Ahojte su tu mamky deti, ktore vobec neinklinuju ku kniham ? Teda snazim sa skoro 14m drobca motivovat aby mi v knihe pekne ukazoval a zacal rozpravat (Kniha - Kupko sa uci rozpravat a pod..) obcas ukaze na hava a babo ale po cca 1min nuda a ide radsej behat alebo sa hrat autickom.
Hovori len tatata a mamama a viu viu (hasici) inak nic a pyta si veci rukami.. este nie samostatne prstekom..
Snazim sa aby si veci dokoncil (vlozit vsetky vkladacky npr. a potom vstat od hracky) ale ak ho stopnem aby neodbiehal tak hisak a zlost ze som daco zakazala.
Docela si pridem neschopne... ine maminy v mojom okoli to maju skor naopak (deti radi citaju a listuju v knihach..ukazuju..hovoria ..opakuju) tak som neista.
moja ma 8 a este jedinu knihu som jej neprecitala .. ona to nikdy nemala rada.. cita si teraz sama .. ale ona nemala ani tv rada a ani pocuvane nic. proste nieje rozpravkova
Je úplne absurdné ze ho nútiš dokončiť vkladačky a držiš ho nasilu aj keď sa už chce hrať s niečím iným... to som ešte nepočula o tejto praktike🤔🤔
Môj má dva roky a neopakuje... Sú to detičky, nie cvičené opice ...
@ligyakovak_gmail bože to čo robíš? Vychovávas dieťa alebo to je nejaký projekt? Dieťa má mat z hry radosť a potešenie a nie byt nútene do niečoho
Nechaj ho nech má radosť zo života
Niektoré deti objavia caro kníh až okolo 3 rokov
@ligyakovak_gmail syn má takmer 3 roky a knihy má na háku, minimálny čas im venuje. Jediné, čo ho zaujíma sú autá a vlaky. V 14mesiacoch povedal iba hm a nepýtal si nič.
Tak môj syn v 14 mesiacoch knihy miloval...obzierat 🤣 Kopa z nich vyzerá akoby som ich nasla v daždi pri ceste. Cielene čakal, kedy sa minutu nepozrem a už som ho len nasla prezuvat😅
@pribinak no ukludnime sa :D ..nikde nie je napisane ze ho nieco nutim robit ..len ze sa snazim. AK nevies ako moje snazenie vyzera tak sa k tomu nevyjadruh takymto stylom. Moje dieta nie je "projekt" ale normalne sa mu venujem
Ahoj, ja som tiež rozmýšľala minule, že odkedy sa deťom napr na dobrú noc čítajú knihy. Potom som čítala jeden rozhovor s psychologickou, že deti si v tomto veku iba listu ju, zoznamujú sa s knihou. Treba knihy s veľa obrázkami, minimum textu, keď dieťa nezaujme, tak ísť hneď na ďalšiu stranu, v podstate na každej strane byt par sekúnd. Teraz ma malý 18 mesiacov a ten čas sa predlžuje. Ale je to úplne normálne. Zopár veci ukáže, niečo vie podľa obrázku urobiť (pobuchaj po vajíčku na obrázku a pod), no a to je všetko 😁
@domak2 :D hah ano toto verne poznam.. somarske uska vsade a to tie knihy maju snad pol cm
@snehulak77 jaj tak, takto som sa na to nepozerala dakujem
@ligyakovak_gmail a tie knižky a posuvnými časťami si skúšala? Nášmu sa veľmi páčia.
@ligyakovak_gmail kladies na neho priveľké nároky, nemôžeš čakať od 14 mesacneho dieťaťa aby ho niečo bavilo viac ako chvílku, nedokážu sa ešte sústrediť na jednu vec dlhšie aby ju dokončilo. Nemáš cvičenu opičku ale dieťa. S rozprávaním je to v poriadku, niektoré deti v jeho veku ešte len začínajú citoslovce a ani rodičov neoslovuju.
Hlasim sa 😂 moju malu vobec nezaujimali.. nikdy..Este aj ako 3 rocna ked videla ze idem k nej s knihou bud utiekla, zacala protestovat..ked som knihu stihla otvorit hned mi ju zavrela a niekam odniesla/skryla.. Ked uz lezala v posteli a vyskusala som jej z “bezpecnej” vzdialenosti citat, tak si proste zapchala usi 🤷♀️ uz ma 10 rokov a prave riesime povinne citanie a teda je to pre nu ako trest 😂
Tvoj je este malinky.. casom si mozno knihy oblubi 🙂 sanca tam este je 🙂
@ligyakovak_gmail boze moj taketo debiliny riesite?To naozaj ?Ludia maju ine trapenia a vas trapi takto blbovina?
@ligyakovak_gmail nas je knihomol (5r) a citali sme mu tak od cca 10 mesiacov. Vtedy rad cital take pohyblive knizky,kde bud ty alebo dieta posuva prstom. Je tam malo textu a na kazdej stranke sa nieco zaujimave dialo.
@ligyakovak_gmail každé dieta je ine, vobec sa tym netráp, mojmu sme citali tak od ôsmeho mesiaca, no citali ako citali najprv len my ukazovali a opisovali, potom on ukazoval, jeho to strasne bavilo aj tie ako Rok v lese/na dedine/v čarovnej krajine dokázal pri tom presedíte aj hodinu…ale rozprávky počúvať absolutne, len kadejake encyklopédie
nie vsetky deti musia bavit knihy, mojho syna tiez nezaujimali, maximalne tak ozuzlat ich…
zaspava odmalicka v uplnom tichu, ziadne rozpravky, ani kniha, ani spamati, proste ticho a tma…
bavia ho ine veci - auta, vlaky, stavebnice, lego
@ligyakovak_gmail mudis ist jeho tempom, nie svojim..ono chyba je asi aj to, ze mas na to cas, tak prilis analyzujes. Ja cas nemam, mam rovnako stareho syna. Ukazuje celou rukou, opakuje zvuky tych zvierat ktore pozna aj nazivo :D. proste uci sa zachodu a za ucasti celej rodiny pri beznych cinnostiach..nestiham si sadnut a ukazovat knizku, obcas sa hrame s kockami ake to je ozaj vsetko.
Ja som mojej citala knizky od 3 mesiacov, samozrejme leporelo obrazkove a vymyslala som si k tomu text. Teraz ma 10 mesiacov a vecer sa uz natahuje na knizku na dobru noc (obrazkovu s 1 riadkom textu na stranu). Leporela miluje, stale sa s nimi hra, obzera obrazky, uprednostnuje pred inymi hrackami. Myslim si ze he to velmi individualne.
Nerob to nasilu, moj ma 2 roky a az teraz mu citam. Starsi tiez velmi v knihe neukazoval, mladsieho to bavilo vuac. Chyti ho to, neboj
Knihu mu nechaj listovat, ten Kubko ma hrube strany, to bude vediet aj sam. Strany bude preskakovat, vracat sa k tym, co ho zaujmu. Niekedy preleti knizku za 20 sekund. Inokedy vydrzi dlhsie. Nehovorit mu povely ako povedz, zopakuj. Mne sa osvedcilo menit knihy. Cast mame schovanu v skrinke, cast na policke. Ked ho tie na policke nebavia, vymenim ich s tymi v skrinke a zase chce par dni len citat a citat. Omrzia ho a opat knihy vymenim. A mame kniby vsade. Nech o ne "zakopava". A k dokonceniu ulohy, vela od neho chces 🙂. Moze a bude odbehovat. Je to v poriadku. Cas na sustredenie by mal rast vekom.
@ligyakovak_gmail Moje dieta rozprava asi od 1,5 roka. Teraz ma 3,5 a rozprava od rana do vecera. Vies kolko rozoravok som docitala do konca? Nula. Max tak riekanku. O knihy nejavy zaujem, ale slovnu zasobu ma velmi siroku. Netrap sa knihami, nie kazde dieta je knihomol.
Môj starsi syn miloval knihy od troch mesiacov, druhý sa chytil až v dvoch rokoch, takže daj tomu čas. knihy mu ponukaj, hľadajte, ktorá ho zaujme, ale netlač na neho. S mladsim sme si cestu ku knihám nasli cez také, kde mohol stláčať gombíky a kniha vydávala zvuky (myslím, ze to je presný opak všetkého montesorri, ešte že toto ja neriešim).
A k tej trpezlivosti - starší syn bol taký, že keď sa mu niečo nedarilo, hned plac a odsúvanie hračky. Kreslenie bolo o tom, že ja som kreslila, keď som ho pobádala, nech si kresli aj on, hneď mrncal a jedoval sa. O samostatnom jedení radšej pomlcim. Keď nastupoval do škôlky, mala som obavy, že čo si učiteľky pomyslia, že ani farbičku nevie poriadne chytit do ruky, nevie sa sám najesť (lebo sa mu nechce podotýkam) No ale tá škôlka mu neskutočne pomohla, čo sa samostatnosti, sústredenia a nejakého detského potrpenia týka.
Všetko to chce čas, každé dieťa je iné. Neporovnaj ho zbytočne s inými a netlač na pílu.
@ligyakovak_gmail mozno by si mala zacat citat ty, aspon by si nenapisala, ze Kupko a hisak
@ligyakovak_gmail moj ma 18 mes a vobec ma nenecha mu citat knizku. Jeho to este nezaujima pocuvat pribeh. On chce ukazovat na obrazky a mat interakciu so mnou. A je to tak ok. Este sa mu raz nacitam….Netlacim nanho, skor pozitivne motivujem aby nieco nove skusil. Aj mna zvykne prestat bavit youtube video v polke a chcem ho vypnut. Tak vypnem. Neboj este ma cas. Kazdeho zaujima nieco ine a pri niecom inom obsedi Jozko a pri inom zas Ferko. Mate cas.
@ligyakovak_gmail Strasne riesis!
hisak, kupko... knihy radšej zober do ruky ty. Dieťa spochybňuješ zbytočne, popracuj na sebe.
@ligyakovak_gmail
1. Mám 43 a nenávidím knihy a čítanie, tvoj má 14 mesiacov!!!!! A čo. To je povinnosť čítať rád? Alebo treba ísť silou mocou podľa nejakých dokonalých tabuliek? Alebo mi ideme rovno hľadať diagnozu lebo nechce čítať, určite mu niečo je!🤮
2. Zober si ty radsej slovencinu do ruky. Tam bude z toho väčší osoh.
@ligyakovak_gmail
nemyslis vazne! To on ti v 14 mesiacoch este nevie odrecitovat Žiabiatko?? A pri vkladackach a knizkach ti neobsedi? No si hrozna neschopacka!
😂🤪 A teraz vazne 🙂
Mas super zdraveho, sikovneho chlapceka 🙂
kamaratkin syn uz vedel povedat zrozumitelne viac slov a v 1,5 roku uz supol do plena 5 slovnu vetu (maly misko si prosi piskotku 😂) Nas maly v 14 mesiacoch vedel mama a hovoril takou svojou recou. Zvuky zvieratiek 😁 ale ze vobec! V kazdej knizke mal tak dva tri obrazky, co sa mu pacili, tiez to mal okuknute za chvilku. Mal knizku ciernobielu zo zvieratkami. Pri tej fakt vydrzal od malinka, ta ho bavila. Ale citat a pocuvat rozpravky? Skor som recitovala basnicky chodil a pocuval. Tiez som ako ty dufala, ze budeme citat v tom veku na dobru noc, haha. Teraz v 2,5 roku nas nahana, maminka ocinko citat! A poriadne sa rozrospraval v dvoch rokoch. Ak vnimava rozumie co od neho chces a vie sa on vyjadrit aj rukami, je to ok. Nas nas chytitil za ruky a tahal kam chcel, ukazal co chce, tiez rukou. Slovo Au zacal hovorit az teraz napriklad 😁
@ligyakovak_gmail je príliš maličký. Je to ok. Časom bude koncentrácia pomaličky narastať. Moje deti do 2 rokov knižky vôbec nezaujímali. Počúvanie čítanej rozprávky začalo okolo 4 rokov až. Prvé dve už vedia čítať a čítajú hravo (ak ich kniha zaujíma), tretí je ešte v škôlke, má skoro 5, rozprávky počúva rád a najradšej by bol, keby som čítala, až kým mu hlava neodkväcne 😉.