Dobry den .mam 20mesacnu slecinku ktora nie moc reaguje na to co jej poviem .. niekedy nereaguje vobec na svoje meno niekedy ano .. iny problem zatial nepozorujem ..
Tiež myslím, že treba začať kontrolou sluchu.
@klaudi77 keď bola moja dcérka bábätko, tak sa zobudila na buchnutie okna, na zvonček .. atď.
Ale pritom vyšetrenia ukázali 100% strata sluchu ľavé uško a 54% strata práve uško.
Tieto domáce merania sú proste.. k ničomu...
Keď jej poviete doma vetu, ideme von, pochopi to ? Alebo keď poviete - kľudne ( nie hlasnejšie) ideme sa okúpať, ide sama od seba do kúpeľne ?
@klaudi77 neviem no.. tak ti poviem že to vyšetrenie sluchu nič nestojí.
Neviem ako to je u väčších detí, čo ešte predpokladám nerozprávajú, ale zväčša je tam postup taký, že sa spravia tzv. Sluchove emisie.
Robili jej to aj ako bábätku v pôrodnici.
Dá sa taký stuplik do uška, ako keď počúvaš hudbu a oni jej tam púšťajú zvukové vlny a sleduje sa odozva.
Bezbolestné. Rýchle - cca 5 až 10 minút.
Jedine musí byť ticho.
Potom vyššie je vyšetrenie BERA. Je to taká hlavica, hm, ako na masáž. Dieťatku nalepia také lepiacou na čelo a hlavu, priložia hlavivu k hlavičke a sledujú činnosť mozgu na dané frekvencie a decibely. Opäť bezbolestné, ja som malej pri tom normálne zapla YouTube v mobile, nech sa pozerá ( len zvuk sme vypili )..
Tieto vyšetrenia sledujú sluch do 60 dcb a to staci pre začiatok. Ak bude mať výsledky ok, tak viete že ste aspoň nič nezanedbali..
Reč je cca 40-50 dcb...
Ak máš sama pochybnosti, tak proste radšej choďte. Bude to chcieť trošku nervov možno, ale aspoň si vydychnes. Horšie je, keď rodič nerieši, utesuje sa, že je to ok a dieta je len svojské a potom prídu na to, že dieťa má 3 roky , nerozpráva, nerozumie, pomaly má autisticke črty, a nakoniec je to preto, že nemá sluch ( alebo je značne poškodený)...
A ver, takých rodičov je mnoho. Preto tu aj robím osvetu. Ročne sa rodí vyše 280 deti s poruchou sluchu.. to nie je malo
Inak, ak keď dieťatko nespolupracuje, alebo ticho nie je, tak to nevadí.
Robí sa to aj v prirodzenom spánku.
Ako sestričky sú naozaj milé a oni s tým počítajú, že sú to deti.
Meria sa to aj na viac krát.
Netreba mať z toho stres.
Keď sa nepodarí, prídete inokedy...
Nemusí to byť len sluch. Môj dvojročný syn tiež reaguje len keď jemu sa zachce. Okrem toho tieto detičky tejto doby bohužiaľ majú problém s pozornosťou hlavne vďaka telke. Jednoducho ťa ignoruje alebo jej pozornosť smeruje inam. Tiež musím na syna 5 krát zavolať aby prišiel k stolu jest. Kuká na mňa reaguje ale proste ma v r*iti 😀
@klaudi77 tak v tomto prípade ozaj choďte. Pre pokoj v duši.
Porucha sluchu sa musí riešiť čím skôr, aby vznikalo nervove prepojenia. Moja mala má už teraz tri roky, a rozpráva tak 10 slov. Keby nemala nacuvacie prístroje alebo implantáty, bola by stratená.
Ak vyjde, že počuje, tak iné vysvetlenia, že prečo nereaguje, relatívne majú čas - teda, pokiaľ by ste začali cvičiť, trénovať, viac komunikovat, tak to pomôže ( ale pokiaľ je nepočuje slová, ale počuje iba mumlanie, tak žiadne cvičenia proste nepomôžu)...
Určite choďte. Tieto základné vyšetrenia by vám mali vedieť spraviť v každom meste, ani netreba ďaleko chodiť. Stačí si vypitat lístok od pediatra.. ( len sa nenechajte odmerať. Niektorí pediatri si takí, že začnú hulákať po decku a povedia, že počuje a je to ok 🙄 )... Mňa tiež takto ubezpečovali že mala počuje, a ja blbá som tomu verila. Začala som to riešiť az neskôr.. 😔
Aj keby tam idete zbytočne, tak si aspoň vydychnes
Tak, v prvom rade by to asi chcelo skontrolovať sluch - poruchy sluchu sú rôzne. Od slabej až po ťažkú .
A ak je ten v poriadku, tak potom pomôžu také tie hry, že schovas hračku a potom na ňu vyskočí - ahooj ( a jej meno)..
Alebo schovávačka... Kdeee je ( meno )... Tu je! ..
Keď povieš jej meno a nereaguje, tak ju jemne poklepkat po ruke. Zvykne si časom na to ..
Pomôže aj to, ak sa vždy otočis tak, aby sa ti potom pozrela do očí a aj tak vyvíjať konverzáciu, aby ste si boli zoči v oči.
Ver mi, mám s tým skúsenosť. Dcérka sa narodila nepocujuca a až takmer v dvoch rokoch začala počuť ( po operácii).. takže na všetko si zvykala.
Všetko ju treba učiť.