20 mesačný syn ešte nechce cikat do nočníka

28. máj 2022

Ahoj. Potrebujem len vedieť o žien co si tým už prešli, či je to ok a má to čas. Syn má rok a 8 mesiacov, je veľmi šikovný. Vie a rozumie tomu ze cikať a kakať sa má na WC alebo do nočníka. Ale zdá sa mi, že to ešte nevie ovládať. Ja ho nijako netlačím, neponáhľam. Občas mu znovu ukážem a vysvetlím, na čo WC je. Občas sa nám podarí zachytiť nejaké cikanie. Keď kaká, povie mi to, ale vždy až keď už kaká a nočník nestihneme. Je treba ešte počkať? Je možné že naozaj ešte nevie ovládať tieto veci ohľadom vyprazdnovania? Alebo mám byť dôslednejšia a začať ho serioznejsie na ten záchod učiť?

nikasmile
28. máj 2022

Náš začal nedávno. Bude mať 2.5r ale kakanie je ešte problém. Donedávna to nemalo zmysel riešiť.

hradnapani
28. máj 2022

este ma cas. Cim viac budes teraz tlacit, tym horsie to moze dopadnut.

yoxinka
28. máj 2022

Mám tri deti a cikanie do nočníka som u všetkých riešila PO druhom roku. Konkrétne 2roky 4mesiace, 2roky 1mesiac, 2roky 2mesiace. Skôr to absolútne nemalo význam. A u všetkých bolo cikanie ok a kakanie problém, to sa poriešilo ešte neskôr. Netlač, lebo si zarobíš na problém. Videla si nejaké 6 ročné dieťa cikať do plienok?

pribinak
28. máj 2022

Netlačí! Ešte je maličký.

diamond007
28. máj 2022

Nemá čas, treba skúšať a skúšať. Ja dávam deti odkedy vedia sedieť aby to brali ako prirodzenú vec.

slavuska1506
28. máj 2022

Ma casu a hodne ! Ano, su deti, ktore to zvladnu aj takto skoro. Ale ked to nejde, nechaj to tak. Mozes si zarobit na problemy. Ako uz bolo pisane, cim viac tlacis, tym horsie. Traviaca a vylucovacia sustava dozrieva v 5 rokoch. V zahranici je uplne normalne, ze maju deti do 3-3,5 plienky. To len tu sa so vsetkym strasne ponahla a tlaci na deti. Moja si vypytala nohavicky sama az po 2,5 roku. Tiez som stresovala kvoli skolke, ale naozaj nebolo treba. Ten 2,5 rok je klucovy. Dovtedy by som neriesila vobec

lulka321
28. máj 2022

Ja som na naliehanie svokry začala dcérku učiť na nočník, keď mala 20 mesiacov, bola to čistá katastrofa. Po týždni boja a nervov v keli som sa na to vykašľala a o dva mesiace neskôr sa dcérka pekne začala pýtať sama. Hneď sa naučila aj cikať aj kakať do nočníka. Taktiež si sama zrušila plienku aj na noc. Takže si myslím, že tvoj malý má ešte čas a všetko sa naučí v ten správny čas. Hlavne netreba na neho tlačiť 😉

asocial
28. máj 2022

Prezije bez nocnika. U starsieho sme skusali, dvakrat, kaslali sme na to. Ked mal 2.5 roka, dala som dole plienku, prvy den sa parkrat pocikal a potom uz len wc (obe potreby). U mladsieho sme nocnik ani neskusali, rovno v 2.5 roku dali dole plienku a bolo to rovnako ako u starsiehi. Pre mna je nepochopitelne nutenie a "ucenie" na nocnik. Nikdy sa dieta nik nebude pytat, dokedy malo plienky. A ano, pocuvala som, ze "ty, ked si mala rok, si bola bez plienky". Stres pre matku a este vacsi pre dieta.

lenka2710
28. máj 2022

Môj bude mať o mesiac dva roky, keď sa ho spýtam kde sa robí kako, tak vždy ukáže na WC alebo na nočník! Veľakrát sa stalo a vravel ka, ka, ale už keď bolo v plienke 🤷‍♀️ raz sa postavil vo vani a začal cikať, normálne sa chudák rozplakal, že čo sa to robí 😅 staršia dcéra v 2 a pol roku bez plienky, aj na noc a kakanie až v troch rokoch, ona normálne pustila do gatí, jej to bolo jedno, či sme v obchode, či na ihrisku! Darmo som sa vyhrážala, vadila sa s ňou, že fuj hanba! Týždeň po tretích narodkach sa zobrala a sama šla na WC a vykakala sa bez akychkolvek problémov, ja som si otvorila fľašu vína, bo som myslela ze ta chvíľa ani nepríde 😂 keď som dala nedávno malého na nočník, tak sedel, potom mi zutekal a vycikal sa v kuchyni, kým som to utrela, obzriem sa a cikal zase! To by musel byť stále na nočníku, budem skúšať zas o mesiac - dva a uvidíme ci sa chytí

pribinak
28. máj 2022

@diamond007 nemá čas?

autor
28. máj 2022

@asocial presne tieto reči babiek a všetkých okolo ma zneistuju. Ako všetci v jednom roku už nemali plienky a ze sa mam viac snažiť.. Ale už sa cítim spokojnejšie po prečítaní všetkých týchto komentárov

viestta
28. máj 2022

Áno, my sme bi odie kovaní do jeden a pol roka. Posadili nás na nočník a čakalo sa na úspech, ktorý sa pri dostatočne dlhom sedení dostavil. Teraz sa čaká kým si dieťa začne uvedomovať, že vykonáva potrebu. Vtedy je dostatočne vyzrete aby to zvladlo rýchlo a nevysedelo si kruh od serbla na ritke.

diamond007
28. máj 2022

@pribinak nie nemá na spoznávanie s nocnikom 😉

amelie2017
28. máj 2022

Ked mala dcera rok aj 8 mesiacov, ani sme doma nocnik nemali. Kupili sme ho az po 2. roku. Odplienkovala sa 2r4m. Na treti pokus. Nikdy som ju nenutila chodit cikat kazdych 15 min. Proste som cakala, kedy to sama pochopi.

pribinak
28. máj 2022

@diamond007 ale nepreháňaj

diamond007
28. máj 2022

@pribinak nemôžem za to že v dnešnej dobe by mali mami pre deti plienky do 4rokov 😉 keď sa chce, tak sa dá. Skúšať treba odkedy vie dieťa sedieť.

yoxinka
28. máj 2022

Moja kamoška bola takto zmagoretá z rečí babiek, že od 6meisacov deti posádzala na šerbeľ. Ona celý deň riešila, len cikanie dieťaťa. Ja som na ňu kukala, že či sa jej to fakt chce. Moj syn bol odpliekovaný v priebehu 2týždňov v 2rokoch a 4mes, jej rovnako stará dcéra bola odplienkovaná v 2rokoch po 1,5 ročnej tortúre okolo cikania … akože 🤦‍♀️.

pribinak
28. máj 2022

@diamond007 určite nie.

tianna
28. máj 2022

@diamond007 to je absolútna sprostosť a potvrdí ti to aj každý normálny lekár. Dieťa začne vedome ovládať zvierace najskôr v 1,5 roku, všetko predtým sú len nevedomé náhody (ok, ako vo všetkom výnimka potvrdzuje pravidlo). A takisto nevidím význam učiť dieťa na nočník. Lepšie počkať kým môže chodiť normálne na wc so sedatkom.

dzulli1980
28. máj 2022

Moja dcéra sa začala pýtať na nočník ako 2,5 ročná, teoreticky to samozrejme ovládala už skôr, praktizovať začala neskôr... ona mala ale to šťastie, že ja nie som jednou z tých premotivovaných matiek, ktoré pomaly pol ročné dieťa po každom kojení položia na nočník (áno, aj to som videla) ... rok a 8 mesiacov je naozaj máličko, daj mu čas.

zorkahorka
28. máj 2022

Ach, nase mamy a babicky... ony oducili svoje deti na plienky v 1 roku preto,aby nemuseli tie plienky prat... ano, asi to tie deti v 1 roku zvladnu, ale preco za kazdu cenu, ked ta nic do toho nesuri? Moj je o mesiac mladsi od tvojho, cika do nocnika len rano. Aj to na moj pokyn. Sam od seba to neurobi, ani sa nepyta. Budem to riesit v lete, skusime bez plienky.

elis248
29. máj 2022

Nenúť ho nasilu, ešte má čas. Keď sa vypýta, tak ho daj vycikať, keď nie, tak nerieš. Môj syn mal takto 2 obdobia kedy sám začal skúšať a pýtať sa. Prvý krát keď mal 1r7m, trvalo to asi týždeň čo sa pýtal cikať ráno a večer. Potom akosi nechcel, tak som to nechala tak a nenútila ho. Potom druhý krát keď mal 1r10m, to trvalo asi mesiac, zase iba ráno a večer. A teraz na jar (koncom marca) mal 2r3m a začali sme odplienkovávať, pretože už sa mu vyslovene nepáčil pocit byť v okakanej a ocikanej plienke. V pohode to za jeden mesiac zvládol, už má plienku iba na noc, aj to je väčšinou suchá. Takže si myslím, že na neho netlač.

autor
29. máj 2022

Ďakujem všetkým za odpovede. Takto nejako som to aj ja cítila, že sám vie kedy je jeho čas. Tie tlaky okolia človeka ale veru niekedy spochybnia. Som rada, že je medzi nami toľko citlivých matiek čo netlačia na svoje deti a dajú im čas ❤️

kikushaa
29. máj 2022

Ber to tak ze kedysi neboli pampersky, takze si odkrutili rok vyvarania a prania, a snazili sa plienok zbavit cim skor, otazne je ci tie deti boli nato aj pripravene. Okolo roku teda velmi nie. Dieta si cca od 18m zacne uvedomovat potrebu a to najprv ze sa pocikalo, potom ze v tom momente cika, a nakoniec ze mu treba cikat (vie to uz udrzat ) je to indi vindi. Niektore aj skor (je to skor vynimka) niektore neskor. Do troch rokov je to uplne normalne. Nocne pocikavanie je normalne aj do 4r (ze si dieta cvrkne)

lucyt11
31. máj 2022

Moj maly brat mal 3 a pol ked zacal a este velku potrebu odmietal, pokial v tom nie je nieco zavazne nejaky blok ci problem si myslim ze v pohode okolo roku🤷🏻‍♀️

bambi2121
1. jún 2022

Ani moj malý nechce cikať do nočníka,sadne si na neho v plienke, kým aj ja sedím na wc,dokonca sa aj tvári, že kaká,ale ako náhle mu dam dolu plienku,no koniec sveta 🤦🏼‍♀️asi tomu naozaj treba dať čas, môj ma rok a 9 m

lenkalenicka01
1. jún 2022

@lenka2710 ach až ja som myslela že len môj toto robí. Tiež som mu dala dole plienku poobede s tým že skúsim.ale ten čítal ako keby mal zápal močových ciest.a kým som utrela poslednú veľkú mláku tak mi očural pri každom okne kde bol pozerať.čize celá obývačka a jedáleň. Ja som sa len rozplakala lebo som už bola s nervami v koncoch že na nočník ho nenaučím

alexka89
3. jún 2022

@slavuska1506 keby 3rocne do 6rokoch majú deti plienky a tam v zahraničí sa berú aj do škôlok deti s plienkami nie ako tu čo sa nikomu nechce prevalcovať

miravt
4. jún 2022

Nas mal cez 2.5 roka, ked som to tretíkrát skúsila (prve dva pokusy v odstupe pol roka boli neuspesne) . Na treti den sa zacal pytat na WC a odvtedy ziadna nehoda. Vsetko ma svoj cas.. aj ja som sa opocuvala blbych reci, ajajaaaaj, knihu by som z nich napisala 😁 ale ty si mama a ty jedina vies, kedy je cas.. ne babka, nie suseda, nie modry konik 😉