieva spať so mnou tak, že si ľahnem s ním, takže by sám pri knižke isto nezaspal. Skúšala som to neraz. Venujem sa mu určite dosť. Napríklad dnes ho uspáva priateľ, lebo prišiel domov po turnuse. Celé doobedie mal pozornosti vyše hlavy, vybehaný, vyšalený, napapkaný a samozrejme zas vymýšľa a reve, že nejde spať. Vzdoruje proste poriadne. A nemá dôvod nespinkať. Hocičo skúšame naňho a nič. Preto som sa pýtala, či niekto nemá ešte nejaké triky. NÁHODOU. Skúsim teda nejakú knihu pohľadať.
@ivangeline Veru aj keď upratujem, alebo varím, tak s ním komunikujem, alebo mi s niečím pomáha. To nieje tak, že teraz si varím/upratujem, tak si rob čo chceš.
@emilka_1 Nezakazujem moc. Povolujem čo sa dá. A niekedy kričím asi viac ako by som mala, ale keď s ním človek aj pekne konunikuje a vysvetľuje, tak je to prd platné (s prepáčením).
A ďakujem. 🙂
@mikadooo
@elizabet173
@katkaseiner
@ivangeline
@emilka_1
Ďakujem za vaše odpoveďe. Prajem vám všetkým všetko dobré. 🍀
@elizabet173 Super napísané. Ďakujem. 🤗
Treba trosku rozmyslat aj za to dieta aj dopredu. Proste treba niekedy naozaj pomedzi vsetky tie domace povinnosti dopriat dietatu len ten sustredeny cas s nim aspon 15 min. (pozerame spolu knizku, spolu kreslime, spolu robime vezicku, hrame magneticku rybacku a pod., skratka nieco co dieta bavi ) a potom zas nejaky cas (napr. polhodku) vydrzi aj sam nieco robit, nejako sa zahrat sam si vymysli. Ale teda cakat ze dieta bude cele doobedie "posluchat" teda, ze mi da uplne pokoj a ja mozem kludne varit, piect, prat zehlit, upratovat tak to je trosku mimo. Treba sa troska vzit do toho dietata, ci sa uz nenudi a preto vystraja.
Ked sa chcem rano naranajkovat a cosi upratat, pustim mu rozpravku. Ja viem, viem... ale pomaha to 🤣 ale k otázke, ze co robit,ked nepocuva... zvykne zabrat počítanie do troch 😊
@elizabet173 hluposti pises. Milujem tie vase rady “ chod s dietatim vin na hodinu a zaspi” ja som denne s deckom von minimalne hodinu, skusala som aj dve aj tri a nespi. Hlavne ze vsetky ste tu stale odbornicky co len kritizuju a davaju TOP rady ako ma kto vychovavat svoje deti
Och joj, no keby na toto existovala rada... To je taký vek, že tie malé zlaté bábätká, ktorým stačí raz niečo povedať, sa obrátia o 180 stupňov od cca 2.5 roka (u nás) a zrazu zistia, že vlastne počúvať nemusia 😂. Skús nejakú knižku, typu rešpektovať a byť rešpektovaný, alebo ako hovoriť aby deti počúvali, atď. No, ale je to dosť veda.