21-mesačný syn sa nechce hrať

30. dec 2022

Caute, obraciam sa na vas, skusenych mam, aby ste ma ukludnili trochu, lebo cim dalej, tym mam viac a viac nervov kvoli tomu. Syn ma 21 mesiacov, teda pomaly 2 roky. A nejak nechce sa mi hrat. Minule prisiel mladsi susedko a pekne hral. Teda telefonoval, pil z prazdnej salky, kopal loptu. Proste, hned sa toho chytil. My ked ideme na navstevu, tak jasne, ide aj moj, ale skor kutra a hrabe sa v hrackach. 🤦🏻‍♀️ Skusim opisat co cca robi. Ak vidi poharik tak sa napije, odhodi alebo krici do pohara. Ked zacnem akoze pit z neho ja, tak to robi aj on, a donesie mi aj kanvicu a naleje akoze. Telefon si iba prilozi, povie halo, odhodi. Krmi vsetko so vsetkym. Naprkilad minule prasiatkom nakrmil sliepku. 🙅‍♀️ Ale zvykol aj svojho medveda. Tohp dava aj na kyblik, len aby on nemusel. 🤦🏻‍♀️ Do lopty kope a krici goool. Odrazadla nemusi. A HLAVNE robi bordel. Vsetky hracky zhodi z police a odide. 😏 Potom mi donesie knihu a zacne v nej ukazovat a hovorit, co je co. Rad hrabe v sufliku, a dava jeho obsah na zem. Hlavne hrnce.

Jaj, ano, pri com vydrzi 5 minut, su vkladacky. Uz som mu aj vyrobila jednu z beba dozy, kde ma hodit gombiky. A este take drevene pexeso, kde ma priradit drevene figurky k puzzle (su na obrazku tie figurky), to mi aj povie z nich vela, co je co. Aj auto a tu drevenu palicku so zvieratkom zvykne tlacit, ale aj kolesa pogula. Vie vymenovat a ukazat casti auta. Z plasteliny robime kolace (aj on vykraja s mojou pomocou), a dava ochutnat plysakom a ockovi. Uz ked ho to nebavi, tak zacne ich odhodit.

Este co ho fascinuje, su spolocne hry, velakrat ma provokuje, aby som ho nahanala. Alebo sa skryje za stenu a povie kukk. Alebo len si tak da nieco pred tvar a len tak povie kukk. A smeje sa na tom, ze sa ja smejem. Robi to aj s malym kamosom.

Ale taketo, ze kreslenie, stavebnice, lego, vodove omalovanky, puzzle, hra na akoze (s macikom napriklad ako dievcatka - da spat, uspavat, zakryt, dat mlieko adt. ), nalepky nehrozia...... Akoze vobec. Pod stromcek dostal vlacikovu drahu, pracku. Na pracke otoci gombik, teda zapne ju, ukaze mi a povie perie a dovi. Vlacikovu drahu radsej komentovat nebudem. 😅 Burat a burat.

Podla mna ta jeho spontanna, funkcna, samostatna hra je mizerna. Mozno sa mylim, lebo som prvorodicka a porovnat viem so susedkom.

Neviem, no... 😏 Aky mate nazor? Je to ok, ci ani nie?

Dakujem!

beata_k
30. dec 2022

Moj nazor je, ze mas uplne, ale uplne normalne dieta 😄

danielahamar
30. dec 2022

ja mám 2r. syna a robí to isté, či vlastne momentálne ho nebaví vôbec nič a ak niečo, tak len chvíľku

marianarem
30. dec 2022

Mne pripada uplne, ale ze uplne normalny. Ved sa hra na krmenie, nalieva z konvice, interaguje, vtipkuje... To kutranie je tiez normalne, proste skuma, co kde je..Podla mna si k nemu kritickejsia ako k susedkovi, lebo sa moc bojis, ci je ok a ci si ty dobra mama.

zuzinka888
30. dec 2022

Podla mna je uplne ok. A niektore ( vacsina) deti sa nevedia hrat same potrebuju sparing ak nemaju surodenca tak vyzaduju rodica. Predstava ze sa dieta bude same hrat cele hodiny je asi nerealna teda aspin v tomto veku.🤗 a pre suseda to boli " nove neokukane" hracky tak jasne ze ho zaujali. Hraciek netreba vela naraz- staci menej a obmienat.

simona1306
30. dec 2022

a preco by snim nieco malo byt , alebo by to nemalo byt ok ? preto, ze niekde je napisane ze toto a toto musi dieta v takom veku robit ? alebo ze sa tak hraju ine deti ? ja si myslim, ze tvoj syn je uplne normalne sikovne dieta, akurat ze ho bavia ine hry, a nie tie, ktore ty chces ( to nemyslim v zlom ). Ja mam rocnu dcerku a rok a pol stareho synovca, a nemozu byt viac odlisnejsi. Synovec ked mal rok, bol kludne dieta, ktore sa samo hralo so vsetkym co mu svagrina dala. Nebehal, neblaznil sa, sem tam sa zasmial a prakticky kam ho posadila tam bol a hral sa. Dcerka sa sice hra, ale iba stymi hrackami ktore ona chce, ktore si najde alebo vykutre. Ked jej nieco podam ja, hodi to na zem mavne rukou a ide si dalej svoje. Nezastavi sa cely den , beha hore dole, ale ked ju ja chytim za ruku ze pod ideme niekde a jej sa prave nechce, tak dovidenia , sadne na zem a kyva mi ze mam ist prec. Nemyslim si, ze je snou nieco zle, iba je taka , aka je .

viestta
30. dec 2022

Najlepšie hračky sú nehracky. Odjakživa a u všetkých deti

luccija
30. dec 2022

Moja dcéra sa takmer nikdy nehrala štýlom som mama starám sa o bábiku a pod...neskôr ju bavilo Lego, kuchynka.Ked som opatrovala dievčatko sedela som pri nej a bola fascinovaná jej fantáziou rozprávala si príbehy a vedela sa sama hrať aj 2 hodiny s domčekom, bábikami..a chlapci sú úplne z iného sveta🙂sú výnimky samozrejme, ale 2r dieťa vie reálne udržať pozornosť 10-15 min aj to som prehnala toľko skôr skolkar

autor
30. dec 2022

@beata_k tak prehanam iba ja. 🙏🏼

autor
30. dec 2022

@danielahamar hej? A co ti robi cely den?

autor
30. dec 2022

@marianarem no tie akoze hry, su sem tam iba. 🤦🏻‍♀️ Mozno raz dvakrat denne, ked ho vidim...

autor
30. dec 2022

@zuzinka888 to je tiez pravda. Skryjem od neho niektore hracky. 🙏🏼 Super napad! Dakujem!

autor
30. dec 2022

@simona1306 ano, to je tiez pravda, robim si sama nervy, lebo sa nechce hrat s tym, ako to chcem ja. 🤦🏻‍♀️

autor
30. dec 2022

@viestta ano, pravda uplna!!!!!!

autor
30. dec 2022

@luccija hej? A kedy sa ti zacala hrat cca s kuchynkou?

moonlight1210
30. dec 2022

Skus zohnat velku krabicu od niecoho, dat mu oblecenie, co obetujes a fixky. Daj ho do krabice a mozno ho to bude velmi bavit carbat po nej. Kreslit si cokolvek.
Na zaciatok s nim zacni ty kreslit. Potom bude podla mna pokracovat rad i sam.
Nase dieta sedelo v takejto krabici, v rukach volant z favorita z vrakoviska aj s packami a bola to formula, vlak, raketa, lietadlo,…

Daj mu v lete lavor na balkon a nadobky, hocijake. Kelimky od jogurtov. A priprav sa na mokru pohromu.

Najviac fantaziu uputaju hracky bez konkretneho urcenia. Moze im prisudit, co chce.

cimage
30. dec 2022

Deti nemusia od 2rokov kreslit. Syna to zacalo bavit okolo 4r a teraz 10r kresli denne. Keby mohol, tak cely den kresli. Dcera 4r tiez asi len polroka kresli. Dovtedy som stale kreslila len ja.
Puzzle syn nema rad doteraz, posklada, ale nerobi to sam od seba. Iba sa skor prida k sestre, ktoru to bavi, ale tiez len nedavno ju to zacalo bavit.
Deti sa asi po 3r zacinaju naozaj hrat, aspon z nasho pohladu. Tak ako si to predstavujeme, ze navari, uspi macika, pokocikuje, pohra sa s vlacikom. Dovtedy maju ine hry radi a hlavne ich to nebavi dlho a musi tam s nimi byt niekto.

autor
30. dec 2022

@moonlight1210 skusala som. Vobec sa mi nechytil, zacal sa hrat s krabicou. 🤦🏻‍♀️ Hlavne, ze mi schody pofirkal pastelkami. A tu to sa aj skoncilo. 😅🤦🏻‍♀️

autor
30. dec 2022

@cimage vazne? Takze, je to fakt individualne. Tu mamina vyssie spominala, ze mam skusit skryt niektore hracky. To aj spravim. 😅

siska53
30. dec 2022

Co riesis?? Mas uplne normalne ani nie dvojrocne dieta!

autor
30. dec 2022

@siska53 sprostosti. 🤦🏻‍♀️

marzuz89
30. dec 2022

Vela mu ukazuj, "co s cim". Aby mal v tebe vzor, podla mna vie dost, uz len pomoct mu drzat pozornost dlhsie, vyzivat prirodzeny zaujem na ucenie novych veci. Vela citajte, rozpravajte sa.
Nam sa velmi osvedcilo mat minimum hraciek. Nadherne sa vedel s nimi vyhrat uz v tomto veku. Hracky maj upratane, aby ho nic nerusilo, nerozptylovalo, vyberte si jednu. Cim viac hraciek, tym menej sa deti dokazu hrat a sustredit. Hracirk ak uz mate vela, tak aj s tym sa da - kazde 2 tyzdne obmienaj. A nekupujte vela, staci jedna kazdy sviatok ci Vianoce. Urcite by som v tomto veku neponukala ziadnu telku ani mobil, nech neprijima pasivnu zabavu, ale nech sa pricinuje o to sam. Tym sa nauci najviac. Je super, ze ti na jeho rozvoji zalezi. Neriesis blbosti. Kiez by sa viac rodicov takto "prehnane" venovalo detom a "riesilo" ❤️

lalala94
30. dec 2022

Prasiatkom nakŕmil sliepku. 😂 To je zlaté. 😀 Neviem, nemám ešte také veľké dieťa, ale mne to príde ok.

danielahamar
30. dec 2022

Keď sú neni prázdniny a není chorý chodí do jasiel, ale inak sa motka po dome a hľadá do čoho môže stuchnut, pokaziť a tak. Knihy ho prestali úplne zaujímať, kocky a skladačky vôbec, auta ho držia, ale tiež už nie moc, dnes s nim muž postavil vláčik, ale odkedy som doma vláčik sa ani nepohol😬 a inak jedine co ho ozaj baví je skákať furt po posteliach🤦‍♀️. Ťažko je to s deťmi, ja mam tretieho a každý je a bol iný.

moonlight1210
30. dec 2022

Ja som este hravala s nimi divadlo. Vzala som dej ktorejkolvek rozpravky.
Oni milovali vtedy My little ponnies, mali sme doma plnu krabicu tych drobnych konickov z balickov s prekvapenim (kazdy nam to kupoval na sviatky, ci ako darcek na navstevu).
Tak som ich vzala a mali sme kralovsku rodinu, dvoranov, dedincanov, temnu sestru kralovnej, atd. A na zaklade inspiracie hociktorej Dobsinskeho rozpravky, ci od Nemcovej, ci inej, som vytvorila pribeh a oni to hrali spolu so mnou. Neboli len divaci.
Kazdy mal svojho konika, alebo aj viacerych (princeznu, najlepsiu kamosku princeznej, dobreho carodejnika v lese,…), zapajal sa a ja som dej usmernovala a viedla. A samozrejme mne ostali vsetky temne postavy, nikto nechcel byt ten zly. 🙂
A dobro vzdy zvitazilo.
Velmi ich to bavilo.

Nase sa tiez cca do tych dva a pol rokov nevedeli hrat velmi same. Musela som ich to naucit, aby som mala pokoj.
Ak boli sami na seba, akurat rozhadzali hracky a nudili sa.

autor
30. dec 2022

@moonlight1210 dakujem za tip. Je super! ❤️ Aha, takze tak okolo 2-2,5 mam cakat. 🙏🏼 A je pravda, ze chlapci su ini, ako dievcatka.