Úzka fontanela a rozostup lebečných kostí v zadnej časti hlavy u 2-mesačného bábätka

katuskaa2
24. nov 2020

Ahojte stretol sa niekto s tým že by jeho dieťa malo malú fontanelu ťažko nahmatat a v zadnej časti rozostup.lebecnych kosti?

meluela
24. nov 2020

@katuskaa2 ahoj, moze to byt predcasne zrastanie lebecnych svov (kraniosynostoza). je tu takto nazvana skupina, tam ti poradia. dietatku by mali spravit vysetrenie, pediater by vas mal poslat k neurochirurgovi. niekedy to treba aj operovat, v nizsom veku sa da aj endoskopicky

kacena4
25. nov 2020

@katuskaa2 zaujimave preco si myslis ze ma dieta "rozostup lebecnych "kosti"? kosti sa nemozu rozostupit? kost je kost ta sa neroztiahne asi si neco zle precitala/pochopila ak sa dieta deformovanu hlavku tak moze mat zrastene lebecne svi a ako pise meluela je tu na to skupina kde ti poradia

katuskaa2
autor
25. nov 2020

@kacena4 tak mi to včera moja detska povedala keď som jej kázala aby.pozrela.malemu hlavu v zadu že.ma takú priehlbinu nie hladkú hlavu čo to fontanela alebo čo....povedala že je to rozostup lebecnych kosti že by to nemal mať poslala nas na neurológiu

kacena4
26. nov 2020

@katuskaa2 zaujimave urcite vas neurolog posle na dalsie vysetrenie napr. usg ab sa uistil ci a v akom rozsahu je hlavicka otvorena hlavne sa nemusis dopredu strachovat vzadu je tiez fonatanela "mala" mala by sa uzatvarat vo veku 2-3m. ak ju mate vacsiu neurolog by mal zistit preco je to pravdepotobne nieco ine ako kraniostenostoza ale nie som si ista, to len odhadujem zo skusenosti opacnej hlavne cim skor neurolog kedze malickym babatkam rastie rychlo hlavka nech sa to cim skor podchyti a riesi napr. ta kranio sa riesi do 6m najlepsie najrychlejsie potom uz je to trosku narocnejsie... drzim palceky

katuskaa2
autor
28. nov 2020

@kacena4 no fontanela vraj to nie je podľa detskej a.myslim že isto nie je to dosť veľké hlavičku má normálnu čo sa tyka tvaru v stredu mám ísť k neurológovi tak uvidíme čo povie dúfam že bude všetko ok už radšej ani nič nepozerám 😉

westterier
19. júl 2022

@katuskaa2 dobrý deň, je to síce už nejaký čas ale chcela som sa opytat ako ste dopadli? Maly ma totiž tiež vzadu takú priehlbinku tak som znepokojená…ďakujem pekne🙂

katuskaa2
autor
31. júl 2022

@westterier dobrý deň všetko v poriadku bolo poslala nás na neurológiu ten pozrel aj sonom ale vravel že to je normálna vec u tak malého dieťaťa 🤷