2-ročný sa nechce hrať sám

vasjar
18. máj 2023

Ahojte, pred mesiacom som porodila druhého synčeka. A starší syncek sa nevie pohrať sam, resp sa nechce hrať sam. Pri novorodencovi nemám moc na neho čas, tak mu zapnem rozprávky, ked je hlavne take chladné a upršané pocasie, aby som mohla napr navariť, o bábätko sa postarať. A hlavne, keď ho chceme uspať a starší rozprávky nepozerá, beha po dome a kričí, takže mladšiemh sa ťažšie zaspáva. Aj keď Manžel pracuje z domu, tiež sa mu nemôže na 100% venovať.
A preto je syncek tzv závislý na TV... Keď je TV vypnutá a pýta si rozprávky, nepustíme mu ju, tak ma záchvat placu. Áno viem, je to naša chyba, keď sme to takto dovolili, takže poznámky takého tipu si prosím odpustite.
Co mam robiť? 😣

vamajka
18. máj 2023

@vasjar takto to dopadne, ked mas taky maly vekovy rozdiel medzi detmi, ale na to bolo treba mysliet skor😉. TV nie je riesenie pre tak male dieta. Uvedom si, ze ten 2.r. ta potrebuje tak isto ako babo ak nie aj viac, takze zapajat ho do vsetkeho co robis a najst si cas sa s nim zahrat, tvorot prip. jasle aspon na doobedie

liz_lemon
18. máj 2023

novorodenec ta potrebuje menej ako 2-rocny, tak sa mu venuj, a nie ze pred TV ho posadis

vamajka
18. máj 2023

@vasjar oprava: zahrat, tvorit

cyberk
18. máj 2023

nechcete sa rovno toho prveho uplne zbavit, aby ste mali plne cas na "noveho" syna? ..ach chuda chlapec, vsak neverim ze si neviete najst ani jeden cas sa pohrat s prvym... no miesto tv mu ukazat ako sa da hrat/kreslit-stavat-tvorit nieco.., ked prebalujes maleho tak nech ti poda plienku npr.. ked kupes -uterak a tak

makakova
18. máj 2023

Zazila som to s dcérami..ale staršia mala uz skoro 3r... Ked som.uspavala mladšiu,tak som tiež tv zapla... Ale akonáhle som ju uspala,tv sa bezprotestu vypla a dcéra sla somnou robiť všetko možné,ano aj variť , upratať atd.atd... Bola stále pri mne,bolo to síce ťažké obdobie,ale preslo to... Prevo varíš bez malého? Naco mu púšťas tv aj vtedy ked babo spi?

stanislavicenka
18. máj 2023

@vasjar zial, zle si sa k tomu postavila. Ak chces zmiernitzavislost, nesmies polavit. A hlavne ziadat od2 rocneho,aby sa hral sam. Treba ho pochopit. Tak velmi sa mu zmenila zivotna situacia. A myslim, ze noviridenec zaspi aj pri spolocnosti starsieho surodenca. A aktivity v domacnostou spomal, a zapoj syna, aj do varenia. Babatko do nodica, ci satky, a mozes fungovat, ale to musis chciet ty sama. Nehovorim, ze je to jednoduche, ale da sa to. Rozdiel medzi detmi mam 2,5 roka, viem, o com hovorim
Ja som nikdy starsej dcere nezapla telku,nedala telefon, ci pocitac. Nie sme doma toho zastancom, a este aj dnes, deti maju7 a5 rokov, sa u nas pozeram iba vecernicek

mandymoore123
18. máj 2023

@vasjar ahoj , skúsim poradiť čo robíme my s našou keď teda prší vonku a viem ju fakt že super zabaviť ❤️🙏posadim si ju do takej jedálenskej stoličky a dám jej napr plastelínu - stačia staré šaty a takáto stolička - vie že nemá to inde použiť - a hra sa aj pol hodinu, alebo detský sliz - už je vo veku (2r) že nedáva si do pusy. , Hra sa s tým kým ja varím alebo jem . Doma má rada nálepky, pečiatky,.. tv ide minimálne,len keď ozaj nemám čas ,to že plače to je normálne lebo si pýta niečo čo doteraz mohol a zrazu nechape prečo. Treba vysvetľovať. Deti viac chápu ako sa niekedy zdá. Alebo zapojit do spolupráce nejak . Nie je to východisko že malému sa nevenujete. Takto to nie je dobré pre neho v rámci vývoja ,rozvoja a samozrejme je otázka času kedy začne žiarliť a pod.

januska12323
18. máj 2023

Mala si čas 9 mesiacov učiť troška samostatnosti. Bábo do šatky a môžeš sa venovať aj prvorodenemu. Variť netreba každý deň ani upratovať. Syn ti môže vo všetkom asistovať aj podávať plienku ako veľký brat. TV si nechaj na nevyhnutné prípady.

beata_k
18. máj 2023

@vasjar No mas to tazke. 2 rocny je este malicky, este ta potrebuje. Tvoj muz si nemoze zariadit pracu nejak inak? Babatko sa mu neda dat no nosica a tak nieco porobit?

makakova
18. máj 2023

Moja mladšia dcéra ma čoskoro 2r a normálne fungujeme spolu, vsetko robíme spolu, jediné kedy zapnem tv je ráno chvíľu rozprávka fokym si kavu vypijem, pozeráme spolu.a plus večer pozeráme pred spaním spolu... a ked chcem umyť dlážky tak zapinam nachvíľu, dokým umyjem jednu polku bytu aspoň. Inak vôbec nevidím dôvod na tv

nevenka
18. máj 2023

@vasjar ja som mala rozdiel medzi detmi 21 mesiacov a bola som na ne sama. Teda manzel chodil v tom case normalne do prace, chodil domov vecer. Druhe dieta bolo strasne kolikove, narocne.
Syncek veru tiez presedel pred TV, ale sedel na nocniku a pozeral krtka, traktor tom, vela anglickych rozpravok. Sem tam na chvilku prisla mama a v lete sme boli skoro 2 mesiace vzdy tam u nich, behal tam po dvore, mamina ho postrazila alebo malu. Maju teraz 9,5 a takmer 8 rokov, su zlati, sikovni, syn je velmi inteligentny a dobre sa uci, dcerka takisto sikovna. Teraz mame 4,5 mesacne a 2,5 rocne a tiez pustam rozpravky. Najlepsie su vikendy, dcerka sa s nim krasne vie pohrat. Toto najmladsie tiez ma stale koliky.
Este ten najstarsi syn, velmi rad cita, a odbornu literqturu, a ano, pozrie si TV, videa, zahra sa na x boxe, ale knihy zhltne raz dva a vzdy ma ohuri niecim. Dcerka nepozerala tolko rozpravok a ona az tak rada necita.
Takze ja si uz nerobim hlavu z tej TV, pustim, len co uznam za vhodne a nevhodne veci nepustam. Verim, ze to bude fajn.

nevenka
18. máj 2023

Tymto nechcem povedat, ze ide telka cely den, ale netrrba to tak hrotit. Nas ma 2,5 roka a hocico si este dava do ust. Oducame od cumla a to je tiez sou. Alebo teraz som vhora, mam horucky, on ma sople a tiez bol v noci hore, nevyspaty, umraucany, dnes som stihla len zemiaky ocistit a uvarit a rybu uz musel manzel, nevladala som na nohach stat. Tak aby sa zachoval zdravy rozum, tak preco nie?
Nie som dokonala, nuz co narobim...

roja01
18. máj 2023

Chapem tu situaciu. Starsi chlapcek je este maly, tak sa sam zahraje max. 10min a potrebuje pozornost. To je normalne. Az budes varit, daj si ho k sebe v uciacej vezi a daj mu ci zemiak al. cestovinu, kt.ides varit, aby ti pomahal. Daj mu do ruky pokojne olupanu cibulu al. cesnak nech si cuchne, alebo i do nej zahryzne. Nic sa mu nestane. Daj mu naradie a varechu nech miesa trocha vody. Nasyp mu tam za lyzicku muky al. ryze, nech ti "pomaha".
Je maly, tak ako si zvykol na tv, tak sa aj odvykne. Posad ho k nej vzdy 20min pred spanim, nakolko uz je unaveny a umrncany. Nauc ho, tak ako on, ze aj telka je unavena a musi ist spinkat. Spustenie tv a vypnutie tv spoj s nejakym zvukom - signalom. Napr. nenapadne zapni budik ci casovac. A vtedy mu vysvetli, preco musi tv ist spinkat al. naopak, ze moze hrat, pretoze si oddychla. Vela trpezlivosti a sil ti prajem.

nickpick
18. máj 2023

@vasjar takmer ziadne 2 rocne dieta sa nevie hrat same, ak tak par minut, nemozes od tak maleho dietata ocakavat ze bude zrazu samostatne, zial tieto male rozdiely su pre matky velmi narocne, dve deti plus domacnost, to je fakt narocne, budete si musiet najst s muzom nejake sposoby a triky ako ich uspat, ako popri nich vobec nieco urobit….mozno pomoc z rodiny…

vanessad15
18. máj 2023

@vasjar Ja viem, že to čo teraz napíšem vyznie zle možno aj necitlivo, ale je to tvoja chyba.. Malé bábo ťa potrebuje menej ako 2-ročný. Takto malé dieťa sa nevie zahrať samé a keďže ty si to "vyriešila" po svojom tak máš to čo si nechcela. Závislé dieťa na TV. Skús zapájať do varenia, upratovania aj syna. Obom vám ten čas utečie rýchlejšie syn aspoň nenadobudne pocit, že je odstrčený.🙏

nikdenikto
18. máj 2023

A čo robíš celý deň s bábom, je náročné? Veď môže pri vás ležať kým sa hráš s 2 ročným. Inak môžeš pouvažovať aj o jaslickach aspoň na pár hodín denne ak nezvládas

spadnutaslivka
18. máj 2023

malý vekový rozdiel, keď má malý už 2roky? To nie je tragédia. Len si si ešte nenašla systém. Mimčo má len mesiac. Proste to trvá, kým si všetci zvyknete na novú situáciu. Staršieho zapájaj do starostlivosti o mimčo a keď bude mimi spať, môžeš sa pohrať s dvojročným. Dvojročný je ešte dosť malý na to, aby obsedel pred telkou (ani ho to nezaujíma, ani dlho neudrží pozornosť) a hlavne mu to ani netreba. Telka nie je náhrada za plnohodnotný čas s človekom, ktorý sa dieťaťu venuje.

fifina75
18. máj 2023

@vasjar mám rozdiel 1r a10m a vždy keď mladšie malo bdele okno tak sme trávili spolu čas, hrali sa, učila som staršiu ako ukazovať hračky, knižky, mladšia bola s nami v detskej buď ležala na posteli alebo bola v kresielku a popri tom som sa hrala so staršou. Keď som uspavala bola pri mne a spievala som aby si mladšia zvykala aj na hluk. Keď spala tak so staršou som upratovala, dávala prať, vešali a zbierali sme prádlo, dávali riady do mycky, varili... Pomáhala mi pri starostlivosti o mladšiu (podávala plienky, krém, obrúsky, oblečenie, cumlík..) Keď som kojila všetko som jej vysvetľovala ako potrebuje jesť, spať, cvičiť... Skúsila by som postupne redukovať TV (každý deň skracovať o 10-15min) a zaclenovat malého k činnostiam okolo bábätká, domácnosti a aby spolu trávili viac času hraním sa 👍 Držím palce

kate_cs
18. máj 2023

Mám presne 2 ročný rozdiel medzi deťmi. Žiadna pomoc od rodiny, len ja a manžel ktorý pracoval cely deň.
2 ročné dieťa sa nevie samé zahrať. Je na to ešte malé. Ty si musíš skúsiť nejak zorganizovať deň. Aby netrávil čas pred telkou, ale s tebou a súrodencom.
Hoci som mala 2 ročného a bábätko, telka u nás išla veľmi málo.
Keď spalo bábätko, vždy som sa venovala 2 ročnému. Keď spal on, bábätko do kočíka či nosiča a upratovala som, robila domáce práce.
Skus nosič a tam mať bábätko a hlavne zapájať staršieho do aktivít s bábätkom. Môj bol vždy pri prebaľovaní, robil asistenta, podával plienky, vyhadzoval, dal krém a podobne. Takto budujes aj vzťah medzi súrodencami.
Nesmieš odsúvať 2 ročného bokom. Narobí to veľa škody vo vzťahoch.

angel993
18. máj 2023

@vasjar ja som toto riešila tiež pri 2 ročnom. 2 mesiace som ležala na rizikovom v nemocnici a keďže manžel nemohol na ocr, syn bol u babky, tety, a večer doma. No a aby si oni popri ňom porobili tak bol celý čas pred TV. Keď sme prišli domov, aj s bábätkom, starší šiel rovno pred TV a pýtal rozprávky. Ja som nedovolila a on sa vtedy prvý a jediný krát hodil o zem. Objala som ho a dlho túlila, hovorila mu že ho ľúbim a som tu pre neho. Keďže som chcela takým stavom prechádzať hľadala som ako k nemu pristupovať aby pekne prijal súrodenca. Vtedy som začala s Nevychovou a odvtedy žiadne hádzanie sa nebolo. Našťastie bábätko prvé mesiace dosť spalo cez deň. Takže som mu celý čas trpezlivo vysvetľovala, že chápem že u babky pozeral TV, ale doma nebudeme. Jednak to nie je dobré pre jeho hlavičku a jednak to teraz škodí bábätku a nemohlo by spať dobre. Trvalo 2 mesiace kým sa to vrátilo do normálu.

Treba si uvedomiť že 2 ročne dieťa zrazu nevyrastie ani nedospeje tým že sa mu narodí súrodenec. Stále je to malé dieťa, stále potrebuje mamu a aj keď je to vek kedy začína robiť prvé kroky k samostatnosti, typu obliekanie, jedenie, je úplne normálne že keď uvidí že mama robí tieto činnosti so súrodencom bude to vyžadovať aj ono. Aj syna som kŕmila, obliekala asi rok, pritom vedel to predtým sám. Ale potreboval sa tým uistiť že je stále pre mňa dôležitý, že mu súrodenec nezobral jeho miesto. Staršie dieťa sa nerozhodlo pre súrodenca, netreba mu preto dávať zodpovednosť a úlohu že musí byť dobrý a rozumný brat.

Od začiatku som staršieho do všetkého zapájala. Keďže mladší spal dosť na rukách, ten čas som staršiemu čítala, alebo sme sa len tak rozprávali. Doteraz to tak máme, že kým mladšie dieťa spí pri mne, so starším sa rozprávame. Je to taký náš čas, na ktorý sa on každý deň teší. Aj keď by mohol ísť vtedy ku babke povie že chce sa so mnou rozprávať a k babke ideme potom spolu.

danielahamar
18. máj 2023

A ako ta malý donúti, aby si zapla TV? Drží ti nôž na krku? Asi nie, lebo mam doma 2r a teda hrať sa sám určite nevie, ale zato vie vrieskst o sto dvesto aj bez príčiny a za mňa má určite obdobie mamičky. Takže šup babo nechať späť a ty sa venuj malému

zorkahorka
18. máj 2023

Tvoj syn zacina prechadzat do obdobia vzdoru. Pokijne mu pusti tv na isty cas, ked to budes potrebovat, ale dopredu sa dohodni, ze mu to potom vypnes. Vyhnes sa tak zachvatom placu.
Medzi mojimi detmi je takmer 3,5 roka a ked dim potrebovala mladsieho uspat, tiez som niekedy pustila starsiemu tv, ked nemal chut sa nieco hrat. A ja som si v klude pospala s malym. Na nezaplatenie!
Ked bol mladsi par tyzdnov, lezal v postielke v kuchyni a ja som sa zatial venovala starsuemu. V tomto veku sa to este da, babatka casto spia,nepotrebuju tolko tvojej pozornosti.

0evita0
18. máj 2023

@vasjar Snaz sa venovat aj starsiemu synovi ,zapajaj ho do vsetkeho co robis s babetkom ...On sa nudi tak vystraja a urcite aj ziarly ...Viem ake to mas tiez som si tym presla ale vsetko sme robili spolu stale traja ,,Lezali sme traja,bavili sme sa traja snazila som sa venovat detom ..Bordel nech ta netrapi kde su deti tam je aj neporiadok hlavne sa im venovat teraz ked su moje deti starsie tak si vazia ako som sa im venovala a vela veci si deti pametaju ...Prajem vela sil

lilke
18. máj 2023

Prečítala som len pár odpovedí. Ale vhodné návrhy už padli... My máme medzi deťmi 16 mesiacov. Dokonca mladšie dieťa postihnuté, musela som sa mu každý deň hodiny venovať kvôli diagnóze, manžel v práci do nevidím. Starší bol s nami doma, tiež nesamostatny. Upratovanie len základné, varenie spoločné. Mladšie do šatky a so starším som sa hrala, čítali sme. Mladšie zaspávať muselo samo. Samozrejme, kratší rituál bol. Keď sa učí odmalička, zvykne si. Ani raz TV, tablet. Iba detské pesničky. Pred staršieho pekáče s vodou, s múkou, pieskom (vždy bordel, ale zabavil sa), časom puzzle, skladačky, keď som potrebovala pár minút casu. Dlhšie tiež nevydržal sám. Bol to zahul, ale teraz dvaja pubertaci, a TV či PC ani teraz nepotrebujú. Majú plno záujmov. Ale mobilu prepadli, priznávam.

rajc1nka
19. máj 2023

@vasjar moja rada je,ze robte veci spolu. Nasi sa spolu kupu, spolu obliekaju, spolu jedia. Je to tak od narodenia malej a maju super vztah. Kamoska to “oddeluje” a potom je to narocne aj prenu, lebo kym jedno kupe, druhe musi niekde byt = pred TV…toto babatkovske obdobie je este najlahsie. Priprav sa na to,ze jeden bude chciet citat jednu rozpravku a druhy v tom istom case inu rozpravku…ked druhe dieta zacne mat svoju hlavu a svoje “nevyhnutne” potreby (nemyslim krmenie a prebalovanie), to este len zacne zabava 😀 drzim palce

veronka523
19. máj 2023

@vasjar ja mám teraz takmer dvojročného a 4 mesačného (plus predškoláčku a prváčku). Tiež sa ten starší 1,5 ročný nevie zahrať sám, ale teda všetko, čo robím, pri Tom mi asistuje a keď je kúsok času navyše, čítam si knihu s ním a všetko samozrejme s bábätkom. To mi našťastie zaspáva bez problémov. Je to iba obdobie, aj keď veľmi ťažké, to ti verím. Ja som si to už zažila pri staršej dvojici :D

vasjar
autor
19. máj 2023

Ďakujem za rady! Verte mi, snažím sa!

beata_k
19. máj 2023

@vasjar Neboj, aj keby si co robila, nic sa im nestane. Ani ta TV ho nezje, ani kvoli nej neostane "pomalsi". Raz sa isto ozeni. 😀 Vyrastu a bude dobre 😉

zuzikak
20. máj 2023

takyto malicky rozdiel (2 roky bez 2 tyzdnov) mam aj ja. Ono novorodenec ta potrebuje rovnako ako starsie. Mat 2 roky je ozaj malicko a dietatko ta potrebuje. Ja som rozpravky pustala len ked som potrebovala mladsie uspat (ked starsi uz nespal napr. vecer). Ak mali spat spolu cez obed tak som si dala mladsie do satky alebo som ho vtedy kojila a starsieho hladkala po ruke a lezala pri nom. Ked ich vezmes von tak si skus naplanovat cas, ze mladsie bude spat v kociku a so starsim mozes robit babovky na piesku alebo s nim budes na preliezkach. S upratovanim ti moze pomahat - vela sa rozpravajte, moze ti pomahat nieco v hrnci miesat, kym ty budes krajat zeleninu, moze ukladat a vykladat pracku. Bude stale takto s tebou a ty sa mu mozes venovat aj takto. Neboj neskor sa naucis fungovat s oboma spolu. Neznamena to, ze ked mas mladsie, ze sa venujes vylucne jemu a starsi musi byt samostatny. Moj starsi nikdy nebol. Ani sa sam nikdy nezahral - vzdy potreboval spolocnost. Je este malicky - samostatnost pride neskor. Teraz mate sancu byt vela vonku lebo pocasie je ovela lepsie - chodte spolu nakupovat. (ja som starsiemu kupila plastovy nakupny vozik kde mal napr. balene pecivo alebo cokolvek, co sa nedalo rozbit a pekne to doniesol vozikom az domov. 😀 Aj kupat som ich kupala sama. Najprv som okupala mladsie (starsi bud pomahal alebo sa len prizeral) a dala som mu najest. Potom vlozila do kresielka a to som vzala do kupelne aby nas malicke poculo a videlo. Starsieho som okupala potom. Pozrel si rozpravkuk (zatial som uspala mladsie) a kym mladsie babo spalo, tak som si so starsim prichystala veceru a spolu sme sa najedli. Pri kazdej cinnosti rozmyslaj ako by sa starsi mohol zucastnit a rozpravku si nechaj na cas, ked sa s nim dohodnes, ze mu ju pustis zatial co pojdes uspavat alebo nieco spravit,ked ozaj pri starsom byt nemozes. Tak isto pri poobednom spanku som lezala s oboma. Aj som zaspala a ked sa starsi uz zobudil, tak som mu ukazovala na mladsie, ze este spi, nech je potichucky a vzala som ho napr. k tej rozpravke alebo sme sa troska pohrali spolu.