Ahojte, potrebovala poradiť - co rozbehlo vase deti aby sli po styroch?
Chodime cvicit k fyzio ( na odporúčanie pedi) + cvicime aj doma. Taktiez plavame.
Vie si krasne sadnúť zo sikmeho sedu.
Skusali sme rozne povrchy (koberec, podložka, trávnik vonku), nechat ho bez plienky, prelieza cez valce a rôzne prekážky, vytahuje sa o gauc na kolienka... ale dopredu sa pohne jedine plazenim 😏
Inak je to zdravý veselý šikovný chlapec len ten pohyb zaostáva 🤷
Rozumiem ze každé dieťa má svoje tempo ale na 11m sa mi zdá ze zvláda toho veľmi málo.
Možno 4nozkovanie úplne preskočí
My máme tiež 11 a pol mesačného chlapčeka , plazí, dáva sa na 4, hojdá sa na kolienkach ale ešte sa na nich len skúša trošku posunúť v pred ... takže zatiaľ tiež neštvornožkuje len sa pokúša
Je možné že sa ti rovno postavi na nôžky. Nie všetky deti stvornozkuju. Vie šikmý sed, to je dôležité. Fyzio sa ako vyjadrila?
Moja začala štvornožkovať deň po prvých narodeninách, dovtedy sa len asymetricky plazila. V rámci 2 týždňov začala štvornožkovať, sedieť aj obchádzať nábytok. Budúci týždeň má 15m a včera urobila prvý krok 😊. Moja mala ale celkovo hrubú motoriku oneskorenú, druhé vzpriamenie prišlo až niekedy v 10 mesiacoch. A to sme skoro od narodenia chodili na fyzio (diastaza, hypotonus), keď v 11m neštvornožkovala, poslala nás pedi aj na neurológiu.
A len dodám, že dcérku podľa mňa nakoplo baby cvičenie v skupine iných detí. Plávať chodíme od jej troch mesiacov, ale mám pocit, že to skôr pomohlo na iné veci, nie úplne na hrubú motoriku.
@lienka.7 ta povedala ze stvornozkovanie je dost dôležité pre nasledujúci vyvoj, ale inak to nevidí na hypo alebo hypertonus pretože on je pevný len svoju silu nevyuziva tak ako ma, respektíve je spokojný s tym čo dokáže už teraz Na neuro sme este neboli, pediatricka nas neposlala.
@jazula nas zatiaľ neposlala a tam ste ako dopadli? Co sa tam prosím vyšetruje?
@lia2022 ano no aj nas je na kolienkach ale nevystartuje, potom sa iba "rozcapi" a odplazi sa. Ono neviem ale na 11m ma uz 9 zubov z toho sme raz kvoli tomu skoncili v nemocnici pretože odmietal pit aj jest. Od 5m nas veľmi trápia zuby je dosť možné že aj to ho spomaľuje ale az tak? Nechcem porovnávať ale ked vidim ine detičky v jeho veku ako napreduju, niektore aj behaju.
Aj tak by som sa nestresovala... ine pohyby ma. Horšie by bolo keby sa ti "nehybal" vobec.
Aj fyzio sa musi vedieť vyjadriť co a ako vidi, si mysli. Nepotrebujes k tomu neurologicku.
@lienka.7 fyzio ako som pisala vyssie to vidi v poriadku. Zaujima sa o hracky, sadne si, navliekame spolu krúžky, gulame si loptu, tlieska a kopec inych veci..velmi rád listuje knižky stranku po stranke😁 len nejak nema ten "chtíč" alebo ako to nazvať ísť dopredu.
môj už teraz dvadsať ročný syn vôbec nestvornozkoval to obdobie úplne preskočil a je úplne zdravý športovec, takže kľud
@lilianka01 ano co pocuvam veľa deti to preskoci, aj moj mladsi brat nestvornozkoval a je v poriadku dospely chlap uz a bez ujmy 😁
moja dcerka mala.problemy sklbikmi a tiez sme chodili na fyzio a bola oneskorena aj par neuro sme navstivilo ale zbytocne... dcerka si sadla v 10m a stvornozkovat zacala v 12m. tyzden pred prvymi narodeninami. stvornozkovala 5mesiacov a chodit zacal v 17-18mesiacoch. v dvoch rokoch je to total pohybovec. zacala stvornozkovat na trave v parku s bosymi nohami. takze ja odporucam vela pobytu v parkoch na trave. chtic mozno nema lebo je kudry a velmi dobre vie za cim sa mu lopotit oplati za cim nie. ja ti radim pritomnost inych deti a rozvijaj mu jemnu motoriku rec. nech vela spinka papa pokial doktori vravia ze je ok tak on si to v tej hlavke a teoe jedneho krasneho dba spoji. kazdopadne ja som mala.velmi pdoobne pocity ako ty. takze uplne ta chapem
Neuro si ju popozerala, skúšala reflexy (poklopkaním kladivkom) a urobila sono mozgu cez veľkú fontanelku. Malej sa akurát kladivko nepozdávalo, sono dala úplne ok. Všetko v poriadku, výsledok bol “mierny hypotonus, motivovať k pohybu” a kontrola o tri mesiace. Ak máš jedináčika, určite by som s ním šla na baby cvičenie v skupine, našu to veľmi rozhýbalo a nakoplo, keď mala od koho odkukať veci 🙂
@juliet86 skusame aj travu ale zatial ju ten vytrhava a obdivuje 😁 medzi tak male deti veľmi nemame kam, kamaratky majú bud velke alebo žiadne. Ale skusim nejaky kutik u nas v meste 🙂 som ochotna vyskusat uz vsetko len nech sa niekam pohneme. Jemnu motoriku rozvijame, to veľmi rad zbiera vrchnaky kus po kuse a hadze do plechovice alebo otaca pekne stránku po stránke v knižke a ja mu čítam alebo opisujem čo je na obrázkoch. Občas uz si myslim že nerobím dosť ze mozno by sme sa mali inak hrat a tak cele dni kym spi len studujem po internete rozne tipy a skusame.
@jazula chodime na sukromne hodiny pretoze skupinové su uz všetky plne a tak cvici s nim fyzio sama a ja sa zapájam aj s manželom. Doma s nim hravou formou precvicujeme obaja každý deň. Ale mohla by som skusit ist s nim do kutika u nás v meste medzi deti
Ešte k tým zubom, moja má od 13m už 16 zubov. Ja stále hovorím, že prvý rok nemala na nič čas a energiu, len zuby robila 😅
Skús ešte ten kútik alebo ak máte naokolo nejaké materské centrum, tak mávajú herničky..
Mali sme podobny postup. Plazenie a sucasne zdvihanie sa na nohy. Fyzio ukazala cvik na stvornozkovanie (Vojta). Do mesiaca sme stvornozkovali a o 2m chodza. Drzim palce
@jazula no nas syn to fakt zle znasa..ja som sa od narodenia nevyspala prv reflux koliky, kazdy ma utesoval ze po 4m dobre bude..aj bolo..mesiac 😁 od 5m sa trapime s tyzdnovymi pauzami so zubami a zatial nam idu vzdy po dvoch. Horne jednotky znasal velmi zle to sme skončili na infuziach.. teraz sa mu tlacia očné je nervózny uplakany..ja som uz povedala ze jemu vyjdu zuby a az v dvoch rokoch sa rozbehne 🤷🤷😏
Ja mam pocit, ale je to naozaj len pocit, ze nasmu pomohlo, ked sme tyzden stravili u svokra v dome so schodami. Fascinovali ho a cely cas chcel po nich len lozit. Velmi skoro na to zacal stvornozkovat.
nie každé dieťa povinne štvornožkuje, moja dcéra tiež najprv chodila a až potom začala štvornožkovať - napodobňovala psa.
Už je veľká, zdravá inteligentná, nijako jej neublížilo, že v podstate preskočila fázu štvornožkovania.
Keď ide týmto tempom, bude to aj skôr ako v dvoch rokoch 😁. Inak moja mala tiež reflux (skrytý) a bola polohovaná, ja tomu prisudzujem ten sklz v hrubej motorike, veľmi si navykla na polohu na chrbte. Ale užívaj si to, keď sa začne všade štverať ako teraz moja, bude zábavy kopec 🤗
Moja dcera mala takuto fazu okolo 9.mesiaca,sedela,bola na 4 ale vzdy sa rozcapila a asymetricky plazila. Pomohlo jej skupinove cvicenie (baby balance mal jednorazove letne hodiny,kde sa dalo prihlasit). Tam tak nejak odkukala od ostatnych deti ako na to a do 2 tyzdnov zacala stvornozkovat 😃 inak stvornozkovanie je pre dalsi vyvoj velmi dolezite,rozvija sa symetricky pohyb a spevnuju svaly,ktore budu dalej potrebne pri stati a chodzi.
Na instagrame odporucam profil michala_pukalovic , je fyzio a priebezne dava rozne videa ako hravou formou povzbudit dieta k nejakemu druhu pohybu
@adya viem sledujem ju no ako som pisala my chodíme cvicit 2x týždenne do speci fyzio centra pre deti kde vramci hry s nim fyzioterapeutka cvici, chodíme k nej od 3m lebo som nechcela nič zanedbat no aj tak stagnuje v tom pohybe. Videa mam napozerane po veceroch 😁 a potom skusame. Chodime aj plavat len teraz ma pauzu lebo sa mu zapalilo ucho od vody
Este ked mozem odporucali pod bodycko take male lopticky dat,tie take masazne alebo ako to nazvat.skuste
Tiež kamoška co mala syna nestvornozkoval ona sa stale plazyl kym nezačal chodiť
Môj sa v takmer 11 mesiacoch plazil ako ranený vojak ťahal jednu nôžku za sebou.Daval sa na 4 hojdal a nič. tak som vzala velku plienku stocila a keď bol na brušku tak som mu ju dala popod hrudnicek a nadvihla ho. Dal sa na 4 a skúšal. Do večera začal plazit správnym spôsobom. Na druhý deň začal sám stvornozkovat. Je aj video na YouTube ako na to. Tiež pomalšia hrubá motorika strašne dlho potom stvornozkoval chodiť začal keď mal takmer 19 mesiacov
Ahoj, vôbec sa nestresujte ... Môj drobec začal štvorkovať v 11 mesiacoch v roku sa postavil a teraz ma 13 mesiacov a už chodí pekne 🥰 tiež sme chodili ku fyzio ... Proste je lenivý 🤣
@81anina podobne trénujeme, nasla som take video aj na YT kde vlastne dieťa "pridvihli" 🙂 zatial to skusame dva dni. Ono ruky by aj isli aj nohy - len nie súčasne na striedačku 😁
Za kazdu odpoveď vám vopred ďakujem 🙂