1,5 ročný syn ma bije

23. nov 2020

Ahojte, mamičky.
Mám malého syna (moje prvé dieťatko), ma rok a pol a donedávna bol doslova ako moja cicka, no posledné dva týždne sa to úplne zmenilo...a posledné dva dni ma začal bit, aj pred tým ma čapol, keď sa mu niečo nepáčilo, alebo som naňho pokročila, ale teraz ma čape za všetko a keď pokročil, urobí to znova, alebo sa urazí, naschval nepočúva, zduje sa a nebaví sa so mnou...veľmi ma to boli, keďže doteraz sme boli taká “zohratá dvojka”, cítila som, že ma potrebuje, no teraz je to inak...neteší sa, keď ma vidí, Nevolá ma všade ako predtým, teraz už len tata, a mna to veľmi mrzí. Viem, možno zniem ako malé decko ja, Adi to bude tým, že je to moje prvé dieťa.
Prosím, poraďte, čo robiť, aby ma nebil. Nepomáha pekne povedať, ani pokricat, ani keď ho jemne capnem po rúčke. Ďakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domak2
23. nov 2020

Pevne chytiť za ruku ked buchne, očný kontakt a povedať NIE. Zakaždým. Obdobia sa v tomto veku menia často, ale práve teraz je dôležité začať vymedzovat hranice.

zuzanka.zuzu
23. nov 2020

súhlasím, pevne chytiť ruku, pozrieť do očí a povedať nie (ale nie rýchlo, tú ruku mu podrž na pár sekúnd navyše a celý čas na seba pozerajte). a za každým zopakovať a vytrvať.
krik, capnutie ani pekné slová nepomôžu. a nejaké objatia už vôbec nie 😀 (kedysi som tu čítala, že pomôže objať, no to určite, vyfasuješ ešte viac)

negymama
23. nov 2020

nedovol mu aby ta udrel, stopni to v zaciatku, tvoja autorita sa tym znizi skoro na nulu, netreba mu uder vratit, nebudete sa vzajomne otlkat...ale razne prisne zachytit ruku, nohu, hlavu ak ta chce uhryznut a podobne. a vyvodit dosledky, podla okolnosti a urovni comu rozumie. on ide do vzdoru a chce sa presadit a skusat hranice.
dosledky myslim, take...ze priklad nechce jest, a udrie ta ze na tom trvas...vezmem, tanier, nedam sladkost , nic...hladny je do dalsieho jedla.

negymama
23. nov 2020

vztah sa vyvija...dieta nebude vzdy zavisle batola na cicke. Je cas pokrocit na dalsi level. ked sa budete vzajomne respektovat, budete mat pekny vztah, uz nie ako bezbranne zavisle dieta...ale ako dieta co ho mama uci ako bezi svet a ako sa ma spravat. Dieta ti da lasku a pozornost aj /alebo prave preto/ ze mu das aj hranice a respekt a ukazes mu pre jeho dobro, co smie a co neakceptujes.

selu11
23. nov 2020

Presne týmto sme si prešli aj my, malú nebijeme, s manželom sa nebijeme a zrazu začala ona cápať nás 🤔 Keď to spravila, vždy som jej vysvetlila, že maminky a tatinkovia sa nebijú a bola som smutná. Celkom rýchlo pochopila, že tadiaľto cesta nevedie. Pri deťoch asi nikdy nevieš, aké obdobie príde. Chce to len čas a trpezlivosť.

simca06022011
23. nov 2020

Skúša, ty s kľudom mu chyť ruku, že sa to nerobí.. keď začne capat a ak sa bude viac certit ja by som odišla a nechala ho sa ukludnit, že sa hnevám. Nech sa zduje... On sa odduje 😂 najneskôr keď bude nieco chcieť... .
Prejde to, deti majú rôzne fázy, skúšajú, vymýšľajú. Toto môže byť aj tým ze nevie ešte ovladat emócie, vyjadriť sa k niečo atď. Ty nepovol. A nie len ze otcovia a maminky sa nebiju, ale nikto sa nebije. Ja by som to riešila skôr dohovorom v štýle, že to boli, ci jeho neboli keď ho niekto capne...

squirrels
23. nov 2020

Ženy ti dobre radia. Len ťa chcem povzbudiť, že dobre robíš, že to riešiš, keď má synček rok a pol. Horšie by bolo, keby ťa bil dospievajúci/dospelý syn. Neboj sa, zvládneš to. (Tiež mám 1,5 r. syna a čo by som dala za to, keby sa viac ťahal za otcom a mne doprial občas aj vydýchnuť :D)

hacula1816
23. nov 2020

ono to mozn chvilu potrva no nic ineho ako mu to vysvetlovat a vycakt nepomoze. toto bude podla mna len prechodne obdobie no treba to vziat pevne do ruk

simca06022011
23. nov 2020

A ešte k tomu ze ide za otcom.. MLsim že to robí veľa detí.. Hlavne keď sú doma s mamou celé dni a otec odchádza do prace. Je proste ten vzácnejši v tom momente. Ale to tiež prejde časom.

jarus82
24. nov 2020

Dobry večer. Mam ten isty problem s dcérou 3ročnou, dovoľuje si na mna a ked jej vynadam este sa na mne zábava. Myslim ze cim viac sa snazim jej to vysvetlit robi napriek a uz aj na muža si dovoľuje, zacina nam skákať po hlave. Neviete nejako poradit? Za každú radu budem vdacna

selu11
24. nov 2020

@jarus82 Nechceš vyskúšať aj to, že jej nebudeš nadávať ale ostaneš smutná? Nám naozaj pomohlo to, keď som bola nahnevaná ona bola ešte viac, no akonáhle som ostala veľmi smutná, spozornela, prestala byť zlá a dokonca sa aj ospravedlnila a objala ma. Sama som zvedavá čo ešte poradia dievčatá.

domak2
24. nov 2020

@jarus82 no trojročná už ma viac rozumu ako 1,5.
Čo myslíš pod pojmom "vynadam jej" ? Ak vysvetlovanie nestaci, prichádzajú tresty. Jednoduche, rýchle, splnitelne. Povedz čo sa stane , narataj do 3, ak pokračuje trest spln. (Pôjdeš do svojej izby, vypnem telku, zoberiem hracku, ideme domov atď, proste čo na ňu plati) ak z izby vychádza tak ju tam 100x zaniesť spať kým pochopí že to myslíš vážne, žiadne siahodlhé vysvetlovanie. A po pár minútach sa chodit pýtať či už si môžete situáciu v klude vysvetliť.

domak2
24. nov 2020

@jarus82 inak ak sa smeje keď po nej kricis, to neznamena ze sa zabava, v tomto veku to môže byť aj prejav strachu.

jumama
24. nov 2020

Deti najviac bavia reakcie rodicov. Ak sa uz dobrota znudila, ejha spravim daco a mamina reakcia je ina a zaujimava. Tak este to skusim .... cize ako baby radia, v klude, bez prehnanej reakcie a emocii chytit rucku a povedat ze to boli a maminka sa nesmie bit. Je to dolezite, aby sa dietatu zacala tvorit osobnost, aby sa oddelilo od mamy a prislo postupne na to, kto je, ked by bolo od teba zavisle do 30tky, tak tiez ta to uz asi nebude tesit 🙂 nesmut ;) Ano je to take nove obdobie, ale ver ze v mnohom ta to potesi, ked sa budes pozerat, co uz vsetko vase male postupne zvladne samo. Treba mu nejake zaujimave vyzvy dat, trosku samostatnosti povolit... zverit nejaku cinnost, ktoru ako tak zvladne. Dat mu na vyber na oblecenie veci - Dam ti tieto teplacky alebo tieto? Chces papat roztek alebo chlebik? Pojdeme na prechadzku tymto smerom alebo tymto? Ideme si. Itat tuto knizku alebo tuto? ..., ucit pomalicky uz obliekanie, nieco lahke ti moze pomoct odniest do kuchyne a pod. Mozno mu ukazat ako hladat pary ponoziek, mozno by zvladal hladat dve co k sebe patria s tvojou pomocou a chvalit ho ze pomaha maminke... presne to, ze mu kusok slobody a zodpovednosti das, tak zas to na dlhsie obdobie vydrzi, aby ste boli v mieri. Ponukaj mu vzdy dve moznosti, ktore ti vyhovuju obe 🙂 to on este nevie, ze to je len mamina finta a jednu z nich si vyberie rad, pysny, ze mohol rozhodnut 🙂