15-mesačné dieťa sa všetkého a všetkých bojí

26. mar 2023

Ahojte, už od cca takého polroka sa moja dcéra bojí veľmi veľa vecí. Začalo to zvieratkami, konkrétne keď videla kravu, tak strašne plakala, hoc bola plastová a vôbec nie živá. Postupne sa veci, kt. sa bála/bojí pridávali a teraz sa to vyhrotilo až do toho, že keď chodí po vonku, tak len sa obzerá kto ide pred ňou, za ňou, vedľa nej.. vidí hoc akú tetu/uja tak hneď chce ísť na ruky, vidí psa za plotom a hoc sme od neho ďaleko, tak hneď plače a chce isť na ruky, keď sme doma a počuje susedovho psa štekať, hneď plače a zas na ruky. Vidí zviera na obale z jedla a hneď mrnčí. Sme same doma a ona počuje vo vedľajšom byte dvere a hneď sa pyta na ruky a bojí sa, že ide niekto ku nám. A veľmi veľa takýchto situacii. Ja neviem… prejde to niekedy vôbec?

dadka128
26. mar 2023

Niektoré deti majú väčšiu tendenciu mať strach alebo prežívať úzkosť, je ešte maličké, skús ísť na vsetko formou hrou , ukazovať mu vselijaké pekné obrázky, robit mu zvuky, srandy, .. urcite to neprišlo len tak muselo byť niečo spúšťačom, hádky, krik, bitka, niečo videlo a silno sa zľaklo, alebo počulo.. mozno by bolo fajn sa obratit na nejaku psychologičku, ta by ťa lepšie naviedla na to, aby si vedela ako a čo máš robiť... moja malá sa strašne bala snehu alebo peny vo vani, ked bol sneh ani na krok von, este ze sme ho tolko nemali.. uz na druhy rok to prešlo samo.. tak som to ani neriesila .. ale ak by sa to dlhodobo opakovalo, teda ak som to spravne vyciitla z tvojho príspevku, tak by som to riešila, pretoze sa moze neskor začať zajakávať lebo sa z nicoho nič vystrši.. pri placi môže zabiehať ...

Drzim palce..

ariannazara
26. mar 2023

Jasne ze ano, je to len obdobie. Môj tiež také stavy mal 🥲

autor
26. mar 2023

@dadka128 neviem čo by bolo spušťačom..s manželom sa nehádame,máme pokojnu domácnosť,nebijeme sa,hlas nezvyšujeme.. rovnako aj v našej rodine,ktorú navštevujeme… malá telku od narodenia videla len keď som s ňou prechádzala okolo,inak nepozeráme doma vôbec,takže ani tam nemohla vidieť…psycholog u tak maleho dieťaťa keď nevie rozpravať? Vie to vôbec pomôcť?

dadka128
26. mar 2023

Ako som pisala psychologa, ktorí vám pomôže ako s nou pracovať, ktori by mozno uvidel ako by si spravala keď uvidi nove hracky nové obrázky..

larra15
26. mar 2023

Ahoj je to iba obdobie moja keď mala 14 mesiacov tak sa zľakla keď manžel sa rozprával s kamarátom a obidvaja sa silno zasmiali a od vtedy sa bála všetkých chlapov,môjho švagra sa bála ,bála sa aj keď niekto silnejšie kychol, bála sa aj psov keď zaštekali,tak to trvalo 3 mesiace,ale už sa to lepší chodím s ňou vonku až keď je vyspinkaná napana vtedy keď som chodila vonku keď spinkala v kočiari, a keď vstala a uvidela nejakých chlapov tak začala hmkat,že chce ísť na ruky

andreatytler
27. mar 2023

Nas syn sa ako 15 mesacny zacal bat ludi. Dovtedy isiel ku komukolvek a z jedneho dna na druhy sa nikto na neho ani pozriet nesmel. Citil sa trochu bezpecnejsie, ked bol v kociku. Bolo to jeho bezpecne miesto. Skus dat nejaku hracku, vec, ktora bude jeho ochrana aj ked iba placebo, moze fungovat.

seepferdchen
27. mar 2023

Ja by som urcite pockala, niektore deti sa boja, hanbia…. Moj syn bol tiez taky, zvieratiek sa nebal ale bal sa deti, doslova utekal pred nimi…. A teraz sa bez problemom zapoji k cudzim detom… hlavne ju do nicoho netlacte, ono to pride same. Ja ako dieta som bola extremne hanbliva, ked sme mali navstevu lezala som pod kuchynskou lavickou kym neodisla. Teraz som extrovert a bavim sa s hocikim, hocikde o hocicom ;)