17 mesačná nechce poobede spať. Čo máme robiť?

vierasab
27. feb 2011

Ahojte babulky, potrebovala by som poradiť. Mám 17 mesačnú dcérku. Vždy sme spinkávali poobede, tak okolo 13 tej tie dve hodiny. Vždy ten istý rituál. Upratať hračky, obedík, vykakať a do postielky. Už týždeň mám naša malá vystrája....nie a nie spinkať. Na také malá decko sa mi zdá, že ešte by mala spávať poobede. Skúšali sme už všetko, na rukách, nechať vyplakať....proste všetko normálne. Ale nič. V noci spinká od 8hod do tej siedmej ráno. Už sme zúfalí, lebo to bol náš čas obeda a trochu kľudu. Teraz keď nespinkáva poobede, je už o 17tej hotová, a len tak tak ju donútime hajať aspoň na 18.30, aby nám spala v noci. Už som zúfalá prosím poradte....dakujem

januarova
27. feb 2011

a ked ti nezaspi cez den, ked by si ju ulozila skor na nocny spanok, povedzme o 18-tej? neskusala si? a podla vlastnej skusenosti dieta sa neda donutit spat 😒 , oci jej nezalepis 😅

bosoriak
27. feb 2011

@vierasab Poznam ten pocit, ked si dieta zrazu zmysli, ze nebude spat cez obed. Ty uz nastavena na chvilku kludu a ona nic. Nepotesim ta, nedonutis ju spat nijako. Tiez by som ju skusila dat spat skor vecer, nech nejde spat uplne vystavena, skus uz o tej 18.00, mozno uz o 17.30. Neboj sa toho, ze sa za chvilu zobudi, podla mna ude dobre spinkat v noci.
A mozno to prejde, moja dcera ma tiez take dni, ked proste nespi cez obed, akurat ona uz vydrzi az do vecera, takze ja vyzeram adekvatne tomu 😀 Ale zatial je to len parkrat do mesiaca, tak pevne verim, ze este co-to pospi cez obed.
Drzim palce.

lenkabuckova
27. feb 2011

@vierasab to chce len pevne nervy a zvyknuť si. Ja som mala to isté s dcerkou, tiež mi asi zhruba v takom veku prestala spavať poobede. Tiež bývala už skoro hotová musela som ju udržať hore, aby spinkala celu noc. Zvykli sme si a do dnešneho dňa nespava poobede. Vydrží celý deň na nohach. Ani v škôlke nechcela spinkavať, že ona spí len ked je tma vonku, tak sa o to viackrat nepokúšali ani v škôlke, ticho ležkala a bolo dobre. Ma ešťe dudlík, lebo ak nie možno je to aj tým. Moja prestala asi preto spávať poobede, som jej zrušila vtedy uplne dudel a asi to bolo tým.

simi251
27. feb 2011

Moj syncek spaval asi do 2 a pol roka a ked spavat prestal, tak sme boli radi. A to preto, ze predtym vzdy zaspal okolo 14 poobede a spal aj 2 hodiny a nedal sa zobudit. Potom ale jasne ze nechcel ist spat vecer skor ako o 23. hod. Ked prestal poobede spavat, zacal chodit spinkat vecer okolo 20 hod. Jediny problem bol v tom, ze ked nastupil do skolky, on nechcel ani len vojst poobede do tej miestnosti, kde mali deticky spavat. A preto mohol chodit do skolky len na pol dna A to bola skoda. Ucitelky mi jednoducho povedali, ze ked nechce ani lezat, nemoze tam zostat. Nastastie potom sme odisli do FR a tu su podmienky v skolkach ine, deti sa neprezliekaju do pyzama a mali take zinenky a tam si lahnu a ktore dieta chce, moze si pospat. A v poslednom rocniku skolky uz deti ani neoddychuju.

A tak ako napisala bosoriak, ak sa mala rozhodla ze spat nebude, nedonuts ju nijako.

kaja73
27. feb 2011

@vierasab V nasej sukromnej skupine o spanku deti mamičky bežne na noc deti ukladaju už okolo 17,30 a rano sa budia tak, ako ked chodili spat o 19h či 20h.Ranny budiček ma vačšina malych deti nastaveny,bez ohladu na to kedy idu spat.Skus ju nedržat hore večer nasilu a ulož ju proste spat skor.Ved uvidis po cca tyždni čo sa z toho vyvinie.Ak začne mat deficit spanku, tak by ti totiž upadnut do chronickej nevyspatosti a potom sa začne aj v noci často budit.

simi251
27. feb 2011

@kaja73 V tomto s Tebou suhlasim aj ja. DRzat dieta nasilu hore, moze vyvolat este vacsi nepokoj v noci. Ale kazde dieta je ine. Treba asi skusit viac sposobov a ja osobne som vzdy respektovala potreby mojho syna co sa tyka spanku, nedrzala so sa presneho rozvrhu hodin a oplatilo sa, noci boli vzdy kompletne prespane...hihi

babulka123
27. feb 2011

ahojte.. ja som pred casom pisala nieco podobne.. Nasa Ninka tiez zacala mat par krat do mesiaca den kedy proste na obed nespi.. u nas "vyhoda" je v tom ze ja ju dam do postielky a ona sa tam tie 2 hod.gula a vyprava si , a hra sa s babikou ale je tichucko neplace.. tak to beriem tak ze aj ked nespi tak aspon oddychuje.. v takychot dnoch ked nespi tak vecer ide spat okolo pol 7 , 7... a je pohoda, vacsinou zaspii hned a spi v pohode celu noc.
ked spi cez obed tak si potiahne tie 2.5 hod. , v podstate ju ukladam vzdy okolo 12.. a v nasom pripade najneskor o 3 ju budim.. ja viem ze to asi nieje moc dobre, budit ju ale obavam sa ze keby som ju nechala spat dokedy bude chciet tak vecer by bol veeelky problem , takto aj ked spi poobede tak vecer okolo 8 je v postielke a znova ona si este vyprava a hra sa a zaspi cca do tej hodinky sama.. tak skus.. ako napisali baby, neprinutis ju .. ja som sa s tym uz zmierila..

pytala som sa na to aj kamosky co robi v skolke a hovorila mi ze dieta by malo byt ukladane na spanok ale ked nepsi , tak nech aspon nejako oddychuje..

a este jedna vec, nam pomohlo aj to ze som jej na noc prestala stahovat zaluzie, a tym padom sa zobudi rano skor , inak spavala do 9 rano .. a veeela chodime von, a bez kocika.. skus ju nejako unavit.. = motorka -odrazadlo, pesi..

ani3012
27. feb 2011

@vierasab
kamoška toto dnes hodila na FB:

ŠTVRTÉ OBDOBIE: Spánok medzi 18. mesiacmi a troma rokmi

Nočný spánok je v prvých štyroch hodinách tvrdý a pomalý. Potom nastáva etapa spánku, keď dieťa bez toho, aby sa zobudilo, môže plakať, vzlykať a byť rozrušené.

V tomto období vykazuje dieťa veľkú psychologickú nestabilitu:

* je rozrušené zo získavania samostatnosti a objavovania sveta,
* je nespokojné a nepokojné z poznávania vlastných hraníc a závislostí,
* začína protirečiť (známe “nie”)

Často konštatujeme poruchy spánku a zaspávania:

* dieťa kladie odpor pri ukladaní na spánok,
* má spánkové fóbie (zasvietené svetlo – otvorené dvere)
* potrebuje mať svoj rytmus zaspávania (cmúľanie palca, kolísanie)

V tejto etape vývoja spánku dbajte na dodržiavanie vlastného rytmu dieťaťa, ale uprednostňujte siestu čo najdlhšie, ako je to možné.

Pozor na pozeranie televízie!

Buďte pozorný na potreby dieťaťa, pomáhajte mu ich poznať a pomôžte mu, aby sa samo stalo “tvorcom” svojho spánku.

ani3012
27. feb 2011

@vierasab joj! som zle pozrela,ty máš problém s poobedným spánkom...detičky máme približne v rovnakom veku a čo viem,dievčatá už tiež niektoré nedávajú deti po obede spinkať,lebo proste nechcú...tak si užívaj,že aspoň večer ti pekne zaspí 😉

babulka123
27. feb 2011

@ani3012 super.. .dakujem
inak ja som si vsimla ze u nas asi 3 tt je vecer problem so zaspavanim.. resp. doteraz to bolo tak ze som ju dala do postielky, dala caj , pusu , papa a mala bola ticho , kecala si , a zaspala.. teraz asi mesiac dozadu najprv asi 15 min vykrikuje mami mami, neplace ale ako keby mrnci , alebo .. si tym stereotypnym hovorenim si sa ukludnovala alebo co . samozrjeme ze tma chodim , porozpravame sa, a tak .. ked chce pit dostane, ked chce pusu dostatne, a po 15 min ako keby utalo, este sa porozparava s babikou a zaspi.. pripisovala som to chorobe, ze sme spavali spolu .. ale asi to bude tou zmenou ..

ani3012
27. feb 2011

@babulka123 choroba dokáže strašne rozladiť zaspávanie a spánok dieťaťa..synovec zaspával odmalička sám(nebol kojený) a po 15 mesiacoch ,keď bol prvý krát hospitalizovaný,tak už bol problém so spánkom.

ani3012
27. feb 2011

@babulka123

ale aj malá je taká,že blaboce a vykríka ak má spať ,ale ja k nej nemôžem ísť,lebo potom by vyliezala z postieĺky,robila na mňa opičky (a to ja milujem 😵 ) alebo by sa rozplakala mooooc,čo zase mi je ľúto...ale najnovšie potvorka má,že kričí "kakali" a to viem,že chce ísť na nočník..väčšinou sa aj vyciká,ale to tak,že akoby tam trpaslík napľul..samozrejme,čaká pochvalu a takto si to zaspávanie predlžuje 😀

babulka123
27. feb 2011

@ani3012 heheheh aka je vynaliezava ta tvoja babulka.. hehehe sa mi to paci.. vie ako na teba.. heheh

nasa Ninka je naucena od malicka spat sama, ani raz nespala tak ze s nami celu noc, od 6 tt je sama v izbe.. ale ked je chora a ma vysoke teploty alebo laryngitidu tak spavam s nou v jej izbe {mam tam roztahovaciu postel} no a par dni potom ako sa vyzdravie ide spat do svojej postielky a to su teda nervy ... ale vacsinou tak 3 dni a je dobre.. ale teraz je to uz mesiac.. takze to bude asi nejakym obdobim.. skusim jej zajtra zaznut malu lampicku ci to nepomoze.. a to si ani nechcem predstavit co bude ked ju dame na velku postel to uz neviem ako ju tam udrzim .. zaspava od 6 mesicacov uplne sama..
ozaj a vy ste uz bez plienky??? ja sa na to stale len chystam .. sakra..

ani3012
27. feb 2011

@babulka123 cez deň sme úplne,noc ešte neriskujem...určite,keby som ju každé dve tri hodinky dala na nočník,tak by vydržala suchá do rána,ale som lenivá behať do detskej 😝
a to si neviem predstaviť ani ja..má síce väčšiu posteľku 70*140 cm,takže zatiaľ neriešim,ale keby mala už spávať na veľkej,tak by prišla minimálne 50 krát za nami...som si teraz spomenula na jedno zaspávanie....tak všade tichúčko,malá v postieľke ,keď počujem ťap-ťap-ťap.....som si myslela ,že u horných susedov asi majú návštevu (v činžiaku je všetko dosť počuť),keď to zrazu slníčko vykúklo spoza rohu 😀 ..ona sa normálne zvalila do sedačky,čo máme pri postieľke a tak sa dostala von...tak sa to opakovala asi 15 krát,keď som si povedala,načo sa jedovať... odtiahla som teda sedačku a už nevylieza 😎

jankagun
25. sep 2013

ahojte,nasa spavala do cca 1,5roku 2x denne a potom zrazu nic,vobec sa jej nechcelo ani 1x,a tak sme zaviedli ritual ked ide na obed spat,ze jej porozpravam rozpravku ale ju nedokoncim a poviem jej (teraz ma 2roky) ze ked sa vybuva tak dokoncime rozpravku.no a spime aj 3hodinky 🙂

darzneba
25. sep 2013

nasa najstarsia nespavala od roka, a doktorka vravela ze proste su deti co nepotrebiuju. Dokonca ani v skolke nikdy nezaspala, vzdy kopala nohami a mrvila sa. Dvaja mladsi spali az do skolky a aj v skolke vzdy zaspali ajked nechceli. Je to typ dietata

lucia006
25. sep 2013

Ja viem iba z rozpravania mojej mamky,ze moja segra od 12mesiacov nespavala vobec poobede 😒 takze asi sa len stym zmierit,akebo mozno je to len pardnovy strajk, 😉