14 mesačné dieťa nedokáže večer zaspať

gabrielakin
12. okt 2013

Mam problem uspat dceru,kazdy vecer to trva minimalne hodinu a to ju mam v naruci,spievam jej a k tomu ju este kolisem 😒 inak by nezaspala a to pred tym vypije flasu cajiku,skusala som rozne na dobru noc,medovkovy,na ukludnenie,ale akosi nic nema na nu vplyv.Moja chrbtica je uz v katastrofalnom stave.Ani ked si ju vezmem k sebe na postel spinkat nechce.Akonahle som skusala polozit ju do postielky bez toho aby som ju kolisala,postavi sa a zacne sa blaznit,alebo si sadne,alebo chodi po postielke.Cez den chodi spinkat o 11h do 13h,samozrejme klasika,spievanie a kolisanie,ale to zaspi po chvilke,potom ju zvyknem uspavat od siedmej a trva to rozne,obcas aj hodinu a pol,inokedy menej.V noci nema kludny spanok,sice jej idu zubky,ale od kedy je na svete,prespala celu noc bez placu len 2 krat.Bud ju beriem k sebe,alebo ju drzim v naruci kym znova tvrdo nezaspi.Bezsenne noci su uz moja nocna mora.Poradte mi ako ste naucili svoje dieta spinkat same.

miku1
12. okt 2013

@gabrielakin Zrejme ešte nie je unavená. Skús ju dávať spať neskôr. Moja staršia mala rôzne časy - keď mala cca 1 rok, chodila spávať o 21.30 hod., skôr proste nezaspala a vyzeralo to u nás presne tak ako opisuješ. Potom chodila spávať o 20.00 hod., to trvalo asi pol roka, a teraz chodí tak o 20.30 hod. najneskôr...

gabrielakin
autor
12. okt 2013

Uz som skusala aj to,ale bolo to to iste,ja ju davam spinkat preto tak skoro,lebo uz vidno na jej ockach aka je unavena,je nervozna,place a sucha si ocka,na nozickach uz nevladze stat.Myslim ze ked takmer cely den od tej 13h,co sa poobede zobudi len pochoduje a v kuse cupka hore dole,tak by sa mala unavit.Je to 6 hod.rozdiel medzi spanim.

kvietocek7
12. okt 2013

@gabrielakin ahoj, deticky maju isty casovy odstup ked sa unavia a potom fajne zaspinkaju. O kolkej zvykne rano vstavat ked uz o tej 11tej pekne zaspinka? pri nej bude asi dobre odsledovat ako dlho vydrzi mat aktivitu ci je to 4-5 h alebo viac.
Ona ked aj nespinka stale je dobre a odporuca sa aby aspon oddychovala - lezala. Jej telicko si zvykne na taky rytmus a tato faza ked nechce spinkavat alebo je nejak rozhadzana pominie ale telicko si stale pamata pasivne odpocivanie teda iba take lezkanie a ked sa to upravi ona aj lezkanim pekne zaspinka - ale to mozno trolinku neskor.

gabrielakin
autor
12. okt 2013

Rano vstava o siedmej,ale nepolezi si nikdy,je prilis hyperaktivna.Nevie oddychovat,stale je v pohybe,chvilku sa pohra v sede,ale ani to netrva dlho. ☹

sharmana
12. okt 2013

@gabrielakin ja mam malú tiež totálneho nespavca... teda mala som uf, už je to za nami chvalabohu...
do 1 roka.. haha neviem to som si užila... v noci viackrát hore, ráno 4:00 budíček, v lepšom prípade o 4:30..
do 2 roka... ku koncu asi dve celé prespaté noci... inak minimálne 1 krát v noci hore... až potom to zmizlo nejako samo...
ale viem, že najdôležitejší je mat rituál.... vždy približne tá istá hodina večer kupanie, večera, posledna hygiena, žiadna telka, tichá atmosféra a to podotýkam aj čo sa týka hlasitého rozprávania... ja by som ju nechala v postielke vyblázniť....skús sa robiť, že spíš.... na prvý krát možno vezmeš znova na ruky, ale skús potom každý den vydržat dlhšie a dlhšie.. nevšímať si ju, robiť sa že spíš... hlavne nekomunikovať s malou... a mat pred spaním riadne vyvetranú miestnosť..

martina646
12. okt 2013

My sme mali tiez rozne obdobia so zaspavanim a teraz mame prave to super obdobie, ze ulozim, odidem a ona spinka. Ako sme to dosiahli? Asi takym suborom "ritualov" pred spanim.
1. vie, kde ma ulozene pyzamko (prevesene cez postielku) a ja jej poviem, ze uz pojdeme buci-buci a nech si ho prinesie
2. ideme sa do kupelne osprskat alebo len poumyvat a prezliect do pyzamka, stale opakujem, ze uz pojde buci-buci
3. spytam sa jej, ked ju nesiem osprskanu na rukach, kde robi buci-buci a ona mi ukaze na spalnu
4. da pusinku mne aj tatkovi
5. zapenem do zastrcky male nocne svetielko, ona si z policky zoberie cumlik a ulozim ju do postielky.
6. spytam sa, ci chce aj babo /to je taka makka nocna babika/, ona povie ze ano, tak jej ju dam do rucicky, nech je spravi moja-moja.
7. pohladkam ju po vlaskoch a poviem, nech pekne robi buci.buci a dobru nocku
8. okamzite odchadzam z izby

Samozrejme tomu na zaciatku prechadzal plac po mojom odchode, ale tu som sa riadila strucnym postupom podla knihy "Kazde dieta sa vie naucit spat", teda nechat plakat, po 3 min prist pomojkat /ale nevyberat z postielky/ a povedat nech spinka, ze si blizko. Ak plac trva, prist az o 5 min, potom o 7... U nas to trvalo maximalne 20-25 minut a to len 4 dni a ked sa nam to po chorobe/horucke/, kedy som ju nenechavala plakat, tak to zase trvalo len par dni.
Ja na tento postup nedam dopustit a aj dodrziavanie presneho postupu pred spanim ma svoj vyznam.
Este doplnim, ze takato zmena v zaspavani nastala cca v 15mes, ked som prestala kojit, zacala chodit a zacala spavat 1x denne. Dva dni v tyzdni chodi do sukromneho detskeho klubu, ked je chodim do prace a tam si ju pani ucitelky velmi chvalia, ze krasne zaspi aj na obedny spanok. Tam dodrzia len cumlik a babiku.
Prajem vela trpezlivosti a nech sa vam to podari 🙂

monika2606
12. okt 2013

@gabrielakin ahoj, ja mám síce 18 mesačnú dcéru ale riešim niečo podobné...len ja mám šťastie že ju nemusím už nosiť na rukách...tiež mi zaspáva každý večer už 5 mesiacov hodinu...pod hodinu ideme málokedy a jasné že musím byť pri nej..skúšala som už rôzne spánkové variácie a nič nepomohlo.....neviem sa večer ukludniť a zaspať, akoby sa nevedela zastaviť aj keď je už unavená...tiež si vôbec už neviem rady a niekedy som už zúfala...ale zase v noci prespí ako tak fajn občas je to horšie

gabrielakin
autor
12. okt 2013

sharmana dakujem za radu,skusim vetrat vecer aj pred spanim,ritual je kazdy vecer rovnaky,ticha atmosfera pri nej je samozrejmost,pretoze ju rozrusi kazdy zvuk,ani to ze sa robim ze spim,nezabralo,skusala som uz vsetko mozne.dnes som ju nechala v postielke nech sa vyblazni,ale potom som to lutovala,pretoze ona je ako uragan,behala a spadla,lebo uz nevladala stat na nozickach a udrela si hlavicku

gabrielakin
autor
12. okt 2013

@martina646 vdaka za radu,skusim aj to,len neviem ako ju donutim aby lezala ked odidem z izby,bojim sa ze si ublizi v postielke ked tam bude behat a vystrajat

kvietocek7
12. okt 2013

@gabrielakin no aj my tak mame ze od ranneho vstavania je aktivita 4-5h a tiez ked vstane o 7.30 tak o tej 11.30 -12.00 uz chce mat spanok no a po spanku co je cca tak 1-2h je aktivita az 6h no a ked vidiet ze je mrzuty ideme na vecerny ritual - kupanie, mlieko a spinkat 🙂 A ked nechce spinkat tak skusit trosku polezat s nou kym sa upokoji a potom odist z izby. U dieti je potrebne vybudovat biorytmus,ze dieta si zvykne v urcitej hodine vstavat a ist spinkat.

00jana
13. okt 2013

dcera ma 2 roky a tiez zaspavanie bola vzdy katastrofa,prvykrat som to zacala riesit ked mala asi 15mes, dovtedy kazdy vecer dvojhodinove divadlo v posteli,lezali sme spolu a nie a nie zaspat. tak som ju dala nekompromisne do postielky,vrieskala,robila sceny,tiez som sa bala,ze si ublizi,chodila som tam kazdu chvilku ju dat lahnut,trvalo to aj dve hodiny a behom dvoch tyzdnov sa naucila zaspavat.po niekolkych mesiacov sa to znova pokazilo,ked sme sa prestahovali,teraz je to take,ze lezi sama v postielke a niektory vecer zaspi pekne, niekedy tam idem tak 5krat,ako kedy,ale vie,ze tam ma sama lezkat a buvat.nic ine u nas nefungovalo,ani po dobrom,ani po zlom,ani mlieko,caj, proste len takto. ja zase mam problem,ze sa v noci viackrat budi,len si sadne a mrnci a vola na mna kym nepridem

timik77
21. okt 2013

Naša mala ma 18 mesiacov a riesili sme podobny problem ako vy, do cca roka som ju uspavala na rukach -pochodovala som aj pol hodinu s nou po izbe a to tak bolo uz od narodenia a potom som tiez zacala mat bolesti chrbtice, ved 10kg dieta drzat strnulo bez pohybu v naruci da zabrat a to nie som nejake tintítko...tak som si povedala ze dost a nakoniec som zistila, ze aj malej to viac vyhovuju ked ju nenosim. tiez som si precitala knihu kazde dieta sa vie naucit spat a celkom to zafungovalo...par mesiacov to bolo fajn, noc sice nadalej neprespala, ale aspon som ju nemusela nosit tolko na rukach. vstava asi 2x, niekedy len 1x, teraz jej idu zuby, vtedy musime zostavat s nou az kym nezaspi ale je sama v postielke. Po kupani precitame rozpravku, potom jej dam dudel a dam ju do postielky, vacsinou trva asi 5-10min kym sa prestane prehadzovat, pochodovat a pod...ukludni sa a zaspi. tak drzim palce a vela trpezlivosti prajem🙂

kristinaanna
21. okt 2013

ahoj, ja som tiež malú uspávala na rukách do jedného roka, a potom som ju už nevládala, a neskôr som zistila, že skôr zaspí , keď ju nechám samú, teda prečítame rozprávku (skôr pozrieme obrázky 🙂 ) nakojím, a dám spinkať do postieľky a odchádzam, samozrejme že nezaspí hneď , niekedy treba prísť aj desaťkrát, zoberiem, uložím, keď treba trochu ju pohladkám, a odchádzam, a zaspí 😉 samozrejme že máme aj taký večer, keď nespí, ale vtedy na nej vidno, že nechce ešte spať, tak ju vyberiem a ešte sa trošku pohrá, ale vtedy sa pýta spinkať 😉 pri prvej som ležala kým nezaspala, a zaspávanie trvalo aj 1.5 hod 😠 teraz som si povedala, že žiadne také a malá sa naučila, samozrejme že nie za jeden deň, a nie každý deň je to také jednoduché 😉

sjuzen111
22. okt 2013

@martina646 ahoj Matka, chcem sa Ta opytat ake ste mali spankove obdobia predtym??? poznam tu knihu velmi dobre, aj ja som sa podla nej riadila, aj ked nikdy som nemusela nechat maleho plakat, Jeremy bol velmi dobry spac, vzdy bez problemov zaspal sam v postielke...len som ho ulozila, a odisla.. neviem co sa stalo, ale posledny tyzden je vsetko ine, hned sa postavi a zacne plakat ked odchadzam a stoji a place a vola ma spät, normalne nechapem.... mali ste aj vy take obdobie??? teraz ma 13,5 mesiaca....