Zlomená noha a riziko embólie

mawiya
14. feb 2014

Ahojte, priznám sa, že neviem, či tu takáto diskusia bola alebo nie a ani sa mi nechce v tom strese pátrať 😒 . Starší synátor si dnes zlomil kosť v chodidle, má sadru až po koleno a doktor ma vystrašil, že ho mám kontrolovať a sledovať, aby nedostal emboliu. no jasné, že ho sledujem, ale ak viete poradiť, s čím sa budeme počas "sádrových dní" potýkať, prosím napíšte a poraďte. Je to naša prvá sadra a naozaj mám o neho strach. Má už 12, ale aj tak. ďakujem

figiflower
14. feb 2014

Moj priatel ma tiez zlomenu lytkovu kost, je po operacii, ma sadru az ku kolenu uz stvrty tyzden a kazdy den si picha do brucha injekcie Fraxiparine, ako prevenciu proti embolii. este dva tyzdne tu sadru bude mat, takze naozaj treba davat pozor. Aj jemu lekarka dorazne povedala, ze nech to s tymi injekciami neflaka. Mozno u deti je to riziko nizsie, cize nic brat nemusi. Skus sa poradit s jeho pediatrom. Drzim palce nech sa vsetko dobre zahoji 😉

72martina
19. feb 2014

@mawiya u detí je oveľa menšie riziko trombózy a embólie ako u dospelých, treba nôžku čo najviac polohovať- vo zvýšenej polohe, ak sedí, podložiť pod nohu vankúš + vyložiť na stoličku, gauč, kvôli gravitácii , aby sa krv lepšie vracala späť , aby nestagnovala v cievach ....a najmä milión x za deň cvičiť s prstami na nohe-priťahovať, odťahovať- od seba + k sebe, a to isté na zdravej nohe, tam samozrejme sa dá viac ohnúť v členku, nenechať ho teda len " sedieť " , ale nabádať ho aby sa trochu hýbal, samozrejme je to obmedzené, ale treba to aj keď v menšej miere 🙂

mawiya
autor
19. feb 2014

@figiflower @72martina ďakujem dievčence, v piatok ideme na kontrolu, som zvedavá, čo bude. najväčšia sranda je, že mladší si dva dni predtým vykĺbil rameno. tak mám doma blázinec. No bojím sa o nich, však ako každá mama. a je to pre nás nové - zlomeniny a vykĺbeniny. Ja len dúfam, že si to už nezopakujeme. Ďakujem krásne