Ahojte baby, potrebujem radu...dvojročná dcérka má obdobie " ja ja ja " a už mi to extremne lezie na nervy. To aj vaše deti tak? Proste na všetko hovorí "ja" všetko je jej, na preliezkach dirigentsky deťom hovorí že "ja" a žiadne dieťa som nepočula takto...neviem ako to korigovať. Potom sú strašne záchvaty zurivosti. Ona to az veliteľsky hovorí, nechápem kde to tak odkukala...ignorovať to? Neupozorňovať na to a odvádzať pozornosť? Vysvetľovanie nepomáha....alebo je to proste jej spôsob skúšania hraníc? Keď je u nás kamarátka s dcérkou v podrobnom veku tak to je len rev a krik a neexistuje aby sa druhé dieťa dotklo niečoho čo má ona...ďakujem!
@evkamotka robim to aj ja, neviem odkiaľ ste prišli na to, že dovolím aby neplakala 🙂 Ja nepovoľujem, nech plače. Ide mi o to ze ona to používa pri všetkom. Ideme raňajkovať a ona ukazuje na svoj tanier a vkuse len ja ja ja! Stale zdôrazňuje čo je jej a nepáči sa mi to
Podla mna si uvedomila, ze je samostatna osobnost a cvici/utvrdzuje sa v tom. Chce mat uz svoj majetok, svoje prava, aj aby veci isli podla nej. Ja by som sa toho nebala, iba by som korigovala nevhodne spravanie - ublizovanie druhym, prekracovanie ich hranic. Placu sa asi vyhnut neda, chcela by, aby jej patril svet, postupne zisti, ze vsetko nie je o nej a zmieri sa s tym. Ale treba vytvorit aj dost priestoru na to, aby tou samostatnou osobnostou mohla byt.
Ona skúša,,, čo si môže dovoliť... Rozprávaj sa s ňou, o všetkom, že nie je tu sama a veci i na ihrisku patria všetkým. Kamoška spomínala, že jej dcéra bola na pieskovisku so synom sama. Hral sa. Keď prišli dalšie deti, ( on sa nechcel deliť s hračkami s nikým) zobral vedierko, misky a povedal : Ideme domov. 🙂 . Keď mala druhé dieťa, on si zvykal. že treba sa so všetkým deliť. Skús sa o tom porozprávať s psychologom.. viaceré navštevujú detských psychologov. ... v dnešnej dobe je to iné..
Je to obdobie, to prejde a zas sa rada nechá obskakovat, obliekat, kŕmiť. Teraz si uvedomila, že veľa zvláda sama a chce skusat, tak jej tu samostatnosť dopraj v čo najväčšej miere. Aj za cenu roiateho jedla, čo musíš upratať, aj polhodinoveho obliekania, ktoré ty stihneš za 5 minut.
Ahoj, aj moja 2-rocna ma presne taketo obdobie. Vzdy vysvetlim a nepovolim, idem si svoje. Povrieska si a hotovo. Raz to prejde.
Respektujes ju ked nechce poziciat hracky?
My neziaduce spravanie zatrhneme a sice vrestia na pol mesta, velmi dobre si to pamataju ze co a preco. Reve lebo nevie este lepsie spracovat emocie(frustraciu), ze nieco nedovolis. Ale podla mna nie je cesta dovolit to, len aby neplakala.