Ahojte, prosim vas, napiste mi, ze je to OK, ked nasa 1,5 rocna dcera este neje sama lyzickou, nepyta sa nocnik (chvilu tam posedi, obcas sa vycika), nekresli si (ma voskovky ale nejako ju to az tak nezaujalo)...ja mam pocit, ze su okolo nas iba deti, ktore to uz v jej veku vedia, vsetci hadzu na instagram videa ako ich deticky kraaaasne papaju same, ako jazdia na odrazadle, lepia si nalepky do kadejakych zositov, a co ja viem co este.... a najviac ma vie dorazit moja mama s otazkou: "kedy uz mala zacne konecne rozpravat?!"
Prosim vas, co robili/robia vase 1,5 rocne deti?
Zn. Zufala mama
Podla mna uplne v pohode 1.5 rocne dieta. Netreba si vsimat tieto fotky, ale realne deti akos a chova vacsina v.tomto.veku 😊
Mas na nu nerealne naroky. Jednu, dve veci ano, ale vsetko? Neporovnavaj si dieta. Je uplne ok.
@pribinak mam prve dieta 😁 bavia ju kocky, ukladat ich do krabice, ma male misticky a lyzicky s ktorymi sa hra v kuchynke (dava ich do policky, vybera, stlaca tlacidla na kuchynke), ma rada ked si spolu pozerame knizky, aj zvukove knihy ma rada, vonku na ihrisku hojdacky, mini skykacka, alebo zbiera kamienky a dava ich do vedierka 😁 ale stretnem kolegynu a ona: "to ti este nosi plienky? Moje deti uz od roka nenosili." A ja tomu proste nerozumiem, ci to je naozaj tak alebo iba prehana😂
@elizabet173 lyzicku ma v ruke - nacahovala sa za nou, vzdy ju nechavam nech si skusi sama nabrat ak chce (jasne, ze vacsinou to nevyda, cize ju potom dokrmim) alebo ak chce rukami, tak ju necham rukami jest.
@pribinak nazov temy mi zmenil admin (ja som mala napisane 1,5 dieta a nie ze sa nepyta a nocnik a nepapa lyzickou)😒
Moj uz ma 22 mesiacov, jest vie sam lyzickou, on uz pred rokom chcel jest sam. Ale az teraz objavil caro jedenia rukami, takze lyzica leti a je rukami. Nepomaha, ani ked mu jedlo zoberiem a dam az neskor- obdobie. Prejde ho to. Rozpravat zacina az teraz, doteraz vedel len par slov, ako mama, tata..teraz opakuje ako papagaj. Kreslenie- ked si starsia sestra kresli, za 3 sekundy pocmara papier, za dalsie 3 cele ruky a je po kresleni. Na odrazadle este nevie. Od Vianoc ma doma auticko- odraza sa, ale nevie kerovat, takze ked narazi, hodi sa o zem a tak dokola. Bavia ho vkladacky, ale trafi tak jednu z 10. Nocnik- my este ani nemame. Sice som ho uz chcela kupit, ale nemaju u nas taky, aky chcem. Tak ked pojdeme s muzom do mesta..
@admin prosim ta, zmen mi nazov temy ako som ho mala povodne: 1,5 rocne dieta
Estelen prichadza ten cas. Leto na odplienkovanie. Zaujem o samostatne jedenie aj priborom. Bude sa chciet uz aj samo obuvat a davat si ciapku. A rozhovori sa. ;D
Moja dnes 1 rok a 5 mesiacov. Sama lyžicou nepapa, nepije z pohara, plienky ma stale a na nocnik sa ani nepyta ani na nom nechce sediet, kocky ju nebavia, ma dudel a úprimne, je mi to fuk. Na všetko má čas. Teraz ide leto, skúsime odplienkovat, ale ak na to nie je zrelá, nútiť ju nebudem. Uvidíme co bude. Môžu sa ma pýtať prečo hento, ono. Nech sa starajú o svoje deti a co vedia. Moje dieťa je moje dieťa a každému môže byť jedno co už vie a co nie. A mne je jedno co si o tom myslia 😁
Môj má vyše roka a pol a vôbec nemá záujem jesť sám, aj sa snažím mu dávať do ruky lyžicu, ale nezáujem. Ani on sa nepýta na nočník. Je ticho, vie pár slov. No na druhej strane je veľmi pohybovo zdatný, vie už urobiť kotrmelec, lieta od 11 mesiacov po byte bez pádov. Každé dieťa je šikovnejšie v niečom inom. Nemôžu byť všetky deti geniálne. 🙂
Mne pride, že dieťa je v poriadku, len my ako matky by sme si mali zrovnat myšlienky, byt si samy sebou istejšie, neriešiť znamych, neporovnavat, naučiť sa čeliť tlaku okolia.. ešte sa toho napočuvame. Cim skôr sa s tým vyrovnáme, tým lepšie.
Vždy bude na tom niekto lepsie a niekto horšie. Určite je vela veci, ktoré jej idu. Ostatne pride v správny čas. Treba si užívať prítomnosť, byt trpezlivý, neriešiť vlastne predstavy, co je správne.
Môžeš len na niektorých veciach pracovať. Mojej som napr. dala umývateľné fixky, kreslilo sa jej ľahšie, videla nejaké výsledky, takze ju to potom bavilo viac. Do ruky som jej dala malú odmerku, misku do vody, lepšie sa jej naberalo, toľko vody vypila.. zlepšilo sa aj samotné jedenie lyžičkou.
Na nocniku sme si dosť často čítali, tak tam rada chodila. A predtým asi vela deti bolo odplienkovanych skôr. nosili sa látkové plienky a to viacej vadilo, keď boli mokré.
Môj syn bude mať o dva mesiace dva roky. Je to moje tretie dieťa, tak mám s čím porovnávať, ale aj tak to nerobím. Vieš, ako sa hovorí, že netreba porovnávať slnko s mesiacom, každé žiari vtedy, keď príde jeho čas? Tvoje dieťa možno nehovorí, nepapá lyžicou a nosí plienky, ale možno je obratnejšie v pohybe a rozumie všetkému, čo povieš. Prejde polrok a všetko, čo teraz vnímaš ako rozdiel medzi deťmi sa stratí. Možno potom budú Tvoje kamošky závidieť Tebe, čo všetko Tvoje dieťa už dokáže. Vôbec toto nerieš. Venuj sa dieťatku, poskytuj mu podnety, veľa mu rozprávaj, ukazuj veci okolo seba, ponúkaj lyžičku a kúsky jedla, aby jedlo samo a všetko príde, keď bude čas. Ja sa na odplienkovanie chystám, akonáhle sa oteplí. Proste malému vezmem plienky, dostane slipy a naučí sa. U starších detí to šlo za pár dní, ale nehody proste budú, preto čakám na teplejšie počasie, budeme viac na záhradke, naholo. Jaj, čo som sa ja od mamy napočúvala, ako mi deti "mali" v polroku sedieť, v roku chodiť a byť bez plienky. Polročné deti mi chcela podkladať vankúšmi, aby sa "naučili" a chválila mi "pavúka" (chodítko). Robila som po svojom, neriešila, všetko prišlo málinko neskôr, ale prirodzene, keď na to detičky dozreli. A tie instagramové mamičky ani nejdem komentovať. Keby som verila všetkému, čo na sociálnych sieťach vidím, tak som v depresii, lebo by som si myslela, že všetky mamy okolo mňa majú 45 kíl, 24 hodín denne bezchybný make up a manikúru, sú vždy tip-top oblečené, doma majú dokonalý poriadok, každý týždeň sú s mužom na luxusnej večeri, 4x ročne na dovolenke, ich deti ovládajú 4 jazyky a Pytagorovu vetu už v 8 mesiacoch... Pozri, keby som chcela zavesiť na Facebook dokonalú fotku, tiež tam nedám foto z bežného dňa, kedy je doma ako po výbuchu, ale miestnosť nádherne nastajlujem a tak odfotím. Myslíš, že tým "dokonalým" matkám sa deti nehodia občas s revom na zem? Že pri jedení nemajú kašu aj na stene? Že nehodia bobek do teplákov? Ale tým sa určite nepochvália 😉
@fliacik dakujem ti 🙂 toto som potrebovala. Ja mam pocit, ze mame doma normalne 1,5 rocne dieta. Ale ten tlak okolia je niekedy masaker.
Uplne v pohode je tvoje dietatko . . Hoci moji v tom veku kecali aj zo sna a maly frcal na kolobezke ak ta to potesi kreslit ho nebavi ani v 3r rad maluje od malinka voskovky su nuda tak Skus farby tekute. Ak ta potesi plienky mali obaja dlho po 2r to je len taka smiesna tradicia slovenska ze musi byt v roku odplienkovane nasilu umelo aj s nehodami ale Hlavne aby sa dalo povedat ze je . U nas uplne v pohode vacsina deti 3+ mà plienku. Nenechaj si pokazit matersku negativnimi recami. Uzivaj si drobeceka nie je pozadu a si super mama vsetci ostatni sa mozu … jedine co ti treba je naucit sa selektovat reci druhych fotky neporovnat z veci co vidis na soc mediach.. Tes sa ze mas zdrave dieta nieco ho bavi nieco nie kazdy den spoznava svet . O par rokov si uvedomis ze je uplne jedno kedy zacal jest lyzickou dokedy mal plienky. A budes sa cudovat sama sebe ze take prkotiny ta tak trapili . Ze skoda ze si si toto krasne obdobie nevedela viac uzit.
@sirka9 Amen ! Tiez mam malu 1 rok a 4 mesiace a netlacim ju do nicoho . Lyzicu do ruky chyti, aj si akoze nabere ( vacsinou sa ale ani netrafi ) a hra sa na to, ze papa a pri tom hovori ham ham :D tot vsetko z toho, co autorka napisala ze udajne vsetky deti vedia :D
akože chápem ťa, tiež som porovnávala, a to ešte o instagrame/internete nikto vtedy nechyroval, ale pri prvom dieťati je to bežné...ale úplne zbytočne si zúfalá, lebo každé dieťa je iné...moja vo veku 1,5 roka, ak sa dobre pamätám, vedela jesť sama lyžičkou, piť z pohárika, aj povedala zopár slov, ale zasa pohybovo bola od narodenia pozadu, bicyklovať sa naučila až ako 7 ročná, plávať ako 8 ročná....takže je fajn, že sa tým zaoberáš, ale trápiť ťa to nemusí
paneboze. kluuuud. mam skoro 1.5rocnu ... nepyta sa sice cikat ale obcas ukaze a na nocniku sedi oblečena😂s boskovkami trocha pokresli ale inak ju stale zaujima nieco ine a ani nerozprava,ma na to cas. tvoja dcerka je uplne normalne babo 🙂
no ja mam nadmieru sikovne dieta myslim, a v 1,5roku som bola rada, ze prejde ulicu bez padu.. a nie to este aby neviem co ovladala... uz to bol uspech aby sa vycikala do serbla a nie to aby sa PYTALA nan. A to isla do jasli v septemrbi, najest sa dokazala nejak, skoro. Aj rozpravat. Ale chodza, serbel (v cca 2,5r sa odplienkovala vdaka ucitelke v jaslickach) hroza.. kreslenie ju zacalo intenzivne zaujimat okolo 2-3r az z jasli podla mna tiez to mala. A kiez by nie, cele steny som mala pokreslene za 5minut ticha... skoro ma slak trafil. V 1,5 si skladala puzzle, kocky, "lego", hrala sa s kadecim, "citala si"...
Cize klud, tvoje dieta je v pohode. Neporovnavaj.
Preboha,vypni instagram. Skus jej dat do ruky lyzicku ked sa stravujete,nocnik ma este cas,farbicky a odrazadlo este tiez pockaju. Neporovnavaj svoje dieta s kamaratkami. Ak chces vediet nejake normalne porovnanie tak si pozri clanky od odbornikov co deti v tom a tom veku zaujima,co by mohli vediet,co pravdepodobne vedia,ake hry sa hrat a podobne.
moje dieta sice je same lyzickou, lebo som jej ju davala od 8m ku kazdemu jedlu ale inak nic.
carbe si sice ceruzkami ale to je hala bala, na odrazadlo si ani sadnut nechce, skusam to uz pol roka 😀
a nocnik? to ani nevie ako vyzera, neprejavuje ani jeden znak ze je pripravena sa odplienkovat tak to ani neskusam. naco? aby som stresovala seba aj ju?
ukecana je nonstop, ale to skor take jej hatlaniny. ved deti vedia par dvojslovnych vyrazov priemerne okolo 2 rokov a rozpravat zacinaju tak v 3 tak neviem kde je problem …
Si s tou lyzickou robis srandu? Moj syn jedol sam najskor okolo tri a pol rocny, dcerka o kusok skor. Treba sa ti hlavne upokojit a nenechat sa deptat mamou. Starsi ludia pomerne casto trpia spomienkovym optimizmom a pritom v skutocnosti boli veci uplne inak 🙂
Moj syn takto pred rokom mal 1,5 roka a vedel sa napapat lyžičkou sam. Vozil sa na odrazadle a vedel par slov. To je vsetko zo zoznamu, ktory spominas.
S lyzickou zacne papat tvoja dcera kazdu chvilu, daj jej ju do ruky a daj jej cas. Vsimla som si vo svojom okoli, ze na odrazadle to ide lepsie chalanom. Ze to nevie tvoja dcera, je uplne normalne. Dcera mojej znamej ma teraz cez 1,5 roka a tiez to nevie. Lebo ma aj slabe nohy a nevládze. Tvoja dcera odrazadlo uplne odmieta alebo len nevladze?
Kreslit voskovkou? Deti v tomto veku to nevedia Ani nahodou. Syn ma 2,5 roka a zacal si cmarat az teraz.
Na nocnik sa pýtať tvoja dcera nemusi, skusat vsak uz mozes. Obe deti sa mi podarilo odplienkovat v cca 2 rokoch, vtedy uz boli na to ozaj zreli. Takže neponahlaj sa, vsetko ma svoj cas. Tvoje dieta je uuuuplne ok
@zorkahorka dakujem. Na odrazadlo nasadne, dvakrat sa odrazi nohami a uz z neho lezie prec. Lyzicku ma stale v ruke, ked si ju pytala tak som jej ju dala. A nocnik - posadi sa ale podla mna nerozumie co tam ma robit (vycikala sa tam asi 10x od kedy skusame - skusame od roka). Dakujem za komentar 🙂
Instagram nemá s realitou nič. Mám skoro 1.5r dieťa doma a nočník som ešte ani nekupila... Načo by som trapila dieťa, ktoré na to ešte není zďaleka zrele... Lyžicou sa snaží, nechám ju to skusat ale nie vždy skončí všetko v ustach. Na odrážadlo prejavila záujem len pred pár týždňami aj to je tam chvíľku a potom ho musíme nosiť... Kreslenie nezáujem úplne, každé dieťa je iné a má iné tempo.. nehľadám problémy tam kde niesu 🤷♀️
Nie nerobia.
Ty si asi veľa deti vo svojom živote nevidela? Však?