11-mesačné dieťa si ešte nevie sadnúť

janett_fashion
1. aug 2024

Pozdravujem. Rada by som sa informovala mame 11 mesacnu dcerku, ktora pred 2 tyzdnami zacala stvornozkovat...o par dni nato sa zacala stavat. V postielke pekne nakracuje a prechodi celu postielku dookola tak, ze sa drzi. Problem je v tom, ze si este sama nesadla. Podarilo sa jej par krat, ked stála a padla na zadok. Doktorka povedala ze mame jej dat este take 2 tyzdne cas a potom skusit fyzio ktora ukaze len par cvikov. Vravela aj to ze vacsinou zo stvornozkovania si sadnu. Ja uz vidim, ze si podklada nozku pod seba, ked je na styroch aj sa jej to raz povedarilo a drukykrat sa prevalila. Mal tu niekto podobny problem? Myslite si ze jej mam este dat cas? Alebo uz riesit fyzio radsej. Dakujem

yonce
1. aug 2024

fyzio si pre istotu porieste dopredu nie je iste ze o tie dva tyzdne bude mat volne alebo ze ta zoberie. aspon si to zaistis. a taka fyzio nie je na skodu.

milanemila
1. aug 2024

@janett_fashion nie v 11 mesiacoch jej uz netreba davat cas na to aby si sadla. Davno by som uz s nou cvicila. Preto su fajn rozne detske cvicenia uz od uplneho babatka, lebo tam ti aj poradia ci dieta spravne napreduje ako s babatkom manipulovat a cvicia sa cviky na podporu. Moze mat kludne len slabe brusko, neriesenu diastazu…

jaass
1. aug 2024

Cvičiť a cvičiť. Sedenie je veľmi dôležité pri učení. Prečo si neriešila už skôr fyzio? 🤔

janett_fashion
autor
1. aug 2024

@jaass pretoze doktorka vravela, ze este ma cas a ze nasjkor musi stvornozkovat a az potom z toho si sadne. Stvornozkovat zacala pred 2 aj pol tyzdnami..skusala som ju dat sediet a pekne sa udrzi nepada len sama este nevie nejako

lenkakoc444
1. aug 2024

@janett_fashion nemusia stvornozkovat na to aby si sadli. Zaujimava pediatricka.

fifina75
1. aug 2024

@janett_fashion dcéra si prvý raz sadla keď mala 11m a 5 dní. Tiež som bola z toho už nervózna, stvornozkovala, stavala sa ale sadnúť nič. Tak som si pozrela na YouTube videá od fyzio. ako motivovať dieťa aby si samé sadlo. A potom to prišlo ani neviem ako 😀

gabriela2952
1. aug 2024

@janett_fashion na fyzio by som snou už bola dávno bola. Moja bola tiež pomalšia pekne sme cvičili od 3 mesiacov, a sadla si v 11m. Teraz je už nezastavitelna, lieta kade sa dá

jaass
1. aug 2024

@janett_fashion objednas vás, keď bude treba, tak vám sestricka ukáže cviky, pocvicite a bude ok😊

mary174
1. aug 2024

Ahoj, moj maly bol takto pozadu. Cvicili sme vojtovku od 3 do 7 mesiacov bez vysledku. Potom si sadol, zacal stvornozkovat a chodit popri nabytku behom 3 tyzdnov. Podla mna kazde dieta ma svoj cas. Moj maly je uplne v poriadku, fyzio sme potom uz neriesili nechali sme to na nom.

enoula
1. aug 2024

Nedavat dieta sediet, ked nevie si same sadnut. To je zaklad.
Pozri nejake videa od fyziomamy, mala ich kopec k jednotlivým fazam dietata..
A chodte k fyzio, aj tak termin asi nebude zajtra. Uz len pre vlastny pokoj, ze si nic nezanedbala... Co odbornik, to iny nazor.

any_soj
5. aug 2024

@lenkakoc444 a ako si sadne, ak nie zo stvornozkovania? Resp. Z polohy na 4...

lenkakoc444
5. aug 2024

@any_soj moj si sadal z takej "striesky" z polohy na 4. Ale nestvornozkoval. Len sa daval na styri. Kym zacal stvornozkovat uz sedel vyse dvoch mesiacov a davno aj popri nabytku chodil.

aurora33
5. aug 2024

@lenkakoc444 Po správnosti ma najskôr štvornozkovat a potom si sadnúť. Takže ak sa nevyznáš, radšej nepis 😏

lenkakoc444
5. aug 2024

@aurora33 ved ja sa nehadam, ze po spravnosti to tak nema byt. Ja pisem, ze k sedeniu nemusi stvornozkovat a ocakavam, ze pediatricka toto ovlada. Radsej nepis ty ked nevies citat s porozumenim ;)

aurora33
6. aug 2024

@lenkakoc444 praveze pediatrička veľmi dobre ovlada psychomotoricky vývoj dieťaťa, keď povedala že najskôr ma stvornozkovat a z toho si sadnúť. A kebyže čítaš s porozumením, tak by si sa docitala, že stvornozkovat začalo dieťa pred 2 týždňami, čiže ano, najskôr musí vycibriť ešte tento nivy pohybový vzorec a až potom by si malo sadnúť.
To, že ty píšeš, že k sedeniu nemusí stvornozkovat je absolútna somarina. Kebyže psychomotoricky vývin ovládaš, tak by si to vedela. To, že tvoje dieťa sa k sedu dostalo cez nejaku ,,striešku”, je vaša vec, ale nie je to ok.
Takže ty sa nauc vítať s porozumením a opakujem, nepis, keď sa nevyznáš.

lenkakoc444
6. aug 2024

@aurora33 s Tebou sa je zbytocne bavit, ale este poslednykrat to skusim. Ja nikde nepisem,ze vo vacsine pripadov stvornozkovanie predchadza sedeniu. BTW deti ktore nestvornozkuju si nikdy nesadnu? Nie vsetky sa vyvyjaju rovnako. Ja sa nehramna odbornika (narozdiel od Teba) a pisem vlastnu skusenost kedze sa ina uzivatelka pytala. Ak pediatricka ignoruje, ze11 mes. nesedi lebo este nestvornozkuje podla mna to nie je OK. A to som napisala aj autorke.
Milujem take uzivatelky ako Ty, co si ani neprecitaju co idu komentovat, ale musia utocit. Dufam ,ze si sa Ti ulavilo.

aurora33
6. aug 2024

@lenkakoc444 ja neutocim a na rozdiel od teba som v tomto odborník. Pediatrička v žiadnom prípade neignoruje to že dieťa nesedí. Naopak, vie, ako ma dieťa napredovať a riadi sa tým, ako dieťa má napredovať správne. Rozumieš tomu?