Dobrý deň,mam otazku a dost ma to trapy .. Moj syn ma 11 mesiacov nevie sa sam posadit ani nestvornozkuje len sa trosku plazi ale aj pritom stale place ze mu to nejde .. Ked ho chytim za ruky len by chodil a chodil a stale chce len chodit za ruku .. Doktorka povedala ze je to v poriadku ze sa mu nechce stvornozkovat ale je dost umrncany staho ze mu to nejde
@lili1997 ani moja dcéra nestvornozkovsla rovno chcela ísť na nohy, ale pokým sa sama nezdvíhala v postieľke či pri gauči nevodila som ju za ruku.
Skôr by mal vedieť sedieť...cvicis s ním tahas ho za ruky do sedu?môžeš ho motivovať daj mu ďalej hračky a nech sa priplazi a postupne ďalej posúvaj..no plače, lebo musí vynaložiť námahu🙂
Ja by som nebola s týmto spokojná. Určite chod dieťa ukázať fyzioterapeutovi
11 mes dieťa by už malo byt viac akčné
@lili1997 Nuz, tu by som ti radila porozpravat sa s odbornikom na psychomotoricky vyvoj dietata. Tj fyzioterapeut.
Lebo to, co pises a popisujes (tahanie do sedu, vodenie za ruky) nie je v poriadku.
Na FB mozes pozriet prispevky od Fyziomama, na IG napr Michala Pukalovic. Mozno skus tu prebehnut otazky a odpovede od Antonie Wagnerovej.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
ak nevie sam sediet....PRECO HO VODIS ZA RUKY NECH CHODI?
je v tom nejaka logika? nesedi, ale chodit moze? snazis sa uplne mu znicit chrbticu???
navstivte fyzioterapeuta! hned🙈
@katulastraka ale blbosť, veď to ho mama drzi, on by mal sám popri stene a nábytku
@katulastraka skús si niečo prečítať, potom ti to iste pripadať nebude, len taký mini detail: ťažisko, prenášanie váhy, koordinácia, …
@lili1997 tak možno je taký buchtik nie všetky deti sú akčné.moja sa plazila dlho prišla ku komode a tam sa driapala za úchytky hore a potom si nevedela sadnúť🙂ani sa rozbehnúť.Ja som chodila v 11m moja dcéra dlho za jednu ruku a sama sa odvážila až v 15 m spomen to lekárke, ale nemyslím, že to je niečo zle.Su deti opatrne, lenivé...
@lili1997 Tak sa vypytaj k neurologovi a tak.. mne sa nepacilo, ze nasa zaostavala, dr.mi na moju ziadost dala ziadanky a povedali nam, ze je na spodnej hranici motoriky (hrubej) a ze to je sposobene tym, ze ma slabsi svalovy tonus ( a hypermobilitu k tomu). A ze odporucaju plavanie alebo ine cvicenia pre babatka. Tak sme chodili plavat. Ale chodit sama aj tak zacala az v 18.m.
@katulastraka tak to mas stastie. generacia dnesnych 30tnikov ma najvacsie problemy z chrbticou- dnes sa uz vie ze to bolo kvoli pasivnemu posadzovaniu,vodeniu za ruky a pavukovi. To ze tebe nic nie je to je o stasti. Treba aa poucit z chyb minulosti a zabudnut na “aj moja mama to tak robila a sme tu” … Dieta ma samo liezt,potom stvornozkovat,potom si sadnut,postavit sa a chodit - len takto je pripravene na kazdy dalsi krok. Ano,trva to dlhsie ako ked ho v 4 mesiacoch drbneme sami do sedu a potom tahame za ruky ale pre jeho psychomotoricky vyvoj je to to najlepsie…
@lili1997 sadnut by si malo dieta do roka. Ja by som uz ale urcite isla za fyzioterapeutkou nech Ti ukaze cviky, prip. cviky na 4nozkovanie. Dcerka znamej si sadla v roku (predcasniatko) ale cvicila s nou od narodenia. Za radu nic nedas. 4nozkovanie sa moze naucit aj neskor ked zacne chodit ale to sedenie uz by mal ovladat. Drzim palce.
@lili1997 dieťa sa nemá vedieť posadiť z ľahu. Dieťa si ma sadnúť z tzv šikmého sedu. Keď je na 4, da sa na bok a preklopi sa do sedu. Je to dosť ťažké, niektoré to zvládnu až po roku keď už chodia. Môj starší sa prvýkrát sam posadil v 8m, mladší teraz v 10m, kamoskin skoro v roku, synovec v 15m keď už dávno chodil.
Pri vývine je najdôležitejšie dieťaťu NIJAK nepomáhať. Nedávať ho sedieť a opierať, nedvihat za ruky a nechodiť s nim za ruky. Musí sám...o nábytok a podobne.
Ak sa ti niečo nezdá, volaj pediatrovi. Ale v tomto veku je to.okej. Skus plávanie pre bábätka, ak ho chceš podporiť.
@lili1997 Inac by ma zaujimalo ako sa postavi ked nestvornozkuje. Alebo sa vie dat do klaku a z toho sa postavit?
Podla mojej fyzioterapeutky je stvornozkovanie velmi dolezite pre vyvoj mozgu dietatka. Tym ze sa nauci stvornozkovat, sa nauci koordinovat velmi komplikovany pohyb lavej a pravej strany tela (noha a ruka na opacnej strane tela), tak sa mu v mozgu posilnuju a vytvaraju prepojenia medzi lavou a pravou sferou mozgu.
Tiez je stvornozkovanie dolezite pre posilnenie trupu aby mala chrbtica dobru oporu pocas chodze, lebo inac si moze vytvorit zle drzanie tela.
Nas syn sa ale tiez dral do stoja este pred tym ako stvornozkoval. Nedal sa zastavit.
Urcite zajdi za fyzioterapeutom. Nemas co pokazit.
Ruku pri chodzi nedavaj, nikdy. Daj sa na vsetky 4 aj ty a ukaz mu ako sa stvornozkuje... hrjte sa na psa alebo macku. Stvornozkovanie mu nejde preto, lebo ma slabe ruky a trup, alebo preto ze nevie ako koordinovat ruky a nohy?
Ja by som isla k fyzioterapeutke sa poradit. Tie detske lekarky to dost podcenuju sa mi vidi. Ja s nasou lekarkou uz par mesiacov bojujem skrz to, ze podla mna zle doslapuje na jednu nohu. Ona ze sa to samo spravi. Lenze to tvrdi uz asi pol roka. Tak asi by som isla pre druhy nazor. Tu je to zlozite u nas, tu treba listok na fyzio od lekara
@kiki68 Tu, tj ina krajina ako Slovensko? Lebo vramci Slovenska mozes ist bez listka k sukromnemu. Ja som to tak riesila. Pri oboch detoch.
Lebo ano, uplne suhlasim, pediatri maju len tabulky ci tie ich "check lists", ale realne hocijake odchylky v oku nemaju. A niektori napr stale podporuju obkladanie vankusmi, kazu matkam s babatkami "cvicit" formou trakcneho testu a pod. 🙈
@lili1997 akú odbornú radu čakáš na MK? každé dieťa má svoje tempo a svoj čas , začne štvornoškovať až bude pripravené...veľa detí najskôr začne chodiť a až potom začne štvornoškovať....to že sa hnevá keď mu niečo nejde je uplne prirodzené, robia to všetky deti....daj mu čas, na každý pohyb musí prísť sám....