Prosim poradte, ako by ste sa zachovali na mojom mieste.
Moj 1,5 rocny syn spadol z manzelskej postele na roh skrinky. V bezvedomi nebol, hned plakal, kedze je precitliveny, z placu sa aj povracal. Ked sa upokojil, spraval sa standardne, nebol spavy, zrenice reagovali primerane. Po pol hodine mu vsak na hlavicke navrela hrca cca 3x3 cm, bolestiva na dotyk. Rozhodli sme sa ist na pohotovost, kde mu hned spravili roentgen. Na roentgene sa ukazalo zatienenie a doktor si nebol isty, ci je to prasklinka alebo cieva, tak nariadil hospitalizaciu a CT. Bala som sa s CT nesuhlasit, ak by bola prasklinka, mohlo tam byt zakrvacanie, opuch mozgu... Nastastie sa nic nepotvrdilo, hlavicka je uplne v poriadku bez poskodenia.
Teraz vsak mame s manzelom hrozne vycitky, ze sme suhlasili s CT, ved nic nenasvedcovalo, zeby tam mohlo byt poskodenie, spraval sa standardne, zrenice ok...
CT je u malych deti skodlive, u 1z 5000 az 1z 1000 pripadov sposobuje rakovinu (kto chce dolozim studie).
Ako by ste sa rozhodli vy? Ako riesite pady vasich deticiek? Kedy je uz cas ist na pohotovost? Mne za 1,5 roka padol druhy krat (prvy pad sme tiez boli na pohotovosti)... Dakujem za rady.
@evka_28 dôležité je, aby si sa ukľudnila. S manželom ste sa v danom momente rozhodli pre CT, tak malemu urobili to vysetrenie. Nezamyslajte sa teraz uz nad tym, bude vsetko v poriadku len musíte v to veriť. Áno, CT je škodlivé ale tvoj syn bude v poriadku. Nebojte sa. Veľa robí, ako sa k danej veci postavíte. Podľa mňa ste urobili najlepšie a najmúdrejšie, čo ste mohli. 🙂
Teraz si hrdinka. Tak ked si s tym nesuhlasila, tak si mala odmietnut a zobrat to riziko ze ti moze zomriet syn alebo zostat postihnuty. To co si popisala bol dovod ist na pohotovost - samozrejme ked sa povracal, spravila sa hrca a bol tiez na RTG zatienienie, tak potreboval CT. Mozes byt vdacna ze sa ti dostalo takej dobrej starostivosti - Jakubkovi z Dolneho Kubina sa nedostalo, a jeho mama uz chodi 2 roky za synom na cintorin.
Vieš čo? Sú choroby ktoré sú častejšie ako 1:5000 a teraz čo?
@kittykat22 nechápem prečo si na autorku taká drzá! Normálne sa pýta, keď chceš byť doslova hnusná, tak si rieš komplex inde. Načo ju strašiš? Panebože, normálne.... niektorí ľudia nemajú vsetko pokope.
@jaass keby sa lekar vykaslal na CT, nieco sa jej dietatu stalo, tak ho rozdupe - preto. Pretoze ked potrebuje pomoc tak leti do nemocnice, a ked zisti ze je vsetko ok po dokladnom vysetreni, tak pride na MK s kecami, ako to nemali robit. Preto.
Dakujem za nazory. Samozrejme hrdinka nie som, proste sa len bojim, ci sme mu tym neuskodili do buducna. A ved presne, su choroby s vyssou ako 1k5000 pravdepodobnostou, a toto je nieco navyse k tym chorobam... ono stresuje hlavne moj manzel, vycita si ze sme sa zle rozhodli, preto pisem, chcem vediet nazor inych, ako postupuju ini rodicia v podobnych situaciach...
@evka_28 tak vysvetli manzelovi, ze ked uz ste sa nejak rozhodli, zrejme ste spravili to najlepsie, co ste v danej chvili mohli. Ono vzdy mas na vyber viac moznosti. To by sa clovek musel zblaznit, takto si vsetko vycitat. Proste robis to, co v danej chvili pokladas za najlepsie. Hotovo. Dalej neries a bud rada, ze je drobec v poriadku😊
Mate pravdu, po vojne je kazdy general... teraz, ked vieme vysledok, sa manzelovi lahko hovori, ze sme sa zle rozhodli... ja sa tu na MK len chcem proste uistit, ze sme spravili dobre, ze by ste sa aj vy na nasom mieste tak rozhodli, ze proste ten prinos z CT je vyssi ako nasledne potencialne riziko rakoviny...
tiez by som suhlasila s CT za takych okolnosti.
Už nad tým nerozmýšľaj, to CT sa neodstane. Nemáš to ako ovplyvniť. Skôr sa zameraj na niečo, čo môžeš teraz robiť. Rakovina nevznikne len tak, telo má kopec mechanizmov opravy, kým vznikne. Ak chces dačo robiť, ja by som sa snažila, aby mal dobrý príjem antioxidantov. A tu skrinku dajako oblepit roh, do budúcna, ako prevencia, keď náhodou zas padne znova, ako keď dáme vankúše k posteli..
A keby ste nesli do nemocnice a nesuhlasili s CT, tak by ste si to vycitali uplne rovnako. Nerieste to uz. Mozno len do buducnosti davat este vacsi pozor, aby znova nespadol, aby ste nemuseli mat dalsie vycitky. Ale myslim si, ze je uplne normalne mat pri detoch vycitky svedomia, ze sme urobili nieco zle. Uvidite, ked bude mat tri roky, budete mat tych vycitiek ovela viac... Nehovoriac o tom, ze ked bude mat desat, uz ich bude tolko, ze si na to zvyknete.
Vas vazne trapi to CT viac ako fakt ze vam uz 2x tak padol ze ste museli ist na pohotovost? Vas problem je skor ten ze na drobca musite davat viac pozor. A neriešte či vyštudovany zdravotnik urobil spravne ale skor riešte kde robite chyby ako rodićia aby bol vas syn doma v bezpeči Chapem ze stat sa moze kazdemu ale vam dako často. Aby vas nabuduce neprišla navštivit socialka alebo sa malemu nieco horsie nestalo. To by ma na vašom mieste trapilo viac . Na to CT by som nemyslela ale na to ako presunut nabytok nenechat ho sameho na posteli atd. Mat trochu rešpekt pred usudkpm lekàra a trochu konštruktivnej sebakritiky.
Ak by som uz sla na pohotobost a odporucili by ct, tak by bolo ct....a mam istotunze dietatu nic nie je
su deti ktore chodia opakovane na ct od babatka. zialbohu. ono ak sa ma telo dokaslat dokasle sa aj bez ct aj bez ockovania aj s bio stravou to je jedno proste.... su deti ktore prezilo rtg v tele matky. su deti chore po bezrizikovom tehu. verili ste lekarovi a mali ste mu verit. on vedel preco ho na ct posiela. neboj sa. manzel by sa mal sklidnit
Kazdy rodic si obcas nieco vycita,ci uz viac alebo menej.Sme rodicia,my mame zodpovednost za nase ratolesti,chceme im to najlepsie,no a robime aj chyby.Dovolim si tvrdit,ze asi vacsine rodicov spadlo dieta z postele.Nechcem to tym zlahcovat,ale je to tak.Vravi to aj nasa pediatricka.No a ktomu CT:Mozem ta ubezpecit,ze niet lekara,ktory plytva ziadankami na CT.Keby si odmietla CT a odisla s tym,ze tam je nejake zatienenie a mas doma dieta,ktore sa sice sprava standardne,ale je male,tzn.nerozprava este,atd...tak nevidis po vsetkych strankach,ci naozaj je vsetko standardne.Urobili ste dobre,v takomto pripade by som doverovala lekarovi,keby sa mu nezdal rontgen.Bud stastna,ze ct nic neukazalo.Takto to ber.🙂To je to,za co by si mala buchnut sampanske a oslavovat.🙂Vykasli sa na pravdepodobnosti atd.No a vseobecne dobru vec urobis,ak budes davat dietatku aspon trikrat denne ci uz ovocie cerstve alebo zeleninu a budovat jeho imunitu pobytom vonku za kazdeho pocasia.Toto je totiz aj v Tvojich rukach.No zas nic neprehanaj a uz na to CT nemysli.Nic si uz nevycitajte,urobili ste spravne.Jedno z tisica alebo z 500 deti?No neviem,ci to moze byt vsetko az tak preukazatelne,ze naozaj CT...Netrap sa,urobili ste to najlepsie,co ste mali urobit.Tes sa z malickeho,jeho pokrokov a uzivaj si ten pocit,ze je skontrolovany a v poriadku.Uz si mozes vydychnut.🙂Je dobre,ze niektore odpovede su tu aj tvrdsieho razu,Ty potebujes hlavne uistit a ver-nelutuj nic.
@elizabeth88 Pardon preklep-z 5000 alebo z 1000 deti
Dakujem vam vsetkym. Presne potrebovala som len uistit. Ste zlate ze ste tolke napisali. Keby nedame CT, asi by som zosedivela od strachu, ci je vsetko ok, proste vycitali by sme si to tak ci tak... ale to CT jednoznacne muselo byt.
K tomu padu - to bol ako zly sen, ja mam doma vsetko olepene, zabezpecene. Postel je z dvoch stran stena, z jednej zabrana a z druhej prisunuta detska postielka, neviem preco bola vtedy poodsunuta... Sedeli sme spolu v strede postele a mojkali sa, hovorim mu ‘pockaj len napravim tento vankusik’, nahla som sa na sendu dopredu a druhou rukou matam ze ho chytim aby nikam nesiel a zrazu rana. Buchol sa o roh tej postielky. U mna sok ze ako? Ved bol tu, ved to bola len sekunda... Ja mam bolavy chrbat a zodrate kolena, co som nonstop blizko pri nom s natiahnutymi rukami keby padal. Ked idem na wc, ide do postielky, aby sa nic nestalo. Keby mam viac deti, tak ho takto strazit urcite nestiham. A predsa sa stalo, ze padol (prvykrat mi padol, ked sa ucil vstavat na nohy zo stvornozky a ja som tiez bola pri nom a jednoducho som neskoro natiahla ruku a padol).
Mame ho az prilis radi a tak sa o neho az prilis bojime a chceme ho 100% ochranit, ale to sa neda...
Nestresuj sa, z jedného CT už mu nevybehne rakovina, to by musel to absolvovať opakovane viackrát, myslím, že tie štúdie sa robili z iných vzoriek počtu CT vyšetrení. Deti úplne neustrazis, môžeš byť centimeter od nich a proste spadne, udrie sa, poreze a podobne. Bratov syn spadol z hojdačky, keď sme boli na krok od neho, rozbil hlavu, boli sme zasit, ja som v parku preletela cez ružový záhon, keď bola mama hneď vedľa mňa.. Určite teraz nerozoberaj, či si mala dovolit ct, alebo nie. Postupovala si normálne, dobre a zhodne s odporucenim doktora
A ak by sa na CT ukazalo, ze je potrebna ina liecba tak by ste si hovorili ako dobre, ze mal to CT. Takto mate istotu, ze je drobec ok, viac by som to nerozoberala pretoze to mohlo dopadnut aj vaznejsie.
@evka_28 ajaj do 18-tky ešte tooooľko krát padne.....a to si chceš vyčítať všetky RTG a CT či MR aj v budúcnosti? ak by riziko prevyšovalo únosnú mieru, tak sa tieto vyšetrenia - nerobia....je tam nízka dávka žiarenia s ktorou si ale telo poradí, veď nechodí na CT každý mesiac.....Buď rada že vyšetrenie nič nepreukázalo a výčitky hoď za hlavu....vyčítať si to je rovnaká hlúposť ako vyčítať si keď v budúcnosti dieťa zje kúsok salámy alebo klobásky či grilovaného mäsa - lebo tiež je to možný karcinogén.....
@miadi socialka kvoli tomu ze dieta spadne? To vazne?! Akoze deti padaju aj si ublizia, aj 5 dospelych moze byt okolo a aj tak sa to stane... nezvyknem komentovat casto ale toto mi fakt oci vypichlo! A pre autorku, treba to menej prezivat, CTcko bolo zrejme potrebne, chvalabohu nic nepreukazalo. Keby zistili na CT krvacanie tak by uz riziko rakoviny z CTcka nevadilo? Maly je v poriadku a to je dolezite
Nikdy neochranis dieta na 100% a ani to nie je dobre. Dieta sa musi naucit padat. Ak budes takto vysilovat pri kazdom pade, tak ti prepne z toho... Ako chces mat viac deti? Mam znamu, ktora sa narodila rodicom v starsom veku a nedovolili jej nic, lebo by sa jej nieco mohlo stat. Vravela, ze detstvo mala pototo z toho... maly ti spadne este milionkrat. Mne minule mala spadla z gauca, lebo sedela opacne, chcela sa posunut, ale neuvedomila si, ze sedi na kraji a zletela. A pritom ako malicka nepadala. Ale zase ani som nevysilovala ako trafena za kazdy pad. Ty si zhodnotila, ze treba ist, lebo zvracal (to by vsak mohlo byt aj z placu), sla si k dr, ten zhodnotil, ze treba ct pre istotu. Urobila si co bolo potrebne... A ako sorry, ale riesit pravdepodobnost 1 k 5000? 🤦 Ak nechces sklncit u cvokara, tak nevysiluj
@evka_28 lepsie toto ako podcenit nieco.
Bud rada,ze lekar nemavol rukou,ze tooooo sa stala a ani na dieta mepozrel.
podla mna ste sa spravne rozhodli,ak by bol lekar videl,ze nic tam nie je,nikam vas neposle.Ak by vsak tam nieco bolo,a nesli by ste,vycitala by si si to cely zivot.Co sa tyka rakoviny,ak by si sa spytala 100 ludi,ktori su takto chori,ci boli na ct v utlom veku,tak mozno ani jeden..a su chori..mne sa zda,ze je uz castejsia,ako mat sople...upokoj sa,tes sa,ze sa mate dobre
Na to je lekar ked sa mu nieco nezdalo podla mna je fajn ze sa zaujimal...a ze vas na ct poslal...
Urcite by som bola kludnejdia...
Ta rakovina vies ono toho je trraz tak strasne vela na kazdom rohu ze zo stravy zo vzduchu zo stresu genetika atd..
Moj mal tiez pady som prvorodicka a som neskutocny stresak takze bol aj na rtg...
Na ct nas sice nikdy neposlali ale keby ano neroxmyslala by som ze zbytocne...
Bude dobre uvidis 🙂