Ahojte. Mamina stretli ste sa s tym niektora, že vaše babo musim mat stále niečo v ruke/rukách. A toči s tym máva a pozera na to. Niekedy sa pekne hrá ani mu nenapadne nieco zobrat do ruky, ale potom akokeby si spomenie, že aaaa idem niečo zobrat a točit a mávať tým ...vačšinou flaše, ale v podstate je to hocičo čo mu pride pod ruku. Začinam mať obavy. Alebo napr. dám mu kefu a opýtam sa ako sa češu vlásky...tak ukáže, na pár sekúnd si akože češe vlasy alebo mne a potom tú kefu začne točiť v ruke. 🙉 ma 17m.a uz to trva asi 2 mesiace. Dakujem
Ak mas obavy kvoli PAS, sleduj skor ine veci: zdiela pozornost? Donesie ti bonku napr kamoenok, list, ukaze na oblihe lietadlo alebo cokolvek co ho zaujme? Rozumie beznym jednoduchym prikazom: daj papa, zanes do kosa, podaj otcovi…? Rozprava aspon mama, tata, brrrm (ucelne, teda ze tym uz oznacuje osobu, auto,…)? Potrsi sa, ked vidi znamu tvar? …
@dotka04 ano toto vsetko robi....rozumie zakladom aj ked viem ze ine deti v jeho veku rozumejú viac, ale ako pises odnesie do kosa do pracky do skrine, prinesie topanky ked ideme von, sadne si, nosi mi kamienky, sisky, špinky zo zeme....nerozprava okrem teda svojej hatlaninky.....povie akurat dada a mama len ked zuri tak krici mamama 🤷🏽♀️ lem tie veci v rukach ked ma stale nimi toči ...aj kolieska na autickqch niekedy toci ale hra sa aj normalne ze ich tlači 🤷🏽♀️
@sss2023 tak toto nie je PAS ani nahodou 🙂 Moze tocit, vsetky deti to robia. Ide o to, ci je to jeho jedina zabava a ze pri toceni presedi aj hodinu dve, alebo potoci a “ide dalej”. Aj spickovat ti bude (ak to este nerobi ;) ), aj cuvat dozadu,aj sa tocit dokola… to je normalne. Ide len o to, ci to robi popri inych veciach a v mensine, alebo tym travi vela casu + musi mat postihnute vsetky 3 oblasti, aby splnal (podozrenie na) Pas.
Pre ukludnenie, nas v 18.mes. nezdielal pozornost, nenosil kamienky etc., slaby ocny kontakt, slaba reakcia na meno, chybal socialny usmev, problemy veeeeelke s jedlom aj spankom,bal sa deti… V 23 mes PAS vylucene a je z neho zfravy, sikovny, onedlho 3rocny chlapec, ktory sa nicim nelisi od rovesnikov 🙂
@dotka04 dakujem krasne za komentar a skusenost, konečne aj nejaký pozitívny prípad dietatka ktore sice robilo divne veci ale je v poriadku 🙏🙏🙏 ja som kdesi citala ze vsetci mame iste črty, aj ja napríklad, musim byt vsade presne, ked meskam som velmi nervozna, keď je nieco nakrivo ja to musim opravit nedokazem to nechat len tak, to len taky pripad ze som taky trošku monk. Aj ked niekedy viem mat pekny bordel samozrejme 🤣 A presne ako pises aj spičkuje niekedy aj cúva do zadu až som sa zasmiala že či maš u nás skrytu kameru 😀 ale robi to sem tam ... nie že dlho vkuse...aj ked napr ma nieco v ruke a zoberem mu to tak je s tym vacsinou ok nehlada nieco co by hned zobral a nahradil to. Vcera napr.cely den nic, ale to sme maly nabity den cize sme ani doma poriadne neboli. Len vecer zbadal flasku na kuch.linke a uz mi ukazoval ze chce a zacal nou tocit a mavat hore dole 🤷🏽♀️ este ma aj trapi ze neukazuje v knizke ked sa opytam...pytam sa kde je havko napr. ukaze na plysaka co ma alebo vonku ukaze alebo pozrie kde je ale v knihe nie 🤷🏽♀️ niekedy mi uz sibe ze riesim kazdy pohlad, ci sa na mna teraz pozrel? zdielal so mnou pozornost? ako sa pozrel? Ako ?dlho ?🙂 ale dakujem este raz
@sss2023 odkedy nam vylucili pas a aj som som v case mojho zufalstva, ze on pas uuuuurcite ma, natrafila na kopu mamin, ktorych deti tiez boli “jasny autista” a nakoniec su uplne ok, tak som sa rozhodla, ze z casu na cas niekomu napisem o nasim pripade, lebo tu clovek cita v 99,9% len tie pripady, kedy sa to potvrdilo. Uz sa nam asi nikomu nechce verejne pisat, ze to dopadlo super (alebo uz sem tie maminy mozno potom ani nechodia).
Ja som nasho extremne pozorovala, ale ano, on bol naozaj velmi nestandarny vo vyvoji🤷🏻♀️ Podla mna vobec nevadi, ze neukaze v knihe, ide o to, ci rozumie co chces a komunikuje tym,ze ti to ukaze. Hoc aj na plysaka/vonku v realite. Kamosky som sa pr pytala ci ich syn zdielal tym ukazovanim, ze uvidi, umaze, pozrie na cloveka. A ona, ze ved jej syn nikdy neukazoval prstom a malokedy na nu pozrel🙈 Tiez je zdravy. Napr nas doteraz povie aha/pozri sa 1000x za den, ale nekukne na cloveka pri tom😁 Proste kym nerozpraval, tak sme nemali ako na to prist, ze to jeho ukazovanie na 100 veci denne je zdielanie, ked spatnu vazbu neocakaval🙈
@sss2023 on do 23 mes.slabota, tak do 20slov. Za slova sa rataju aj citoslovcia alebo zaciatocne slabiky slov (ba =balon, brrrrm = auto…), ak tym dieta oznacuje konkretnu vec. Od cc 21-23.mesiaca nastal boom. Az v 21 mes.zacal po nas skusat opakovat slova, potom to uz slo tak, ze najskor co tyzden to nove slovo -dve, zrazi do tyzdna aj 7slov novych co den-dva to slovo - slova…, v 2rokoch som mu to pocitala a vedel pribl.70-80 slov. Mesiac po 1.narodeninach zacal spajat do 2slovnych viet. Teraz ma 2r a 8 mes a povie aj 7-8 slovnu vetu, ale az okolo 2,5 r mu zacala posrupne nabiehat gramatika. Teraz prednedavno
zacal pouzivat zvratne zamena, uz pekne tvori vety aj s “lebo, aby, pretoze…”, veeeeeeela sa pyta “preco” a v reci zrazu paradne vidiet, ako mu to brutal mysli 🙂 Vie uplne ze spwkulovat, snazi sa nas nachytat, prekabatit… 😁 Ale napr tiez v komunikacii ma od isteho veku (18-20mesiacov…?) dieta prezerat knizky s tym, ze ukaze na objekt svojho zaujmu a spytavo pozrie na teba, ze co to je - tym si obohacuje slovnu zasobu. Nas toto nikdy nerobil a teda uz v 1,5 r vedel aj take, ze som mu zo srandy pri inihe o farme povedala: ukaz hrable/motyku/ryl a on vedel😁 nvm odkial, ja som sa to naucila az v puberte na zahrade pri pracach ako co vyzera 😂
@dotka04 dakujem...nas maly akoo vobec neopakuje po nas slova ani zvieratka ako robia proste ja mu to miliom krat za den poviem a nic 🫤 vie akurat opicu zacne si buchat po hlave lebo som mu to tak parkrat ukazala ...teraz na všetko hovori dadada pozera na mna a akokeby sa hadal so mnou v tej jeho reci a caka na moju odozvu ze akoze tiez sa rozculujem a takto sa "hadame" a on sa smeje medzito 😀 povie akurat tak wow ked mu ja poviem ze woow ked sa mi zda nieco zaujimave tak zopakuje, ale samozrejme len ked on chce 🙂 alebo pride za tatom za nim do izby pootvori dvere a opyta sa Dada? A caka na odozvu ...takze neviem no ako s tou rečou či už riesiť nieco alebo cakat. Kamoskin syncek ma uz 2 roky a 3 mesiace a nerozprava, a len teraz prednedavnom si robila termin u logopedicky a dostala ho o 6 mesiacov 🤦🏽♀️
Co sa tyka tej knihy tak on sa niekedy pozre na mna pri tom ze akoze co to je alebo pri takej knizke co vydava zvuky ze mam ja stlacit ...ale niekedy vobec len si listuje a "cita si" ...vacsinou stale ukazuje a auta a psov. Ja uz aj ked sme niekde v kutiku detskom alebo vonku strasne pozorujem ine deti a porovnavam, tipujem kolko by mohli mat mesiacov, ze uz rozpravaju nieco ze sa tak a tak hraju alebo ako sa pozeraju na rodicov....no preskakuje ma kvalitne ale tak bojim sa ze nieco podcenim alebo co...aj ked co ma byt bude a nezmenim to 🤷🏽♀️
Môj to robil tiež...on stále musel mať v ruke taky detský plastový príbor...vtedy sme sa tomu smiali...neskôr nie...je autista .