2,5-ročné dieťa a psychológ

25. apr 2023

Ahojte. S malou si prechádzkami obrovským vzdorovym obdobím. Je to naozaj uz tak zle ze mi dochádzajú nervy a som z toho už zúfalá, dotoho čakám aj druhé dieta a malá pri vzdoroch útočí fyzicky. Uvažujem nad návštevou psychológa, zeby som snou zasla, lebo uz nikto z okolia si nevie rady a uz mi ju odmietajú aj strážiť babky. Vezme mi ju psychológ aj keď dieťa nema žiadnu diagnózu len jednoducho potrebujem možno ajja poradiť

pribinak
25. apr 2023

Vezme najskôr teba ako matku. Bude sa pýtať napr na tehotenstvo a pôrod, rodinnú anamnézu a potom na konkrétne vyhrotené situacie

babyttcirl
25. apr 2023

Vezme, môj malý ma brutal separacnu uzkost ja otca a zle sa adaptuje od januára v jasliach. A brutalne obdobie vzdoru
Tiež 2.4 roka. My ideme budúci piatok - v maji- k psychologicke. Spolu 🙂

autor
25. apr 2023

@babyttcirl bojim sa aby som nechytila psychológa ktory jej este náhodou napise nejakú diagnozu aj ked podla mna len obdobie vzdoru len uz to nezvlada ziadna strana

autor
25. apr 2023

@babyttcirl prosim ta a kolko platis za sedenie?

gabika128
25. apr 2023

Skús si aj prečítať knihu "Vyskúšala som všetko." Mne celkom pomohla, sú tam rôzne situácie a príklady. Psychológ ti môže poradiť ako reagovať v určitých situáciách atď, ale nemá zázračný prútik a tvoje dieťa nebude zo dňa na deň bez vzdoru.

babyttcirl
25. apr 2023

Idem prvý krat a bude to 50 euro povedala

autor
25. apr 2023

@gabika128 mam ju uz dávno prečítanú, ale nakoľko má dieťa takúto povahu tak ťažko sa s ňou . Od mala je takéto dieťa, ale ako vravim to ma v povahe. Ani dobre, ani zle, ani dohovaranie, ani trest, ani nevšimanie si a ani fyzický trest ktorému som sa vyhybala ale uz od zufalosti odomna nie raz dostala. 😢

maryetta
25. apr 2023

Prepac ale o ake situacie napr ide? Mam dieta v rovnakom veku ale teda… vie co moze a co nie. Chce to obrovsku davku trpezlivosti.
Ci je to obdobie vzdoru ci celkovo obdobie kedy dieta skusa. A hlada svoje hranice.
Rataj aj s tym ze po narodeni babatka sa k tomu moze pridat aj ziarlivost.
A hlavne. Ja som mala hrozne stavy pocas tehotenstva. Vedelo ma vytocit fakt vsetko. 🙈

autor
25. apr 2023

@maryetta aj vzdor aj skúša.
povedala by som že sa malá na bábätko teší lebo prihovára, sa hladká bruško povie ze ho ľúbi atď ale čakám ze príde hocičo. Ona absolútne nepočúva, lebo jednoducho nechce akokeby bola hluchá ale ked uz jej poviem ze dam ti kinderko uz pocuje. Ked nieje hned ako ona chce zacne na silu hulakat, vrieskať az kym dobre ze jej dych nedôjde ale to všetko je silene ale robi to lebo vie ze sme to veľakrát nevladali počúvať a utisovali sme ju hned nejak. Upozornim ju pekne bez kriku zacne namna kričať. Zvysim hlas a to iste a začne nas kopať a biť lebo sa jej to nelubi. Napr padne jej dudel, poviem jej pockaj, podam ti ho len sa napijem,nie ona hned to musí byt v sekunde ak nie zacne s tymito vecami a uz to začne.. hulaka,bucha so všetkým co je okolo hracky hodi o zem alebo saty co su na gauci poviem nerobi sa to a este pride a pastami ide do mna. Dnes skakala na posteli vedla mna uz blizko vravim jej pekne ze davaj pzoor aby si maminke nepadla na brusko lebo tam je babatko . Som v 13tt . Akonáhle som to povedala, ledva som to vyzvetlila rozbehla sa a skocila mi na brucho akokeby to vzala ako vyzvu. Zacalo ma boliet brucho ale prešlo, to teraz ani neviem ci nepojdem na pohotovost lebo mam strach😢

maryetta
25. apr 2023

Skusa vase hranice. Vie ze si nieco dovolit moze.
Mam syna ma 2,5 roka.
Chces cumel? Vezmi si ho. Ak nie pockaj.
Ak chyti zlost. Ztvorim ho do spalne nech sa tam upokoji. Vyplace. Teda ozaj ked vidim ze len skusa resp trucuje. Ak je to nieco ine postiskam. Upokojim.
Hracky- vie si pekne upratat. Uz videl ze co nie je upratane islo do kosa. Kym som sa vyhrazala mal srandu. Ale ked hracky nasiel v kosi tak… presla ho sranda a zacal upratovat.
Dieta musi vediet ze ty si autorita. Ty davas pravidla. Musi poznat hranice. Zistit co je sranda a co uz nie. Je ine mat rocne babo ktore nerozumie. Nase uz velmi dobre rozumeju co od nich chceme.
Je lahke dovolit dietatu iste veci. Ale potom je tazsie ho usmernovat.

autor
25. apr 2023

@maryetta toto s hrackami som uz urobila ajja chytila len amok a pustila sa do mna . Poviem jej upraceme hračky pod pomozem ti absolútne nezáujem občas ju az nutiti musim aby to robila musím sa chrbtom oprieť o dvere aby neutiekla z izby a v zachvatoch tam po hodine začne zbierať hračky a ja tam uz z psolednych síl čakam

katkaseiner
25. apr 2023

necitam odpovede inych, ale uplne ti odporucam ist...
Ja som bola ked mala dcera 5 rokov. V podstate sme mali 2 sedenia, na jednom bola dcera aj syn a my dvaja rodicia a na dalsie som isla len ja s manzelom. Psychologicka mi otvorila oci vo viacerych aspektoch, dokonca veci ktore som povazovala za jednoliate, na tie som zmenila nazor. Pomoze ti zvladnut malu.. nie je sa za co hanbit.

autor
25. apr 2023

@katkaseiner asi to tak vidim lebo ako som aj tehotná to znasam horsie mám pocit ze asi preplacen sedenia🤦

katkaseiner
25. apr 2023

to vobec nevadi, psychologicka ti povie ze placom si ulavis ( mamina chodi z ineho dovodu a plac uplne odporuca). Drzim palce a hlavne ... chapem ze tehu hormony s tebou hraju, ries to co najskor. Ulavi sa aj tebe aj sa naucis s nou pracovat . No a neboj sa, zanedlho, ani sa nenazdas je tu puberta a tam uz to bude to iste len v zelenom...

autor
25. apr 2023

@katkaseiner to si uz aspon nebudem tak vyčítať ked odomna dostane výchovnú 😐😁

zabka79
25. apr 2023

Ja som bola s malym.synom u psychlogicky a normalne ho vysetrila - testovala ale v takom malom veku sa moc neda zistit. Nam povedala ze je ok robila mu aj IQ test aj to sa da s dietatom ktore nehovori. Avsak ako pisu baby instrukcie budu potrebovat aj rodicia....

stannkal
25. apr 2023

Psychológa ti môžem odporučiť ale neber to tak ze tam ideš s malou, myslím ze tak malé dieťa nemôže mať žiadnu diagnózu. Skôr ide o to aby ti poradil ako sa máš ty so situáciou vysporiadať.

andreatytler
25. apr 2023

Drzat dieta nasilu zavrete same v izbe hodinu je prilis dlho. Ak uz, malo by to byt tolko minut ake stare je dieta.
Ale dobre to chapes ze mala ta kopiruje, no potom musis zacat zmenu od seba.
Ukazem ti dva sposoby co som videla ze ako sa riesi situacia kedy sa rodic hra a salie s dietatom a hra zacina byt prilis agresivna so strany dietata:
1. Rodicovi sa to nepaci a tak kludne povie: "Uz dost, prestan". Synovi sa hra paci a tak nechce prestat a pokracuje. Rodic trpezlivo ziada znovu a znovu "Uz dost, prestan". Dieta to ignoruje. Rodicovi dojdu nervy a na dieta skrikne: "Prestan!". Syn zavresti na rodica spat a pokracuje v hre. Rodic ho odsoti. Dieta ho capne. Rodic sa nastve a vysticuje ho. Nastane obrovsky plac a rodic nasraty odchadza prec.
- V tomto pripade sa rodic spraval trpezlivo ale daval nefunkcne rady a instrukcie a ked to nefungovalo, tak agresivne reagoval na synove chovanie a syn kopiroval do bodky jeho spravanie. Bola to pre neho len dalsia hra.

2. Rodic hned v prvom momente povie: "Nepaci sa mi ako sa na mna hadzes, boli ma to. Ak to urobis este raz, budem musiet odist." ak sa hodi znovu, rodic odchadza. Dieta sa bud rozplace a uteka za rodicom s tym ze uz to robit nebude, alebo zostane sa tam hadzat o gauc, podla nalady. Mam odskusane na 90-95% ze dieta sa druhy krat nehodi po tom prvom varovani, lebo vie ze rodic vzdy splni co povie.

Rozdiel v tom druhom je ze:
1.) Urcis presne pravidla kde je pricina a nasledok.
Ak sa este raz na mna hodis (pricina), budem musiet ist prec lebo ma to boli (nasledok).
2.) Ten nasledok musi byt logicky a vychadzat z priciny. Ak si nechce upratat hracky tak logicky nasledok je ze sa nemozes hrat s nou, lebo je ich na zemi prilis vela a mohla by si na nejaku stupit. Teda dieta ma moznost sa hrat samo, alebo si odlozit tie co ma vytiahnute a potom sa hrat s novou hrackou spolu s tebou. Ty mu len urcujes pravidla ktore platia pre teba a aj pre nu a je na nej ci ich bude nasledovat. Ked je nasledok nelogicky ako to zavretie do izby tak je z toho len TVOJ trest a preto dieta s tebou bojuje.
3.) Nasledok musis oznamit dopredu aby malo dieta moznost volby ako v tom skakani na teba. V momente ako sa ti zda ze to zacina prekracovat hranice, urci pravidla s nasledkami. Povedat dietatu ze davaj pozor a neskac mi na brusko je fajn ale nebol tam ziadny nasledok. Mala si povedat ak na mna skocis, budem chora a asi musiet ist do nemocnice a nebudeme moct ist na ihrisko.
VZDY musis dodrzat co povies. Ak nebudes dosledna budu z toho len prazdne hrozby a dieta ta bude ignorovat. Preto je dolezite si dobre rozmysliet aky nasledok si zvolis, aby si bola ista ze ho dokazes dodrzat.

To ze zacne kricat ked jej okamzite nepodas spadnutu vec, len ignoruj, alebo jej zase urci pricinu a nasledok. Ak zacnes kricat a hulakat koli spadnutej hracke a nepockas kym dopijem vodu, velmi ma to vystresuje a budem sa musiet ist vyvetrat na par minut vonka a budes cakat este dlhsie.

stannkal
25. apr 2023

z toho co pises mam pocit, ze dcerka vobec nema hranice a casto jej vyhovies len aby si nemusela pocuvat krik. No prave tym ju podporujes v tom spravani. Podplacanie kinderkom je este horsie ako tresty, tym si zarabas na problemy v buducnosti. Musis jej dat jasne najavo co nemoze a aky to ma dosledok ked to bude robit dalej, a potom to co povies aj dodrzat. Obdobie vzdoru je aj o tom ze dieta chce byt samostatne a chce sa aj samo rozhodovat, daj jej najavo ze respektujes jej volu ale to neznamena ze budes vzdy robit to co chce. Napr spadne jej cumlik - nech si ho zdvihne sama, ma uz 2,5 roka a funkcne ruky. Ked hadze hrackami o zem, vysvetli jej ze nechces aby to robila a ak neprestane budes jej ich musiet zobrat - ak neprestane tak sprav to co si povedala. Vidis ze ta ide buchnut - chytit jej pevne ruku a povedat ze ta to boli a nezelas si aby ta buchala. Ak neprestane odid do inej izby, predtym vysvetli preco ides prec. Potom zrejme casto pride plac a krik ale to treba skratka vydrzat. Zaroven pocas dna jej davat moznosti aby mohla o veciach rozhodovat aj ona - napr nech si vyberie co si oblecie a pod. Ak budes cele dni po nej len ty nieco chciet a ona nikdy nebude mat moznost prejavit svoj nazor tak je to velmi nevyrovnane a bude z toho stale frustrovana.

mikella912
25. apr 2023

Syn bol v jej veku rovnaký,hádzal sa o zem reval všade nikde sa nedalo s ním ísť,áno chodili sme ku špeciálnej psychologičke(špeciálnou pedagogické centrum a aj ku klinickej psychologičke)kľudne si pýtaj výmenný od doktorky a chod

dendula1
25. apr 2023

Ahoj. Mam viac deticiek a 2,5 rocne dieta to urcite nerobi naschval ani nic neskusa. Jednoducho jeho nervovy system nie je dostatocne zrely tieto situacie zvladat a vsetko je prenho pohroma a vie spravit cirkus- pre nas za banalitu. Takze- situaciam predchadzat- co je teda nemozne alebo potom ich s co najvacsim kludom vydrzat. ty sa nauc v klude si dat aj kavicku, lebo stastna mama stastne dieta a ako tehulka mas urcite vykyvy. Najviac asi pomaha povedat, toto ma boli, toto mi je neprijemne, au bolia ma uska ked plackas atd. Emocionalne dat dietatu najavo, ze si smutna. Chytit rucicku, ked ta bije. Ked sa dietat ukludni ho pomajkat a zivot ide dalej. Urcite nie je nevychovane 😉))) len je este male a narocne je to obdobie pre dieta samotne😉

denithestrange1993
25. apr 2023

Urcite ak mas pocit,ze potrebujes prebrat vychovu so psychologickou len do toho. Mam dcerku v podobnom veku ako tvoje dieta a poviem ti ze vela veci je o nastaveni sameho seba. Ked zacne plakat,ze chcela byt este na ihrisku vysvetlim jej,ze chapem to ze sa jej dobre hralo,ale ja mam este ine veci na praci. Moze vtedy kricat,dupat,plakat ,ale urobime podla mna,zaroven jej potvrdim emociu,ze ano mozes sa citit smutna. Biť nas nesmie za ziadnych okolnosti. Ked sa uz na to chysta, chytim jej ruky a poviem nie my sa nebijeme medzi sebou. Pochopi to obvykle dost rychlo. Pokial nie opakujem kludne aj 5x. To iste ani my ju nebijeme,to sa dost tazko vysvetluje ked chces aby ta dieta nebilo ked ty na neho zdvihnes ruku. Mysliet treba tiez na to,ze dieta este nema zrelu nervovu sustavu a nevie sa velakrat utisit na pockanie. Take to neplac,nemas dovod - podla mna neplati na deti ani na dospelych. Jedna vec mi velmi pomohla a to uvedomenie,ze jej emocie (plac,vystrajanie,frustracia...) nie su moje a teda sa od nich odpajam. Place tak place,objimem ju,ale hranice neposuvam. To napriklad v pripade sladkosti,ak chce nieco nicit,sebe ublizit alebo niekomu inemu. Proste velakrat ked je uz fakt doslova hystericka so mnou to skoro nepohne. Viem,ze frustracia ju nezabije a potrebuje ju k zivotu. Co ale nepotrebuje je vo chvili frustracie este moze vybicovane emocie. Pokial vidi ze ja som kludna v takej situacii skor sa ukludni a vieme lepsie komunikovat. Samozrejme,ze nie vzdy mam take rozpolozenie,ze nekricim a nie som podrazdena,ale pracujem na tom 🙂.

gabika128
25. apr 2023

Áno ja mám obe deti s neuveriteľným vzdorom hádam od 8 mesiacov. Musím sa veľmi veľa ovládať a musela som sa naučiť s nimi komunikovať inak by sme sa po zabíjali doma. Aj mne už u letela ruka a nervy ale sú to moje nezvládnute emócie a naučené reakcie z môjho detstva a moje deti všetko kopírujú, takže sa snažím dávať si sakra pozor, lebo také dieťa potom bude biť iné deti v kolektíve a bude agresívne. Máme pevné hranice a ja z nich naozaj nepustím, aj keby to znamenalo hodinový vydieračsky rev. Určite zajdi k tej psychologičke, priprav si situácie a kľudne aj natoč videa, kľudne par dní natáčaj všetko aby ste to potom mohli prebrať, reakcie dieťaťa, vaše reakcie atď.