2,5 ročná dcéra je nervák

qwer2019
10. jan 2022

Ahojte. Dcérka 2,5r je strašný nervák. Viem, asi je to diskusne obohratá platňa, ale kde ako rodičia robíme chybu? Muž pracuje na 4 zmeny, čiže hlavne som s deťmi ja. Snažím sa byť mamou, ktorá dopraje ale zároveň, sa snaží nastaviť hranice a pravidlá. Hrám sa s ňou, kreslím s ňou, bláznime sa, ale zároveň viem vyhrešit, keď robí niečo, čo považujem za nesprávne. Občas dám aj na zadok (Nebojte, netýram svoje dieťa. Myslím si, že niekedy menší cap po riti nemôže uškodiť). Zúri vždy keď sa jej niečo nepáči (obdobie vzdoru jej začalo tesne po 2 narodeninách) (myslite ze ešte môže pretrvávať?) .. od 2r 1m prestala spávať sama, teraz spáva s nami väčšinou aj s mladším synom v manželskej posteli, občas spí vo svojej keď ju spiacu prenesiem. Má ju hneď pri našej postelí. Avšak aj vtedy sa zvykne pekne nahnevať. V noci začne plakať, keď ju uspávam začne plakať. Sme na prechádzke napr. ako dnes a mladší syn 1,5r pekne prešiel 1km peši a ona furt len na ruky, keď som ju nevzala strašný plač, hodila sa o chodník. A to sa snažím aby ona určovala smer aby ju prechádzka bavila. Keď sme išli domov tak pred vchodom začala ešte viac plakať, že nechce dnu, ale von zase nechcela bezkat... až kým sme neprišli do bytu a nechala som ju vyplakat. Aši 3 minúty plakala, ale srdcervúce. Potom už prišla spokojná za mnou. Kde robím vo výchove chybu?

bosorka2302
10. jan 2022

@qwer2019 netusim ale mam doma to iste len v chlapcenskom vydani 🙂 uz mal 4 je to trosku lepsie ale stale reve uz od zobudenia....Asi si formuju osobnost

monika185243
10. jan 2022

@qwer2019 ja to mám tiež rovnako, len dcéra bude mať 3 roky a syn 2...tiež sa pre všetko jedujú, ešte keď to spravia doma ako tak, ale zopár krát sa my hodili o zem v meste...stále dúfam že ich to raz prejde 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrea169
10. jan 2022

@qwer2019 aj môj syn je taký . Má 2roky a 3mesiace. Takisto ako ty píšeš .. snažím sa mu venovať hrať sa s ním atd aj ho vyhresit keď teda robí niečo zle ale stále sa len nerváci , obcas mám pocit akoby sa nudil nič ho nebaví a vrieska . Ale si chvíľe keď sa aj pekne hra . Vonku neexist že by išiel pri mne , stále uteká aj do cesty a vždy sa vyberie opačne ach a keď ho upozornim tak vrešti . Vezmem ho na ruky keď mu hrozí niečo zase vrieska . Ťažké je to obcas . Buď obdobie vzdoru alebo povaha . Snažím sa byt trpezlivá a všetko mu vysvetlit . Tak uvidíme dokiaľ to bude ešte trvať . Este nerozpráva iba take jeho hatlaniny tak možno bude menej kričať keď začne rozprávať 🤦🏻‍♀️🤣.

trinity_77
10. jan 2022

@andrea169 ahoj, to si presne opísala moju dcéru! A to chodenie vonku, no des 😄😄😄

zafir
10. jan 2022

@andrea169 rovnako. Syn má 2 r 3 mes ale trvá to od nepamäti 🙄. Normálne sa bojím občas s ním chodiť von. Nejde o to, že na mňa cudzí ľudia zazerajú, niektoré mamičky ľútostivo pozrú, ale o to, že keď sa mu niečo nedovolí, chce, čo mu nie je po vôli, tak sa tak ,,mece,, že musím dávať pozor aby si nerozbil hlavu. Chcela by som vidieť správnu reakciu na takéto správanie, nejakú radu od detskej psychologičky. Kto nemal takéto dieťa nepochopí.

andrea169
10. jan 2022

@zafir je to des presne a keď sa rozbehne do cesty medzi idúce auta . Minule padol do jazierka 🤦🏻‍♀️Ale on sa na tom zábava , uteká a ja za ním ..

qwer2019
autor
10. jan 2022

@andrea169 deti prídu domov plné energie a my mami totálne vyflusnuté

hennyinnsbruck
10. jan 2022

Vysvetlovat vysvetlovat … ked spravi nieco co nema hned ju chuda capes alebo aj vysvetlis,ponuknes alternativu?
Vonku ked chce ist na ruky vysvetlujes ? Viem ze chces ist na ruky ale si tazka ,resp sadni radsej do kocika. To ze mensi prejde viac neznamena ze ona sa neunavi alebo ma zly den… alebo skus odrazadlo ,bike ,kolobezku…..
Smer nech neurcuje stale ona -raz ty raz ona.

Moja mala 3roky vzdor nepozname…vdaka vysvetlovaniu,pochopenia jej emocii,kompromisu….

tehula2016
10. jan 2022

Ja som toto iste zazivala so starsim synom..to co on vystrajal hlavne na verejnosti to bola hroza..urcite si ludia mysleli ze nieje celkom normalny..2x si dokonca ublizil az do krvi ked sa hodil o zem..nemohla som s nim pomaly nikde chodit..trvalo to od 2,5r. do 4r…bola som aj u psychologicky,dala mi nejake rady v ramci komunikacie s nim..odporucam,mne tento rozhovor vela dal..matky,ktore toto nezazivali denno denne pri kazdej prilezitosti si mozu gratulovat..teraz sa trapim s mladsim synom,ale ten je iba slaby odvar starsieho..zo starsieho je uz takmer 7rocny chalan,nadmieru sikovny ale jeho vzdor mi zobral 100 rokov zivota..

zafir
10. jan 2022

@tehula2016 co konkretne ti odporucila psychologicka?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qwer2019
autor
10. jan 2022

@hennyinnsbruck neviem, ako si čítala, ale je tam napísané,,,občas "... som zástanca toho, že keď tobi zle a nevie to na pár krát pochopiť, že sa to nemá. Čiže nie je chúďa. A áno vysvetľujem jej. Aj dnes. Že malý je aký malý a bežka sám a ona taká veľká chce na ruky. Že mama nevládze. Ale ona si ide svoje

hennyinnsbruck
10. jan 2022

@qwer2019 u mna je chuda kazde dieta co dostane „obcas „ na zadok .radsej pojdem psyhologovi pre radu a ako capat to male bezbranne dieta.len zato ze nechape na 1,2,5 ty x a matka si nevie dat rady🤷🏼‍♀️ale to je fuk …

Tak nech si ide svoje. Nech sa hodi o zem .povedz ze ju chapes ostan pri nej kym sa skludni.ked chce objatie objim ked nie nechaj tak.hlavne bud kludna.

Moja sa naposledy hodila o zem ked som nesla kade ona chcela.mala asi 1,5roka.bez slova som ju zobrala metajucu sa ako rybu na suchu pod pazuchou domov. Ale kludna som bola.odvtedy to nespravila.

hennyinnsbruck
10. jan 2022

@elizabet173
@qwer2019 aj to mozes skusit ako elizabeth pisala dat na vyber 👍 😊
Alebo skejtik na kocik ci co to je?

andrea169
10. jan 2022

@elizabet173 áno vyskúšam . Aj keď asi je to aj moja vina že som ho tak naučila že som za ním behala . Ale skúsim to takto ..ako si povedala . To je najrozumnejšie riešenie .

hennyinnsbruck
10. jan 2022

@elizabet173 pisala si to andrei ale aj autorke to mozno pomoze😄

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qwer2019
autor
10. jan 2022

@hennyinnsbruck kocik už nepoužívame. Keďže syn chce už behať. Ten sa dnes srdiečko, že chcel bezkat a sestra vymyslala

janette2021
11. jan 2022

@qwer2019 pravdepodobne žiarli na súrodenca. Ja som mala to isté pri prvom, druhá taka nebola, až potom keď sa narodilo tretie dieťa a začala žiarliť, začala robit také sceny, trvajú dodnes (ma 5). Von sa jej snažím dat na výber, ak chce niečo, čo nemôže dostať, ponúknem jej alternatívu v podobe dvoch možností, nech si vyberie. Ak je unavená vonku, ja ju nemôžem brat na ruky, ale môžme si spolu oddýchnuť chvíľu, alebo môže ísť za ruku... Ak žiarli na mladšieho súrodenca, treba jej vysvetliť ze on potrebuje viac tvojho času s praktickou pomocou, lebo veľa vecí este nevie, a ak ona ti s nim pomôže, budete mať spolu viac času na hranie. A chváliť a mojkat.

qwer2019
autor
11. jan 2022

@janette2021 práveže ja poslednú dobu synovi mladšiemu vysvetľujem, že ja sa musím venovať súrodencov.