13 mesačná dcérka sa otočila o 180 stupňov

sisa0310
22. okt 2012

Dcerka ma presne 13 mesiacov, po roku to prislo... uplne na nevydrzanie.. nedokaze sa sama prehrat, stale vsade za mnou bezi s placom-akoby som jej niekam uchodila, pritom som stale len s nou, nenechavam ju osamote... toto nebyvalo, dokazala sa sama hrat, mala rada ludi a deticky... no teraz uplny opak... len sa k nej niekto priblizi a uz place, uz sa ide po mne splhat ako po lane... od deti uchodi, nechce sa hrat... ked ju vyhresim, place este viac, ked idem na nu dohovaranim a rozpravanim, nepocuva ma... uz sa mi stalo ze som aj totalne zlyhala a dala som jej par na zadok... ani to nepomohlo-ba este horsie... mame dva dolne zubky, cely vrch ma naliaty, neviem ci to sposobuje to, alebo prechadza nejakym divnym obdobim... odmieta mi stravu... polievky zboznovala, vlastne mala rada vsetko.... teraz nic nechce... niekedy som uz vazne zufala... neverim ze by taketo spravanie sposobovali zubky... o tych dvoch sme ani nevedeli ze jej idu... znasala to uplne dobre vsetko... teraz zacne nepricetne plakat aj pre to, ze spadne na zadok... stale si opakujem, ze to prejde, len to chce cas... ale uz to trva cely mesiac... akurat vonku mam pokoj... to stale niekam bezi-no neustale kontroluje ci som pri nej alebo za nou... uz vazne neviem ako dalej, doma pri nej nespravim nic ked je muz v praci... stale sa jej musim venovat... a pritom byvala taka samostatna, taka dobra... aspon spanok mame na jednotku, to nemozem povedat... pobede dobre spinka, aj v noci celu noc... mamicky poradte mi prosim, alebo sa aspon podelte o vase skusenosti... dakujem za kazdu radu... :/

rolak
22. okt 2012

@sisa0310 je to úplne normálne,normálnejšie to už ani nemôže byť...netrestaj ju za to,že má obdobie strachu z odlúčenia,čím viac pozornosti a pohody jej teraz venuješ,tým skôr to prejde,potrebuje sa uisťovať,že ju neodmietaš,že si tu pre ňu...nekrič,nebi...to ju len utvrdzuje v tom,že o teba musí bojovať... daj jej pocit pohody.... toto obdobie o to rýchlejšie skončí... a príde ďalšie nepredvídateľné...dieťa nemá v 6 mesiacoch hotovú povahu.... bude tých zmmien habadej! pevné nervíky! 😉 😉 😉 😉

kvetinka211
22. okt 2012

@sisa0310 to je separacna uzkost, co je vyvinove stadium dietatka, potrebuje teraz vela lasky a mojkania, ziadne hresenie a uz vobec nie trestanie capnutim po zadku za to ze nechce byt sama ... bud stastna ze ti pekne spi ... ja som sa v tom obdobi nemohla pohnut zo spalne ... casom to prejde. Myslim ze je to tym, ze si dietatko zacne naplno uvedomovat ze ty si ina osoba ako ono, dovtedy sa vnimalo ciastocne ako sucast mamicky, teraz si uvedomilo ze ty si niekto iny a ze ta moze stratit (nema pojem o case, mysli si ze navzdy). Je to tazke pre mamicku, lebo tiez potrebuje trosku dychat, ale treba vydrzat ...

sisa0310
autor
22. okt 2012

@rolak dakujem velmi, no mne sa proste nepozdava to chovanie... uvediem aj tento priklad... dost bola citovo naviazana na moju mamu... nedala na nu doopustit... teraz ked ju zbada tak uchodi pred nou, schovava sa za mna a place... snazim sa ju vzdy utisit, aj na ruky ju zoberem, pomojkam.... nechcem to riesit krikom, bitkami... no tiez ju uz ani zdvihnut nevladzem, nakolko ma 16kg 😒 no myslim si ze teraz nakolko odmieta stravu aj pochudne-co mi neprekaza 😝 lubim ju a davam jej to aj najavo, no obcas mi to uz ide prerast cez hlavu, nakolko su dni, ked ju pocujem len a len plakat...

mia551
22. okt 2012

@sisa0310 podla mna sa jedna o separacnu uzkost - je to uplne normalna vyvinova zalezitost, ktora v priebehu niekolkych tyzdnov / mesiacov odznie alebo sa vyrazne zmierni.... podla mna najhorsie, co mozes urobit, je na malu kricat alebo ju bit - prave teraz ta potrebuje najviac, ked ju budes za to trestat, bude to podla mna este horsie a trvat to bude este dlhsie.... viem, ze je to narocne, ale ver, ze urcite sa to casom zlepsi... 😉 jednoducho treba len vydrzat. a podla toho, co pises, mas skvele dieta, ktore doteraz nebolo ani velmi narocne, co by ine maminky za to dali... ja som sa napr. 14 mesiacov nemohla od mojej ani pohnut, stale plakala, bola so vsetkym nespokojna a o tom, ze sa sama pohra som mohla iba snivat... ale dieta sa vyvija a meni kazdy tyzden, a ver, ze cas, ktory jej teraz venujes, sa ti urcite niekolkonasobne vrati - budes mat neskor spokojne a samostatne dieta. ak sa dieta svojej potreby nasyti (mat rodica nablizku), tak ver, ze potom uz tu potrebu jednoducho nema (minimalne taku silnu). ja to vidim na mojej kazdy den... dlho bola stale na mne navesena, stale som ju nosila a teraz je ovela samostatnejsia ako ine deti v jej veku... a to ze neje, podla mna jednoznacne suvisi so zubkami, tym sme si presli tiez niekolkokrat 🙂

sisa0310
autor
22. okt 2012

@kvetinka211 vela si z toho veznem, pekne dakujem... nelutujem, ze som sa podelila o moje trapenie... 😉

mia551
22. okt 2012

@sisa0310 aj ten druhy priklad co si uviedla je uplne typicky pre separacnu uzkost...

sisa0310
autor
22. okt 2012

no takze od zajtra naprava co sa mna tyka... ziadne napominanie, vysvetlovanie, hresenie... proste musim to vydrzat, musim jej davat najavo ze som stale pri nej a venovat sa jej este viac... proste musim byt trpezliva... akurat to je to, ze som nebola asi na to zvyknuta... ja som ju vzdy vsade chvalila.. nechapala som ked sa mi kamaratka postazovala ake ma problemy.. nevedela som co je to mat uplakane dieta... ale ja verim, ze som dobra matka a ze to bude zase ok... dakujem vam 🙂

mikymiky
22. okt 2012

@sisa0310 ako ti uz pisali baby, je to uplne normalne, ja mam momentalne presne to iste (mala ma rok), aj s tym odmietanim mojej mamy, ktoru predtym zboznovala. Naozaj to skus vydrzat bez karhania, dcerka ti to predsa nerobi naschval, je to skratka vyvojove stadium, ktorym si musi prejst kazde dieta. Teraz tvoju lasku potrebuje najviac, aj pre nu je to dost narocne obdobie. Pre nas mamy samozrejme tiez, ale my svoje emocie na rozdiel od maleho dietata dokazeme a musime udrzat na uzde. Prejde to, cim trpezlivejsia budes, tym skor.

mikymiky
22. okt 2012

@sisa0310 je super, ze dokazes pocuvat dobre mienene rady 🙂 . Drzim palce a zelam vela, vela trpezlivosti. Raz sa ti vsetko, co do dietata investujes, stokrat vrati.

sisa0310
autor
22. okt 2012

@mikymiky velmi pekne dakujem... som vdacna za rady... nehovorim ze som ju za to bila a karhala... to by mi aj tak srdce nedovolilo... no uz ked doslo k takej situacii, ze sa mi skoro zašla, ked som ju na ruky nezobrala, tak som nechapala co sa deje s nou... ale uz viem ako budem konat dalej.... fakt len trpezlivost a kludne nervy...

mikymiky
22. okt 2012

@sisa0310 🙂 🙂 🙂

gabika_83
22. okt 2012

Musis vydrzat, raz to urcite prejde. Moj krpec bol takyto do 2 a pol roka, vyzadoval pozornost non-stop, nehrozilo aby sa sam zahral, ak som chcela nieco v domacnosti spravit, musela som to robit spolu s nim, aj ked to trvalo 3 hodiny 😀 prajem vela trpezlivosti