10 mesačné dieťa ešte nesedí

slavkakap
24. jan 2019

mile mamky ,
su medzi vami aj take mamicky co im deti zecali sediet neskor ako 6/9 mesacne?. my mame doma takmer 10 mesacne dietatko, stvornozkuje , chodi popri nabytku , ale este si ani raz samo nesadlo, ziadny naznak.sedu.Tym ze.nevie si sadnut , tak pri padoch sa ruca na hlavu do zadu. treba neustale byt za je chrbtom a chytat ho. mate aj vy takuto skusenost? a ak.ano ako vam.to dlho trvalo? my sa uz totiz nevieme dockat ked sa to nauci a hlavne nauci sa aj padat na zadockej. dakujem za vese skusenosti.

siska53
24. jan 2019

@slavkakap nasa sedela az po 10.m, ale ona mala aj slabsi svalovy tonus, cize vsetko mala.s oneskorenim. A maly sice sedel od 7,5m, chodit zacal v 11.m.,ale zasadne padal ako tvoje, cize si pri pade nesadol,padal ako stlp. Sme ho to museli ucit. On tym,ze aj rychlo chodil,tych padov mal.kopec.

nelinka2009
24. jan 2019

@slavkakap môj sám sedel až 13, mala 12 a 10 mesačné dieťa ešte samostatné ani sedieť nemá.

vierocka888
24. jan 2019

@nelinka2009 prosim ta a odkial mas informaciu ze 1o mesacne nema samo sediet? 🙈
Moj sa naucil sam sediet na zaciatku 8 mesiaca. Bez pasivneho posadzania, zo 4 si sam pekne sadal.... teraz ma 8,5m a chodi okolo nabytku,4nozkuje a normalne sedi...

lujza123
24. jan 2019

@slavkakap moja začala chodiť ako 9 mesačná a sedieť až ako 14 mes. Odporúčam nechytat pri padoch, radšej dajte na zem koberce, odstráňte ostré predmety. Situáciám kde môže padnúť slovné upozornite nech si dá pozor... Dieťa bude oveľa pohybovo sikovnejsie keď pôjde svojim tempom bez pomoci, zachytávanie ci vodenia na ruky. Nesedí nie preto ze by to nedokázalo, ale preto ze nechce, nepovažuje to za dôležité, sústredí sa na chôdzu teraz podľa mna

lujza123
24. jan 2019

Ináč tie pády by boli rovnaké aj keby vie sedieť, to na to nemá vplyv. A vedieť padnut sa musí tiež naučiť, vytvoriť si reflex ešte kým iba stojí, lebo keď sa rozbehne budú drastickejsie takže je fajn aby ako tak vedelo bezpecne padnut keď začne chodi

empi44
24. jan 2019

@slavkakap
Pokial sa nepretaca, tak si same nesadne a ani neusedi. Casto ju davat na brusko a motivovat hrackami na pretocenie. Ma slabe brusne svaly.

duun
24. jan 2019

Čo hovorí pediater/ička? Myslím, že to je otázka najmä pre lekára - ak by videla nejaký problém, poslal by ťa určite napr. za neorológom. Opýtaj sa pri poradni. Ak ti to veľmi vŕta v hlave, potom choď aj mimo poradne.

pribinak
24. jan 2019

@nelinka2009 ??????? preco by same nemalo vediet sediet? niektore deti su pohybovo velmi zdatne, v 10mes chodia, ine zas skor zacinaju rozpravat.

katarinamarkova
24. jan 2019

@nelinka2009 😊 to sa teda riadne mylis. Odkiaľ mas prosím toto info? Na konci 10teho mesiaca môj syn už behal...ďalšie dve deti v 11tom. Sedeli všetky samostatne niečo po pol roku.

katarinamarkova
24. jan 2019

@slavkakap každé dietatko je vyvojovo iné...na 99% je všetko ok. Ak sa ti predsa len niečo nezda...chod k doktorke.

nelinka2009
24. jan 2019

@slavkakap je to uplne ok, naozaj.... Daj pokec s tvojou dr,nie tu na mk... Nieje sed ako sed... Toto čo tu mamičky nazývajú sedením v 6 mesiaci nieje sedenie, je to pasívny sed, ktorý deťom v skutočnosti škodí... Posadí cca 12-13 mesiac a je to uplne v poriadku... Práve tým, že stvornozkuje cvičí svaly, ktoré bude používať pri posadené sa a sedení, ver mi, prešlo som neurologov, ortopédov... Atď... Hlavne tu nečítajú tie rady, tie deti nesedeli, matky ich dávali do pasívneho še

Sedú!!!

pitr5
24. jan 2019

Moja zacala sediet az po desiatom mesiaci.. realne ma dieta do roka vediet len si sadnut.. vobec dietatko nenahanaj.. ked na to bude pripravene, samo si sadne.. kazde dieta je ine.. ma svoj cas na vsetko.. nasa tiez najskor stvornozkovala a az potom si sadla.. bud kludna 🙂 do roka mas cas.. netreba hned strasit.. ked je podla pediatrick vsetko ok a dietatko napreduje, ked hovoris, ze lozi, tak mu daj len cas..

lujza123
24. jan 2019

Baby tieto uvahy kedy co ma do roka vedieť su úplne o ničom. Dokonca aj 2 súrodenci vedia byť tak odlisni, jeden chodí v 10 tích mesiacoch a druhy v 18 tích. Je to dané aj povahou dieťatka, niektore je opatrnejšie, niektore sa potrebuje viac hýbať, niektore zase chytať a skúmať predmety. Všimnite si ze deti co sa neskôr hýbu majú zas oveľa lepšiu jemnú motoriku ako ich pohyblivej si rovesníci.

cica8
24. jan 2019

@vierocka888 a co ešte dokáže vaše dieťa,, prepáčte ale toto je fest prehnane,

vierocka888
24. jan 2019

@cica8 :D akoze co je na tom prehnane? Ze sa to naucil? Kazde dieta je ine, niektorym to trva dlhsie ako ostatnym.... keby sa dalo vam tu kludne dam aj video 🤣 ze prehanane....🙄😀 sak nehovorim ze chodi bezchybne a sam 😀 normalne okolo nabytku si vie pomalicky prejsť niekolko krokov, po 4 lieta ako sarkan a sedi uz dlhsie....
Ale sak na co vam to tu pisem sak ja sa nemam preco pred niekym obhajovat 🙈🤣

eri444
24. jan 2019

Každé dieťa je iné, toho by sa mali jednotlivé mamky držať a hlavne si nezávidieť. Dieťatka sa to naučia či skôr alebo neskôr, dôležité je, aby sa to naučili nie?

malinajahoda
24. jan 2019

Moja dcérka si 1x sama sadla 5 dní pred 7 mesiacom. Šikmý sed bol samozrejme skôr. A pasívny sed? O tom som len čítala. Také praktiky sa robili pred 30 rokmi.