10 ročná dcéra má problémy so spánkom

bonaqa2013
9. nov 2015

Moja takmer 10 ročná dcéra má večer problémy zaspať. Zaspí niekedy až okolo 23 hod. a ráno je potom veľmi nevyspatá. ako jej pomôcť? čaje na spanie, mlieko s medom, homeopatiká a pod. nezaberajú. problém začal pred pár týždňami, keď nečakane zomrela moja mama. Ako pomôcť dcére? Chodí do 4 triedy, ale v škole problémy nemá. Žeby to súviselo s blížiacou sa pubertou? Žiadne príznaky puberty nemá.... ďakujem.

maslenka47
9. nov 2015

@bonaqa2013 skor si myslim, ze sa nevie vyrovnat s novo vzniknutou situaciou. Co robi v posteli, ked nevie zaspat?

bonaqa2013
autor
9. nov 2015

@maslenka47 prehadzuje sa. Myslíš so stratou starkej? Nebývali sme spolu, ale vedľa seba a so starkou boli každý deň. Každé ráno im kývala keď išli do školy. Vzťah veĺmi blízky....

sense
9. nov 2015

Myslim si ze je to psychikou zvlast ked si boli blizke

tykat
9. nov 2015

@bonaqa2013 Najprv by bolo dobré zistiť presnú príčinu, možno to so stratou priamo nesúvisí...nám psychologicka poradila potichucky pustit radio, nastavit na sleepmode trebárs hodinku dve...pomohlo to takmer hned.
U nás bola podobná situácia, babka bývala s nami, a tiež tak nečakane zomrela. Zapôsobilo to na všetkých, mladší syn mal vtedy 8 rokov. Dosť sme sa o moje mamke potom rozprávali, aj sme si spolu poplakali, aj sa posmiali a sme sa pozlostili že prečo nás opustila...Mne bolo vtedy veľmi ťažko najradšej by som sa o nej nerozprávala ale videla som že syn to potrebuje nejako prebrať, tak som sa premohla. Skús sa aj ty s dcérkou porozprávať, nejako opatrne zisti či by chcela o starkej hovoriť.

cecil36
9. nov 2015

@bonaqa2013 bola na pohrebe starej mamy?

alaguema
9. nov 2015

@bonaqa2013 evidentne to súvisí so smrťou starej mamy, ak to začalo keď zomrela. Možno by stačilo s ňou o tom hovoriť, ktovie, čo jej behá hlavičkou.

cerez
9. nov 2015

Ak takýto spánkový režim nemala pred úmrtím starkej, môže to súvisieť. Mám dve deti a v spánku odlišné. Dcéra by aj ponocovala, nemá pocit únavy, ale ráno by spala aj do 10-11 tej. Syn zaspí pomerne rýchlo a ráno je hore medzi prvými. Dcérka si už v tomto veku uvedomuje konečno. Mám dcérku v tvojom veku a veru sa doma pýta na to, čo bude potom, keď už nebude. Dokonca nám povedala, že ak by zomrela, prosím pochovajte ma tak, že mi hlavu necháte von, aby som mohla dýchať. 🙂 Znie to hrozne, ale začína si uvedomovať, že život má aj svoj koniec. Skús sa s ňou porozprávať čo ju trápi, čo cíti. Asi by som jej dovolila zaspávať istý čas pri pokojnej hudbe, či rozprávke.