15 mesačné dieťa nechodí

5. nov 2021

Ahojte maminky . Poraďte som už trochu vystresovaná. Mám 15 mesačného syna , pri narodení po neurologickom vyšetrení s nálepkou hypotonia. Od 9 mes do 11 sme cvičili vojtovku lebo nestvornozkoval , potom začal , začal sa aj stavať , sadol si keď mal 11 mesiacov . Obchádza nábytok. Ale stále sa nepustí chodiť sám do priestoru . Dokáže sa asi 10krat za deň postaviť z drepu v priestore a stojí , dokáže prejsť asi 5 krokov a potom spadne na zadok . Už mám trosku stres prečo stále nechodí a kedy začne . Chcela by som s ním chodiť na detské cvičenia a ihrisko ale cítim sa blbo keď sa všetci pýtajú že je taký veľký a ešte nechodí. 😥😥😥

e1i
5. nov 2021

Nasa zacala 16m a týždeň. Do 18 m ma cas začať.

pandusica
5. nov 2021

nasa mala 16,5 mesiaca ked zacala teraz ma 18 mesiacov a beha jak dabel😁

eni0307
5. nov 2021

Naša tiež začala len keď mala 18 mesiac.

zuzuliennka1
5. nov 2021

Pokial sa to podchytilo, cvicili ste a doma to sam skusa aspon okolo nabytku, nestresovala by som sa, pusti sa, neskor.
Mala som to so synom takmer rovnako - hypotonicky, vsetky tieto milniky - sed, stvornozky - nabehli neskor, aj chodit zacal trosku neskor, ale rovno sa pustil behat 😁
Ma este z hladiska veku cas, pride to, a som na 100% presvedcena, ze to pride zrazu a rovno stylom, ze ho nedobehnes

autor
5. nov 2021

V rodine ho chcú všetci vodiť za ruky , dostal take to tlačítko že aby začal chodiť . Samozrejme nedovolím vodiť za ruky ani to tlačítko netlačí . Priznávam že raz som skúsila chytiť za ruky a chodil pekne , viem že to je nesprávne ale skúsila som 🙈

anjelicek26
5. nov 2021

Ale ved do 18 mesiacov je to absolutne v poriadku... daj mu cas a nevod ho za ruky, motoricky mu uz vela nechyba...

enoula
5. nov 2021

Do 18m je normálne ak nechodi..ostatni nech si riesia svoje deti a nie cudzie.
Je super, ze chodi kolo nabytku, onedlho sa pusti, ked naberie odvahu. Nedavat ziadne choditko, idealne aj za ruku nevodit, on pride na to sam 🙂

autor
5. nov 2021

Už sme boli u dvoch fyzio . Prvá bola taká prísna tak sme cvičili vojtovku , potom nám to ukončila že už netreba . Ale stále som mala pocit že ešte niečo chyba ,,doladiť” tak sme sli k druhej a hovorila že všetko je ok . Že je veľmi múdry a veľmi veľa slov rozpráva na jeho vek že mame len čakať a dala nám cvičenie na fitlopte. Maminky som tak rada že ste mi toľké komentovali tento príspevok veľmi mi to pomohlo trosku lepšie mysliet 🙏🏻 Ďakujem

nikpa
5. nov 2021

Podľa mňa je na dobrej ceste, daj mu ešte čas.

enoula
5. nov 2021

Ak ste chodili k fyzio, tak urcite vam ukazali cviky, ale aj tu sú pekne popisane
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=273...

sasanka605
5. nov 2021

Ak ma taký vozík na tlačenie tak to mu kludne daj. Toto chôdzi neublíži a naberie istotu.

ailiba
5. nov 2021

Aj ja mam mierne hipotonickeho syna. Začal chodiť týždeň pred 18 mes. Ale celkovo mal posunútu hrubú motoriku. Plazil sa od 8mes do 12 mes, stvornozkoval kým nezačal chodiť. V podstate pekne napredovať, ale všetko mu išlo o dosť pomalšie. A ako som už písala v 18 mes. Začal chodiť a od 20 mes. Už chodí ako profík. Za 3 mesiace bude mať 2 roky a vie chodiť aj 2 hodiny vkuse. Všetky hipotonicke detičky majú pomalší vývin hrubej motoriky. Hlavne je, že ti napreduje. Nechaj ho, keď viac spevní, bude chodiť.

ailiba
5. nov 2021

To je len trosku slabšie telíčko, s rozumom a jemnou motorkou to nič nemá. Všetko postupne doženie. Môj syn je taky istý prípad. Hlavne malého nenut, keď bude pripravený, začne chodiť.

zuzkagg
5. nov 2021

@sasanka605 vozík na tlačenie je podobne zlo ako choditko, rozhodne ho netreba dávať, ak nechceme dieťatku viac uškodiť ako pomôcť.
Súhlasím s tým, že dnes už sa hovorí, že je úplne v poriadku, ak začne chodiť do 18m, ak ste boli aj u fyzio a bolo všetko oki, tak by som sa nestresovala.

luccckac
5. nov 2021

Moja dcérka ma takisto 15 mesiacov a nechodí, dokonca neštvornožkuje, presúva sa po zadku. Tiež navštevujeme fyzioterapeutku a cvičíme doma, mala som veľké obavy, no aj pediatrička, aj fyzio ma upokojili, že to príde, okrem diastázy na brušku je inak v poriadku, tak uvidíme, kedy to príde ☺️

margaretka_
5. nov 2021

Do 18 mesicov je to este uplne normalne ak nechodi. Ak chodi okolo nábytku a vie sa postavit v priestore, tak to uz je uplne ok podla mna. Niektore deti potrebuju nadobudnut vacsiu istotu, kym sa same pustia do priestoru 🙂

sasanka605
5. nov 2021

@zuzkagg neviem co je choditko ale vozík je to iste ako ked sa drží nábytku akurat je v priestore. Ani fyzio na tom nevidí nic zle.

zuzanaete
5. nov 2021

Do 18 mesiacov ma cas. Ostatnych jednym uchom dnu, druhym von. Mladsi zacal chodit, ked mal 16,5 mesiaca a je pohybovo zdatnejsi ako starsi, ktory zacal chodit skor. Ked si bude hladat pracu, tak nikto nebude riesit, ze kedy zacal chodit. 🙂

zuzanaete
5. nov 2021

@sasanka605 Ked sa dieta drzi nabytku, tak je vystrete a chodi do boku, co je tiez dolezite. Ked pred sebou nieco tlaci, tak je v predklone.

1aduliatko1
5. nov 2021

môj mladší bol zdravý bez nejakej diagnózy a začal chodiť až v 14 tich mesiacoch, bol lenivý

zuzkagg
5. nov 2021

@sasanka605 nie je to to iste, pretože pri nábytku chodí do boku a pri tlačítku je v predklone a zapája úplne iné svaly. Veľmi pekne je vysvetlené na priložených foto, že tlačítko rozhodne nie je dobre

0ria0
5. nov 2021

každí dieťa sa vyvíja inak a po svojom 🙂 treba malému šikovníčkovi dať len čas a priestor nech to zvládne sám. vidíš aj fyzio ti povedala, že je všetko ok 🙂

tani777
5. nov 2021

Ked sa vie postavit v priestore a prejst par krokov,mozno je to len "psychicke",ze on este potrebuje chvilu na to,aby nabral istotu..inak ma naozaj cas. Moja starsia ani nemala "nalepku" hypotonicka,nikdy sme u ziadnej fyzio neboli ani to neriesili,ale zacala chodit, ked mala 17.5m..

nwnw
5. nov 2021

Kludne chod na detske cvicenie, tam ho deti fakt potiahnu. Bude mat motivaciu.

tara42
5. nov 2021

Moja zacala pekne chodit az v 16m a tiez je bez diagnozy. Poznam jedno dievcatko ktore ma 15m a este ani krok nespravilo. Oni tiez s nou cvicia od narodenia. Rozbehne sa, neboj sa.

lucylliana
5. nov 2021

Neboj sa pri to akú mal diagnózu a ako dte museli cvičiť a snažiť sa o každý pokrok je šikovný. Vôbec nevadí že ešte nechodí spraví pár krokov a to mu zatiaľ stačí. Vie sa pekne postaviť, keď bude pripravený správy viac ako pár krokov. Treba ho však pochváliť za každý pokrok, a povzbudzovať ho

andreatytler
6. nov 2021

No vidis... tvoj nechodi ale rozprava... nas je to uplne naopak. Nas 2 rocny beha ako sarkan ale nerozprava... teda zacal asi pred 2 tyzdnami ale velmi opatre (tak nejak ako to ma tvoj s chodzou). Skus sa nestresovat koli tomu co si ludia myslia a kludne chodte vsade kam chces. Ja vzdy len jednoducho s usmevom vysvetlim ze este nerozprava ak sa mu niekto prihovori a ocakava odpoved.
Citala som ze ak deti zacnu chodit neskor, tak im dlhsie trva sa pustit do priestoru, lebo su uz rozumne na to si uvedomit ze mozu spadnut.