3,5 ročná má problém so zaspávaním

tinka_21
15. apr 2016

Táto téma sa tu preberala veľakrát a ešte veľakrát bude, no i ja sa ňou posledné dni zas a znovu už po 1000.krát zaoberám, a tak sa idem poradiť k vám, idem si vypočuť Vaše skúsenosti.
Moja dcérka bude mať 3,5 roka, od začiatku bol spánok boj, bola dieťa, ktoré skrátka spálo málo, hoci ten spánok potrebovalo... kým som bola na materskej tak mi to až tak nevadilo, brala som to, že skrátka je tak dieťa a hotovo, nie každé dieťa zaspí po večerníčku, u nás to bolo skôr že mama spala skôr ako dieťa 🙂 Problém nastal, keď začala chodiť do škôlky. To, že nezaspáva sama, ok, ja nemám problém si k nej ísť ľahnúť, keď ma potrebuje pri sebe 🙂 aj nám to istý čas fungovalo, že som si knej ľahla, a povedala som, že budem pri nej, ale aby zatvorila očká, držala som ju za ruku, a do 10 minút spala. No teraz (už dlhšie) ma také obdobie, že chytí v posteli nejaký ošiaľ a začne sa blázniť a vystrájať. Včera už o 18.h. si pýtala rozprávku, takže išla stará klasika, večera, rozprávka, sprcha, pyžamo, rozprávka v posteli. Zaviedli sme po novom aj to, že si po prečítaní pozerá sama knižku v posteli, aby som sa ja mohla ísť aspoň osprchovať (lebo inak ak som bola pri nej, zaspala som zo zásady s ňou, a budila som sa o druhej v noci v teplákoch, neumytá, neodmalovaná, noč čo noc, nehovoriac o tom, že som nič nenachystala na ráno, aby sme to stíhali). Vstávam o 5, ju začínam budiť medzi pol a trištvrte na 6, aby sme boli schopné pred 7 odísť z domu. Lenže problém je, že zaspáva o 22 - 23, čo je strašne neskoro vzhľadom k tak skorému rannému vstávaniu. Keď aj idem s ňou skôr do postele, tak namiesto toho aby si lažkala, začne skákať po posteli, behať, prípadne ked si lahnem ja akože tiež už idem spať, tak ma začne buchat, pchať mi prsty do nosa, no skrátka robiť hlúposti a zábava v plnom prúde. A ja tomu nerozumiem a neviem ako ju mám usmerniť k tomu, aby si aspoň ľahla a boal v kľude. Pritom, už o tej 18tej je unavená,tak každodenná rutina beží, aby sa dostala do kľudu pred spánkom, do prečítania rozprávky v pohode... ale potom... vystrája. Keby zavrela oči v ktoromkoľvek čase, tak spí do 2 minút, lebo vstávanie 5:30 ráno a v školke cez den tiež spia krátko, tak ju to unaví....ale ona nie je ochotná ani oči zavrieť.... Máte s tým niektorá skúsenosť? prípadne, nejaké rady, ako ju dostať do kľudu, abysi ľahla, oddychovala, a postupne zaspala, namiesto skákania po posteli.... ĎAKUJEM

simsalabim
15. apr 2016

@tinka_21 no ja neviem, co takto...vystrajas? Tak ja z izby odchadzam. Budem tu len vtedy, ked budes kludne lezat. Upozornim1x a odchadzam. Podla mna sebou nechas totalne manipulovat. Inak o ktorej je v posteli? O 7 vecer? To sa mi zda skoro, aj ked velmi skoro vstavate. V skolke asi spi, vsak? Mozno ju daj spat kusok neskor.

timea7
15. apr 2016

nechoď s ňou do postele, nelíhaj si k nej, sadni si na stoličku, alebo do kresla, prečítaj jej rozprávku, pomojkaj ju a najmä nedovoľ jej vystrájať v posteli. Tak ako ti radila @simsalabim alebo bude ticho ležať a zatvorí oči, alebo ideš preč. Ak vstane 54x, tak ju 54 x uložíš. Prečo jej dovolíš, aby s tebou mávala? Ako reaguješ, keď začne skákať po posteli? Aby ťa búchala, strkala ti prsty do nosa a pod. Neexistuje, aby skákala a behala po posteli. Robí len to, čo jej dovolíš. Predpokladám, že v škôlke zaspí sama a bez akýchkoľvek problémov, lebo vie, že by jej cirkusy nikto netoleroval. A tiež by som ju ukladala neskôr. po príchode zo škôlky vybehať sa v parku aspoň na hodinu, stanoviť pevné pravidlá a trvať na ich dodržiavaní. V jej veku najvyšší čas. Máš pravdu, už to tu bolo písané veľa krát, stačí len prečítať a trvať na svojom, dieťa pochopí veľmi rýchlo.

sense
15. apr 2016

ja mam trojrocnu ...ale ak zacne vystrajat z izby odchadzam, necham otvorene dvere ale nie som pri nej, aj ked zacne potom ze uz je poslusna a tak, tie jej finty , tak pridem ku nej pohladkam ju dam jej pusu a poviem ze vystrajala tak dnes pri nej nebude az zajtra ked bude poslusna...skusala takto tri dni po sebe vystrajat a stvrty mi vravi ze uz je poslusna lebo vcera aj druhe vcera aj tretie vcera som tam nebola lebo spekulovala...este neovlada sice vyrazy dnes, vcera predvcerom a tak ale pamatala si ze po tri vecere spala sama...i ked u nas sa chodi do postele o siedmej ale uz prestala spat cez obed aj v skolke cez obed si musi ist s detmi lahnut a polhodinu lezat a ked zaspi o.k a ked nezaspi tak moze ist k starsimm detom ... takze skus takymto sposobom a hlavne sa obrnit pevnymi nervami a trpezlivostou...a rano vstava medzi siesto a siedmou, budi sa sama...

timea7
15. apr 2016

@sense druhé včera a tretie včera - nádhernéééé 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

siska53
15. apr 2016

@timea7 fuu.a co poradis mne? 4 rocna zaspi do 21 uplne v pohode (ako aj vzdy zaspavala od babatka), no 6rocny tiez tak dlho zaspaval (on ma vseobecne mensiu potrebu spanku od babatka), no najma posledne mesiace ma problem zaspat. Je jedno,ci si este pozrie rozpravku na ipade,ci mu citavame (posledne obdobie skor to) alebo lezi sam v tichu. Kolkokrat si myslime,ze spi a on nespi. Aj o 22 ci o 22:30,je hore. Von chodime,v skolke ma kruzok,aj plavanie... Pytala som sa,vi predskolaci musia spat,vraj nespia a ucitelka mi povedala,ze to je normalne,ze aj jej dieta tak,ze to je prosto u niektorych deti tak..
No jeho je potom problem.rano zobudit.
Ok,ja som bola tiez nocny vtak od narodenia,spavala som.do 9rano,ale zato o 22este hore.. No aj tak..mas daku radu,ako docielit,aby to dieta zaspalo skor? Do postele chodia obe deti medzi 20:-20:30 cca,aj ako babatka to bol taky ich cas pripravy na spanok... No syn to nejak zmenil a nie k lepsiemu. Je ticho,nevystraja,resp.len obcas,len prosto nespi.

timea7
15. apr 2016

@siska53 ja už radšej nič neradím, v inej téme ma poslali k psychiatrovi, idem si nejakých pohľadať 😀 😀 😀 😀
Zajtra odpíšem, už som KO....dobrú noc.

gala79
15. apr 2016

@siska53 to so synom je podla mna len docasne... dcera na tom bola v tom veku rovnako, zmenilo sa to ked zacala chodit do skoly... to bola po tom dni taka vyflusnuta, ze do 20 min. spala...:-P ale je super ze tisko lezi a nevyvadza....obcas ten spanok nie a nie prist...:-P

siska53
16. apr 2016

@gala79 dik.. On od babatka malo spaval. Ak spal dve hodiny cez den vkuse,bolo fajn. Ale zas noc prespal celu velmi skoro..
Ja som bola a som.nocny vtak..asi je po mne...len vies,ja som.nemohla chodit do skolky,takze rano som to dospala,on vsak nie,lebo medzi 6-6:30 vstavame..
On dokocna aj ked zaspaval okolo 21,(bez popoludnajsieho spanku zvacsa,kym bol s nami doma),tak vstaval sam okolo 6:30-7..
@timea7 ja ta neposlem,inak by som sa ta nepytala.🙂)

timea7
16. apr 2016

@siska53 majú tvoje deti rovnaký režim počas víkendu aj počas pracovného týždňa? Inak môže byť pravda aj tam, že je syn skrátka typ sova - vyhovovalo by mu neskôr ísť spať a neskôr aj vstávať, čo sa ale samozrejme nedá Večer by som volila rozprávanie, čítanie rozprávky, ako ipad. Celkovo by som mu ho obmedzovala na minimum. Píšeš, že má pohybu dosť, ale ak idú v škôlke len na prechádzku (vždy sa nedá byť na dvore), tak to nie je v podstate nič. Neviem koľko krát týždenne má krúžok, ale toho pohybu by som pridala. No budeš sa asi musieť zmieriť s tým, že spánku potrebuje menej a o ôsmej ti nezaspí. Aj keď poznám pár prípadov, keď bolo dieťa ukladané skôr, na môj vkus až príliš skoro, okolo 18,30 -19,00 a prespalo celú noc. Vyskúšaj,

siska53
16. apr 2016

@timea7 cas zaspavania maju rovnaky,len cas vstavania nechavam na nich (vacsinou vstanu skor ako ja,ale tato je hore skor aj cez vikend,tak ich opatri).
Inak dnes zaspal.uz o 20tej.
Teraz maju plavecky,inak mava len anglictinu.
Ipad mu obmedzujeme,ja nemam rada,ked do toho vela cumi.
Este mi napadla jedna vec,ze c ho nerusia aj spotrebice,ten elektricky smog.. Mame sa stahovat,tak,aby uz mali spolocnu izbu,lebo zatial spime deleni na "chlapov" a "baby" a oni tam maju toho dost v tej izbe..

On fakt bol taky,ze omnoho menej oproti aj maldsej i kamosom.

tinka_21
autor
17. apr 2016

@simsalabim
@timea7
@sense
Áno, máte pravdu...pretože už niekedy neviem čo je lepšie... ono je to ťažké trochu, lebo som s ňou sama, nie je žiaden ocko na pomoc, bývame s mojou maminou, a tá už nemá toľko trpezlivosti na to, aby malá robila cirkus, tak sa ho snažím eliminovať za dvere našej izby. Istú dobu som robila to, že som odišla z izby preč, ale ona automaticky vybehla za mnou, nebola sama ani sekundu, a bolo to ešte horšie, pretože vystrájala mimo izby, ( a to už rušilo moju maminu). Takže sa to snažím ukočírovať tak, aby bolo dobre na obe strany, a to je ťažké niekedy.
Možno keby som nemusela brať ohľad ešte aj na maminu, tak mám viac trpezlivosti a viac trvám na svojom... uvidíme, budem skúšať a snažiť sa.
Moja otázka však znela skôr, či poznáte podobné, že je dieťa unavené, urobíte všetko preto aby sa upokojilo a pripravilo na spánok a ono potom začne vystrájať akoby chytilo druhý dych. A dobre, keď odídete z izby a ono odíde za vami, potom čo? Potom ho 100x uložíte znova a znova? Lebo moja malá je vytrvalá a aj ten 101.raz vyjde z izby.

tinka_21
autor
17. apr 2016

A ešte som chcela dodať, že to ešte prednedávnom nerobila.....v tom skákaní po posteli objavila nejaké čaro, alebo čo... Zmenili sme však škôlku, takže skôr mám dojem, že má v sebe plno zážitkov z dňa, ktoré asi nevie spracovať tak rýchlo,tak preto som sa pýtala ako ju dostať do kľudu, a nie či sebou nechám alebo nenechám mávať. Ja jej to nedovolím, ale neviem prečo to začala robiť (to že to skúša, neznamená že jej to dovolím a nechám si to...hoci asi to tak vyznelo).

govinda
17. apr 2016

@tinka_21 No ani moja nechce veľmi spať sama, teda nechce zaspávať sama. Skúšala som už milionkrát odísť z izby, ale revala ako šialená a bolo to len horšie. Máme tiež rituál, prečítam rozprávku, zhasnem svetlo a poviem jej, nech sa otočí ku stene a zavrie očká. Na 95 % zaspí do 10 minút a ja môžem pokojne z izby vyjsť a robiť si svoje.
Keďže má 3 roky a 4 mesiace, skúšala som ju nechať zaspávať samú, ale to jačala, že sa bojí tmy, že chce svetlo, tak som jej nechala svietiť nočnú lampu a vyšla z izby. Po pol hodine ticha som ju šla skontrolovať a ona si tam prezliekala bábiky alebo listovala knižky .... Keď som pri nej ostala, zaspala do 5 minút. Proste keď je sama, nezaspí, ale robí všetko možné 😠
Ale tiež vie, že keby vystrájala, kým som pri nej, odídem a hotovo. Upozorním, že ak nebude mať zavreté očká, odchádzam, takže teraz už ozaj zaspí do tých 10 minút. Toto je pre mňa momentálne tiež lepšie, že takto zaspí, ako sa s ňou 2 hodiny naťahovať, nech zaspáva v izbe sama. Tiež som s dcérou sama, viem, že to nie je jednoduché ...
Držím palce 🙂

15786
17. apr 2016

Ahoj, neda mi nereagovat, mam taku istu dcerku. my sme mali od babatka problem so zaspavanim, trvalo hodiny a hodinky. pritom dcerka mala pevny rezim, svoje ritualy uspavacie, cca podobny rezim dna, unavena bola az az, pravidelne prechadzky vonku. V tom cca 3,5 roku to bolo velmi kriticke obdobie. cez den mi nespavala od roku a pol, napriek tomu ze som ju do troch rokov cez den pravidelne ukladala, nikdy nezaspala. ale k tym vecerom. tiez som ukladala na siedmu, ale bola uz natolko unavena a pretazena ze nevedela zaspat. najprv som si s nou dlho lihala, hladkala, upokojovala, ale ako vravis, iba jasila, blbla, nevedela prestat rozpravat. tak som to skusila tak, ze som odisla s izby, v izbe tma, pootvorene dvierka, a dcerka do uplneho odpadnutia bola od tej siedmej vecer do 2200 az 2300 po tme schopna spievat, vykrikovat, natriasat sa na posteli, prevalovat, vyskakovat. rano uplne unavena, paradoxne vstavala o siestej, siedmej. ja som v tom case bola na MD s mladsim. postupne to odznelo, vo veku 4 a pol roka uz ziadne problemy, zaspavala do pol hodinky bez vacsich problemov. co nam ale najviac pomohlo a museli sme urobit bolo odstranenie vsetkych rusivych podnetov z izbicky, aby ju nic nerozptylovalo, hracky rozne predmety a podobne, navlecku na paplon sme museli dat jednofarebnu lebo aj to ju rozptylovalo. proste co najviac rusivych podnetov odstranit. vecer cca hodinu pred spanim uz iba kludna aktivita najlepsie kazdy vecer ta ista. u nas vacsinou skladanie puzzle, citanie rozpravok, a ten isty uspavaci ritual a najdolezitejsie ukladat kazdy den v ten isty cas.

sense
18. apr 2016

@tinka_21 ano vratim ju zo zaciatku je to hra kto z koho ale cim menej zainteresovane sa pritom tvarim tym skorej pochopi ze to so mnou nehne.. ale ja som to praktikovala tak ze vysla raz vysvetlika som jej ze sa ide spat abze tam ma nojkaciu hracku, male svetielko dvere su otvorene a som vedla al ze sa idem osprchovat....a ze nema vykrikovat ked nepomihlo dalsi krat som ju vratila bez slova po par razoch to preslo vyskusala este druhy den a mozno treti a viac neskusala...nezaspi hned kolki razy si spieva v posteli aj polhodinu al.vyprava babe...co sa tyka skakania ma vyhradene miesto kde skakat moze ale v posteli nesmie

sense
18. apr 2016

Este chcem povedat ze teraz zaspava cca polhodinu ci som tam al.nie ked este mala cumlik do 10minut spala ako dudek, cez obed uz nespava ale na polhodinku si musi ist lahnut ked nahodou zaspi ju nech ked nie tak pride aj sama ze uz dlho spinkala i ked viem ze nespala lebo suskala cely cas nieco babe al.spievala...

timea7
18. apr 2016

@tinka_21 áno, poznám to veľmi dobre, že dieťa je unavené, dospelý predpokladá, že odpadne a ono tak, ako si písala, chytí druhý dych a vystrája. Ale to je aj u dospelých, že niekedy sú veľmi unavení a napriek tomu nemôžu zaspať. Chápem ťa, že berieš ohľad na maminu, to je prirodzené, robila by to tak každá, ale práve preto treba slečne stanoviť prísne pravidlá a bezpodmienečne trvať na ich dodržiavaní. Aj keď tento týždeň zabiješ všetky večery tým, že ju do tej postele vrátiš, urob to. Nevybehne z nej 101 krát a ty to dobre vieš, ani to nebude trvať celý týždeň a pochopí, že to naozaj nemá význam. Veď aj pre tvoju mamičku bude lepšie, ak bude večer kľud. Upozorni ju, že bude pár dní zrejme cirkus, ale nepoľavíš, pretože slečna v 3,5 rokoch mala už dávno zaspávať sama. Neboj sa trvať na svojom, nekrič, nezvyšuj hlas, buď k nej láskavá, ale neustúp. Ak začneš dnes večer a nepoľavíš, v piatok nebudeš mať čo riešiť. Držím palce.

perdiem
18. apr 2016

@tinka_21 ja mám doma to islté. A mala som aj so staršou. Tá chodila spávať až okolo 22-23 hod večer, hoci v posteli bola už o ôsmej. Nepomohla som si, proste to nešlo. Naštudovaná kniha každé dieťa sa vie naučiť spať, všetko možné vyskúšané, bez úspechu. Začala normálne zaspávať až okolo 3,5 - 4 rokov, keď sa nám narodila druhá malá. A tá teraz tiež vystrája. Kým staršia spí, menšia stále vychádza z izby, že je smädná, cikať, najnovšie že sa bolí čerta. Tak ideme, zakaždým ju zakryjeme a čakáme, že z toho vyrastie. Neostávam s ňou, lebo zaspím pri nej. A verte, že zásadová som, proste keď poviem nie, tak nie je. A ak veľmi vystrájajú, aj po riti dostanú. Je to taká fajta, nepomôžem si. Dokonca sme bývali u mojej mamky chvíľu, keď sme prerábali. To sme mali len staršiu, a takto zaspávala. Ona z toho hotová, mama je dosť prísna, kde nás postavila, tam sme bez slova stáli, keď sme boli malí. A tak sa chopila iniciatívy a dopadlo to ako? Po mesiaci to vzdala, a boli sme na tom istom.