Dobry vecer mile mamicky, chcela by som sa spytat na jednu vec.. mam 3 a pol meaacnu dcerku a stale ki ,,nepasie koniky,, hlavicku drzi iba tesne nad deckou , vobec ju este nema pekne zdvihnutu :( zacinaˇ byt uz z toho celkom smutna nakolko som si vcera posrela jedno video kde je ako sa vyvijaju babatka v 4 mesiaci a co by uz mali vsetko ovladat :( bol tam normalny vyvoj a abnormalny vyvoj.. este cim sa stale upokojujem je to ze mala mala zlomenu klucnu kosticku a prve 2 mesiace som ju vibecnepolohivala na brusko.. mate s tym prosim nejaka skusenost, nejaka rada ? Dakujem
@barbaritka1987. Môj malý má 3 mesiace, a tiež si nechce dvíhať hlavičku. Našla som pár článkov o tom, ako ho k tomu stimulovať, a začala som s ním cvičiť na fitlopte a už vidím prvé pokroky. Síce to ešte nie je ono, ale snaží sa. Vyskúšaj aj ty. Ja som tiež prvé dva mesiace nedávala malého na bruško, čo bola moja chyba, tak teraz robím všetko pre to, aby sme sa vyhli cvičeniu vojtovky
Moje dieťa to vyslovene neznášalo, akonáhle som ju dala na brucho hucala jak tur, a v 7mesiacoch normálne sedela, v 13 mesiacoch chodí sama, asi ju to nebavilo, ja som to vôbec neriešila, deti nie sú tabuľkové
@barbaritka1987 jasne že je to tým že 2 mesiace si ju nemohla dávať na bruško.....tým že je dieťatko na brušku si posiluje krčnú chrbticu, chrtbové svaly, nekôr bruško aj rúčky....čo teraz môžeš urobiť, čo najčastejšie ju dávaj na bruško, aj 10x za deň, kludne na 2-3min.uvidíš ako dlho zvládne a postupne predlžuj intervaly.....nemala si ako spevnieť tie svaly keďže nebývala v tej polohe....poraď sa na najbližšej poradni s pediatričkou ale ja by som počkala aspom mesiac či sa to zlepší.....nerieš hneď abnormálny vývoj....dokáže presne toľko ako 1,5mesačné dieťa ktoré bývalo na brušku(a presne toľko bola na brušku aj ona)....tiež ak máš zlomenú nohu, nezačneš hneď normálne chodiť, rovnako ak máš slabé nohy tak ťa neudržia a podlamujú sa.....vôbec teraz nepozeraj na tabulky, ak už tak si odrátaj tie 2 mesiace.....ona to dobehne, len si musí spevnieť svaly aby dokázala urobiť ten ktorý pohyb(preto je tam dôležité aby sa dieťa dávalo zo začiatku na bruško).....vojtovka je zatiaľ zbytočná, ešte dopomôcť by mohlo plávanie a cvičenie na lopte...doktorka by ťa mohla poslať na cvičenie, ale je to zbytočné, lebo tým že ho budeš často dávať na bruško, tak tie svaly spevnia. Stimuluj ju - či už ju dáš na bruško pod hraciu deku , alebo len na deku na zem a okolo nej hračky pestuj ju polohou tygríka - leží ti bruškom na ruke a druhou si ju pridržuješ.....cvičenie na lopte sa mi zdá ešte priskoro a hlavne zbytočné ak si to dokáže spevniť tým najprirodzenejším pohybom - nácvik na pasenie koníčkov....
mali sme tento problém....skončili sme u neurologa a cvičili sme vojtovku pomerne dlho...
ale však chodíš k pediatrovi na poradne či....pediater si takéto veci všíma...ešte trošičku máte čas....
@deti95060810 ano chodime k pediatricke , 5 decembra ideme na poradnu tak uvidime co bude dovtedy , je pravda ze je to asi aj moja chyba kedze ju na to brusko davam malicko , lebo vecne bud je po jedeni alebo spinka alebo chce ist zas papat.. musime to zacat trenovat aspon po oar minutach viackrat denne
Fúúúú tak to začni hneď.....Dieťa sa nedáva na bruško len tak, aby sa nenudilo, či nemalo preležaniny.....dáva sa tak aby si posilnilo svaly - krčná chrbtica, chrbátik, neskôr bruško, rúčky, nôžky.....tym že si ho začala dávať len sem tam a aj to aj v
3.mesiaci má tie svaly ochabnuté.....Uvidíš čo povie pediatrička, ak by brala do úvahy že 2.mesiace nemohla byť na brušku, tak možno ešte počká, ale skôr myslím že ťa pošle neurologičke alebo rovno cvičiť....Škoda mohla si sa tomu vyhnúť, keby si začala hned ako sa dalo dôsledne dávať na bruško....Ak ťa MUDr.pošle na rehabku, doktorka tam nebude riešiť že si ju na bruško nedávala, pre ňu bude podstatné že 4.mesačné dieťa nie že nepasie koníčky ale ani poriadne nedrží hlávku(oslabená krčná chrtica) a hned vám dá vojtovku....Tá sa cvičí 3-5x denne. Princípom je že dieťa sa dá do určitej polohy(dieťaťu sa to nepáči a plače) a stláčajú sa určité body....Tomu si sa mohla vyhnúť....Veľa detí hlavne zo začiatku plače ked sa dá na bruško, ale ako pevnejú svaly chrbtice, tak si tú polohu oblúbia, preto potom nasleduje plazenie, štvornoškovanie a až potom by mal byť sed a chôdza....
@mogaa ona ked ju drzim na rukach tak drzi hlavicku , len nepasie koniky.. aj ked ju mam napriklad na sebe tak vtedy pekne drzi hlavicku . a ja som ju davala kazdy den na brusko ale len 1x, 2x viac nie :/ este mame 3tyzdne do poradne tak pevne verim ze to spolu zvladneme
Dávaj postupne niekoľko krát denne na bruško a uvidíš, že každým týždňom bude robit pokroky, vydrží postupne dlhsie. My sme začali este neskôr ako vy a po mesiaci odvtedy sa zacal pretacat a dalsi mesiac uz stvornozkoval 🙂. Pokiaľ je v poriadku, nebudete potrebovať žiadne rehabilitácie. Nás vidí pediatricka každý mesiac a nikam nás neposlala, praveze ho chváli, aký je sikovny. Netreba nič unahlit, za mňa radšej kúsok neskôr, ako príliš skoro a okrem toho, každé dieťa si ide iným tempom a dokonca sa občas nejaká fáza vynechá a napriek tomu môže byť všetko ok
@barbaritka1987 mojej malej zistili reflux. Vtedy sa môže dať bábo na bruško až 3hod po kŕmení. Lenže vtedy mi už dcérka pila mlieko. Bolo to o drzku. Takisto v nejakých 3 - 4 mesiacoch to bolo o ničom. Normálne som mala stopky a ak sa mi podarilo denne 3min ju dat na bruško, gratulovala som si. Stalo sa, že len minúta denne. Nedalo sa. Trapila sa, ťažké to bolo pre nás obe. Bála som sa, že bude pozadu. Ale postupne sa to zlepšovali. A teraz je ako vrtula. Všetko to dobehla. Deň pred 7m sa postavila. Chápem ta a rozumiem ti. Keď tak povedz dr na poradni a uvidíš čo ti povie. Ú nás to neriešil nikto.
Dakujem maminy, upokojili ste ma 😘 5 decembra mame poradnu, tak oevne verim ze to dovyedy zvladneme 🤞🙏
@barbaritka1987 držím palce a keď tak napíš ak si spomenieš.
@barbaritka1987 tak krčná chrbtica aj chrbátik sa spevňujú ak ked malú držíš na rúčkach....ale napr. rúčky, bruško, nôžky jej na rukách nespevnejú....veď si skús lahnúť na brucho a zdvihnúť hlavu, ruky, nohy - sama uvidíš ktoré svaly sa ti zapájajú....tu si môžeš prečítať že vela mamičiek nedávalo na bruško lebo deti plakali, ale tie svaly sú raz oslabené a nikde nie je písané že to dieťa nebude mať v budúcnosti napr.skoliózu...bežne deti preskakujú vývojové fáze - napr.skôr sedia ako štvornoškujú alebo hned idú na nohy miesto štvornoškovania......ale zober si že dieťa môže skôr sedieť ako sa plaziť(lebo nebývalo na brušku) a keďže má slabé chrbtové svalstvo tak má gulatý chrbátik....keď si pozrieš správny vývoj tak tie deti majú chrbátik v sede už rovný..u malinkých detí to nemusí byť vidieť, problémy sa môžu prejaviť neskôr.....u tvojej malej to môže byť výraznejšie lebo prvé 2 mesiace si ju nedávala vôbec na bruško, teraz len občas....dávaj ju kedykoľvek si spomenieš na zem na hraciu dečku alebo len na deku, aj na seba ked ležíš si ju dávaj....zo začiatku minuta-dve a postupne predlžuj na 5-10min...dieťa si zvykne na tú polohu a nebude plakávať....určite ti to zaberie menej času aj námahy ako pri vojtovke, rovnao menej ti bude plakať na brušku ako pri cvičení vojtovky. Aj tak si myslím že ťa asi pošle na vojtovku keďže bude mať 4 mesiace a nebude pásť....ale sama uvidíš či robí pokroky a ak ano tak povedz že posledné 2 týždne vidíš pokroky lebo si ju začala dávať častejšie na bruško...Pediatrička ak ju vidí raz do mesiaca tak nevidí či napreduje alebo stagnuje, to musíš zbadať ty či sa to lepší ked ju dávaš častejšie - či viac dvíha hlavičku, či sa udrží na predlaktiach, či pomali vystiera rúčky neskôr nôžky, zadoček...ak nebude napredovať - robiť pokroky(viac dvíhať hlavičku, vystierať rúčky...)tak ti stagnuje, vtedy je cvičenie na mieste.....ale ak uvidíš len drobný pokrok, povedz to MUDr, nech s cvičením počkáte...
@mogaa dakujem za radu, uz dnes vidim ze mala vyssie tu hlavku a uz nie iba tesne nad podlozkou a su to ken dva dni co ju intenzivne davam na brusko..takze podla mna napreduje ;) pevne verim ze zachvilku budeme past konicky
Ahoj @barbaritka1987 a ostatní maminky,
velmi ráda bych Vám představila naši další novou odbornou poradnu na Koníku, a tou je Poradna s dětskou fyzioterapeutkou z Fyzio Klinik. https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradn...
Antónie Vám ráda odpoví na všechny otázky týkající se správného psychomotorického vývoje Vašeho dítka a poradí cvičení/přístup i v obasti případných diagnóz pohybového aparátu dětí.
Všechny Poradny u nás fungují zdarma a jsou anonymní. Věřím, že se Vám budou hodit a pomohou! 🙂
Mějte se krásně!
Jennyska
Modrý koník team
Aj moj syn "nepásol" - pediatrička ho pozrela, poslala nás na rehabilitáciu a bolo to za par tyzdnov ok. Ak máš pochybnosti, tak sa nezožieraj doma, spýtaj sa na poradni.