10 týždňové dieťa spinká len na fitlopte. Poradíte?

mahunka
4. jan 2015

Ahojte, mám 10 týždňové dievčatko (cisársky rez v 37tt, placenta praevia). Máme veľmi veľký problém s denným spánkom. Viem, že ho potrebuje, pretože, ak sa jej náhodou podarí spinkať, tak je usmievavá a pokojná, inak je veľmi nervózna a plačlivá... Nadobúdam dojem, že nedokáže tvrdo zaspať. Odmieta babyvak, manducu, neznáša kočiar, chce byť len na rukách a popritom musím skákať na fitlopte, no ani tam nie je záruka, že zaspí tvrdo, viac-menej si len tak podriemkava, pretože, keď ju chcem preložiť (hoc aj po hodine skákania), hneď sa preberie. Takto mám pocit, že celý deň sa len uspávame. Dojčiť sa chce často, najdlhšie cez den vydrží 2 hodinky, pritom mlieka mám dosť a ona priberá teda riadne 🙂 Podotýkam, že pri prsníku mi nezaspí. Večer ju tiež musíme uspávať len na fitlopte a až tak ju prekladáme do postieľky alebo spí so mnou v posteli, občas je spánok ok, občas je veľmi nepokojná, tak agresívne kvíli, ale to beriem, že to k detičkám patrí. Čo, však, s ňou cez deň? - nemám čas jesť, robiť hygienu, o varení a upratovaní nehovoriac - to až keď príde manžel .... tieto veci ani nie sú pre mňa priroritou, ale chcem, aby maličká bola spokojná. Občas cez deň zaspí v kočiari alebo vo vajíčku (ak už nutne musíme niekam ísť), no keď sa zobudí, spusti plač a chytá až amok, kým ju odtiaľ nevyberiem - preto máme problém ísť s ňou napríklad k lekárovi.... ďakujem za rady 🙂

jankako
4. jan 2015

aj moja prvorodená bola fitloptová...V koči spala,len nemohol zastaviť.cestovanie,návštevy boli úplna katastrofa.Celkovo spánok nula bodov.Nevládala som ju ani v noci nakojiť od vyčerpania.Bez dudla,vkuse na prsniku.každú 1,5 hod.potom večerné plače,koliky do noci.V noci aj tri hod.hore...prečo?netuším.Bud som to ja s nou nevedela a preto bola taká alebo jednoducho bola taká sama odseba 🙂 Druhorodený ani neviem že bol miminkom...bezproblemový,spavý,neplačlivý s jednou kolikou 🙂 Takže nie je tvoje dieťa jediné ,,problemové,,.Ja som mala pri malej takú mini výhodu že sme bývali ešte u rodičov do roka.tak neboli všetky domáce práce namne.Ale tiež som sa vela krát dostala z izby do kuchyne naobed o 11.00.

nini1010
4. jan 2015

No tak to ti ozaj nezavidim,to je problem.je minimum deticiek ktore sa naucia rezimu same od seba.vlastne take ani nepoznam.ale su dva typy matiek.prva skupina a je ich ovela viac chce pre dieta "to najlepsie" a od narodenia ich presne ako pises ty uspava na fitlopte,na prsniku,uhojdava na rukach.len aby sa dietatko vyspalo.co tam po tom ze mam kruhy pod ocami na pol tvare,ze sa nemam ani kedy najest,ze ani boh nevie kedy sa zas zobudi a cely kolotoc zacne znova a budem sa trapit s obzuzlanymi bradavkami a prebdetymi nocami lebo vsak dietatko zaspi "len pri mne" a 10 krat za noc hlada cici... A potom druha skupina matiek,je nas velmi malo.priblizne ked bola moja dcerka taka stara ako tvoja povedala som si a dost.rezim krmenia kazde tri hodiny s povinnym budenim ku krmeniu som zahajila hned od narodenia takze som presne vedela kedy sa zobudi aby jedla.zaspavanie vsak bol strach a hroza a kedze dieta je spokojne iba ked ma spokojnu mamu zahajili sme metodu 7,5,3... Jednoducho pivedane vyrevat.cestne slovo,tyzden revala kazdy vecer ale zaspala,po tyzdni zaspavala uplne sama v posteli cez den aj v noci 5 min po ulozeni do postielky.mala spokojna lebo sa vyspala dosyta,ja spokojna lebo som mala moznost spat vzdy ked spala ona a rezim fungoval takmer bezchybne.do polroka som ani nevedela ze mam dieta.tym nechcem povedat ze by na tvoju dcerku malo platit presne to co na moju.si mama sama citis presne co je pre nu najlepsie.len tym chcem povedat ze kazde dieta sa da naucit rezimu a samostatnemu zaspavaniu,je to len o tom ci mamicka naozaj chce alebo sa necha zlomit placom babatka.ja som mala teda obcas tiez sem tam na male,srdce trhalo raz mne raz mojmu muzovi ale zvladli sme a dnes viem ze pri druhom to urobim rovnako lebo to bolo pre nas obe to najlepsie.a len tak pre info,poznam pomerne hodne matiek z prvej skupiny.okolo 10 mesiateho mesiaca to s nervami vzdali a naucili deti rezimu a samostatnemu zasoavaniu.kazda mi povedala ze som ta ja nrposluchla ovela skor.cim neskor zasnes tym tazsie to bude.

marcelatje
4. jan 2015

Čo poradiť? Sú len dva spôsoby buď máš nervy na vyplakanie, alebo ich nemáš. Ak ich máš môžeš sa pomaly hrdiť metálom za zásluhy ako @nini1010 že si to dokázala, ak nie musíš počkať kým sa dieťatko naučí spať inak. Ja patrím k tým matkám "s kruhmi cez pol tváre, nemala som sa kedy najesť, ani boh nevedel kedy sa zasa zobudí, mám za sebou prebdené noci, ožužlané bradavky aj 10x za noc cici" ..........fitlopta do cca 1,5 roky, prvá prespatá noc v 20 mesiacoch...... všetko toto a ešte oveľa viac, no aj úžasný pokoj na duši 😉
Každý robí ako vie 🙂 možno ak by som mala gule nechať dieťa vyplakať tak by som bola spokojnejšia, ale nebudem riešiť čo by bolo keby..... viem len to, že keby sa to zopakovalo urobím to rovnako 😉

mima4
4. jan 2015

tak ked ti to prekaza, tak ju oduc od takeho zaspavania.
Su to vsetko len navyky. netvrdim, ci zle, ci dobre..to zavisi od rodica, co jemu vyhovuje a ci ma aj dalsie povinnosti mimo toho (statok, dom, ine deti,..). Tym ze zijeme dnes luxusnu dobu, mnohe veci uz nepotrebujeme nejako riesit.

marika6
4. jan 2015

Skús hojdacku respektíve kolíska hacka, alebo na googli vyhladaj amby nest obidve na rovnakom princípe dieťa sa cíti ako v náručí keďže je to mäkký madrac a hojdanie je dopredu dozadu ale vďaka strune hore dole, keď sa dieťa zobudí, pomrvi, tak vďaka strune začne znova hojdat, ja mám amby z anglicka a je k nezaplateniu

ibo
4. jan 2015

No tak my sme skakali na lopte prve 3 mesiace...potom uz ma to nebavilo,lebo ma zacali boliet krize tak sme ju naucili do postielky...bol to sice boj ale teraz uz nikde inde nechce spat,dokonca ani s nami v posteli...nasa nechcela byt ani v koliske iba na lopte...

arizona
4. jan 2015

Nemyslim, ze su len 2 skupiny matiek - drsnacky a makkysky. Aspon u nas neplatilo ani jedno - skusala som debilnu metodu vyrevania sa a jediny efekt, ktory som nim dosiahla, bol, ze som maleho naucila odporu k postielke a odvtedy sme ho do nej nedostali.
U nas sa o prebdetych nociach nedalo vobec hovorit - uplne bezne prespal 4-5 hodiniek, napapal sa a pokracoval dalej. Ale mozno to bolo tym, ze sme neskusali metody, ktore nam nevyhovovali. Na cerstvom vzduchu sme boli niekolko hodin denne od cca. 2. tyzdna (nastastie bolo pekne pocasie) - to bola nasa finta 🙂
Takze ak ti nevyhovuje, na co si mala zvykla, skus najst novy sposob uspavania. Este ma napadlo - ak sa budi v noci, nema napr koliky? Ano, su placlive deti, ale ten plac patri k nim. Ale tvoja mala k nim asi nepatri. Skor by som hladala pricinu aj toho placu a mozno nebude mat potom problem so zaspavanim aj mimo fitlopty.
Drzim palce, nech si na seba co najskor zvyknete a sa zosuladite 😉 nebude to trvat vecne, neboj 🙂

diana_81
4. jan 2015

Pridam i moju skusenost. A podla mna sa da zaradit niekde medzi odpovede nini1010 a marcelatje - ani skakat pri kazdom mrnkani, ani vyplakat... hlavne kazde dietatko je ine a preto je dolezite sa podla toho nastavit, ale zaroven zo ziadneho neubudne ak chvilku pocka. Myslim, ze Tvoja dcerka je vo veku kedy ju mozno tomu trochu naucit.

Moja prvorodena je dodnes katastrofa, stale prsnik v puse, nikdy nespala v postielke, uspavame doteraz a nikdy nemala rada spanok. Druhorodeny je pohodak, rad spinka, teraz ma sedem mesiacov a ked je jeho cas (neuspavam vo fixnu hodinu ale uz poznam kedy je unaveny) viem, ze ho po nadojceni dam do postielky a sam zaspinka. Ak aj lezim pri nom pusti sa prsnika a otoci sa mi chrbtom a spi. Myslim si, ze kazdy maju svoju povahu od narodenia a netreba ich lamat, ale ked mas dvoch a viac (a pripadne manzela co i cestuje a rodinu daleko) zrazu zistis, ze nie si zla matka ked nestihas skakat pri kazdom zarmncani. Pretoze to inak ani nejde! Pri prvorodenej som zanedbala domacnost, ale ked mam dvoch navarit proste musim. Ja sa obetujem ale co nedam dcerke jest ked maly nevie zaspat? Ked som na nich vecer sama a syn uz spinka a zobudi sa presne pocas toho co som malu strcila do vane nemozem za nim hned ist ked place, ved by sa mi utopila. Jasne, poponahlam sa, ale umyt ju musim i ususit a obliect.... Ak je ona chora a ma horucku musim sa jej venovat, prezliect jej pyzamko a podobne, tak maly musi zase pockat. Rovnako ked sme na ihrisku a ona chce na preliezku tak odstavim kocik aby nespadla a maly sa casto zobudi. Prvorodenu by som kocikovala a nesadla si na lavicku, lebo ved sa zobudi... Na druhej strane kym je ona predpoludnim v skolke snazim sa prisposobit rezim malemu. Nech sa co najlepsie vyspi, mazname sa, vela ho nosim... venujem sa mu, ale ked su doma obaja je to ako sa podari...

Dlha story kratko - zamysli sa nad tym, ake by to bolo keby si ich mala viac a mysli hlavne i na seba! Netreba dieta trestat drezurou, ale umyt zuby ci sa osprchovat mas pravo aj Ty. Myslim, ze tieto male lekcie postupne budu mat ucinok a babatko sa nauci ze nie je tu jedine. Nie som za ZIADNE vyplakavanie natvrdo a u nas to ani nebolo treba. Nikdy som ho nenechala plakat za cielom aby zaspal sam, len casto ked bol este maly a zaspaval rychlo sa mi stalo, ze kym som prisla uz zase spal... a on sa naucil ze je to obcas tak. Nebolo to naschval. Nemala som inu moznost. Je pravda, ze on nie je velmi placlivy, a naopak prvorodena tiez plakala az chytala amok. Na druhej strane neviem, ci som ju v tom nepriamo nepodporila svojim spravanim i ja, tym ze som vzdy skakala ked plakala a tak zistila, ze musi proste silno plakat a ja pribehnem... riad sa svojim pocitom.

Podla mna zacni tym, ze sa zamyslis aky sposom rezimu by vyhovoval Teba a daj jej sancu sa prisposobit, Ja mam spatne pocit, ze som prvorodenej vlastne nikdy sancu prisposobit sa nedala, lebo som sa o nu bala, ze jej ublizim, ze sa bude citit osamela, ze bude mat traumu a podobne. Teraz si uz nic podobne nepripustam, lebo zivot s viacerymi detmi je iny a spatne viem, ze som si zbytocne vycitala. Postaraj sa nech ma vsetko co potrebuje v ten moment, nech je prebalena, napapana, ulozena a povedz si ze sa osprchujes. Len par minut, nieco take co proste dotiahnes dokonca a co by si ako vravim musela urobit keby slo o druhe tvoje dieta. A urob v najblizsich dnoch cosi take povedzme 10x a prehodnot ako sa sprava, ake pocity to v Tebe vyvolalo, skus si predstavit, ze ich mas viac a kazdeho lubis rovnako a nie vzdy sa na robit vsetko naraz. Ak to ide dam si krpca povedzme do satky a venujem sa starsej ale niekedy to proste nejde inak... velmi drzim palce.

wewetko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz