Vzduch v striekačke

inimini13
29. sep 2022

Ahojte ľudia, mám na vás otázku. Určite ste už podaktorí počuli o pľúcnej alebo vzduchovej embólii (keď sa vzduch dostane do krvného obehu). Pichávam babke infúziu (vpich uskutočňujem prevažne na bruchu, tam ju to bolí najmenej), no spravila hroznú vec. Nepočkala na mňa a vpichla si ihlu priamo do hrude, navyše vytlačila striekačku naplnenú vzduchom. Asi cca 10-13 ml. Nebudem sem vypisovať prečo to spravila... Samozrejme som volala sanitku, pretože vpich bol nebezpečne blízko pri srdci a to množstvo vzduchu...neviem no teraz je momentálne v nemocnici na pozorovaní, ale neviem či sa mám obávať alebo ide o planý poplach. Možno nezasiahla žilu, ale za to mohla zasiahnuť priamo pľúca alebo nebodaj srdce...sú moje obavy na mieste alebo jej nič nehrozí? Ja som sa na internete dočítala, že takáto pľúcna embólia môže vzniknúť, keď sa do žili dostane vzduch a ten putuje potom do srdca, ale skutočne nikde nebol takýto prípad, žeby si niekto ten vzduch vstrekol priamo do hrude. Navyše neviem, koľko takáto embólia môže trvať. Zatiaľ vyzerá byť v poriadku, len cíti tlak na hrudi. Môže sa to natiahnuť aj na niekoľko dní? Že by sa príznaky objavili až potom? Veľmi si to vyčítam, mala som pred ňou tie striekačky a ihly skryť. Navyše doktor s ktorým som hovorila mi toho teda moc nechcel povedať a kebyže mám čakať na výsledky tak sa asi zbláznim. Prosím o normálne odpovede, ďakujem.

pribinak
29. sep 2022

@inimini13 inzulínovou ihlou zasiahla pľúca? Asi sotva
Veľa zdravia babke

inimini13
autor
29. sep 2022

@pribinak Nie infulinovou, normálna klasická ihla (nie moc dlhá), picham jej infúzie, nie inzulín. Nechápem tomuto komentáru, podľa vás jej teda nič nehrozí?

pribinak
29. sep 2022

@inimini13 pľúca chráni hrudny kôš, nemyslím si, že je take jednoduché uch ihlou poraniť

mimi3008
29. sep 2022

@inimini13 ale vravis, ze jej pichas do brucha....infuzie do brucha? V knihach internej mediciny, z ktorych sme sa ucili na skusku a na statnice bol udaj, ze vzduchova embolia vznika cca pri 60 ml vzduchu, pisalo sa o pripade vzduchu, ktory sa injekuje do zil. Po dalsie klasicka ihla, ak myslime taku, ktorou sa vykonava napr.odber krvi nie je podla mna dost dlha na to, aby sa dostala cez kozu, podkozny tuk, svaly, pohrudnicu az do pluc

majamat
29. sep 2022

tomu nejak nerozumiem. ja som sestra v soc, zariadeni a infuzie tam pichat nemozeme.
aku infuziu pichas? a preco? predpokladam, ze teda nei si zdravotnik.

pribinak
29. sep 2022

@mimi3008 tiež má to pomylilio, do brucha sa zvyčajne picha inzulín, infuzky do brucha som ešte nevidela

inimini13
autor
29. sep 2022

@majamat dalo by sa povedať, že ja som len prebrala štafetu. Predo mnou to zvykol robievať brat a ten mi dal inštrukcie, že mám pichať do brucha. Už to tak robím druhý mesiac a zatiaľ žiadny problém nebol. Aj keď musím sa priznať, že ani mne to spočiatku nesedelo. Babka chodievala na infúzie lekárom, ale ti jej dali normálne všetky tie zdravotné pomôcky domov a že nech si to pichá sama. K tomuto dokonca ani ja neviem všetky detaily.

mimi3008
29. sep 2022

@inimini13 Ja tomu raz nemozem porozumiet. Infuzie do brucha? Co myslis pod pojmom infuzie? Normalne infuzny roztok, ma pichnutu kanylu, do nej vyustuje hadicka, ktora ide z flase infuzneho roztoku????

maru33ka
29. sep 2022

@inimini13 do brucha sa pichá aj napr. Heparín, infúzie sa aplikujú priamo do žíl

lenka_xy
29. sep 2022

To mi nejako nevychádza. Infúzia sa pichá do žily, potrebuješ na to kanylu, hadičku, infúzny roztok. Nie ihlu a striekačku. Subkutánne do brucha sa pichá možno nejaký fraxiparine.
Ale teda veľmi by som bola zvedavá na dôvod, prečo by niekto zobral striekačku, natiahol ju vzduchom, vrazil si to do hrude a instiloval 13 ml.

modraslamka
29. sep 2022

no pockat, pockat...mam dojem ze si mylime pojmy. Fakt infuziu pichas? to kde je taka nemocnica ze ti daju vsettok material domov, ze pichaj si sam/a?
A infuzia do brucha? to som este nepocula...🤔
(nie som zdravotnik) ale z moej osobnej skusenosti s infuziou je, ze mi zaviedli kanilu do zily a cez to napojili hadicku s infuziou a ta mi tiekla do zil.
Nepichas jej nahodou INZULIN?

marca12
29. sep 2022

Infuzia sa picha do zily. Nema nahodou injekcie na riedenie krvi? Injekcie pichane do zily by ti nikto na domov nedal.

inimini13
autor
29. sep 2022

@mimi3008 kanyla tam nie je. Iba ihla s hadičkou a striekačka. Ja som si tiež myslela že sa má iba do žíl, ale brat ma ubezpečil v tom, že mu vraveli aj do brucha sa môže. Ja fakt neviem ľudia, mňa momentálne viac trápi to, čo si spravila a nie tie samotné infúzie.

inimini13
autor
29. sep 2022

@modraslamka inzulínova injekcia vyzerá inak. Toto je klasická ihla, striekačka a samozrejme roztok infúzny.

inimini13
autor
29. sep 2022

@modraslamka ja som tiež brala infúziu len s kanylou. Neviem no, tiež som bola prekvapená ale len som sa riadila inštrukciami.

doriiis
29. sep 2022

@inimini13 ....pozri.Spravila si,co sa dalo.Je v nemocnici.Nateraz viac nevies spravit.Iba verit lekarom.A striekacky prec z dosahu nabuduce

deedol
29. sep 2022

a skus zistit, co to vlastne pichas a kam sa to ma pichat. mama si teraz picha fraxiparin kvoli tromboze a k tym injekciam bol rozsiahly "letacik" so vsetkymi info. drzim palce, nech je vsetko v poriadku 🙂

trgypadl
29. sep 2022

Pri všetkej ucte, urcite nepichaj nieco niekomu o com nemas ani paru, kde aplikujes, co aplikujes,ake mozu vzniknut komplikacie. Zavolajte si radsej ados sestru, takto mozete niekomu ublížit

inimini13
autor
29. sep 2022

@trgypadl máte pravdu. Len ados sestry neprepláca Dôvera (chodia pichať injekcie domov len ležiacim pacientom, aj mne to odmietli a musela som chodiť ambulantne). A babke vraj vraveli že si to môže pichať aj sama. Celá situácia je dosť zamotaná, ale máte pravdu. ako sa ukazuje, nakoniec ani neviem, čo som jej to celý ten čas dávala...

lulu2014
29. sep 2022

@inimini13 prepacte iba moja zvedavost ….
klasicka infuzia moze ist aj cez obycajnu ihlu ale do zili.
A v tej striekacke co pisete mate natiahnuty liek ci iba fyziologicky roztok cim a ako ju plnite ?! Vstreknete jednu striekacku napr.tych 10ml a hotovo?!

inimini13
autor
29. sep 2022

@lulu2014 on je k tomu aj taký stroj, do ktorého vložím striekačku a zapnem a to tam ten roztok vypúšťa. Vždy najprv jednu 20 ml a potom päť 50 ml. Naplním ich len tým roztokom, žiadny iný liek k tomu nie je.

mofa
29. sep 2022

@inimini13 existuje aj subkutanne podavanie infuzii. Casto do brucha. Velmi casto u starych ludi.
Asi robite toto.
Pochybujem, ze si nejak priamo ublizila a sposobila emboliu tym, ze si vpichla vzduch. Ktovie kde to pichla.Velmi tazko priamo do pluc alebo zily.Nic sa neboj.

inimini13
autor
29. sep 2022

@mofa ďakujem 🙏

trgypadl
29. sep 2022

@inimini13 tak radsej investujte peniazky, ale budete vedieť, ze je to správne podane, a poda to kvalifikovana osoba

h2o2
29. sep 2022

Na geriatrii a v ADOS sa zvyknú podávať infuzie aj subcutanne takže nie je to nič nezvyčajné podávať infúzie do brucha, ono sa to vstrebe. Starká si pichla vzduch pod kožu. Nemusí mať žiadne následky ak by to bolo do žily tak to by bol väčší problém.

majamat
29. sep 2022

akoze da sa pichat infuzia do brucha, no aj napriek tomu, nesedi mi tu viac veci.
do brucha sa picha pod kozu a vola sa to Hypodermoklyza.

majamat
29. sep 2022

@inimini13 na co tie injekcie sluzia, resp. koli akej diagnoze sa jej to picha? a teda do striekacky sa to same nedostane, musis mat nieco, z coho sa to natahuje a tam by mal byt aj nazov.

inak infuziou by som to nenazvala, pokial su to striekacky. skorijekcne podany liek.

majamat
29. sep 2022

ak je to to, co si myslim, ze by to byt mohlo, tak sa mylim, nazyva sa to infuzny roztok.

kiki68
29. sep 2022

Nemohla si nic spravit, to nejde ked to picha do svalu tak lahko s tou emboliou

tahomi
29. sep 2022

Standardne dlha ihla na odbery je tak kratka, ze realne nema sancu zasiahnut pluca a uz toboz srdce. Pri dostatocne dlhej ihle si babka mohla poranit pohrudnicu, ale to su naozaj dlhe ihly na to potrebne.

Ja ako lekar nepodam nic, co nema na sebe jasne napisane co tam je, nechystala som to sama alebo teda priamo pred mojimi ocami. Akoze obdivujem tvoju “odvahu” podavat nieco co nevies co je, preco to je, naco to je a ako sa to vlastne podava. To je ovela vacsi problem ako 10ml vzduchu. Vyhrotim to, len aby si si uvedomila zavaznost situacie, aby si ty raz babke sice nechtiac, ale z nevedomosti nepomohla k zhorseniu stavu az koncu.