Zrazilo ma auto

janka4556
21. máj 2023

Dobrý deň, musím sa tu zveriť, zrazilo ma auto. Mám zlomené obe nohy. Šla som po prechode ale nevšimla som si auto. Čiže asi som navine ja. Ma rozbité predné sklo a neviem ako mu to splatim a z čoho keďže mam ešte len 20 rokov. Bojím sa

syslik81
21. máj 2023

ak to nieje vymyslene tak iste tam boli aj policajti a povedali ti ze kedze si bola na priechode nieje to tvoja vina ... on keby pred nim spomalil ako mal nema rozflakane auto-plus ma poistku na auto ..skor by mal platit on tebe

janai1
21. máj 2023

Išla si po prechode alebo si sa bez rozmyslu hodila do cesty?

janka4556
autor
21. máj 2023

@syslik81 ale ja som mu tam skôr vbehla akoby. Lebo som ho nepočula ani nevidela. Polícia to ešte vyšetruje

vava_1994
21. máj 2023

A to bolo v meste ? Kolko išiel?

alana1
21. máj 2023

no moj muz videl podobnu nehodu, kedy pani isla cez prechod uz bola v druhej polovici vozovky a auto ju zrazilo, na vine bol sofer...ak si ty bola uz na prechode a tak ta nabral, nemala by si byt na vine...

syslik81
21. máj 2023

@janka4556 ale on mal spomalit a pozriet ci tam nieje chodec... ano aj ty si sa mala obzriet ale skor je to na jeho vinu ako tvoju kedze to bol prechod ... nechaj to na policajtov a uvidis ako to bude ..kazdopadne to pojde z poistky

liljana
21. máj 2023

https://www.odskodnenie.sk/aktuality/kto-je-na-...
Veľa chodcov si myslí, že majú automaticky právo prechádzať cez priechod pre chodcov, akonáhle vstúpia na vozovku. V mnohých krajinách to síce platí, slovenský Zákon o cestnej premávke však hovorí opak. Chodec môže bezprostredne prechádzať cez priechod pre chodcov len vtedy, ak prichádzajúce auto zastaví. Naopak, vozidlá s právom prednostnej jazdy, električky alebo vozidlá, ktoré prichádzajú príliš rýchlo na to, aby dali chodcovi prednosť, tie všetky majú prednosť pred chodcom.

Zo štatistík vyplýva, že najviac nehôd s chodcami je zapríčinených vtedy, ak je chodec nedostatočne označený, ak prechádza cez cestu mimo označeného priechodu alebo ak vybehne spoza iného dopravného prostriedku, kedy ho vodič nestihne spozorovať. A tak je pochopiteľne, chodec vinný vo väčšine prípadov.

Ako chodec by ste si teda mali zapamätať, že cez vozovku prechádzajte vždy len na označenom priechode pre chodcov. Buďte dostatočne označený, najmä v skorých ranných alebo večerných hodinách. A to najdôležitejšie – prechádzajte len vtedy, ak vám dá prichádzajúce vozidlo prednosť alebo na zelenú svetelnú signalizáciu pre chodcov – môžete tak predísť mnohým ťažkostiam.

vroni
21. máj 2023

@syslik81, na Slovensku nie (to nie je irónia ale inak postavený zákon). Keď mu vbehla do cesty (ako píše), tak je na vine a ak šofér nemá havarijnu poistku, tak je riziko, ze naozaj bude škodu vymáhať od nej.

vava_1994
21. máj 2023

Ak si mu tam skočila tak, že by to nedokázal niak ubrzdiť a všimnúť si ťa v dostatočnom predstihu tak bohužial. Neviem či máš vodičák, či ovládaš zákony ale takto je to písané ak si to teda dobre pamatám.

liljana
21. máj 2023

Nechaj to na policajtov, teraz sa tym nestresuj. Rozbite predne sklo nestoji zase tak vela. Aj keby si bola na vine, normalny vodic to od teba nebude vymahat po zraneniach, co si utrpela. Na buduce radsej pockaj a daj pozor. Je jedno, kto bude na vine, vodic je chraneny autom, ty nie.

atinkaa
21. máj 2023

tak u nas najma neplati nic, pre chodca uplne, ze nic. Je to vidiet zakazdym rano a je to megasmutne, moze to byt kohokolvek dieta, a tiez kohokolvek rodic - starsi ludia, ale jak to nie je moje dieta, co vezmiem az pred dvere triedy, lebo niektori by najradsej takto parkovali, tak ostatnych mozem kludne aj pozrazat.

....a pritom zas, kazdy jeden z tych co sedia v aute, ak by boli na prechode, tak by chceli, aby ich niekto pustil. Je megadivne, ze to ide skoro vo vsetkych krajinach po okoli, len u nas este aj toto musi byt uplne na hlavu.

@janka4556 skus sa poradit v bezplatnej pravnej poradni napr. tu http://dobrovic.sk/bezplatna-pravna-poradna/
https://www.centrumpravnejpomoci.sk/
https://www.almasi.sk/online-poradna

janka4556
autor
21. máj 2023

@vroni a ak nemá poistku tak v akej výške to bude? A nebudem platiť pokutu aj ja?

dzescebuly
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dzescebuly
21. máj 2023

@janka4556 a kde sa stala nehoda?v akom meste?

zuzanka.zuzu
21. máj 2023

@liljana nejde ani o "normálneho vodiča" ale on si škodu uplatní v poisťovni (však prečo nie, na to si poistku platí) a poisťovňa bude vymáhať od autorky ☹

autorka, mal kameru v aute? svedkovia boli?

colsami
21. máj 2023

Si mala aj sluchatka, ze si ho nevidela nepocula?
Hradit mu nebudes, neviem si predstavit ze niekto zrazi chodca na prechode (ak by bola aj tvoja vina), zlomi obe nohy, a vymaha peniaze... No pockaj na vysetrovanie, hlavne nech si ok.

janka4556
autor
21. máj 2023

@dzescebuly prešov veľká pošta

klarolinne
21. máj 2023

V prvom rade sa daj do poriadku zdravotne a až potom mysli na financie. Nestresuj sa s tým. Polícia to vyšetrí. A mimochodom cena skla bude závisieť od typu auta. Teraz na to nemysli. Pravdepodobne ste boli na vine obaja. On nespomalil a ty si sa nepozrela. Snáď sa ti čim skôr polepší a určite si dávaj už odteraz vždy pozor.

cacianka
21. máj 2023

Záleží aj či bol na prechode aj semafor

vroni
21. máj 2023

@janka4556, nestresuj, aj keby bolo najhoršie, predné sklo nestojí majetok. Závisí od auta. A zatiaľ nič platiť nemusíš.

janka4556
autor
21. máj 2023

@cacianka nebol

liljana
21. máj 2023

Zaklad pri prechadzani cez prechod bez semaforu je mat ocny kontakt s prichadzajucim vodicom, ci ta vidi a ci zacina brzdit. Bez toho skocit na prechod bez obzretia ide o zivot.

janka4556
autor
21. máj 2023

@liljana budem platiť aj nejakú pokutu?

mamamasama
21. máj 2023

Bože moj. Ani to nemozem citat. Zijem v zahranici a tu by som uz za take nieco mozno sedela v zadrziavacej cele. Tak ty si na vine, lebo si bola na prechode? Toto je nonsens. Dufam, ze budes cim skor v poriadku!

liljana
21. máj 2023

@janka4556 Este raz, nestresuj zbytocne a pockaj si. Mozno nakoniec urcia za vinnika jeho. To urci policajny znalec.
https://www.minv.sk/?zakonny-postih-vinnika-dop...
Podľa ustanovenia § 22 zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v platnom znení možno za porušenie pravidiel cestnej premávky, v ktorých dôsledku vznikne dopravná nehoda, pri ktorej sa inému ublíži na zdraví alebo sa inému spôsobí škoda na majetku (priestupok podľa § 22 ods. 1 písm. g) cit. zákona) uložiť pokutu minimálne 150 eur a maximálne 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov.

zuza265
21. máj 2023

A teda boli privolani aj policajti a predpokladam zachranka?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
21. máj 2023

Mamma mia, tu je to samý dopravný policajt a vyšetrovateľ v jednom.

nikaeli
21. máj 2023

Prešov Veľká pošta je pomerne frekventovaná cesta, hlavný ťah do centra, klasická dvojprúdovka, kde je ešte aj zastávka MHD a autobus treba obchádzať. Neďaleko je základná škola s materskou školou - tam by mal ísť pomaly aj keby neviem čo. Neviem sa vyjadriť k tvojej otázke, iba som chcela priblížiť miesto ostatným diskutujúcim.

colsami
21. máj 2023

@mamamasama autorka napisala:

"ja som mu tam skôr vbehla akoby. Lebo som ho nepočula ani nevidela"

Nezelam ziadnemu serioznemu a zodpovednemu vodicovi, ze ak mu raz niekto na prechode "akoby vbehne" rovno pod kolesa, aby zazil ze bude vyvineny zo situacie ktora ktovie ako naozaj vyzerala. Aj keby to bolo na prechode.
Autorka ma evidentne sama vycitky a uvedomuje si ze to bola akoby jej vina, takze by som nesudila, ked nevieme ako to naozaj bolo...

Mozno su svedkovia a na danom mieste ako autorka uvadza ze sa to stalo, su isto aj kamerove zaznamy, vzhladom na insitucie ktore su tam uplne v bezprostrednej blizkosti (vojaci, soc.poistovna, hlavna posta, velke obchodne centrum) takze to iste dobre presetria.