Je v Starej Ľubovni chiropraktik?

lumi112
2. aug 2024
rozculena
2. aug 2024

na Slovensku nie je žiadny chiropraktik,aj keď sa tak oni sami nazývajú.
Náš systém na Slovensku nepozná profesiu, dokonca ani termín chiropraxia či chiropraktik. U nás neexistuje ani štúdium chiropraxie. V iných krajinách sa dá táto profesia študovať a získať titul doktor chiropraxie. Toto štúdium je väčšinou 4-5 ročné a zahŕňa hlavne medicínske predmety.
Rozdiel medzi chiropraktikom v zahraničí a u nás je značný. V zahraničí človek po vyštudovaní chiropraxie na univerzite dostane diplom a je oprávnený liečiť ľudí ako každý iný odborný lekár. Často krát je pacient na žiadosť všeobecného doktora poslaný k chiropraktikovi. Úkony u chiropraktikov v zahraničí preplácajú zdravotné poisťovne, čo je veľká výhoda pre pacienta, ktorý ušetrí nemalé peniaze.

Žiaľ, na Slovensku tomu nie je tak, neexistuje u nás škola na štúdium chiropraxie. To má za následok, že v našich končinách je iba veľmi slabé povedomie o tom, kto je chiropraktik a čo je chiropraxia. Človek nemôže získať lekársky titul, tým pádom nie je považovaný za lekára. Avšak vždy môže ísť niekto študovať chiropraxiu na zahraničnú univerzitu a následne vykonávať prax (aj keď “neoficiálnu”) u nás na Slovensku. V očiach nášho štátu však nemá jeho titul žiadnu váhu. Stále sa však nájdu zanietenci chiropraxie, ktorí absolvujú potrebné školenia a kurzy a vykonávajú terapie v tomto odbore aj napriek tomu.

egonsk
2. aug 2024

@rozculena U nas je odbor fyzioterapeut, co je pribuzne, len zamerane na viacero pohybovych aparatov a s dlhsou praxou pre uznanie, ak sa nemylim. Problem s chrbticou dokaze casom sposobit aj vznik problemu napr. v koncatine (noha) a niesom si isty, ci chiropraktik riesi aj tuto cast tela rovnako obsirne ako to robi fyzioterapeut, kedze ten by mal komplexne cloveka zmobiluzovat, nielen jednu cast tela. Ale to je len moj laicky pohlad...

lumi112
autor
2. aug 2024

@egonsk aha véd absolvoval som uš fizioterapeta, ale bez výsledku musím si násť dobrého . Fizioterapeuta lebo jam problém, zo krčnov chrpnicou mam visunute, platničky. A máte pravdu že spôsobuje aj bolesť končatín, diki za radu .

rozculena
2. aug 2024

@lumi112 koľkokrát si bol u fyzioterapeuta? čo akože od neho očakávaš? že ti napraví tie vysunuté platničky?
čo očakávaš od "chiropraktika" že ťa bude "naprávať"?

lumi112
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lumi112
autor
3. aug 2024

@rozculena asi uš 10 krát ale cvičím us asi rok každý deň,ale bez visledok?????

rozculena
3. aug 2024

@lumi112 Akože bez výsledku? Aký chceš výsledok?

lumi112
autor
3. aug 2024

@rozculena no že tie bolesti stale mam tomu nerozumiem, ket každý deň cviky robím šo ma naučil. Fizioterapeut + sm system tiež som skúšal a bolesť dodnes.

rozculena
3. aug 2024

@lumi112 ja každé ráno vstávam ako zombík,všetko ma bolí,hlava ma bolí,tiež mám posunuté stavce v krčnej aj krížovej oblasti...
Si na omyle,ak si myslíš,že cvičenie ti úplne odstráni bolesti.Ja teda neviem,aké strašné máš tie bolesti,ja neužívam žiadne lieky,iba občas na hlavu,ak sa to nedá vydržať.Neurológ mi pred rokmi povedal,že stav sa mi bude len zhoršovať.
SM systém nie je vhodný pre každého.
Hlavne necvič,ak ti cviky spôsobujú bolesť,musíš len potiaľ,pokiaľ to nebolí.
Mne fyzio aj pouvoľňuje,lebo mne všetko strašne tuhne.

lumi112
autor
4. aug 2024

@rozculena a prosím ťa ti si zo starej Lubovňy??

rozculena
4. aug 2024

@lumi112 nie,nie som.

lumi112
autor
4. aug 2024

@rozculena aha ďakujem

rozculena
4. aug 2024

@lumi112 a keď by som bola,tak čo? Veď to je úplne jedno,odkiaľ som,tebe to stav nezhorší

lumi112
autor
4. aug 2024

@rozculena hahahaha