16 mesačné dieťa nič nehovorí

4. jún 2020

Ahojte mamičky mam 16 mesačnú dcérku ktorá ešte nič nehovorí, vie povedať iba mama, baba, vie napodobniť vtáčika, vie povedať ako robí kozička, a kravička. Nevie povedať že nie , iba to ukáže a nevie povedať ano iba to ukáže.Ak niečo chce tak ma ťaha za ruku a ukazuje nato čo chce. Co sa týka ukazovania vie ukazať kde ma hlavku, vlasky,kolienko, bruško, nozky.Vie ukazať aká velká vyrastie. Ako ju mam motivovať aby začala hovoriť viac slov? Vaše deti hovoria niečo v 16 mesiacoch?

jeanne14
4. jún 2020

Môj syn začal hovoriť po 2. narodeninách, aj to iba jeho hatlaniny. 2r mal v októbri, teraz v marci sa zo dňa na deň riadne rozkecal.

eliska13
4. jún 2020

Nijako iba s ňou veľa rozprávaj, čítaj ukazuj v knižke ona má svoj čas.Ved 16 m je ešte málo.

mogaa
4. jún 2020

Naša má tieť 2roky a 4mesiace a hovorí len niečo- také tie základné slová, mama,baba. daj, ham, nechce, nejde,ahoj, čau....občas niečo zopakuje a inak len hatlaninka....každé dieťa ide svojim tempom a robí to čo v danej chvíly zvláda.....sú deti čo sú šikovnejšie v reči, iné v porozumení a ďaľšie sú oveľa zdatnejšie motoricky.....okolo tretieho roku sa to vyrovnáva, takže je uplne jedno v čom je diaťa aktuálne "šikovnejšie", tie čo nerozprávajú sa rozrozprávajú a tie nemotornejšie budú fyzicky zdatnejšie a aj tie čo určité veci zatiaľ nechápu - ich pochopia(napr.plienky)

heln
4. jún 2020

Pokiaľ ti rozumie, nevidím problém. Ty s ňou veľa rozprávaj, ukazuj jej knižky, obrázky, vonku kvietky, hocičo, všetko verbálne komentuj, Existuje aj posunková reč pre batoľatá, môžeš ísť aj touto cestou. Časom sa rozrozpráva.

tinapa
4. jún 2020

Veľa jej rozprávaj, všetko, čo robíš komentuj, čítaj rozprávky, spievaj jej pesničky, riekanky..chytí sa. A najhlavnejšie- prestaň počúvať reči všetkých okolo, že by už mala a prečo tak málo..to ťa deptá najviac, že?

h2
4. jún 2020

Veď ešte nemá ani rok a pol, tak nečakaj, že bude rozprávať vo vetách. Je to ešte v tomto veku úplne v poriadku.

adamadent
4. jún 2020

Mne to príde adekvátne veku... Dôležitejsie je aby dieťa rozumelo, keď si utvrdi základné názvy rozkeca sa. Rozpráva sa s ňou, opisuj činnosti, daj jej úlohu aby niečo doniesla. Atd

mima77777
4. jún 2020

My mame 20 mes.chlapca a tiez nic nehovori...dokonca ani e,ci mu😀len mama,baba,ked sa podari,tak tata..tiez mi vezme ruku a ukazuje co chce,sem tam hlavkou pokyve,ze nie al.ano,ale velmi sa mu nechce. Tiez ma to sem tam trapi,ked som v parku al.volam s kamoskami,ale ta co uz. Urcite sa raz rozkeca 100%,len teraz to je tazsie "porozumiet"😁

vinetuu
4. jún 2020

Niet co riesit. mas uplne zdrave dietatko 🙂 uzivaj si to ... vidis ze ti rozumie tak to je v pohode. Maximalne sa mozes tvarit ze jej nerozumies, ked ta niekam taha aby si ju nejak donutila to povedat, ale by som to neriesila, super ze uz hovori mama etc.

miruslb
4. jún 2020

Ahoj, ja keď som zbadala, že už sa pomaly začína púšťať do rozprávania, začala som od nej vyžadovať spätnú väzbu. Ja som jej neustále niečo rozprávala. Aj úplné somariny, komentovala som naozaj všetko. A keď som nevedela /nemala o čom, tak som spievala. A to aj vonku. Hocikedy, hocikde. A napr, boli sme vonku, zbadali sme vtáčika, hneď som ju na neho upozornila, ukázala, pomenovala a pýtala sa jej naspäť. Napr:"aha, vtáčik". Čo je tam? Vtáčik. A znovu, čo je tam? A čakala som nejaký náznak opakovania po mne. Bolo to mega úspešné, dnes má čerstvé 2 roky a rozpráva všetko, plus spieva pár piesní. Ale ako vravím, mne sa ústa nezavreli a vyžadovať od dieťatka spätnú väzbu. Jasné, že neodpovie stále a hneď, ale ono to pomaly pôjde

deti95060810
4. jún 2020

kľud maminka...môj syn začal rozprávať až vo veku 2,5 r. A Huba sa mu už nezavrie.... je dospelý, skončil už aj VŠ....😉

mogaa
4. jún 2020

Inak našej sa huba nezavrie😉má 2,4roka a potrebu komunikovať úžasnú.....naša kominukácia keď jej niečo padne vyzerá asi takto :bla-bla-bla BUM bla-bla-bla NENI (to bla bla bla sú jej hatlaninky)- takže takto mi povie že jej niečo spadlo a nemá to🙂 teraz vo velkom používa JA a MOJ🙂všetko len ja-ja-ja(chce robiť sama) a MOJ(všetko je jej)😉každá žena je mama a muž dede😉sem tam už povie teta(ale len výnimočne, ak je to žena je mama😉

siska53
4. jún 2020

Hovorili obaja asi ako tvoje..

majamat
4. jún 2020

pokial viem, tak pred 18m viac hovori len minimum deti. a su aj take, co zacnu okolo 3r.