1,5 ročné dieťa prelieza postieľku. Ako ho naučiť na veľkú posteľ?

zelenejablcko
23. feb 2022

Kto mate skusenosti, rada si vypocujem vase rady a nazory.
Nas syn, 1,5 rocny spava este s nami v spalni. Spi vo svojej postielke vedla mna. Cez den spi v izbicke v cestovnej postielke.
Naucil sa vsak preliezat postielku, takym kaskaderskym sposobom...
Problem je, ze zaspava sam, ulozime ho do postielky, poprajeme dobru noc, niekedy vyjadri nesuhlas, pomrnci, ale po chvili sa ulozia zaspi. V poslednej dobe k tomuto nesuhlasu pridal preskocenie postielky a pricupita k nam.
Riesenie by bolo nechat otvorenu postielku, no on z tade ihned ujde. Nie je sanca, ze by tam vliezol sam, napriklad ze ho necham v izbicke, pohra sa a ked bude unaveny, tak si lazka.
Rozmyslam teda, ako ho to naucit. Chceme aby na noc zacal spavat v spalni, lebo cakame dalsieho chlapceka a teda mozno by sme kupili aj velku postel, no neviem, ci nam to nejako pomoze, ked si lahneme s nim, a ukazeme mu co ako.
Chapem, ze treba cas a trpezlivost, ja si len myslim, ze on este proste nechape, ze treba si lazkat a spinkat. Teda chape, ked mu to vravim, ale vzdy proti tomu maximalne bojuje.
Je tu niekto, ktor riesil podobny problem? Vdaka!

babulkomale
23. feb 2022

@zelenejablcko ano moji to robili od roka 🤦😃
Predpokladam ze ide o to ze ho nechces zostavat strazit? Lebo ja som ho hladkala kym zaspal a potom som pohyb sledovala videovysielackou, cize akonahle sa zobudil tak som tam isla. Ale naucil sa casom vyliezt na velku postel a z nej sa zosuchol na zem, hoci je velmi vysoka.

amelia89
23. feb 2022

@zelenejablcko syn ma 19m. Od 14m isiel sam do izbicky(ostala som tehotna),este v postielke a na videokamere-vzdy ostavame pri nom ked zaspava. Posledne 2 mesiace sme mu vybrali z postielky tycky, a ked zaspal na obed napr sme ho nechali aby sam prisiel - akokeby aby pochopil ze moze prist za nami atd. No a minuly tyzden prisla “velka postel” domcekova (nizka- so zabranami ale ma tam volny prechod) no a ze co bude sme cakali😂 Ale v noci spi aj celu noc a ak sa zobudi tak si sadka a krici mama 😂 A poobede vybehne odtial.

No ale ten rozdiel je asi v tom ze mi proste sme pri nom ked zaspava, pozerame knizku, hladkame. On to uz proste nejako pochopil ze teraz je cas spinkat- ano vylieza,bere dalsiu knizku atd ale trva to max do 15-20min potom uz sam si lazka a zaspi.

lylyjana
23. feb 2022

@zelenejablcko akurat teraz som to manzelovi spominala, ze to musime riesit a objednat velku postel, lebo aj nas zacal nohy dvihat a snazi sa preliezat Tak som zvedava na rady

zelenejablcko
autor
23. feb 2022

Ano, ano, nechcem byt pri nom ked zaspava. Znie to hrozne kks :D chcem byt s nim furt, ale odkedy sme toto zacali praktikovat, tak zapsavanie trva do pol hodiny maximalne. Ked som byvala pri nom, tak hodina minimalne a kludne aj dve.
Takisto mi ide o to, ze v noci sa este obcas budi, ale na to asi nie je riesenie. Len teda nestaci mi ani byt pri nom, kym zaspi, lebo keby sa v noci zobudi, tak vyskoci.
Chcem asi vediet, ako dietatko naucit ze tu je postielka a treba spat :D bez placu, bez preunavy... aj ked asi teda tie prve razy take budu...

babulkomale
23. feb 2022

@zelenejablcko a ty ho chces premiestnit do detskej? Lebo teraz spi v spalni a ty pises ze do spalne tak to je asi chyba? Ze v spalni bude novorodeniatko potom a on v detskej?

diamond007
23. feb 2022

@zelenejablcko nám keď začala preliezť postieľku, odpilili sme doslova štyri či päť mreží aby vedela zliezt.
Večer som ju začala uspavat že som tam stála a ak chcela vyliezť tak nemohla, povedala som jej že nie a bolo. Možno dva týždne to trvalo a opäť zaspavala sama bez toho aby preliezla.

tehotna40
23. feb 2022

@zelenejablcko prvých par dni, možno týždeň,dva budeš musieť byť pri nom ak ho chceš dat na veľkú postel, my sme kúpili masa medveď zo zabranou a proste keď sa postavil, alebo chcel liezť dolu tak som ho proste chytila a dala naspäť ľahnúť, nie ideme spinkať. Keď sa toto naučil ze je proste čas spánku a cez mamu cesta nevedie, tak som bola už vedľa na manželskej posteli, po ďalších pár dňoch som uz odišla z izby. Potom už spinkaval sam, neskôr aj vo svojej izbe uz nebol problém

tehotna40
23. feb 2022

@tehotna40 proste proste proste ... čítam to po sebe 😀 asi som uz unavená 😀

zelenejablcko
autor
24. feb 2022

@tehotna40 dakujem za podelenie sa o skusenost! Tak som si to aj myslela, ze proste to chce cas. Lebo ten nas certik by pri kazdej prilezitosti proste usiel a teda konci to vzdy velkym placom momentalne, on ma asi fakt pocit, ze ho vaznim. Unaveny moze byt ako chce. Tak sa na to proste pripravime a budeme pri nom prve obdobie 🙂
A uplne v pohode, ziadne opakovanie slov som si nevsimla.

zelenejablcko
autor
24. feb 2022

@babulkomale ano, tak. On spi u nas v spalni cez noc a cez obed v detskej izbicke. Vsade ma este postielku detsku, len teda uz vie preliezat.
A ano, rada by som, aby sa naucil aj v noci spat v detskej izbe, lebo v juli bude mat brata. A nechceme to nechavat na poslednu chvilu pochopitelne.

sono2
24. feb 2022

@zelenejablcko moja spala stále somnu do konca druhého tehu mala 2,5 a odvtedy ma 5 je v postieľke bez bočnice pri mojej prirazena
Nechce tam byt tak ho tam nenúť

zelenejablcko
autor
24. feb 2022

@sono2 nechce tam byt, tak ho nenut by v nasom pripade znamenalo, ze by nesiel spat nikdy, az by od nervozity tak reval, ze zaspi na rukach. Takze musime ho to nejako naucit, stanovit pravidla, tadialto benevolencia naozaj nevedie.
Mala teda spi stale s vami? Ako ste zvladli mat dve deticky v spalni, hlavne ked novorodenec stale place, atd?

sono2
24. feb 2022

@zelenejablcko tak ako píšem, ja som odstavila moju v 16tt približne potom stále spala s nami, mala 18 mesiacov, pred pôrodom šla dobrovoľne do postieľky vedľa mňa, bočnica bola v podstate od istého času dole a bola tam ako kulisa.
Keď sa druhá narodila mala 2,5 spávala s mužom v svojej on na našej, ja som spala s malou zatiaľ v detskej.
Dala som urobiť novú poschodovu posteľ dole 140 cm širokú
A poviem pravdu, že o tri týždne som už bola v manželskej malá neplakala moje deti so nociach neplakali. Mladšia nemala jednu koliku, dojčila aj dojčim ju stále čiže sa napila a spala ďalej
Asi po roku sa muž presunul do detskej on a sme na posteli dve a staršia pri nás v malej.
Aby som úplne neklamala, staršia bola v postieľke kým lozila Asi 5 mesiacov ale len dovtedy kým som neprišla do spálne, ostatnú noc bola pri mne. To len preto ak by spadla, preliezla.
Ako vedela zísť bola už u mňa, lebo veď sa dojčila každú chvíľu, bolo nereálne hore dole ju dávať, to nám nefungovalo prekladať.
Takže my to máme takto super staršia ma 5 mladšia 2,7 mesiacov a v lete skúsim nech spia už v detskej.

sono2
24. feb 2022

@zelenejablcko napíš potom, keď sa ti podarí, že ti tak malé dieťa zaspí samo plus keď bude nový člen doma.
To je zmena uvidíš. A obrovská

zelenejablcko
autor
24. feb 2022

@sono2 tak nam nas prvy kolikoval do 4 mesiacov, takze proste do tej izbicky bude musiet ist. Bude mi to aj luto... ale teda bude to lepsie.
On spava v postielke svojej od narodenia, sem tam bol s nami, nad ranom ked sa prebudi dakedy tak ho prelozim k nam, ale uz malokedy. Takze mame velmi rozdielnu situaciu si myslim :D a proste na moju otazku, ze ako udrzat dieta v posteli, kym nezaspi, mi to moc teda nepomohlo, ale dakujem. Dam vediet teda o taky rok 🤪

babulkomale
24. feb 2022

@zelenejablcko tak to ti neviem poradit. Takemu malemu by som to vysvetlit nevedela...urcite su ludia co by ho zastrasili aby sa bal vyliezt ale asi k nim nepatris.
Starsi uz spaval v detskej a mladsieho sme tam pridali ked siel do skolky, predtym by bolo zbytocne aby tak skoro vstaval.

janickacrazy
25. feb 2022

@zelenejablcko no tak skúša, čo si môže dovoliť, vylezie z postieľky, tak prídeš a dáš ho naspäť, povieš, že je noc a treba spinkať, opakujes, dokým nezaspi, prvý večer možno príde aj 20-krat, ale postupne to pochopí, len to chce pevné nervy z vašej strany a je úplne jedno, či spí v malej alebo veľkej postieľke. Napr. môj najmladší sa naučil vyliezť z postieľky až keď mal 2,5 roka. Sestrina dcéra už v 1. roku robila saltá z postieľky na veľkú posteľ. Čistý kaskadér. 😂

domak2
25. feb 2022

@zelenejablcko ak naozaj chceš aby spal vo svojej izbe v posteli a on nechce tak to bez placu asi nepôjde. Vždy keď vyjde, tak ho tam zanes naspat, prvýkrát mu povedz ze už musí spinkať, potom už bez slov. Je možné, že prvý deň ho tam budeš musieť dat tak 100x ale do 3 dni by mal pochopiť, že to myslís vážne. Ale teda je to zaberak na nervy oboch zucastnenych.

janickacrazy
25. feb 2022

@zelenejablcko inak druhé dieťa môže byť úplne iné ako to prvé, takže možno bude dobre spať a staršiemu nebude vadiť, keby ste boli v spálni všetci

zelenejablcko
autor
25. feb 2022

@janickacrazy
@domak2
@janickacrazy
Dakujem damy, ano, zastrasovat ho nechcem, proste dako sa to naucime s veeeelkou trpezlivostou.
Velku postel chcem kvoli tomu, ze ak by sme potrebovali, ked sa babatko narodi, vieme si na nu lahnut s drobcom aj my (ja alebo muz).

To je tiez pravda, dalsie dieta bude uplne ine :D kazdopadne pripravujem nas na "najhorsie" co sa spanku a navykov tyka. Okrem toho mi pride uz celkom iste pripraveny na to byt v izbicke 🙂

hana1906
25. feb 2022

@zelenejablcko no ja len nerozumiem prečo tak malého ho ideš dávať do detskej????
Môj 6r spi s nami mapa prirazenu posteľ k našej,mala spi v postieľke tiež s nami...nebudia sa navzajom

zelenejablcko
autor
21. mar 2022

@hana1906 vobec nemusis rozumiet, ale tak vysvetlim, kedze reagujes bez toho, aby si nejako prispela k diskusii. Cakame dalsie dietatko a prve mesiace s prvym boli noci katastrofalne. Pripravujem sa na to, ze bude aj dalsie dieta problemovejsi spac. Kedze prve dieta uz ako-tak prespi noc, nevidim nic zle na tom, aby spalo vo vlastnej izbe. Mat 2 deti v spalni 6 rokov podla mna nemoze prispievat zdravemu manzelskemu zivotu, ale ved kazdy si zariadi, ako vie.

hana1906
28. mar 2022

@zelenejablcko no predstav si prospieva to hlavne deťom 🤣🙈🙈 q aj nám keďže čakáme tretie,to len takým krkavcim materiam veru neprospieva

sono2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
arwen321
25. dec 2023

@hana1906 nechapem ako mozes niekoho nazvat krkavcia mater len preto ze nespi s dietatom. A manzelsky zivot...no nie kazdy to chce rychlo a potichu nech sa deti nebudia