2,5-ročná má veľké hysáky

14. okt 2023

Chcela by som sa opýtať či je to obdobie vzdoru alebo tvrdohlavosť alebo možno nejaká diagnóza.
Sú situácie, každodenné,kedy vysvetľujem dcérke 2.5r. Niečo a nepočúva, robí si čo chce a prestane len keď začnem už kričať čo nechcem lebo rada by som ju vychovavalarespektujucim rodičovstvom. Ale čokoľvek na ňu " skúšam" nefunguje. Dohováranie, vysvetľovanie,moticacia,.. dokonca ani keď už sa snažím pohroziť niečím. Už som zúfalá.alebo je len rozmaznana? Napr v obchode keď nedosta e hračku alebo čo chce tak totálny cirkus až je celá červená. Zvykne kopať nohami a bit ma do tváre. Keď jej dohovárame začne tak jednoslabicne veľmi hlasne kričať. Keď jej niečo rozprávam že nemôže urobiť vôbec ma nevníma robí to ďalej az kým ju nekriknem
. Keď nedostane čo chce tak totálny hysak aký som nevidela u nikoho a manžel tiež nie. Napr keď sa chce okúpať keď sa v ten deň už kúpala a zrovna nám to nesedí to kúpanie do hramonogramu tak tiež ,úplný hysak. Už som zúfalá nikam nemôžeme chodiť lebo sa deje toto. Keď na ihrisku vidí hračky iných detí tak spustí taký hysak že musíme ísť hneď domov pritom jej to celú cestu vysvetľujem že prečo tu hračku nemôže mať dokonca jej sľúbim že takú pozrieme ale nic nefunguje len kričí , kope,driape do tváre ,je strašné nahnevaná a vždy si to pamätá. Ak zaspí znova sa na hračku pýta. Ono od začiatku sa mi jej správanie javilo také extrémne,vo veľa veciach ale myslela som že vekom ,časom to prejde. A niektoré veci naozaj prešli ale došli iné. Prosím poraďte..

autor
14. okt 2023

Povedala by som že ma v sebe veľa hnevu ale neviem prečo ,dostatočne sa jej venujem ,chodíme von, kreslime si ,tvoríme, rozprávky jej hovorím,.. nemá mať prečo dôvod že sa jej nevenujem alebo tak. Takisto zaspavanie je horor. Či spievam,rozprávam rozprávku,všetko okolo vypnem ,je neuspatelna a zaspáva skoro vždy po 22hej. Obedny spánok potrebuje,skúšali sme zrušiť no chýbal jej a nevydržala. Keď sme na oslave s inými deťmi tie po 19 tej odkvecnu a naša do po11 hore. 🤕 pritom behala rovnako ako oni

autor
14. okt 2023

Inak je šikovná ,rozpráva ,je odplienkovanie,vie sa aj pekne hrať. Rozmýšľam aspoň nad nejakým psychológom že by mi poradil ako sa k nej správať a ako to zlepšiť. Nechcem také hádky každý deň.

basulaak
14. okt 2023

Aj ja mam presne 2,5rocneho chlapceka. U nas ten najsilnejsi vzdor vrcholil mam pocit okolo 2 roka. To bolo neskutocne co robil, zrazu zo dna na den. Jasne stale je to klasicky dvojrocny s ktorym su mnohe situacie narocne ale dost sa to zlepsilo. Hysaky ma uz len sem tam. Podla mna u vas tiez vzdor momentalne vrcholi a do par mesiacov zoslabne. Podla mna na kriku teda zvysenom hlase nie je nic zle. Ked rodic nekrici stale len v uz ozaj vyhrotenych situaciach je to skor napomocne. Urcite nevolim vysvetlovanie ked ma dieta hysak. To ho len startuje. A to ze nas deti vypnu a idu si svoje je uplne normalne. Su zaujate niecim v tom momente. A hej je to fakt tazke. Skor mi pride tvoja dcera temperamentnejsia, cize aj vzdor akoby o to intenzivnejsi. Vyznieva z opisu velmi sikovne a svojhlavo. Podla mna by psycholog nic nezistil, udal by ti skor len smer akym sa uberat pri jej vychove a zvladani tych hysakov. Drzme si palce 😀

marci77
14. okt 2023

Moja dcerka bola velmi podobna, teraz uz bude mat 5rokov, vyrazne sa to vekom zlepsilo😉 ....v skolke seka dobrotu, doma hysak chyti teraz uz iba obcas, ked nie je nieco ako si ona predstavuje.
No bolo to na nervy obdobie, ked bola mala....... nato, ze to je nase druhe dieta a dievcatko v porovnani so starsim, ktory bol poslusny ........ tiez som sa tazko vyrovnavala s tymto jej spravanim, ked bola mala.....isli sme v kociku, museli sme ist uz domov, ona si ukazala, ze chce ist doprava, isli sme dolava .....a ju islo rozdrapit, vrieskala na celu ulicu..... pritom vsetko mala vysvetlene, je velmi vsimava, sikovna, vsetko jej velmi rychlo docvakne a vsetko rychlo obkukala. Zaspavanie tiez bola katastrofa, uz velmi dlho nespavala poobede, ale cuduj sa svet, ako zacala chodit do skolky, vraj tam spi poobede .....tak nie som si ista, ci naozaj, ucitelky sa zatial nestazovali.
Ja som toto jej spravanie pripisovala temperamentu.

zelam pevne nervy, vo vela veciach, co tu popisujete bola podobna.....
ak by ste si trochu chceli od nej oddychnut, treba ju skusit dat do skolky, ale teda nie som si ista, ci by to tam s tymto spravanim zvladla v pohode

kubkovamama
14. okt 2023

Je to jediné dieťa? Mňa pri prvom desilo skoro všetko.Pri ďalšom polovica z toho atď,no a pri tomto poslednom si akurát tak sadnem a pozorujem kým hysak nepominie.Osvedcilo sa mi to naozaj ako najlepšie riešenie.Za 15min to prejde.A za hodinu možno začne zas 🤷Myslím,že väčšina detí aj rodičov toto obdobie zvládne bez väčšej ujmy.Najstarsi nemaval takéto amoky,skôr až keď mal tak 8-10r.Druha dcéra vôbec,tiché dieťa,ani som nevedela,že ju mám.V 2-3rokoch mala najkludnejsie obdobie.Horsie nastalo až v škole.🙂To čo opisujes je normálne a ak cítiš obavy a potrebu ísť k psychológovi tak tam chod,budeš pokojnejšia a naučí ani nie dieťa,ale teba zvládať tie hysaky aby ti po pol roku nepreplo

slavomira236
14. okt 2023

Radim ti ked ma hysak nevysvetluj lebo potom je to horsie..oni ked su v amoku aj tak co vysvetlujes nevnimaju a vystrajaju este viac...ja som do 2,5 roka nevedela ze mam dieta potom akoby ju vymenili v skolke a jen a ked som prisla po nu uz sa to zacalo. Zo vsadial s revom krikom. Z parku vsetky deti domov normalne my stale z revom na cele mesto z ihriska to iste. Teraz nastupula do skoly a tiez to na nu vie obcas prist..ona je temperamentna rada je stredobodom pozornosti smela nicoho sa neboji. Najradsej mam ked mi niekto povie ze je rozmaznana. To ma vie tak vytocit levo nikdy som ju nerozmaznavala. Ale to vedia zapotit tie mamicky co maju takw dieta ze kde ho polozis tam sedi ustrachane..niekedy som si z nej aj poplakala

lorin29
14. okt 2023

Akurát toto zažívam s našou 2 ročnou... Extrémne náročné obdobie

krisbar
14. okt 2023

Skus Janku Zemandl. Mne sa to javi ako len nepochopenie jej potrieb. Alebo kniha od Becky Kennedy je na toto vyborna.
Nie presviedcat, ale pochopit.
"Dnes ti tu hracku nekupim, ale viem ze ju velmi chces. A keby si ju mala, co by si snou robila? Ako by si sa hrala? Spolu by sme sa hrali?
Ako zaspavate? Aku mate rutinu? Preco.zaspi o 11pm? Kedy sa idete kupat, knizky, zhasnut?
Na ihrisko skus vziat vase hracky a naucit ju zdielat. Ona da svoje a moze si pozicat ine.
Toto nam pomohlo.

bessdonna
15. okt 2023

ja iba k tomu,ze sa ta opovazi udriet.nie,nie je to normalne.toto treba stopnut.proste razne chytit obe rucky a povedat nie,toto nesmies,nech sa to uz nezopakuje.dieta nemoze bit svoju matku