Ahoj syn má 14 mesiacov a s manželom uvažujeme o ďalšom bábätku. Rozmýšľam, že teraz keď už som doma tak by bolo vhodné .. aj bolo by super keby medzi nimi nebol veľký vekový rozdiel... Chcem sa opýtať tých mamičiek , ktoré mali 2 takto malé deti, ako ste to zvládali ?? Dá sa to ,alebo je to katastrofa ? A ďalšia otázka, budem mať nárok zasa na materskú ?? So synom som nastúpila na materskú 6tt pred pôrodom t.j. niekedy koncom júla.. materská mi zanikla po tých 34 týždňoch či koľko a od vtedy som na rodičovskej. Vie mi niekto v tomto poradiť ?
@lenuska9999 určite sa to dá zvládnuť, aj keď isto budú tazke situacie. Záleží aké bude druhé bábätko, či uplakané, či bude náročné zaspavat, či nebude mať koliky, či nebude staršie žiarliť. Ja mám rozdiel skoro 3 roky a druhé som porodila počas prvej vlny korony a bola to úplná lahoda-pohoda. Malý je spokojný, nemal kolíky, dobre zaspáva, starsia sa o neho stara, lúbi ho, neziarli. Stíhala som popri nich aj hackovat, piecť kvaskove chleby, rožky. Teraz sa síce malý budí často v noci aj každú hodinu občas, ale chodím skor s ním spat nech sa vyspím.
Ale mali sme aj noci keď bol malý 8x hore, pár krát sa povracal, do toho staršia sa budila že chce maminku, práve vtedy keď malý sa akurát kojil, zaspal a znova ho zobudila.
Keď sa naladis na to ze to zvládneš, tak to isto das.
Ja mam medzi prvou dvojicou rozdiel rok a pol a druhou dvojicou 3 roky. Podla mna je dlhodobejsie lepsi mensi rozdiel, v zaciatkoch je to ale tazsie. Predsa mas dve male deti, ktore si vyzaduju dost intenzivnu starostlivost. Tak do roka je to namahave, menej spanku a unava, atd, ale samozrejme zalezi aj od deti, ja som mala druhu velmi nespavu a uplakanu. Mozno inak by to bolo lahsie.
Neskor sa lepsie vyhraju, maju k sebe blizsie, riesia podobne problemy, dokonca mladsia si od starsej este aj pamata ucivo (lebo sa o tom bavili rok predtym). Velakrat rozvazas na jedno miesto (skolka, skola) a nie x rokov na dve, lahsie sa planuju rodinne vylety, lebo deti bavi cca to iste, lahko sa pohraju s kamaratmi surodencov.
Myslim si, ze ten zaciatok sa da zvladnut, ak si taky ten odvaznejsi typ, co nema problem si toho nabrat na seba aj trosku viac, pripadne mas aspon aku taku pomoc od manzela alebo ineho clena rodiny.
Určite sa to da zvládnuť,aj ked nie vzdy je to ľahké 😁
My mame medzi prvými rozdiel 16mesiacov a teraz medzi druhými 27mesiacov(a medzi oboma dvojicami cez 11rokov).
Prve dve babule sim si vravela,ze radsej dvojičky,predsa len mali by podobnejší režim...teraz som akosi uplne v pohode,nebála som sa ani nicneho vstávania,prebdenych nocí,...Je to starosť ale hlavne obrovská radosť mat ich.
Ono pre mna lepsi menší vekový rozdiel,teraz malí maju 4 a 2 roky a staršie 17a 16.A pubertalne správanie asi všetci 4 niekedy 😁😆 A aky je najlepší vekový rozdiel,to je pre každého niečo iné,ked som mala aj neterky a synovca na vikend,lpovedala som si,ze radšej 4deti po sebe,ako s veľkým vekovým rozdielom 😆
A ak mas nárok na materskú,tak nie je problem,jednoducho prejdeš z Rd na Md a potom pokračuješ v Rd,ako písala aj nadal2345 vyššie.
Smelo do toho 😉
@lenuska9999 tak nikto ti nevie povedať ako presne to bude u teba, ale ja som nechápala, čo som robila pri jednom - to som si myslela, že nič nestíham 🙂 ale prežili sme aj 2... aj 3... a aj 4 :D
my máme 3 deti krátko po sebe.... zvládnuť zvládneš, lebo musíš...😉
a to si hovorím že to sme na tom lepšie ako môj bratranec s manž., ktorí majú krátko po sebe 4 dievčatá - raz sú dvojky...🙄
@lenuska9999 ahoj, ja mám medzi prvým a druhým dieťaťom rozdiel 27 mesiacov a medzi druhym a tretím dieťaťom rozdiel 19 mesiacov. A dalo sa to zvládať. Najmladšie dieťa sa vždy zabávalo pozeraním sa ako sa hrajú staršie deti. A staršie deti zase bavilo ho zabávať podávať mu hračky a podobne.....
@lenuska9999 ahoj, ja mám trošku iný extrem. Medzi deťmi mam rozdiel 11 mesiacov. Rodila som dvakrát do roka🤭😂stáva sa.. Nehovorím že
to bolo a je ľahké, ale všetko je o systéme,treba si ho urobiť hneď na začiatku. Teraz ma malá skoro 10 mesiacov a krásne sa spolu hrajú, rozumejú si a vidím že dcérka oveľa lepšie napreduje lebo synček ju ťahá a veľa sa od neho učí. Čo sa týka materskej postup bol rovnaký ako pri prvom.. Keď ti vznikne nárok na materskú rodičak si zrusis a keď ti materská skončí opäť prestupiš na rodičak.. Takže smelo do toho 🙂