10-mesačné dieťa nebľaboce

8. feb 2023

Ahojte. je to ok ak 10 m dieta este neblaboce?
Pamatam si ze ked mala 3-4 mesiace bolo to same gaga, teraz len viska, hmka, “ pluva” ustami, ale to trva uz dlho, v tomto ziadeb pokrok.. Inak ziadne papa, tap tap, a tak..
Viem ze kazde dieta je ine, ale,predsa.. uz nemam chut chodit ani na baby plavanie ked vidim co ostatne 10-11m deti dokazu 🥲🥲🤷🏼‍♀️

zorkahorka
8. feb 2023

Prosiiim ta, kvoli tomu nevhodis na baby plavanie? Neblbni. Ani moj starsi syn nebol daky ukecany, hoci som ho furt ucila zvieratka. Nechytal sa. Po vyse roku sa zacal chytat

verca888
8. feb 2023

Zeny, matky, prestante, prosim, toto riesit. Kazde dietatko je ine a je uplne individualne, co ktore kedy robi. Pri detoch treba trpezlivost, nic ine. Ak niektore nerobi to, co ostatne v danom mesiaci, tak netreba okamzite zufat a stresovat. Je to uplne normalne.

annm81
8. feb 2023

Ak dieťa nedosiahne nejakú schopnosť v presne stanovenom termíne, alebo zaostáva v niečom za inými, netreba hneď maľovať čerta na stenu. Ak ale dlhšie nevidíš žiadny pokrok, vždy je lepšie poradiť sa s odborníkom. Rozumie? Reaguje na meno?

andreatytler
8. feb 2023

Podla mna to nie je dovod na znepokojenie. Aj my sme mali take odbdobie kedy prestal blabotat a zacal viskat... ale trvalo to len asi mesiac. Nasiel novy sposob ako vydavat zvuky a musel to trenovat. Ako dlho uz viska, pluje a hmka? Ma aj ine sposoby komunikacie? Ukazuje na veci? Podava ti veci? Taha ta niekam ak nieco chce? Zoberie ta za ruku. Pozrie sa na teba ak nieco potrebuje? Ako rozumie?

heln
8. feb 2023

asi si to neuvedomujes, ale kazdy den ktory otvorim mk, je tu otazka: moje dieta nerobi toto alebo tamto, je to ok?
tvoje dieta mozno nepokrocilo v reci ale predpokladam, ze zacalo lozit a mozno si zajtra sadne zo sikmeho sedu. na plavanie predpokladam ze chodis kvoli plavaniu. psychomotoricky vyvin treba hodnotit ako celok a nezameriavat sa len na jeden parameter.

nicol_10
8. feb 2023

Nezačalo sa dieťatko stavať? Chodiť popri nábytku? Žeby sa viac sústredilo na pohyb..naša tiež taká bola, keď začínala chodiť, úplne ticho a keď sa to naučila, znova začala aj s "rečou"

amelia89
8. feb 2023

@annm81 nemyslim to v zlom ale ako mam zistit u 10 mesacneho dietata ci rozumie, a ci reaguje na meno - toto je dalsia vec ktoru v 10 mesiacoch este neovladaju vsetky deti cize len viac ju vystresujes

Autorka moj syn ma aktualne 9 mesiacov,sadol si,postavil sa. obcas zakrici BABAAAAAAA to je asi tak cele jeho blabotanie. Netreba sa porovnavat,aj ked viem ze je to tazke ❤️

annm81
8. feb 2023

@amelia89 Napr. reakcia na meno sa zistí jednoducho - dieťa pri svojom mene preruší činnosť a pozrie na toho, kto ho oslovil. Či rozumie iným slovám predsa tiež zistíš ľahko. Spomenieš, že idete obedovať a dieťa sa poberie k stolu. Spomenieš, že sa idete kúpať a dieťa sa poteší, lebo má rado kúpeľ. Spomenieš, že sa tata vracia z práce a dieťa sa pozrie na dvere... Jednoducho vidíš, či dieťa chápe často opakované výrazy.

andreatytler
8. feb 2023

@amelia89 Vela deti v tom veku rozumie jednoduchym prikazom a otazkam:
Nie, Nechytaj, Daj, Ked sa ho opytas kde je macko, tak ukaze, alebo sa tym smerom pozrie.

luccija
8. feb 2023

Tak 10 m by už mohlo niečo blabotat...

amelia89
8. feb 2023

@andreatytler a vela deti nie. a je to v poriadku.

amelia89
8. feb 2023

@annm81 tak som to nemyslela.viem ako to zistit, hovorim len ze nie kazde 10 mesacne dieta to uz ovlada

annm81
8. feb 2023

@amelia89 Ak u 10mesačného absentuje akékoľvek porozumenie reči, je vhodné poradiť sa s odborníkom.